Liwko 14.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ja mam sterowniki z siłownikami i.... nie używam ich tzn. używałem pierwszej zimy, dopóki nie ustawiłem przepływami temperatur, które mnie interesowały. Generalnie przy pogodówce zbędny gadżet. Wężykiem Jasiu, wężykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.10.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie wystarczy zamontowanie samego zaworu mieszającego. Przecież pompa w kotle i tak wymusi przepływ wody w instalacji. Pompa musi być zamontowana za zestawem mieszającym, bo nie będzie to prawidłowo działać,rozrysuj sobie schemat to zobaczysz jak woda popłynie gdy dasz pompę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekc123 15.10.2014 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Rozmawiałem dzisiaj z projektantem, wspomniałem mu, że planuję zestaw pompująco mieszający pominąć, to powiedział że bez niego będę miał mniejszy zysk na kondensacji, bo temperatura powrotu w konfiguracji z zestawem mieszającym będzie o wiele niższa , niż bez zestawu i przez większość okresu grzewczego sprawność kotła nie osiągnie maksimum sprawności podawanej przez producenta. Czy ma rację? Już nie chodzi o te siłowniki, tylko o samą oszczędność gazu. Edytowane 15 Października 2014 przez jarekc123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zapytaj Pana Projektanta, kiedy kociol spala wiecej gazu (pracuie z mniejsza sprawnoscia) - przy temperaturze zasilania 35C, czy przy 45C, 50C.I kiedy, jego zdaniem, osiaga maksimum sprawnosci ? Oczywiscie, źe przy temperaturze 45C odzysk z kondensacji jest (w liczbach bezwzlgędnych) większy, ale też wiecej trzeba zużyc gazu, aby do tej temperatury doprowadzić.Bez mieszacza, bedziesz miał jakieś temperature zasilania/powrotu 32/26C. A z mieszaczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.10.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ten projektant nie jest podejrzany - on nie ma pojęcia o projektowaniu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.10.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 ja się przyznaję. Nie rozumiem tego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ja mam takie laickie pytanie - do czego są potrzebne te siłowniki i sterowniki w każdym pokoju przy podłogówce i jej bezwładności? Częściowo rozumiem ich zastosowanie przy grzejnikach i może przy klimakonwektorach. W przypadku czystej podłogówki wydaje mi się iż jest to gadżet do pochwalenia się przed rodziną i sąsiadami. Wolał bym za tę kasę pojechać z żoną na dwa tygodnie na Majorkę. P.S. Projektanta również nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.10.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 mi się wydaje , ze jak mamy zyski dzienne, nasłoneczniony pokój, duże okno to aby go nie przegrzać takie cudo mogłoby się przydać. Ale w każdym pokoju no to tego też nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) autorus wyobraź sobie sytuacje - o godzinie 12 słoneczko ładnie grzeje siłownik odcina grzanie bo w domu nagle zrobiło się 25 stopni. O 15 już zaczyna się sciemniać , zyski topnieją błyskawicznie i w pokoju z 25 robi się 20. Sterownik włącza grzanie. O krórej godzinie odczujesz efekt tego załączenia. A jeśli ktoś n.p. ma pompę i korzysta z dobrodziejstw drugiej taryfy i zamiast dogrzać w tych godzinach podłogę do powiedzmy tych 24 stopni to sobie to odpuścił? Słoneczko ma taką wadę że jak świeci to jest ciepło ale jak przestanie to dość szybko robi się chłodno i wtedy już podłoga powinna być gotowa do oddawania tego ciepełka a nie dopiero się wygrzewać. Stała temp podłogi n.p. 24 stopnie zawsze utrzyma temp w domu na poziomie tych 22 stopni. Jak w domu zrobi się cieplej to podłoga i tak nie będzie oddawać ciepła ale będzie gotowa do jego oddawanie przy spadku temp. w pomieszczeniu Edytowane 15 Października 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ja mam takie laickie pytanie - do czego są potrzebne te siłowniki i sterowniki w każdym pokoju przy podłogówce i jej bezwładności? Częściowo rozumiem ich zastosowanie przy grzejnikach i może przy klimakonwektorach. W przypadku czystej podłogówki wydaje mi się iż jest to gadżet do pochwalenia się przed rodziną i sąsiadami. Wolał bym za tę kasę pojechać z żoną na dwa tygodnie na Majorkę. P.S. Projektanta również nie rozumie. A po to, żeby podłogówka nie chodziła non-stop wtedy, gdy nie ma takiej potrzeby. Żeby nie biegać z imbusami do rozdzielaczy w okresach przejściowych. Po to, żeby oszczędzać, bo jak coś jest OFF, to z portfela nic nie ubywa. Jak jest ON to licznik bije. Po to, że jak posadzka osiągnie swoją temperaturę i pomieszczenie też, to jaki jest sens dalej pompować, skoro na bezwładności i tak odda ciepło przez kila godzin w pozycji OFF, a z portfela nic nie ubywa w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.10.