sadek125 08.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Jestem na etapie układania i zbrojenia stropu. Dom w zamierzeniach miał być parterówką, z małym stryszkiem.W projekcie mamy kąt nachylenia 25 a chcemy 30 aby nieco powiększyć strych. Więźbę mamy już przeprojektowaną.Czy możemy na chwilę obecną zmienić (ZROBIĆ) dach bez uzyskania kolejnego pozwolenia na budowę. W trakcie zimy oczywiście będziemy robić kolejne PnB. Kierownik a zarazem projektant twierdzi że tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 08.10.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Słowa mojego projektanta jak o to samo pytałem: " przecież nikt nie będzie wchodził na dach aby mierzyć kąt nachylenia, jeśli trochę podniesiesz lub opuścisz nikt tego nie sprawdzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Wszystko w rękach sąsiadów. Jak nikt nie podp....li to dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 08.10.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Sąsiada głowa nie będzie bolała i język świerzbił jak nie będzie wiedział że coś zmieniłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 09.10.2014 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Może źle to wytłumaczyłem.W projekcie mam 25 stopni.Zrobię 30 stopni i będzie to istotna zmiana w projekcie. Będę chciał to później zalegalizować czyli wszystko będzie w dzienniku budowy i zgłoszę to do starostwa. Czy tak można bez żadnych konsekwencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 nie. Musisz mieć projekt zamienny i wystapić o nowe pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.10.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Zgodnie z prawem jest tak, jak pisze Elfir. To Ty ryzykujesz i musisz wziąć to ryzyko na siebie.Najważniejsze, co musisz sprawdzić to, czy zmiana kąta dachu, a co za tym idzie kubatury i wysokości spełnia zapisy planu miejscowego lub warunków zabudowy. Jeśli nie, to pozwolenia nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 12.11.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam ponownie. Mam do was jeszcze kilka pytań. 1. Czy komin systemowy( firma cj block) wymaga ocieplenia od zewnątrz tzn część wystająca nad dachem? Komin będzie murowany do końca z elementów w środku oczywiście wełna. Obrabiał będę blachą trapezową. 2. Chcę jeszcze przed zimą wykonać fundamenty pod ścianki działowe. Czy te fundamenty wymagają jakiegoś zbrojenia, gruzu czy wystarczy sam beton. I jaka musi być mniej więcej jego wielkość. Nie wiem czy to dobrze opiszę ale wygląda to tak że w środku domu mam nasypane około 1m głębokości piasku oczywiście zagęszczonego na wysokość około 45 cm poniżej zakładanej podłogi. Chcąc wylewać teraz fundament pod działówki musiałbym robić szalunki aby fundamenty z działówek zrównały się z pozostałymi fundamentami. Oczywiście szalunków raczej nie chce robić. Macie na to jakiś pomysł? Mój majster wpadł na pomysł aby wylać fundament w tym zageszczonym piasku i wyżej dołożyć bloczek fundamentowy. Działówki będą robione z bloczka komórkowego 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 13.11.2014 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Przepraszam za podbicie tematu, ale potrzebuje Waszej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 sadek125- jak piszesz, masz projektanta, który jest jednocześnie kierownikiem budowy. Dlaczego nie zwrócisz się do niego z pytaniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts