Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy dom problem z uciekającym ciepłem ----jak zaradzić ??

otton

Recommended Posts

Mam dosyć spory kłopot, bo wygląda na to, że zbudowałem dom pełen mostków termicznych. Zbliża się zima i muszę jakoś zaradzić, bo wydam krocie na ogrzewanie.

Mieszkam około roku i przezimowałem już jedną zimę, a tej praktycznie nie było i jakoś dało radę. Zebrane doświadczenie raczej nie napawa optymizmem przed następną tym razem zapewne prawdziwą zimą.

Do rzeczy:

Dom około 170 m z poddaszem użytkowym ocieplony styropianem 15 cm grafitowym, okna 0,8, 1,1. Dom posiada skosy żelbetonowe (stropodach) ocieplone zewnątrz skosy 30 cm dach 20 cm. Ogrzewanie podłogowe cały dom. Niby wszystko dobrze, ale coś jest nie tak bo po prostu w zimie są miejsca gdzie wyraźnie zimno "wchodzi" i wychładza dom. Dotyczy połączenia okna z podłogą (prawie wszystkie okna w domu są do samej podłogi -taki projekt) Następne to ścianka kolankowa szczególnie narożniki boczne domu oraz okolice okien dachowych. Jakby tego było mało to na parterze mam łazienkę, w której też jest zimno i wynika to z tego, że boczna ściana łazienki jest wspólna z kotłownią i ona wyziębia łazienkę podobnie jak kotłownia wyziębia wejście do domu przez wiatrołap. Paradoks wynika z tego, że w kotłowni jest układ niskotemperaturowy do podłogówki i nie ma z czego nagrzać się kotłownia, która dodatkowo jest połączona (choć drzwi są zamykane) z nieogrzewanym garażem (w garażu na suficie jest 10 cm styropianu i 10 cm waty na bok domu. Jest jedno miejsce w domu, w którym jest zdecydowanie lepiej niż pozostałych pomieszczeniach i jest to górna lazienka, w której temperatura jest około 2 do 4 (4 stopnie różnicy to z najzimniejszym pomieszczeniem nad garażem z 4 oknami dachowymi) stopni cieplej niż w pozostałych. Tylko umiejscowiona jest ona w środku ściany szczytowej bez skosów, a okna tutaj są wyższe nie do podłogi.

Zeszłego sezonu mierzyłem temperaturę (na zewnątrz było kilka stopni poniżej zera) takim laserowym termometrem i w narożnikach domu i temperatura była około 5 stopni (w extremalnym miejscu nawet 7) niższa od pozostałych ścian to samo dotyczy okien dachowych.

Domyślam się, że problem wynika zapewne z fuszerki wykonawczej, ale po prostu zabrakło mi doświadczenia i nie dopilnowałem prawidłowo wykonanych prac. Niestety kierownik budowy nie podpowiedział i mam kłopot.

Proszę was o opinię, bo obmyśliłem plan naprawczy oczywiście zrobię badanie kamerą termowizyjną, ale jak spadnie jeszcze temperatura

1) okna te do samej podłogi zapewne są źle zamontowane, bo od spodu w rogach (lewy i prawy dolny róg)były posadowione na klockach drewnianych i tak zostało. Pomiędzy klockami jest styrodur . Domyślam się, że te klocki tworzą mostek termiczny. Myślę od zewnątrz wyciąć kawałek styropianu i wyciągnąć klocki (okna do boków też są przykręcone). Póżniej w to miejsce styrodur lub pianka. Nie mam jeszcze nałożonego koloru tylko siatka i klej, więc nie jest to jakiś wielki problem.

