N297 12.10.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam, jakiś czas temu rozpoczęliśmy budowę domu. Uzyskaliśmy pozwolenie, rozpoczęliśmy prace budowlane. Tak w okolicy dachu zaczęły pojawiać się problemy z przyłączami, rozliczeniem z bankiem itp. w efekcie wszystko zaczęło się przeciągać w czasie i ostatecznie trzeba było wydłużyć termin realizacji, ale to i tak nie jest bardzo długi czas. Próbowałam znaleźć informację co MUSI być wykonane aby było to jednoznaczne z zakończeniem budowy i aby móc złożyć zawiadomienie do pinb-u. Rozumiem, że prace zgodnie z projektem, ale czy jest jakieś minimum, które wystarcza? Na pewno:wszystkie przyłącza i instalacje, tynki i posadzki, elewacje, ocieplenia dachu, tarasy Ale czy konieczne jest, np.:- malowanie- płytki- wykończenie kuchni i łazienki (w jakim stopniu)- ogrodzenie czyli gdzie kończy się budowa a zaczyna wykańczanie domu? gdzie ew. szukać tych informacji? Będę bardzo wdzięczna za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 12.10.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 gdzie kończy się budowa a zaczyna wykańczanie domu? gdzie ew. szukać tych informacji? Jednym z dokumentów, które składasz wraz z zawiadomieniem do nadzoru budowlanego jest zakończony przez kierownika budowy dziennik budowy. Myślę więc, że kierownik udzieli takich informacji. On musi napisać oświadczenie o zakończeniu budowy zgodnej z projektem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N297 13.10.2014 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jednym z dokumentów, które składasz wraz z zawiadomieniem do nadzoru budowlanego jest zakończony przez kierownika budowy dziennik budowy. Myślę więc, że kierownik udzieli takich informacji. On musi napisać oświadczenie o zakończeniu budowy zgodnej z projektem itp. Rozumiem, tylko, że kontakt z kierownikiem jest w chwili obecnej trochę utrudniony, więc bardzo liczę na pomoc tu na forum od osób, które np. mają to za sobą albo są fachowcami, bo nigdzie w necie nie mogę znaleźć takich informacji. Wszystkie są ogólnikowe, a mi potrzeba konkretów. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 16.10.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Witam, jakiś czas temu rozpoczęliśmy budowę domu. Uzyskaliśmy pozwolenie, rozpoczęliśmy prace budowlane. Tak w okolicy dachu zaczęły pojawiać się problemy z przyłączami, rozliczeniem z bankiem itp. w efekcie wszystko zaczęło się przeciągać w czasie i ostatecznie trzeba było wydłużyć termin realizacji, ale to i tak nie jest bardzo długi czas. Próbowałam znaleźć informację co MUSI być wykonane aby było to jednoznaczne z zakończeniem budowy i aby móc złożyć zawiadomienie do pinb-u. Rozumiem, że prace zgodnie z projektem, ale czy jest jakieś minimum, które wystarcza? Na pewno: wszystkie przyłącza i instalacje, tynki i posadzki, elewacje, ocieplenia dachu, tarasy Ale czy konieczne jest, np.: - malowanie - płytki - wykończenie kuchni i łazienki (w jakim stopniu) - ogrodzenie czyli gdzie kończy się budowa a zaczyna wykańczanie domu? gdzie ew. szukać tych informacji? Będę bardzo wdzięczna za wskazówki. Podbijam Twoje pytanie N297....... Poza tym interesuje mnie czy do zgłoszenia zakończenia budowy, zamiast docelowych balustrad, mogą być tymczasowe tzw. francuskie , wykonane z desek i przytwierdzone do ściany, uniemożliwiające wejście na taras/balkon? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Ja miałam odbiór domu w stanie deweloperskim (czyli bez białego montazu, bez wykończeń podłogi, bez tarasu, bez balustrady). Jedynie rury, tynki i wylewki.Ale w Poznaniu NB nie kontroluje odbiorów domków jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 26.11.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ale w Poznaniu NB nie kontroluje odbiorów domków jednorodzinnych Kierownik budowy poinformował nas, że "nasz" nadzór budowlany chodzi po wszystkich budowach. No to te 21 dni siedzieliśmy jak na bombie, bo jakoś tak nam się nie chciało wierzyć, że jak przyjdą to obejrzą i pójdą. Ale nie przyszli Czas minął, zaświadczenie odebrane i po wszystkim. Nie do uwierzenia, że to ta sama instytucja z którą mieliśmy takie problemy z PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 PnB wydaje starostwo a nie NB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 26.11.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 No to już wiem czemu tak lekko poszło Żart oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts