Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starego domu- pozostawienie go bez dachu na zimę

wiki100

Recommended Posts

Cześć,

kompletnie nie znam się na remontach, ani budowie domu, nie znam też fachowego nazewnictwa, dlatego postanowiłam zapytać o radę bardziej doświadczonych.

Mamy dom z cegły, w którym nie mieszkamy. Niestety dach pokryty papą zaczął przeciekać, belki też nie były już w dobrym stanie, dlatego tata postanowił podratować ten dom i zrobić nowy dach, pomagali mu moi dwaj kuzyni.

Zaczął tam pracę, niestety musiał iść na operację. Teraz jest już po, ale nie jest w stanie dokończyć tego dachu w tym roku.

W rezultacie stary dach został zdjęty, zabejcowane belki położone ( te sufitowe) i to by było na tyle. Nie ma jeszcze szkieletu dachu. Niestety dom zostanie taki "otwarty" na zimę.

Moje pytania:

Czy to bardzo szkodzi? Jakie mogą być konsekwencje? Jak ewentualnie zabezpieczyć dom?

Dla mnie- laika, perspektywa lejącego się deszczu i śniegu do środka tej chałupki jest przerażająca.

Szukałam informacji na ten temat w internecie, niestety mowa jest zazwyczaj o nowo budowanych domach.

Liczę na pomoc.

• 1 month później...

1.Należy pamiętać o odpowietrzeniu grzejników.

2. W oszczędności pomoże nam kontrola temperatury.

3. Wietrzyć mieszkanie należy krótko, ale bardzo intensywnie.

I jasne wszystko ; )

http://marketmoney.pl/artykuly/jak-przygotowac-dom-lub-mieszkanie-do-zimy,146,0,1661330.html?rfguidfo