2) Wychładzanie poprzez murłatę i wieniec - nie mam zrobionej podbitki, więc planuję przy jej wykonaniu napchać waty pod podbitkę tak aby docieplić to miejsce. Dodatkowo niestety od góry częściowo pościągać dachówkę i dołożyć waty od góry na murłatę, bo domyślam się, że tu też może być problem z przenikaniem zimna. po murłacie na wieniec (wieniec i skos betonowy tworzą całość ) do środka domu. Z uwagi, że docieplałem skos betonowy z zewnątrz (dwuspadowy klasyczny typ ) może być problem z prawidłowym połączeniem warstwy ocieplającej rogu murłaty tj. styropian skosu tylko trochę zachodzi na murłate, to samo styropian ściany od dołu też nie w pełni przykrywa murłatę, bo od góry jest ścięty z względu na skos samego dachu.

3) Okna dachowe docieplić poprzez "dopchanie" waty poprzez ściągniętą dachówkę przy okazji prac przy podbitce.

Wiem, że nie powinno dawać się waty pod podbitkę oraz przecinać foli, ale co innego mogę zrobić, aby docieplić newralgiczne miejsca

Na wstępie to współczuje, podobnie jak ty mam lane skosy lecz mam ścianę 3W i problem z murłatą znika, chodź gdy ocieplałem skosy docinałem styropian do murłaty tylko z jednej strony ale nie zauważyłam na razie niepokojących rzeczy. Wydaje mi się że ty powieś ocieplenie ze ścian przeciągnąć na murłatę pamiętaj też ze dach czy strych musi się wentylować. Co do okien dachowych to całe ocieplenie z wełny robiłem od wewnątrz pomieszczenia pod i między stelażem nie wyobrażam sobie jak to zrobisz od góry pomijając już fakt że po przecięciu foli możesz doprowadzić do roszenia się waty. Co do okien to ja w miejscu gdzie jest balkon dawałem pas styropiany z jednej i z drugiej strony.

Napisz jeszcze czy przy oknach coś wieje i ile ci poszło opału oraz jaką temperaturę utrzymujesz w zimę w domu

Według mnie powinieneś zamówić badanie kamerą termowizyjną. Dokładnie będziesz widział wszystkie mostki termiczne i na tej podstawie może da się wymyśleć jak zminimalizować mostki. Twój pomiar pokazał że masz problem, ale tylko możesz domyślać się co jest nie tak, po badaniu kamerą będzie widać dokładnie. I jak nie będziesz wiedział jak coś poprawić to wrzucisz na forum fotki z badania i ktoś może coś mądrego doradzi. Bez tego będziesz działał po omacku i niekoniecznie coś poprawisz.

1. Okna - czy okna stoją tylko na klockach i piance czy są mocowane kotwami? Żeby nie było tak, ze wyciągniesz klocek a okno ci usiądzie.

2. Murłatę trzeba ocieplić. Rozebrać pokrycie i połączyć styropian ściany ze styropianem dachu. Może pianka?

3. Okna dachowe - z tego co opisujesz mi wychodzi, że zacznie ci przeciekać woda.

4. Kotłownia - powinna mieć ocieplane drzwi do garażu. Garaż nie został oddylatowany termicznie od domu.

Moim zdaniem nie powineneś kirowac się wyłącznie radami forum, tylko ściągnąc dośiadczonego budowlańca, który to obejrzy na miejscu i zaprojektuje sposób usunięcia usterek.

BTW. czy na projekcie styropian na murlacie też się nie schodzi? Bo jeśli na proekcie jest narysowany prawidłowo, masz prawo pozwać kierbuda za niedopilnowanie prac (dom niezgodny z projektem).

Sprzedaj ten dom w cholerę latem i wybuduj nowy.

"Sprzedaj ten dom w cholerę latem i wybuduj nowy."

nie to nie wchodzi w rachubę za bardzo podoba mi się miejsce, w którym ten dom stoi :)

Raczej myślę o planie naprawczym, bo nie jestem, aż takim pesymistą i liczę, że coś pomoże. Może pasywnego nie zrobię, ale liczę na jakąś tam poprawę.

Grzeję gazem czasem kominek. Zużycie gazu nie było takie tragiczne, bo przez rok CO i CWU 1400m3 i około 4-5mp drewna. Tylko tyle, że zimy tego roku nie było. W najchłodniesze dni przy temperaturze - 14 kociołek pożerał ok 12m3 z CWU. Przeciętnie około 10m3 czy - 5 czy +8. Temperatura ustawiona 20 stopni. W zimne dni w tych gorszych pomieszczeniach brak komfortu termicznego czuć zimny zaciąg od tych mostków . Dom nie potrafi utrzymać temperatury i pewnie mógłbym dociągnąć temperaturę i więcej niż 20, ale ile bym nie nagrzał to szybko wytraci ciepło. Nie tędy droga. Najgorzej to pomieszczenie nad garażem. Przy obecnych temperaturach około 20, 21 w domu tam jest 17,16. W zimie jest nieprzyjemnie chłodno.

Dziś już jestem mądrzejszy i wiem, gdzie popełniono błędy, ale na tamtą chwilę wydawało mi się, że jest dobrze.

Kierownik niestety nie podpowiedział jak uniknąć oczywistych błędów (dziś już je znam i wiem jak bym teraz zrobił) nie będę z nim walczył, bo jest jedną nogą na tamtym świecie.

następny błąd to zrównanie wysokości podłogi w kotłowni (są obok siebie) z garażem. Błąd polega na tym, ze w garażu jest symbolicznie styropianu na podłogach i tym samym w kotłowni. Zimno wędruje sobie z garażu do kotłowni dalej do wiatrołapu (jak grzeję kominkiem np przy +5 tam podłoga ma 13/stopni i chłód wpada do salonu i poprzez ścianę do łazienki. Jak nie włączam podłogówki to brrrrrr. Aby tego było mało to nad kotłownią jest sypialnia, która oczywiście dostaje porcję zimnego powietrza od dołu z kotłowni. Na szczęście mam tam sufit z KG i być może wcisnę tam piankę poliuretanową w spreyu, aby oddizolować sypialnię.

" Okna - czy okna stoją tylko na klockach i piance czy są mocowane kotwami? Żeby nie było tak, ze wyciągniesz klocek a okno ci usiądzie"

Tak okna są z boku zakotwione.

Jak nauczę się wklejać zdjęcia to je załączę

Wg mnie najpoważniejszy problem to te okna i zimne narożniki w domu oraz cześciowo pas ścianki kolankowej. Jak będę miał badanie kamerą to nie omieszkam się podzielić z wami.

"czy na projekcie styropian na murlacie też się nie schodzi" Oczywiście tak, ale wykonawczo niekoniecznie. Na moje oko nie ma poprawnie wykonanej ciągłości ocieplenia od strony dachu ze ścianami. Styropian ocieplenia dachu ułożony jest od wewnętrznej strony murłaty pod jego górną płaszczyznę. natomiast od zewnątrz też ociepla tylko zewnętrzną stronę murłaty. Na wierzchniej płaszczyźnie murłaty jest bardzo mało ocieplenia, albo wcale.

[ATTACH=CONFIG]283670[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]283671[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]283672[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]283673[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]283674[/ATTACH]

zdjęcie zapewne nie będą czytelne, ale:

na zdj nr 1 i 3 widać brak ocieplenia murłaty tj. połączenia styropianu z dachu ze styropianem ściany

zdj. nr 5 to szczelina pomiędzy murłatą a ociepleniem ściany (tam w dole to ściana i wieniec z lewej a z prawej styropian ściany)

Zastanawiam się jak połączyć termicznie styropian ściany ze styropianem dachu i wpadałem na jeden pomysł tzn.

w górnej warstwie styropianu ściany (tam gdzie jest pustka w okolicy murłaty) przebić ten styropian takim pistoletem do pianek montażowych i wcisnąć tam piankę. Pianka rozprężając się połączy te styropiany otulając murłatę. Myślę o piance takiej w spreyu typu montażowego

Czy popełnię błąd ?