Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe 100% i zestaw pompująco mieszający?

jarekc123

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam pojęcia jaką ma wtedy sprawność, bo mam to gdzieś. Interesuje mnie tylko to ile za to zapłacę, a dzięki takiemu rozwiązaniu płace realnie dużo mniej. No i mówimy o sezonie grzewczym oraz przejściowym. Teraz sobie od czasu do czasu pyka wiatrołap i przedpokój, co jest naturalne, bo się do domu wchodzi i wychodzi, łazienka pyka rano i wieczorem, bo tam ma pykać i tak jest zaprogramowane, salon pyknął chyba z 2 razy w zeszłym tygodniu, a reszta domu milczy.

Nie mam pojęcia jaką ma wtedy sprawność, bo mam to gdzieś. Interesuje mnie tylko to ile za to zapłacę, a dzięki takiemu rozwiązaniu płace realnie dużo mniej. No i mówimy o sezonie grzewczym oraz przejściowym. Teraz sobie od czasu do czasu pyka wiatrołap i przedpokój, co jest naturalne, bo się do domu wchodzi i wychodzi, łazienka pyka rano i wieczorem, bo tam ma pykać i tak jest zaprogramowane, salon pyknął chyba z 2 razy w zeszłym tygodniu, a reszta domu milczy.

Liwko nigdy nie zrozumie ze sterowanie pomieszczeniowe wymaga takiego zaprojektowania pętli aby nie było przypadku ułozenia tej samej pętli w dwóch pomieszczeniach, bo nie ma jak tym sterowac, no i długosci pętli bedą rózne, bo rózne sa straty i wielkosci powieszczen. Oczywiscie najgłosniej krzyczą o wadach nco przy podłogówce wodnej ci którzy jej nie mają, a jezeli przy tym wykonali podłogówkę wg zalecen liwka to nie mają jak takiej regulacji dołozyc w przyszłosci.

Liwko nigdy nie zrozumie ze sterowanie pomieszczeniowe wymaga takiego zaprojektowania pętli aby nie było przypadku ułozenia tej samej pętli w dwóch pomieszczeniach, bo nie ma jak tym sterowac, no i długosci pętli bedą rózne, bo rózne sa straty i wielkosci powieszczen. Oczywiscie najgłosniej krzyczą o wadach nco przy podłogówce wodnej ci którzy jej nie mają, a jezeli przy tym wykonali podłogówkę wg zalecen liwka to nie mają jak takiej regulacji dołozyc w przyszłosci.

Znowu piszesz te swoje głupoty? Sterowanie podłogówką może się odbywać nawet wtedy, gdy jedna pętla wchodzi do innego pomieszczenia!

Tyle że same sterowanie podłogówką to moim zdaniem głupota.

Znowu piszesz te swoje głupoty? Sterowanie podłogówką może się odbywać nawet wtedy, gdy jedna pętla wchodzi do innego pomieszczenia!

No to mamy inne zdanie.

Ja twierdzę, że trzeba sterować podłogówką, bo inaczej jest nie komfortowo i wywala się niepotrzebnie pieniądze przez okno w trakcie sezonu.

Teraz ktoś na pewno napisze, że podłogówką nie da się sterować, bo jest bezwładna. Znając życie na pewno nigdy nie widział i nie wie jak działają siłowniki i termostaty pokojowe.

Owszem jest bezwładna, dlatego warto wykorzystać tą bezwładność stosując odpowiednie sterowanie, co by nie pompować na próżno wody, jeśli nie ma takiej potrzeby.

Edytowane przez zyzolek

Sterowanie pomieszczeniowe, czy ty wiesz o czym piszesz, co sie dzieje jeżeli regulator w danym pomieszczeniu załącza/wyłacza petle która grzeje 2 pomieszczenia, co sie dzieje z drugim regultorem, jaka jest jakosc regulacji?

No to mamy inne zdanie.

Ja twierdzę, że trzeba sterować podłogówką, bo inaczej jest nie komfortowo i wywala się niepotrzebnie pieniądze przez okno w trakcie sezonu.

Teraz ktoś na pewno napisze, że podłogówką nie da się sterować, bo jest bezwładna. Znając życie na pewno nigdy nie widział i nie wie jak działają siłowniki i termostaty pokojowe.

Owszem jest bezwładna, dlatego warto wykorzystać tą bezwładność stosując odpowiednie sterowanie, co by nie pompować na próżno wody, jeśli nie ma takiej potrzeby.

A powiedz mi zyzol co takiego się stanie, jak bedziemy mieli sterowanie pogodowe i włączoną pompkę obiegową jak zaświeci nam słoneczko do jednego pomieszczenia?

