Gość Arturo72 29.11.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Podam może jeden przykład. Mój dom rodzinny ma pow użytkową 110m2 zwykłe okna plastikowe, strop drewniany ocieplony 15cm wełny, ściany pustak 25cm plus 7cm styro. Arturo72 Twój wynik jest imponujący, jednak ja już wiem że takiego wyniku nie osiągnę dlatego muszę się liczyć z o wiele wyższymi rachunkami przy grzaniu prądem, stąd idę standardową i utartą drogą. Dzisiaj,przy obecnych cenach energii 20cm na elewacji woła o pomstę do nieba a co dopiero 7cm,wiem,że to było kiedyś kiedy się nie patrzyło na ceny energii A czemu już teraz wiesz,że takiego wyniku nie osiągniesz ? Z góry zakładasz,że robisz durszlaka który będzie pochłaniał duże ilości energii na ogrzewanie ? Przecież jesteś na początku budowy.Gdzie sens takiego myślenia ? A wiesz czym grzeje osiągając taki wynik i za 12 miesięcy z c.oi cwu zmieszcze się w 1000zł ? Urządzeniem za ok.20tys.zł czyli w cenie niedużo wyższej niż dobry kocioł+komin+ewentualnie jakieś pierdoły. Grzejąc prądem te 3000kWh*COP3 dawało by ok.9000kWh a to jest jakieś 2500zl rocznie czyli ok.2,5t dobrego ekogroszka a mam pralnio-suszarnię z prawdziwego zdarzenia i zero syfu w domu.Nie warto ? Założyciel tego wątku napisał : ''Nienawidzę swojego domu bo dałem się zwiezć tym wszystkim trendom o nowoczesnym budowaniu (również promowanych na tym forum) gdzie każda z tych rzeczy okazuje się jeszcze większym badziewiem od poprzedniej, a kosztuje jak za zboże. Dokładnie,tak jak napisałaś,bo czlowiek nie interesował się budową,mój dom kosztował ze wszystkim co mam obecnie wewnątrz i na zewnątrz 310tys.zł,zużycie energii na c.o i cwu widoczne,brak syfu w domu,dużo ? Edytowane 29 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Nie mam w niej komina i koniecznej wentylacji grawitacyjnej nie ma czegoś takiego jak obowiązek wentylowania "grawitacyjnie" kotłowni. No ale .. Podam może jeden przykład. Mój dom rodzinny ma pow użytkową 110m2 zwykłe okna plastikowe, strop drewniany ocieplony 15cm wełny, ściany pustak 25cm plus 7cm styro. Na rok potrzeba średnio 2m2 drzewa na rozpałkę i 1,5 tony dobrego węgla co daje koszt poniżej 2 tys zł. Gdybyś chciała ogrzać ten dom prądem przy takim ociepleniu chyba 4 tys zł byłoby mało. dokładnie .. prąd by w takim wypadku nie był wskazany.. jeszcze większe samo oszukiwanie się, czyli pykanie od czasu do czasu prądem alla TB. Teście mają dom 10cm styro, 3cm na stropie .. ale jest jeszcze coś takiego jak mostek termiczny, w "tradycyjnych" domach : co za tym idzie, "tradycyjne" niechlujstwo i w głębokiej rzopce zasady izolowania, nawet te 10cm ludzie w bardzo wielu przypadkach kładą w komiczny sposób. Bo mórz nie wchodzi jarekpolak a pomyśl nad jedną sprawą, czy jak ekipa układała 7cm izolacji, gdzie treść tej izolacji kosztowała koło 1,5 zł resztę to zapłata "fachowcom" Dwa lata temu widziałem jak sąsiad izolował dom, sam .. 5cm to nie chodzi że go nie stać było..tylko z ideologi był przekonany iż 5cm starczy .. szkoda było kasy tylko na kosmetykę .. przy 10cm marktetowego EPS'a koszt samego materiału to 1/7 kosztów pozostałych tego zabiegu .. Edytowane 29 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 nie ma czegoś takiego jak obowiązek wentylowania "grawitacyjnie" kotłowni. No ale .. http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/kotlownia-z-kotlem-na-paliwo-stale-wymagania-techniczne,28_4659.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. 11. W pomieszczeniach, które należy chronić przed wpływem zanieczyszczeń z pomieszczeń sąsiadujących i z otoczenia zewnętrznego, należy stosować wentylację mechaniczną nadciśnieniową. http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_6_wentylacja_i_klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 29.11.