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Bajki piszesz. Przy 100% OP kocioł/pompa powinna chodzić cały czas - czyli całą dobę czynnik powinien krążyć w układzie, a źródło ciepła ma pilnować temperatury czynnika zgodnie z KG.To się nazywa komfort i tak to powinno wyglądać. Ale jeśli ktoś jest pazerny i szkoda mu prądu na pracę pomp to może sobie bawić się w termostaty itp. Zresztą nawet przy OG woda powinna cały czas być podgrzewana i krążyć w ukłądzie - dzięki temu grzejniki cały czas są letnie a nie zimne/gorące/zimne/gorące... Przy OP nie jest to tak odczuwalne, ale za to bardziej rozciągnięte w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 wyobraź sobie sytuacje - o godzinie 12 słoneczko ładnie grzeje siłownik odcina grzanie bo w domu nagle zrobiło się 25 stopni. O 15 już zaczyna się sciemniać , zyski topnieją błyskawicznie i w pokoju z 25 robi się 20. Sterownik włącza grzanie. O krórej godzinie odczujesz efekt tego załączenia. Spadek o 5 stopni w ciągu godziny jest niemożliwy, chyba że to tunel foliowy, albo szklarnia;) Sterownik włącza grzanie, wyrównuję temperaturę o zakres histerezy(u mnie trwa to krócej niż godzinę) wyłącza ogrzewanie i włącza oszczędzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A po to, żeby podłogówka nie chodziła non-stop wtedy, gdy nie ma takiej potrzeby. Żeby nie biegać z imbusami do rozdzielaczy w okresach przejściowych. Po to, żeby oszczędzać, bo jak coś jest OFF, to z portfela nic nie ubywa. Jak jest ON to licznik bije. Po to, że jak posadzka osiągnie swoją temperaturę i pomieszczenie też, to jaki jest sens dalej pompować, skoro na bezwładności i tak odda ciepło przez kila godzin w pozycji OFF, a z portfela nic nie ubywa w tym czasie. Po pierwsze nikt z tych co nie mają siłowników nie biega z żadnymi imbusami w okresach przejściowych! Od czterech lat nawet nie dotknąłem rozdzielacza! A po drugie. W okresach przejściowych grzeje się bardzo mało i posadzka osiąga max 22-23 stopnie. Co się stanie z tą temperaturą jak padnie na tą posadzkę słoneczko? Będzie więcej odbierała ciepło niż oddawała! Żadne odcięcie w tym czasie podłogi nic nam nie da, w pomieszczeniu i tak może zrobić się za ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zyzolek u Ciebie może i te siłowniki są potrzebne ale ty masz ponad 400m2 a my tutaj tylko po 150 -200 a nie którzy i mniej nie mówiąc o kubaturze bo 1700 robi wrażenie. Choć i tak uważam że za ogrzewanie płacisz nie wiele Też może jak bym miał iść do rozdzielacza "ćwierć kilometra" to bym taką możliwość rozpatrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Przy 150-200 też ma to sens. Przy 120 parterowym może wystarczyć jakiś jeden sterownik w pomieszczeniu referencyjnym, regulacja przepływów i sterowanie ONN/OFF, ale to zależy od preferencji użytkownika. Pytanie co robić, gdy w sypialni, albo łazience bez okien zimno? Grzejemy na hura cały dom, czy tylko tam gdzie jest zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Przy 150-200 też ma to sens. Przy 120 parterowym może wystarczyć jakiś jeden sterownik w pomieszczeniu referencyjnym, regulacja przepływów i sterowanie ONN/OFF, ale to zależy od preferencji użytkownika. Pytanie co robić, gdy w sypialni, albo łazience bez okien zimno? Grzejemy na hura cały dom, czy tylko tam gdzie jest zimno? A jak w 120m domu ma być w jakimś pomieszczeniu zimno? Jeżeli jest dobrze zaizolowany to bez grzania temperatura powinna być w nim w miarę równa, z ogrzewaniem wyjdą takie temperatury jakie założyliśmy. A jezeli bez ogrzewania w łazience wolisz cieplej to odpalasz grzałkę lub kable. I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pytanie co robić, gdy w sypialni, albo łazience bez okien zimno? Grzejemy na hura cały dom, czy tylko tam gdzie jest zimno? To akurat nie jest żadnym argumentem. To bardziej może świadczyć o źle zrobionej instalacji. Natomiast w łazienkach zwłaszcza w okresach przejściowych i w przypadku chwilowego niedogrzania wystarczą dodatkowo drabinki z grzałką i sprawę będziesz miał załatwioną bez całej tej dodatkowej elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A skąd ma się sypialnia, albo łazienka nagrzać, skoro jest wszystko OFF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A skąd ma się sypialnia, albo łazienka nagrzać, skoro jest wszystko OFF? Zyzol, to jest tylko 120m. Wystarczy że drzwi uchylisz i bez grzania masz wszędzie równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zyzol, to jest tylko 120m. Wystarczy że drzwi uchylisz i bez grzania masz wszędzie równo Pytanie, czy wszędzie równo zimno, czy wszędzie równo ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts