Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe 100% i zestaw pompująco mieszający?

jarekc123

Recommended Posts

Witam,

Mam wątpliwości. Mam zaprojektowane ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu 100m2, źródło ciepła to kocioł gazowy kondensacyjny. Projektant dał zestaw pompująco mieszający z bypasem przy rozdzielaczu i na moje pytanie po co, odpowiedział, że po to aby kocioł zawsze pracował w zakresie temperatur zasilania i powrotu 50-40 stopni, gdzie sprawność kotła kondensacyjnego jest największa i takie rozwiązanie przez większość okresu grzewczego może przynieść do kilku do kilkunastu procent oszczędności. Założona temperatura wody za mieszaczem to 40st. dla -18st. na zewnątrz, więc przez większość okresu grzewczego temperatura wody za mieszaczem będzie niższa od 40st.

Czy to ma sens? Zawsze wydawało mi się, że największe oszczędności są kiedy wodę musimy grzać do niższej temperatury, a nie do wyższej i potem ją mieszać, żeby uzyskać niższą temperaturę. Zestaw mieszająco pompujący swoje kosztuje. Poza tym dodatkowa pompa zawsze zużyje ileś tam energii elektrycznej. Czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens ekonomiczny?

Pozdrawiam

Jarek

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój kocioł:

Użyteczna sprawność cieplna (80º/60º) przy mocy znam./min.

97,7 / 93,2

Użyteczna sprawność cieplna (50º/30º) przy mocy znam./min.

106,9 / 102,4

Użyteczna sprawność cieplna (40º/30º) przy mocy znam./min.

107,0 / 106,8

Wartośc sprawności przy mocy minimalnej jest ważniejsza, niż znamionowej, gdyż w nowych, dobrze ocieplonych domach, kocioł bedzie pracował od mocy minimalnej do 30-40% maks.

Tutaj masz cytat z sprawności pieca kondensacyjnego. Czyli instalator jest albo zacofany lub chcę cię naciągnąć na dodatkowe koszty.

Rozdzielacz z rotametrami i tak musi ci założyć, czyli dochodzi niepotrzebnie pompa z układem baypasa, chyba że boi się jak zrobił rozstawy rurek co 10cm na długich pętlach że pompa z pieca nie pociągnie tego.

Nie, rurki są co 15cm, pętle max 75 metrów. W sumie tak patrzę i w moim kotle dla temp. powrotnej 30st. sprawność wynosi 107,5% i większa nie będzie.

Tak sobie myślę teraz, że on mówił o zasilaniu/powrocie z kotła 40/30st., a 50/40 było teoretycznie rozważane dla temperatur poniżej -20st.

Zakładając, że mam zasilanie/powrót 40/30st to w okresie najniższych temperatur osiągam największą sprawność kotła. Tylko przez większość sezonu nie potrzebuję 40st. tylko mniej, więc sprawność kotła wtedy zmaleje. Mieszacz miałby spowodować, że kocioł zawsze dawałby 40st., zaś temperatura wody po zmieszaniu miałaby być odpowiednio niższa np. 35st. Czy teraz miałoby to sens?

Witam,

Mam wątpliwości. Mam zaprojektowane ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu 100m2, źródło ciepła to kocioł gazowy kondensacyjny. Projektant dał zestaw pompująco mieszający z bypasem przy rozdzielaczu i na moje pytanie po co, odpowiedział, że po to aby kocioł zawsze pracował w zakresie temperatur zasilania i powrotu 50-40 stopni, gdzie sprawność kotła kondensacyjnego jest największa i takie rozwiązanie przez większość okresu grzewczego może przynieść do kilku do kilkunastu procent oszczędności. Założona temperatura wody za mieszaczem to 40st. dla -18st. na zewnątrz, więc przez większość okresu grzewczego temperatura wody za mieszaczem będzie niższa od 40st.

Czy to ma sens? Zawsze wydawało mi się, że największe oszczędności są kiedy wodę musimy grzać do niższej temperatury, a nie do wyższej i potem ją mieszać, żeby uzyskać niższą temperaturę. Zestaw mieszająco pompujący swoje kosztuje. Poza tym dodatkowa pompa zawsze zużyje ileś tam energii elektrycznej. Czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens ekonomiczny?

Pozdrawiam

Jarek

do rozdzielacza podłogówki wystarczy podpiąć bezpośrednio ten kocioł kondensacyjny i tyle, żadne dodatkowe urządzenia nie są potrzebne gdyż taki kondensat jest kompletną kotłownią ...

można tym sterować na dwa sposoby...

albo zamiast zworki podpiąć sterownik pokojowy ze stykiem bez napięciowym...

albo poprzez wbudowany sterownik pogodowy ( wystarczy tylko podpiąć czujnik temp. zewnętrznej i ustawić krzywą grzewczą, a ewentualne różnice temperatur pomiędzy pomieszczeniami skorygować za pomocą rotametrów na rozdzielaczu...

z mojego doświadczenia wiem że ten drugi sposób jest znacznie bardziej komfortowy ...:yes:

Dobrze, dziękuję za odpowiedzi, upewniłem się, że ten zespół pompowo mieszający to totalnie bez sensu jest. To nie instalator proponuje tylko projektant, bo zapłaciłem za projekt ogrzewania, żeby mieć pewność, że wszystko będzie miało ręce i nogi. Dodam tylko, że mam w projekcie siłowniki termiczne na rozdzielaczu i termostaty w pomieszczeniach i nie mam dawać żadnych dodatkowych sterowników do kotła kondensacyjnego. Teraz się zastanawiam czy jednak sterownik pogodowy nie byłby jednak wskazany.

Dobrze, dziękuję za odpowiedzi, upewniłem się, że ten zespół pompowo mieszający to totalnie bez sensu jest. To nie instalator proponuje tylko projektant, bo zapłaciłem za projekt ogrzewania, żeby mieć pewność, że wszystko będzie miało ręce i nogi. Dodam tylko, że mam w projekcie siłowniki termiczne na rozdzielaczu i termostaty w pomieszczeniach i nie mam dawać żadnych dodatkowych sterowników do kotła kondensacyjnego. Teraz się zastanawiam czy jednak sterownik pogodowy nie byłby jednak wskazany.

To zmienia całkowicie postać rzeczy.

Jak masz mieć sterowniki pokojowe i rozdzielnię z siłownikami i centralką NCO, to ten zestaw mieszający będzie Ci potrzebny. Na co się zdecydujesz, to już Twoja prywatna sprawa.

Teraz się zastanawiam czy jednak sterownik pogodowy nie byłby jednak wskazany.

Jak masz dobrze ocieplone mieszkanie/dom to myślę że zwykły sterownik pokojowy wystarczy.

U siebie mam czujnik zewnętrzy i wewnętrzny i steruje tylko wewnętrznym bo jeżeli idzie ochłodzenie to w domu odczuwa się spadek temperatury po co najmniej tygodniu i do tego czasu sterownik pokojowy spokojnie podniesie temperaturę i niepotrzebnie wcześniej przegrzewać pomieszczenie przez sterownik pogodowy. Natomiast w starym słabo ocieplonym domu miałem zwykły sterownik pokojowy i jak spadała temperatura na zewnątrz to momentalnie robiło się zimniej w środku i sterownik pokojowy mimo że włączył ogrzewanie mało to pomagało i były spadki i skoki temperatur.

Odnośnie rozdzielacza tak jak pisali wcześniej wystarczy rozdzielacz z rotametrami na powrocie (tylko kup taki aby była skala do 2,5L/min do na 5 dużo nie zobaczysz) i zaworkami pod ewentualne siłowniki na zasilaniu, chociaż uważam że regulacja na rotametrach jest wystarczająca i lepiej się steruje temperaturą niż dodatkowymi siłownikami które po zamknięciu wychłodzą podłogę i potrzebuje układ dużo czasu na kolejne dogrzanie pomieszczenia.

Odnośnie rozdzielacza tak jak pisali wcześniej wystarczy rozdzielacz z rotametrami na powrocie (tylko kup taki aby była skala do 2,5L/min do na 5 dużo nie zobaczysz) i zaworkami pod ewentualne siłowniki na zasilaniu, chociaż uważam że regulacja na rotametrach jest wystarczająca i lepiej się steruje temperaturą niż dodatkowymi siłownikami które po zamknięciu wychłodzą podłogę i potrzebuje układ dużo czasu na kolejne dogrzanie pomieszczenia.

Z tym akurat się nie zgodzę.

Histereza sterownika siłowników wynosi 0,25st, a niektóre sterowniki mają nawet 0,1st.

Jaki jest plus sterownia z siłownikami?

Woda płynie tylko tam, gdzie trzeba i kiedy trzeba. (reguluje to sterownik) Raz ustawiasz sterowniki pokojowe i zapominasz na całe życie, że masz tam jakiś rozdzielacz i rotametry do regulacji.

Im mniej wody w układzie do podgrzania, tym mniej energii potrzeba do jej podgrzania.

Edytowane przez zyzolek