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Wezmy wyliczenia dla przykladowego domku, ze strony (cieplowlasciwe) ktora w przyblizeniu liczy koszta i moc potrzebna do ogrzania. Wpisalem tam dane (sciany zewn porotherm 25+15cm welny) i wyniki obliczen:Domek w najgorszy dzien zimy bedzie potrzebowal moc grzewcza 9,2kWPrzy elektrycznosci koszt -8100zlPrzy ekogroszku 3300zlPrzy Pellet -4400zlPrzy drewnie - 4700zl. Gdyby w cudowny sposob (izolacje itd) zapotrzebowanie spadlo do 5,7kW to i tak:Energia -5000zlEkogroszek 2200zlWciaz jest 2x wiekszy koszt energii. Liczby nie klamia.Jesli mozecie to przedstawcie takie same wyliczenia dla Waszych domow pasywnych czy superenergooszczednych. Dziekuje. Acha, nie komentujcie mojej budowy sciany tylko liczby. Wg mnie energia elektryczna do tanich nie nalezy a na 100% cena jej bedzie rosla. Jak stac kogos na taki sposob ogrzewania - w porzadku, nikt nie broni. Ale nie wydaje mi sie zeby chociaz 50% Polakow bylo stac na to.Instalacji gazowej nie biore pod uwage bo nie mam takiej mozliwosci, brak gazociagu. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.11.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Odyss, napisz jeszcze ile kto wydał na ocieplenie i ile zainwestował w "kotłownię". Dostaniesz wtedy pełną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Arturo72 piszesz cos takiego: A wiesz czym grzeje osiągając taki wynik i za 12 miesięcy z c.oi cwu zmieszcze się w 1000zł ? Urządzeniem za ok.20tys.zł czyli w cenie niedużo wyższej niż dobry kocioł+komin+ewentualnie jakieś pierdoły. a wcześniej pisałeś o oszczędności kwoty rzędu 20 tys zł na kominie i pom. gos. jak się okazuje pom. gos. również musiałeś zrobić a owe oszczędności wpakowałeś w owo cudowne urządzenie. trudno mi w to uwierzyć. 3 tys kwh? moi rodzice zuzywają 2500kw rocznie a mieszkają jedynie z babcią i nie używają prądu do ogrzewania domu, wody czy gotowania. "bujać to my - nie nas" Mam standardowy fundament (nie płytowy) i kilka mostków termicznych których nie uda się wyeliminować, że o powiechrzni 210m2 po podłodze to nie wspomnę. podobnie jak TB - ogrzewanie z żarówki energoszczędnej 20W. za rok ludzie będą grzać LEDami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Wezmy wyliczenia dla przykladowego domku, ze strony (cieplowlasciwe) ktora w przyblizeniu liczy koszta i moc potrzebna do ogrzania. Wpisalem tam dane (sciany zewn porotherm 25+15cm welny) i wyniki obliczen: Domek w najgorszy dzien zimy bedzie potrzebowal moc grzewcza 9,2kW Przy elektrycznosci koszt -8100zl Przy ekogroszku 3300zl Przy Pellet -4400zl Przy drewnie - 4700zl. Gdyby w cudowny sposob (izolacje itd) zapotrzebowanie spadlo do 5,7kW to i tak: Energia -5000zl Ekogroszek 2200zl Wciaz jest 2x wiekszy koszt energii. Liczby nie klamia. Jesli mozecie to przedstawcie takie same wyliczenia dla Waszych domow pasywnych czy superenergooszczednych. Dziekuje. Acha, nie komentujcie mojej budowy sciany tylko liczby. Wg mnie energia elektryczna do tanich nie nalezy a na 100% cena jej bedzie rosla. Jak stac kogos na taki sposob ogrzewania - w porzadku, nikt nie broni. Ale nie wydaje mi sie zeby chociaz 50% Polakow bylo stac na to. Instalacji gazowej nie biore pod uwage bo nie mam takiej mozliwosci, brak gazociagu. Jakoś dziwnie to liczysz,tylko pod siebie a może tylko żeby swoje sumienie uspokoic dom 118m2,obciązenie cieplne 3,5kW,zapotrzebowanie domu na energię 40kWh/m2/rok czyli 118m2*40=4720kWh na cwu przyjąłem 4000kWh czyli daje niech będzie 9000kWh,obecne cenę 1kWh w taryfie g12w w Tauron Śląsk mam na poziomie 0,29zł czyli 9000kWh*0,29=2610zł a cena 1kWh w Duonie wynosi 0,18zł Grzeje z COP i za poprzednie 12 miesiecy zużyłem 3000kWh,grzałem w taryfie G11 w cenie 0,57zł i za te 12 miesięcy zaplaciłem 3000*0,57=1710zł,obecnie mam taryfę G12w czyli zużyje 3000*0,29zł=870zl Koszt budowy domu w takiej wersji 310tys.zl za całośc,dom bez kotłowni i bez komina w pralnio-suszarni. Koszt 1m2 ściany ze wspólczynnikiem 0,13 to 36zł za bloczek+37,8zł za izolację z 20cm styro grafit=73zł/m2 Pytania ? Liczby i liczniki nie kłamią. Może fakture zapodać ? Całosciowe zużycie prądu w domu to za 12 miesięcy(01.08.2013-01.08.2014) 6500kWh w tym 3300kWh na c.o+cwu a reszta bytowy. trudno mi w to uwierzyć. 3 tys kwh? Nie jestem rekordzistą w tym zakresie,są lepsi na forum,wystarczy poczytać a liczniki nie kłamią: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6679811&viewfull=1#post6679811 Edytowane 29 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 grzejesz tylko w taryfie g12? wystarcza Ci kilka godzin dziennie grzania bez akumulacji? Człowieku dobrej klasy lodówka pobiera 200kwh rocznie, płyta indukcyjna podobnie, pralka ponad 100 a gdzie cała reszta? sterownik do otwierania bramy garażowej w ciągu roku w stanie czuwania pobiera do 10 kwh a Ty grzejesz chałupe w 3 tys? ile masz stopni? 16? 18? i wmawiasz Sobie i innym że nie lubisz gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 grzejesz tylko w taryfie g12? wystarcza Ci kilka godzin dziennie grzania bez akumulacji? Człowieku dobrej klasy lodówka pobiera 200kwh rocznie, płyta indukcyjna podobnie, pralka ponad 100 a gdzie cała reszta? sterownik do otwierania bramy garażowej w ciągu roku w stanie czuwania pobiera do 10 kwh a Ty grzejesz chałupe w 3 tys? ile masz stopni? 16? 18? i wmawiasz Sobie i innym że nie lubisz gorąca. Tak,grzeje tylko w taniej taryfie,nie kilka godzin na dobę a aż 10h dostępna jest tania taryfa. To nie ekogroszek gdzie niepotrzebne ciepło wyrzucasz kominem,w największe mrozy rzędu -18st.C wystarczyło grzanie 6h/dobe+2h na cwu. Wrażenia z kilku dni grzania po przejściu na g12w: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi. Za kilka dni zmniejsze krzywą bo zona sapie że za gorąco i będzie max.35st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A co do akumulacji zerknij w stopkę jak budowalem i wszystko stanie się jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.11.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 grzejesz tylko w taryfie g12? wystarcza Ci kilka godzin dziennie grzania bez akumulacji? Człowieku dobrej klasy lodówka pobiera 200kwh rocznie, płyta indukcyjna podobnie, pralka ponad 100 a gdzie cała reszta? sterownik do otwierania bramy garażowej w ciągu roku w stanie czuwania pobiera do 10 kwh a Ty grzejesz chałupe w 3 tys? ile masz stopni? 16? 18? i wmawiasz Sobie i innym że nie lubisz gorąca. a dlaczego ma nie grzać w 3 tys. kWh pompą ciepła? ja jeszcze nie mieszkam, grzeję tylko do 17*C grzałką w taniej taryfie. jeszcze się ogrzewanie w tanim dziennym okienku nie włączyło, a nie mam drzwi do garażu, ściana od strony nieogrzewanego pomieszczenia gospodarczego nie ma jeszcze izolacji. w tych nieogrzewanych pomieszczeniach jest w tej chwili 5*C. wentylacja odpalona na szybszym biegu niż docelowo o tej porze, dodatkowo brakuje jeszcze kilku drobiazgów (w tym symbolicznego ocieplenia tych nieogrzewanych pomieszczeń, dzięki któremu nie będą się tak szybko wychładzać) zużyłem w tym sezonie grzewczym prądu na ogrzewanie za 88 zł (grzałką 6 kW!). jak dorobimy pozostałą izolację i drzwi, zamieszkamy (w tej chwil