Elfir 29.11.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 chyba kalkulator jest do niczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Pompa ciepła? ile kosztowała? no właśnie. Więc gdzie oszczędności 20tys. przy instalacji? Oczywiście zaoszczędzić na etapie budowy mozna tylko wtedy gdy rezygnujemy z c.o. i podłączymy zwykłe grzejniki do prądu w cenie powiedzmy 300 zł za sztuke, jednak późniejsze rachunki to masakra a jak sie okazuje oszczędności na kominie i pomieszczeniu (które i tak musimy mieć więc nie zaoszczedzimy) wydamy z nawiązką na pompe ciepła. Fakt grzanie tym sposobem jest atrakcyjne pod wieloma względami jednak ile miejsca na działce potrzeba na instalacje takiego cuda, żeby ogrzać 200m2 po podłodze? nie wiem czy u mnie w ogóle to jest realne. 708m2 w tym już stoi fundament 110m2 zabudowy, no i ciekawe ile można zaoszczędzić na ogrzewaniu i budowie oraz wykonczeniu obniżając parter z 265 na 250? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.11.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 chyba kalkulator jest do niczego... bo powinno się zrobić OZC za 300-400 zł, a nie wybierać system grzewczy do domu na całe życie na podstawie kalkulatora internetowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Pompa ciepła? ile kosztowała? no właśnie. Więc gdzie oszczędności 20tys. przy instalacji? Ile będzie kosztował Cię kocioł z podajnikiem+komin+pomieszczenie zwane kotlownią +dodatkowe pomieszczenie zwane pralnio-suszarnią ? Wymień koszty tych składników. Pompa kosztuje z montażem ok.20tys.zł i części powyższych składników nie mam u siebie w domu,bo były mi nie potrzebne a są konieczne przy paliwie stałym. Mówimy o etapie "przed budową" a nie "po budowie". Fakt grzanie tym sposobem jest atrakcyjne pod wieloma względami jednak ile miejsca na działce potrzeba na instalacje takiego cuda, żeby ogrzać 200m2 po podłodze? Miejsca na dzialce do instalacji tego cuda potrzeba ok.0,32m2 Zdziwiony ? Nie dziwie sie nie wiem czy u mnie w ogóle to jest realne. 708m2 w tym już stoi fundament 110m2 zabudowy, Ja mam pow.zabudowy 180m2 i tylko 670m2 dzialki Może dlatego kotoś nie nawidzi swojego domu po zamieszkaniu bo nie miał zielonego pojęcia o swoim przyszłym domu,o dzisiejszych technologiach i wogóle o budowie co zresztą pokazuje dyskusja. A potem zdziwko,bo miało być tak pięknie,bo przeciez sąsiedzi tak mówili,bo przeciez budowlańców mialem najlepszych,bo mialo być tanio bo wunglem,bo mialo być bezobsługowo bo z podajnikiem,bo miało być czysto. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Ale norma jest stara, nie uwzględnia postępu w tej dziedzinie i jest sprzeczna w pewnym względzie z WT 2014. http://www.kominypolskie.com.pl/pdf/SKP_Budzynowski_wentylacja.pdf tu jest podany pod koniec punkt 9 o zakazie stosowania wyciągowej .. ale brak punktu 10.Co autor tego opisu sam się zapętlił bo w tekście o tym wspomina. Ale mając kocioł na paliwo stałe warto mieć WM która wprowadza nadciśnienie o czym mowa w pt. 10 A powietrze do tego nadciśnienia może być brudnym powietrzem zrzutowym .. Edytowane 30 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dlaczego jak czytam o pompach ciepła to ludzie podają ceny rzędu 25-35 tys plus 15-25 tys montaż? komin kosztuje 2,5 koła postawię go sam i nie wykończę klinkierem bo będzie okuty blachą w całości (zajmuję się takimi rzeczami) kocioł jaki planowałem to 7 tys z koszem zasypowym. Mógłbyś podesłać jakieś namiary konkretnie na ten sprzęt co masz i jak to jest wykonane? JEŚLI cały kosz pompy ciepła kosztował Cię 20 tys to przyznaję, że to atrakcyjna cena. Wyczytałem w różnych artykułach żeby pompa była wydajna to potrzeba rozkopać znaczą powierzchnię działki w innym wypadku pompa będzie mało wydajna a moze nawet nieopłacalna. Może jestem sceptyczny w tej sprawie, bo przy ogrzewaniu węglem mam całkowitą jasność, jednak przy pompie ciepła jedną wielką niewiadomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Dlaczego jak czytam o pompach ciepła to ludzie podają ceny rzędu 25-35 tys plus 15-25 tys montaż? Dlatego,że nie masz pojęcia o tym,zresztą jak większosć,którzy pakują ekogroszek do nowych domów. Pomp ciepła jest dużo rodzajów,ja akurat mam p-w. Mógłbyś podesłać jakieś namiary konkretnie na ten sprzęt co masz i jak to jest wykonane? JEŚLI cały kosz pompy ciepła kosztował Cię 20 tys to przyznaję, że to atrakcyjna cena. Wyczytałem w różnych artykułach żeby pompa była wydajna to potrzeba rozkopać znaczą powierzchnię działki w innym wypadku pompa będzie mało wydajna a moze nawet nieopłacalna. Może jestem sceptyczny w tej sprawie, bo przy ogrzewaniu węglem mam całkowitą jasność, jednak przy pompie ciepła jedną wielką niewiadomą. Panasonic T-CAP 9kW pompa ciepła powietrze-woda,która nie potrzebuje rozkopywania działki i składa się z jednostki wewnętrznej,którą widzisz u mnie w "kotłowni" i jednostki zewnątrznej z dwoma wiatrakami A to,że jesteś sceptyczny do tego to temu się nie dziwię,jak pisałem większość inwestorów,którzy do tej pory mieli styczność tylko z weglem tak ma a pompy ciepla od lat służą i działają i grzeją tanio co najważniejsze Edytowane 30 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Pompa ciepła jest starsza niż C.O rurowe w Polsce .. gdy były jeszcze chaty kryte strzechą ..druga połowa XIX wieku... Pracuje to na zasadzie obiegu Carnota. A jeśli ktoś wykonuje wymiennik gruntowy spiralny .. to sam sobie robi krzywdę.. opór przepływu, oraz prosty fakt że do odpowiedniej wydajności potrzeba masy gruntu oczywiście pod daną moc i rodzaj gruntu. Nie mniej pompę ciepła gruntową .. można wziąć sprawę w swoje ręce..ot ciut większa lodówka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Arturo, pisz innym wyraźnie, że twoja 9kW do 125m2 nie da rady u jarekpolak na 200m2. Można to zrozumieć opacznie. Poza tym mamy coś takiego jak różnice w regionach Polski. Dzisiaj Śląśk -2, a Podlasiu -8, więc też jak przekonywać to ujmując takie parametry. Poza tym zgadzam się co do idei odchodzenia od groszku. Dodam tylko że dzisiaj i kotły gazowe i choćby mój olejowy nie wymagają komina. Mają własny wypuszczany przez ścianę lub dach w postaci rury systemowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Arturo, pisz innym wyraźnie, że twoja 9kW do 125m2 nie da rady u jarekpolak na 200m2. A czemuż to się nie nadaje ? Po pierwsze nie wiadomo jaki jarekpolak będzie miał dom także nie znamy obciążenia cieplnego a po drugie identyczna pompa ogrzewa dom map78,który grzeje 190m2 i to górę bez podłogówki tylko na klimakonwektorach a dom ma ocieplony znacznie poniżej dzisiejszego standartu bo wiadomo,miał ekogroszek a tam się nie myślało o zużyciu energii na ogrzewanie tylko o ilości tun wungla Arturo, ma cieplejszy i mniejszy dom, a do tego na śląsku ostatnio jest znacznie cieplej niż u nas. U mnie ostatnie 3 dni to temp -2 w dzień i -7/-8 w nocy. Za ostatnia dobę zeżarło 32kWh, poprzednią 27kWh. W domu cały czas powyżej 23st:) Edytowane 30 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A czemuż to się nie nadaje ? Po pierwsze nie wiadomo jaki jarekpolak będzie miał dom także nie znamy obciążenia cieplnego a po drugie identyczna pompa ogrzewa dom map78,który grzeje 190m2 i to górę bez podłogówki tylko na klimakonwektorach a dom ma ocieplony znacznie poniżej dzisiejszego standartu bo wiadomo,miał ekogroszek a tam się nie myślało o zużyciu energii na ogrzewanie tylko o ilości tun wungla Tak to możesz takie 6kW polecać, będzie jeszcze taniej. Resztę klimakonwektorem sie obleci. Jeśli w arkuszu wpiszesz sobie kocioł na groch w jednej tabeli, a w drugiej pompę to wcale wraz ze wzrostem powierzchni do ogrzania różnice nie będą identyczne. Poleć mu PC na te 200m2 i wtedy mędrkuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Tak to możesz takie 6kW polecać, będzie jeszcze taniej. Resztę klimakonwektorem sie obleci. Jeśli w arkuszu wpiszesz sobie kocioł na groch w jednej tabeli, a w drugiej pompę to wcale wraz ze wzrostem powierzchni do ogrzania różnice nie będą identyczne. Poleć mu PC na te 200m2 i wtedy mędrkuj. Ale ja przecież nic nie polecam Każdy ma własny rozum to niech ma go nie od parady tylko niech go wykorzysta do celów praktycznych. Odpowiadam tylko na pytania i wyjaśniam kwestie i niescisłosci. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Planowałem c.o. zrobić we własnym zakresie (z małą pomocą wujka, który zajmuje się takimi rzeczami zawodowo i ma sklep hydrauliczny) a jak sprawa wygląda z pompą ciepła? można zrobić to dobrze bez firmy? buduję za gotówkę bez pośpiechu bo jak wezmę firmę od wszystkiego to mi funduszy braknie a samemu to będzie szło mniej więcej odpowiednim tempem do luźnej kasy na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 ....Pompa kosztuje z montażem ok.20tys.zł i części powyższych składników nie mam u siebie w domu,bo były mi nie potrzebne a są konieczne przy paliwie stałym. Mówimy o etapie "przed budową" a nie "po budowie". ... Rzucasz takie hasło i już ludzie nie traktują tego poważnie gdy zestawią to z realnym kosztem PC potrzebnym na ich metry. Ale ty zawsze wtedy możesz im nadmuch sprzedać jako zajebisty pomysł na uzupełnienie ogrzewania, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.11.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Rzucasz takie hasło i już ludzie nie traktują tego poważnie gdy zestawią to z realnym kosztem PC potrzebnym na ich metry. Ale ty zawsze wtedy możesz im nadmuch sprzedać jako zajebisty pomysł na uzupełnienie ogrzewania, prawda? chyba nie zrozumiałeś. te klimakonwektory mapa są zasilane z pompy ciepła takiej jak u Arturo. po prostu zawalił sprawę, nie ma na poddaszu podłogówki, w związki z czym zainstalował klimakonwektory jako niskotemperaturowe ogrzewanie. jego wina, sam przyznaje że nie pomyślał o tym wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.11.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Planowałem c.o. zrobić we własnym zakresie (z małą pomocą wujka, który zajmuje się takimi rzeczami zawodowo i ma sklep hydrauliczny) a jak sprawa wygląda z pompą ciepła? można zrobić to dobrze bez firmy? buduję za gotówkę bez pośpiechu bo jak wezmę firmę od wszystkiego to mi funduszy braknie a samemu to będzie szło mniej więcej odpowiednim tempem do luźnej kasy na budowe. wg mnie może być ciężko, np. mój znajomy hydraulik nie podołałby takiemu zadaniu. najważniejsze wg mnie, żebyś nie zawalił sprawy z podłogówką. najlepiej w całym domu i odpowiednio wykonana. potem łatwiej będzie podpiąć do domu jakiekolwiek źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 chyba nie zrozumiałeś. te klimakonwektory mapa są zasilane z pompy ciepła takiej jak u Arturo. po prostu zawalił sprawę, nie ma na poddaszu podłogówki, w związki z czym zainstalował klimakonwektory jako niskotemperaturowe ogrzewanie. jego wina, sam przyznaje że nie pomyślał o tym wcześniej. Tym bardziej podawanie za przykład takiej protezy to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Tym bardziej podawanie za przykład takiej protezy to nieporozumienie. Dalej nie rozumiesz ale co zrobić,niektórzy tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Dalej nie rozumiesz ale co zrobić,niektórzy tak mają Najważniejsze że z tym mottem jesteś szczęśliwy zawsze gdy się ktoś z tobą ktoś nie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) Najważniejsze że z tym mottem jesteś szczęśliwy zawsze gdy się ktoś z tobą ktoś nie zgadza. Dobrze,jak przedszkolakowi Pisałeś,że moja pompa nie sprawdzi się w nowym domu 200m2,na ten czas podałem Ci przykład mapa z jego domem 190m2 i to bez podłogówki po całosci gdzie poza nią wymagana jest wyższa temp.zasilania gdzie ta pompa smiga bez zastrzeżeń a tym bardziej,że przeszedl z ekogroszku na pompe i jest słabo izolowany. Po czym wyskakujesz mi że jakieś dmuchawce mi w głowie czy klimakonwektory promuje czy coś. Zrozumial teraz ? Czy może jaśniej ? Imrahil Ci już wcześniej o tym pisał ale nie zajarzyłeś. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts