ziele1985 12.10.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Witam Państwa. Jestem w trakcie zakupu mieszkania 2 pok. 46 m2 którego stan można określić jako deweloperski (tak jak go oddali w 1977 tak wygląda dziś).Do zrobienia jest w nim wszystko tj. położenie podłogi, wymiana okien, elektryki, wyrównanie i malowanie ścian, urządzenie kuchni i łazienki oraz postawienie na nowo ściany między pokojami. I odnośnie łazienki i nowej ściany mam kila pytań.Na załączonym niżej planie mieszkania widać ścianę o grubości 5cm między pokojami. Ściana ta zrobiona jest z tzw. plastra miodu (karton-gips na stelażu), zawiera w sobie drzwi pomiędzy pokojami oraz kilka wnęk. http://i58.tinypic.com/2edukc4.jpg Chciałbym postawić ją od nowa jako prostą ścianę ew. z wnęką na szafę zabudowaną. Moje pierwsze pytanie to z czego wykonać taką ścianę i jakiej grubości. Czy pustak ceramiczny porotherm 11.5 (najlepiej w systemie dryfix) będzie odpowiedni czy za gruby na taką ścianę? Nie zamierzam na niej wieszać telewizora itp., raczej przeznaczyć to miejsce na szafę. W miejscu w którym znajduje się ściana, łączą się płyty stropowe więc ciężar chciałbym rozłożyć pomiędzy nie (choć przy założeniu 150kg/m2 mógłbym dwie takie ściany postawić obok siebie). Czy pod taką ścianę która ma być na łączeniu płyt trzeba zrobić jakiegoś rodzaju płytę (wylaną z betonu) która także wyrówna podłogę? Mam jeszcze do zamurowania przejście pomiędzy kuchnią a salonem które zrobione jest w ścianie nośnej. Tam chciałbym zastosować porotherm 8 aby powstała od strony pokoju wnęka w której to zawisł by telewizor i ew. jakieś półeczki na pierdoły żony. Czy taka ściana wytrzyma czy w miejscu mocowania tv zastosować płytę betonową/cegły pełne? Drugie pytanie to połączenie łazienek. W pierwszym projekcie wygląda to tak http://i58.tinypic.com/2h4yrna.jpg Zastanawia mnie czy będzie miejsce aby przejść swobodnie do pozostałej części łazienki. Na projekcie zaznaczyłem prawdopodobne miejsce w którym biegną rury kanalizacyjne. Czy z wanna w takim miejscu nie będzie problemu z odpływem? Drugi projekt http://i58.tinypic.com/2yznble.jpg Zastanawia mnie w nim czy będę miał gdzie i w czym zahaczyć stelaż od wc. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak zrobić taką łazienkę. Może odpuścić sobie łączenie lazienek. Oczywiście w obydwu projektach w pozostałych miejscach ma stanąć pralka oraz szafki. Edytowane 12 Października 2014 przez ziele1985 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziele1985 16.10.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Troszkę poprawiłem projekt łazienki. Spełni się to jeżeli w ścianie będzie miejsce na zamontowanie stelażu do wc. Wanna którą chce zamontować to Cersanit Virgo asymetryczna 150cm Co w takim przypadku z rurami odpływowymi? Czy spadek 1cm na 1m oraz dwa kolanka 45st przy zakręcie 90st wystarczą? Czy możecie mi odpowiedzieć w kwestii ścianki z poprzedniego postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 http://images68.fotosik.pl/292/540f4916eb6b2ab6gen.jpg Dlaczego nie chcesz ścian z k-g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziele1985 20.10.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Plany zmieniają się jak w kalejdoskopie. Twoja propozycja jest ciekawa, dziękuję za nią ale muszę zmieścić jeszcze biurko, akwarium 60L a mały pokój za kilka lat będzie także dla dziecka (wpierw łóżeczko potem nasza przeprowadzka do dużego). Aktualnie chce zostawić 3/4 ściany a resztę wybudować na nowo zachowując wnęki z obydwu stron jak na zdjęciu poniżej. W pokojach szafy zabudowane we wnękach które zrekompensują ich brak w przedpokoju. Lecz z drugiej strony czy nie za dużo tych szaf? Dorzucam także mój projekt kuchni o którym dyskusja prowadzona jest w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 bez problemu ustawisz akwarum na szafkach obok TV. Biurko też można bezproblemowo wkomponowac. mnie zastanawia gdzie chcecie trzymać rzeczy dwóch dorosłych osób + wyprawka dziecka. A do tego odkurzacz, deska do prasowania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziele1985 20.10.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 mnie zastanawia gdzie chcecie trzymać rzeczy dwóch dorosłych osób + wyprawka dziecka. A do tego odkurzacz, deska do prasowania itd. Właśnie w tych szafach Na przedpokoju puste przestrzenie będą także do wykorzystania choć nie będzie ich dużo (raczej wieszaki + rewizja do pionów). W małym pokoju zmieszczą się jeszcze regały. W obecnym mieszkaniu mam garderobę która bardzo się przydaje ale w nowym nie chcę tworzyć nowego pomieszczenia kosztem pokoju ale temat jeszcze do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts