Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jednofunkcyjny czy dwfunkcyjny - Co bardziej ekonomiczne dla dwóch osób?

ilona_82jk

Recommended Posts

Witam

Stoję przed wyborem kotła kondensacyjnego.

Głównym kryterium wyboru mają byc niskie rachunki za gaz :rolleyes:

Zastanawiam się co będzie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem w moim przypadku: kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem czy dwufunkcyjny (ewentualnie dwufunkcyjny z wbudowanym małym zasobnikiem)?

CWU:

-2 dorosłe osoby

-jedna łazienka oraz zlewozmywak w kuchni (możliwość jednoczesnego poboru ciepłej wody w kilku miejscach jest dla mnie zupełnie nie istotna)

-średnie miesięczne zużycie wody ok 6-7 m3 (woda z własnego ujęcia - żelazo,mangan, twardość w normie)

-ciepła woda używana głównie wieczorem (wanna) i rano (prysznic). W ciągu dnia - bardzo sporadycznie, a często wcale.

CO:

-ok 110m2 do ogrzania

-dom z lat 80-tych po generalnym remoncie: strop 20cm styropianu lambda 0,035, poddasze zimne nieużytkowe, ściany - 15cm styropianu lambda 0,033. Połowa domu na gruncie, druga połowa na "piętrze" nad garażem.

-grzejniki przewymiarowane na 55/45/20 (zakładając starty 80~100 W/m2) + podłogówka na 14m2

-moc potrzebna do ogrzania domu według obliczeń z http://www.cieplowlasciwie.pl : 6-7kW

"Chłopski rozum" podpowiada mi, że przy tak małej liczbie domowników i niskim zapotrzebowaniu na ciepłą wodę piec dwufunkcyjny wydaje się rozsądniejszym rozwiązaniem. Czy w takich warunkach ciągłe podgrzewanie 100 L baniaka, który będzie używany najczęściej dosłownie dwa razy na dobę ma sens? Czy nie wygeneruje to większych rachunków niż kociol dwufunkcyjny?

Będę niezwykle wdzięczna za wszelkie opinie i wskazówki :)

czekanie na wode z 2 funkcyjnego jest uperdliwe

te ze zintegrowanymi zbiornikami działaja tak samo jak jednofunkcyjne

wszystko zalezy ile razy musisz w ciagu dnia odpuszczac zimna wode, w zimie straty z zasobnika dogrzewają mieszkanie jesli jest w czesci ogrzewanej, więc roczne straty nie sa jakiego wielkie. jednofunkcyjny ma taka moc, ze nawet mały wbudowany zbiornik wystarcza bo grzeje sie tak szybko jak przeplywowo

masz male zapotrzebowanie wiec patrz na minimalna moc kotla na CO

Dziękuję za odpowiedź

Niestety kocioł będzie znajdował się w kotłowni więc straty ciepła z zasobnika w zimie będą co najwyżej dogrzewać hydrofor :rolleyes:

masz male zapotrzebowanie wiec patrz na minimalna moc kotla na CO

Wiem - staram się szukać kotłów o niskiej mocy i z modulacją 1:10 tak żeby minimalna moc nie przekraczała tych 6-7kW

A propos kotłów zastanawiam się nad następującymi (wersje dwufunkcyjne lub jednofunkcyjne):

-junkers cerapur comfort

-ariston genus premium evo (system)

-vaillant ecoTEC vc(w) plus 296/5-5

Vaillant jako jedyny podaje sprawność 107% przy temperaturach 75/60°C - zastanawiam się czy to nie jakaś ściema - z tego co mi wiadomo wszyscy inni producenci przy takich temperaturach podają sprawność rzędu 97%...

powyżej 55 stopni nie ma kondensacji, może być ciut wyżej przy mieszance ustawionej na styk, więc nie może być powyżej 100 procent

107 proc. to moze miec przy parametrach na podłogówkę

junkers należy do boscha tak samo jak buderus, część produktów pokrywa się

zobacz oferte termet, może coś dopasujesz

powyżej 55 stopni nie ma kondensacji, może być ciut wyżej przy mieszance ustawionej na styk, więc nie może być powyżej 100 procent

Też mi się tak właśnie wydaje - z tym że zdaje się że granica kondensacji to 57 stopni.

W każdym razie wklejam cytat ze strony vaillant'a http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VCW_plus_.html

109% przy parametrach obliczeniowych ogrzewania podłogowego 40/30°C, 107% przy parametrach obliczeniowych grzejników 75/60°C (wg normy DIN).

Zdunie Darku - mógłbyś powiedzieć coś więcej? Dlaczego jesteś niezadowolony? Rachunki za gaz, komfort użytkowania? Jaki model kotła posiadasz?

mam dwufukncyjny choć początkowo nastawiłem się na jednofunkcyjny z zasobnikiem. Na szczęscie na etapie wyboru wykonawcy jeden z nich przekonał mnie do 2F. Kocioł znajduje się w kuchni, za ścianą łazienka więc ciepła woda jest błyskawicznie. Zamiast tracić też miejsce na zasobnik pod kotłem znalazła się zmywarka. Jak dla mnie jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie.

mam dwufukncyjny choć początkowo nastawiłem się na jednofunkcyjny z zasobnikiem. Na szczęscie na etapie wyboru wykonawcy jeden z nich przekonał mnie do 2F. Kocioł znajduje się w kuchni, za ścianą łazienka więc ciepła woda jest błyskawicznie. Zamiast tracić też miejsce na zasobnik pod kotłem znalazła się zmywarka. Jak dla mnie jest to bardzo ekonomiczne rozwiązanie.

no ciekawe, widziałem kocioł przy samej umywalce, po rurach może metr i na wodę trzeba było czekać

tylko każde załączenie powoduje wygrzanie kotła, po zakręceniu wody to ciepło jest marnowane. Czy ktos pisze o cyrkulacji. Ile wiecej wody zmarnujesz czekając na ciepłą. Ile zmarnujesz gazu zanim woda osiągnie odpowiednia temperaturą(czas nagrzewania wymiennika). Na miesiąc może 5 zł zaoszczędzisz a przy każdym odkręceniu kranu musisz dłużej czekać Edytowane przez BrodowskiG