Sterowanie pomieszczeniowe, czy ty wiesz o czym piszesz, co sie dzieje jeżeli regulator w danym pomieszczeniu załącza/wyłacza petle która grzeje 2 pomieszczenia, co sie dzieje z drugim regultorem, jaka jest jakosc regulacji?

Nikt nie pisze, że ta pętla ma być po równo w obu pomieszczeniach. Raczej trzeba zrobić taki projekt, żeby był to margines. No ale wtedy trzeba nieco bardziej wysilić szare komórki asolt.

A powiedz mi Liwko, ile masz włączników oświetlenia w domu? Pewnie kilkanaście, albo kilkadziesiąt;)

Po co aż tyle?

Idąc twoim tokiem rozumowania, taniej i prościej byłoby zrobić tylko jeden. Światło w całym domu ON, Światło w całym domu OFF:)

Rozumiesz teraz:cool:

Te twoje porównania są fantastyczne zyzol :D

Światło potrzebuję tu i teraz, a skąd mam wiedzieć czy akurat będzie potrzeba dogrzewania jakiegoś pomieszczenia np. jutro? Masz taki sterownik, który to wie, czy układasz z rodziną plan tygodnia, konsultując to jednocześnie ze stacją meteo? :D

Oj zyzol zyzol :no:

Tak jak napisał tutaj fotohobby, jedynie łazienki mogą potrzebować takiego dogrzewania, ale wtedy robię pstryk i za chwilę mam ciepło. :)

Nikt nie pisze, że ta pętla ma być po równo w obu pomieszczeniach. Raczej trzeba zrobić taki projekt, żeby był to margines. No ale wtedy trzeba nieco bardziej wysilić szare komórki asolt.

Wysil swoje jezeli mozesz, ja swoje dobrze wykorzystuje, to nie ma byc margines a cel, nie powinno sie projektowac pętli przechodzących przez rózne pomieszczenia, co przy załozeniu rownej długosci pętli jest praktycznie niemozliwe do zrealizowania. Albo równe długosci pętli i konieczosc dzielenia jednej pętli na poszczegolne pomieszczenia albo

dopasowanie petli do strat w danym pomieszczeniu i w zwiazku z tym rózne długosci pętli. Tak wiem ze Twoje zdanie jest decydujące, na nic praktyka projektowa i zasady stworzone przez "profesorów"

Tak sobie myślę i myślę i:

1. w układzie z siłownikami musi być zamontowany bajpas, żeby w razie zamknięcia wszystkich pętli był przepływ wody

2. czy skoro jest bajpas i woda z powrotu pętli jest mieszana z wodą z bajpasu to na powrocie nie pojawia się nagle chłodna woda z pętli, tylko o temperaturze pośredniej, która będzie się stopniowo obniżała im dłużej pętla będzie otwarta. Czy to nie wystarczy, żeby zapobiec taktowaniu kotła przy otwieraniu pętli przez siłownik?

Jeżeli nie wystarczy, to pozostając przy układzie z siłownikami, skoro u mnie jest tylko ogrzewanie podłogowe, pompa jest w kotle, to czy jest sens montować cały zestaw pompująco mieszający? Nie wystarczy zamontowanie samego zaworu mieszającego. Przecież pompa w kotle i tak wymusi przepływ wody w instalacji.

Ja ci dobrze radzę, pociągnij sobie do tych siłowników na razie tylko kabelki i przetestuj pierwszej zimy. Jeżeli stwierdzisz brak komfortu, to sobie te siłowniki i sterowniki dokupisz i pozakładasz. W większości przypadków jednak nikt już tego później nie robi. A ci co je mają, muszą dla lepszego samopoczucia trąbić jakie one śliczne i fajne. Ale to twoja kasa i twój wybór.

Zyzolek, czy te siłowniki aż tak hałasują, że słyszysz jak pykają? W projekcie mam mieć 9 sztuk przy rozdzielaczu w przepokoju, jak mi mają na zmianę pykać i będzie to słychać w całym mieszkaniu, to będzie dużym minusem tego rozwiązania.

Siłowniki sa całkowicie niesłyszalne, a przynajmniej siłowniki Salusa

Ja ci dobrze radzę, pociągnij sobie do tych siłowników na razie tylko kabelki i przetestuj pierwszej zimy. Jeżeli stwierdzisz brak komfortu, to sobie te siłowniki i sterowniki dokupisz i pozakładasz. W większości przypadków jednak nikt już tego później nie robi. A ci co je mają, muszą dla lepszego samopoczucia trąbić jakie one śliczne i fajne. Ale to twoja kasa i twój wybór.

Ja mam sterowniki z siłownikami i....

nie używam ich :) tzn. używałem pierwszej zimy, dopóki nie ustawiłem przepływami temperatur, które mnie interesowały.

Generalnie przy pogodówce zbędny gadżet.