brak zysków bytowych, telewizora, gotowania, zmywarki czy pralki) to koszt nie powinien wiele wzrosnąć przy znacznie wyższej temperaturze w domu i takiej zimie jak obecna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 grzejesz tylko w taryfie g12? wystarcza Ci kilka godzin dziennie grzania bez akumulacji? Człowieku dobrej klasy lodówka pobiera 200kwh rocznie, płyta indukcyjna podobnie, pralka ponad 100 a gdzie cała reszta? sterownik do otwierania bramy garażowej w ciągu roku w stanie czuwania pobiera do 10 kwh a Ty grzejesz chałupe w 3 tys? ile masz stopni? 16? 18? i wmawiasz Sobie i innym że nie lubisz gorąca. Ale Ty weź pod uwagę, że Arturo72 ma pompe ciepła, czyli te 3300kWh nalezy pomnożyć razy 2.5. Czyli jego dom łyknął 8250 kWh, ale jego użytkownik zapłacił tylko za 3300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Podam może jeden przykład. Mój dom rodzinny ma pow użytkową 110m2 zwykłe okna plastikowe, strop drewniany ocieplony 15cm wełny, ściany pustak 25cm plus 7cm styro. Z tak symbolicznym ociepleniem nic dziwnego, że prąd masz drogo My tu mówimy o min. 30 cm wełny w dachu i 20 cm styro na ścianie Twój dom w Polsce nie spełniałby przepisów prawa budowlanego. nie ma czegoś takiego jak obowiązek wentylowania "grawitacyjnie" kotłowni. Jest - w przepisach dotyczących otwartych palenisk - czyli urządzeń pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia. Ty podałes rozporządzenie dotyczące ogólnych warunków wentylowania pomieszczeń. A przeczytaj dotyczące pomieszczeń kotłowni - jest powołanie się na Polską Normę. "Cytujax Polska^ Norm? PN-87/B-02411 kotlownie wbudowane na paliwa stale. Wymagania. niewiele si? dowiemy o wentylacji w punkcie 2.1.6.1 „ ....wentylacja nawiewna - w pomieszczeniu kotla ( a wiec takze w salonie z kominkiem z plaszczem wodnym) powinien znajdowac sie otwor niezamykany opowierzchni co najmniej 200 cm2". Punkt 2.1.6.2 „ ...wentylacja wywiewna - pomieszczenie kotla powinno mieć kanał wywiewny o przekroju nie mniejszym niz 14x14 cm , z otworem wlotowym pod sufitem pomieszczenia ,wyprowadzony ponad dach i umieszczony obok komina. Otwor wlotowy do kanalu wywiewnego powinien mieć wolny przekrój równy przekrojowi kanału. Kanal wywiewny i otwor wlotowy do niego nie mogą miec urządzeń do zamykania . Stosowanie wentylacji wyciągowej mechanicznej jest niedopuszczalne. Przewód wentylacyjny powinien być wykonany z materialu niepalnego"." Wiem, że się przepisy wykluczają nieco Wg mnie energia elektryczna do tanich nie nalezy a na 100% cena jej bedzie rosla. . A węgiel będzie taniał? Zwłaszcza przy tych wszytskich opłatach środowiskowych? Liczby nie kłamią, ale bez znajomości zasad ekonomii łatwo nimi manipulować. Kotłownia na węgiel za darmo została zbudowana? - dolicz to do bilansu kosztów. Kazdy niepotrzebny m2 domu to ok. 2 tyś zł. Zwłaszcza, jeśli jest budowany za kredyt - dolicz odsetki od wyższego kredytu. Tu nikt się nie kłóci, że źle ocieplony, przestarzały wg współczesnych norm dom, będzie drogi w utrzymaniu gdy go grzac prądem. Tesciom też nie zaproponuję rezygnacji z wegla, póki nie ocieplą domu z lat 60 tych. Tutaj próbuję uświadomić, że koszt dobrego ocieplenia przecietnej wielkości domu jest niższy niż koszt budowy większego domu o pomieszczenie sporej kotłowni na paliwo stałe. A w dobrze ocieplonym domu kazdy piec na paliwo stałe będzie przewymiarowany, bo zapotrzebowanie na ciepło będzie tak niskie. Natomiast jak ktoś sobie buduje ponad 300m2 dom za 700-800 tyś, to wybieranie kotła na paliwo stałe zamiast PC, jest już konserwatywnym skąpstwem, a nie rozsądkiem i oszczędnością. Budować sobie rezydencję w której trzeba będzie pracować jako palacz? Edytowane 29 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 29.11.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Odyss, napisz jeszcze ile kto wydał na ocieplenie i ile zainwestował w "kotłownię". Dostaniesz wtedy pełną odpowiedź. Nie mam tych danych Jak napisalem wyzej, ja tego nie licze, na stronie automat to wyliczyl. Mnie interesowalo moje teoretyczne zapotrzebowanie na energie, przy okazji dostalem szacunkowe koszta. Oczywiscie wyliczenia nie dla 16stopni w domu, tylko sredniej 20! A węgiel będzie taniał? Zwłaszcza przy tych wszytskich opłatach środowiskowych? Program redukcji emisji CO2 na pewno sie odbije, kwestia jak mocno - w duzej mierze przez glupote rzadzacych, podpisali bardzo radykalne warunki. Energia elektryczna w Polsce pochodzi glownie z wegla, wiec proporcjonalnie wzrosnie jeszcze bardziej. A w dobrze ocieplonym domu kazdy piec na paliwo stałe będzie przewymiarowany, bo zapotrzebowanie na ciepło będzie tak niskie. to jest prawdopodobne, w tym wypadku zaleca sie uzycie zbiornikow buforowych, koszt instalcji wzrasta. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Jak napisalem wyzej, ja tego nie licze, na stronie automat to wyliczyl. Mnie interesowalo moje teoretyczne zapotrzebowanie na energie, przy okazji dostalem szacunkowe koszta. Oczywiscie wyliczenia nie dla 16stopni w domu, tylko sredniej 20! No widzisz jak automat może czowieka skołowac,gdybym grzał prądem zuzyłbym za poprzedni rok kalendarzowy ok.9000kWh,wtedy łyknąlbym najtańszego Duona za 0,18zł/kWh. Ile zatem wychodziło by mnie ogrzewanie i cwu ? Nie teoretyzujcie a róbcie OZC i to jeszcze przed budową,ekogroszek jest drogi i nie wierzcie sąsiadom tylko kalkulatorowi. Moje OZC było robione dla temp.21st.C,utrzymuje aktualnie ok.22,5st.C i powyżej. Sam uważałem jakiś czas temu,że cena prądu wzrośnie a tu co ? Prąd tanieje,ekogroszek drożeje. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Odysss - a daj ocieplenie 20 cm, o którym tu piszemy (U ściany co najwyżej 0,19) Teściu poszedł na kilka dni do szpitala i teściowa miała problem - nie była w stanie wsypac worka 40 kg ekogroszku do podajnika. Musiała wzywać synow. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 29.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Odysss - a daj ocieplenie 20 cm, o którym tu piszemy (U ściany co najwyżej 0,19) Dalem 25cm, Energia spadla do 7500zl, ekogroszek do 3100zl Oczywiscie ze zaldunek to problem, kopcenie tak samo, dogladanie kotla. Prad to wygoda, a wygoda kosztuje - kwestia kto sobie moze na to pozwolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 A niech Ci teraz tą "energię" policzą w nocnej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.11.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Dalem 25cm, Energia spadla do 7500zl, ekogroszek do 3100zl Oczywiscie ze zaldunek to problem, kopcenie tak samo, dogladanie kotla. Prad to wygoda, a wygoda kosztuje - kwestia kto sobie moze na to pozwolic. kWh z ekogroszka to ok.0,16zł czyli 3100zl/0,16=19375kWh zużycie na c.o i cwu Chyba tylko w domach przedwojennych a nie w nowym domu z 25cm styro Jak to ktoś potrafi z ludzi zrobić nie myślące istoty... Nowy dom,budowany tylko wg norm posiada zapotrzebowanie na ciepło ok.70kWh/m2/rok czyli dom 150m2 zużyje na ogrzewanie ok.10000kWh+4000kWh daje ogólne zużycie ok.14000kWh a kto normalny dzisiaj buduje tylko wg norm nie myśląc o przyszłości ? Nowy dom z 25cm styro na elewacji będzie miał zapotrzebowanie ok.40kWh/m2/rok czyli 150m2 daje nam zużycie na ogrzewanie aż 6000kWh Edytowane 29 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts