Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kąta nachylenia dachu w trakcie budowy

sadek125

Recommended Posts

Jestem na etapie układania i zbrojenia stropu. Dom w zamierzeniach miał być parterówką, z małym stryszkiem.

W projekcie mamy kąt nachylenia 25 a chcemy 30 aby nieco powiększyć strych. Więźbę mamy już przeprojektowaną.

Czy możemy na chwilę obecną zmienić (ZROBIĆ) dach bez uzyskania kolejnego pozwolenia na budowę. W trakcie zimy oczywiście będziemy robić kolejne PnB. Kierownik a zarazem projektant twierdzi że tak można.

Zgodnie z prawem jest tak, jak pisze Elfir. To Ty ryzykujesz i musisz wziąć to ryzyko na siebie.

Najważniejsze, co musisz sprawdzić to, czy zmiana kąta dachu, a co za tym idzie kubatury i wysokości spełnia zapisy planu miejscowego lub warunków zabudowy. Jeśli nie, to pozwolenia nie dostaniesz.

• 1 month później...

Witam ponownie.

Mam do was jeszcze kilka pytań.

1. Czy komin systemowy( firma cj block) wymaga ocieplenia od zewnątrz tzn część wystająca nad dachem?

Komin będzie murowany do końca z elementów w środku oczywiście wełna.

Obrabiał będę blachą trapezową.

2. Chcę jeszcze przed zimą wykonać fundamenty pod ścianki działowe. Czy te fundamenty wymagają jakiegoś zbrojenia, gruzu czy wystarczy sam beton. I jaka musi być mniej więcej jego wielkość.

Nie wiem czy to dobrze opiszę ale wygląda to tak że w środku domu mam nasypane około 1m głębokości piasku oczywiście zagęszczonego na wysokość około 45 cm poniżej zakładanej podłogi. Chcąc wylewać teraz fundament pod działówki musiałbym robić szalunki aby fundamenty z działówek zrównały się z pozostałymi fundamentami. Oczywiście szalunków raczej nie chce robić. Macie na to jakiś pomysł?

Mój majster ;-) wpadł na pomysł aby wylać fundament w tym zageszczonym piasku i wyżej dołożyć bloczek fundamentowy.

Działówki będą robione z bloczka komórkowego 12cm.