Elfir 30.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 jarekpolak - u ciebie to by trzeba było zaczac od sensownego ocieplenia a nie robienia symbolicznego podkładu pod tynk. Pompa ciepła u klienta:http://images66.fotosik.pl/414/b8bcdd7e2e8871acgen.jpg Miała być gruntowa, ostatecznie stanęła powietrzna.Na oko pow. całkowita domu to 180-200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 w oryginalnym założeniu była silka 24 + 20cm styropian, ja planuję solbet 24 + 20cm styro tylko zastanawiam się nad klasą gęstości pomiędzy 580 a 640. różnica w przenikalności jest spora jednak nie wiem jak z obciążeniami i pęknięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.11.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 ... Zrozumial teraz ? .... To jest forum publiczne i posługuj się normalnym językiem, a nie tym którego w domu używasz. Poza tym klep w klawisze precyzyjniej, bo Pyxisa trochę przypominasz. Doradzanie komuś na 200m2 pompy ciepła 9kW przypomina właśnie ten marketingowy bełkot, który uskuteczniałeś tu kiedyś pod innym nickiem. To że Asolt wyliczy na styk taką pompę Santoszowi z jego 160m2 podłóg, nie znaczy że możesz ludziom na forum sugerować podobne wydatki na system grzewczy przy większych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Doradzanie komuś na 200m2 pompy ciepła 9kW przypomina właśnie ten marketingowy bełkot, który uskuteczniałeś tu kiedyś pod innym nickiem. . W którym momencie doradzam ? Rzuć cytat bo zachowujesz sie tak jakbyś miał faktycznie problemy z rozumieniem tekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 01.12.2014 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) bo powinno się zrobić OZC za 300-400 zł, a nie wybierać system grzewczy do domu na całe życie na podstawie kalkulatora internetowego Zrobilem OZC (raczej prawidlowo), grubosc izolacji na scianach zewn ma niewielkie znaczenie (doslownie rzedu 3-5 kWh/m2rok) Natomiast wentylacja... o tak, to sa duze roznice. Musze poszukac info na ten temat. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.12.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Odysss, na pewno są duże różnice w stratach na wentylacji, poza stratami finansowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Zrobilem OZC (raczej prawidlowo), grubosc izolacji na scianach zewn ma niewielkie znaczenie (doslownie rzedu 3-5 kWh/m2rok) Natomiast wentylacja... o tak, to sa duze roznice. Musze poszukac info na ten temat. policzmy zatem przegrodę normową i moją .. 0,25 vs 0,05 W/m2K ... 0,25 * 100m2 * średnia dt 18*24h* 150 dni .. sezonu .. =1620 kWh rok .. moja ? 0kWh .. 486 .. kWh tylko że sezon nie trwa u mnie 150 .. tylko 0 dni. Różnica kryje się w .. mocy do potrzymania temp .. ściana U 0,25 potrzebuje przy -30 dostarczenia 1250 wat .. na 100m2 .. moja ? 250 wat .. a cały dom 1620 wat .. gdzie tu jedna ściana potrzebuje 1250 .. a gdzie reszta ? przeważnie taki dom 0,25 jest nadziany mostkami jak pieczone prosie kaszą.. a tak zwana "wentylacja grawitacyjna" przy starych domach i tych nowszych .. to tragedia ! czyste straty. Ale samooszuści mają na to sposób .. zamykają co się da i jak się da .. i duszenie się. Nikt karnie nie trzyma każdego okna w rozszczelnieniu.. bo go to by kosztowało dobre 40-50% więcej ... Jeśli dom ma stary bez izolacji, pełen mostków .. to grzyb murowany .. każda zimna powierzchnia i duża wilgotność w domu =grzyb. U mnie normowo licząc to straty na WG stą koło 500-600% strat .. jak nie lepiej .. dom ma 32 W/K na przenikanie .. a na wentylację WG miałby koło 150-180 W/K rachunek prosty .. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Ile będzie kosztował Cię kocioł z podajnikiem+komin+pomieszczenie zwane kotlownią +dodatkowe pomieszczenie zwane pralnio-suszarnią ? Wymień koszty tych składników. Pompa kosztuje z montażem ok.20tys.zł i części powyższych składników nie mam u siebie w domu,bo były mi nie potrzebne a są konieczne przy paliwie stałym. ..... Rozmawiasz z człowiekiem którego dom jest większy od twojego prawie dwukrotnie, nie znasz szczegółów i walisz takie kwiatki jak powyżej. Próbowałem na to właśnie zwrócić twoją szanowną uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.12.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 policzmy zatem przegrodę normową i moją .. 0,25 vs 0,05 W/m2K ... 0,25 * 100m2 * średnia dt 18*24h* 150 dni .. sezonu .. =1620 kWh rok .. moja ? 0kWh .. 486 .. kWh tylko że sezon nie trwa u mnie 150 .. tylko 0 dni. Różnica kryje się w .. mocy do potrzymania temp .. ściana U 0,25 potrzebuje przy -30 dostarczenia 1250 wat .. na 100m2 .. moja ? 250 wat .. a cały dom 1620 wat .. gdzie tu jedna ściana potrzebuje 1250 .. a gdzie reszta ? przeważnie taki dom 0,25 jest nadziany mostkami jak pieczone prosie kaszą.. a tak zwana "wentylacja grawitacyjna" przy starych domach i tych nowszych .. to tragedia ! czyste straty. Ale samooszuści mają na to sposób .. zamykają co się da i jak się da .. i duszenie się. Nikt karnie nie trzyma każdego okna w rozszczelnieniu.. bo go to by kosztowało dobre 40-50% więcej ... Jeśli dom ma stary bez izolacji, pełen mostków .. to grzyb murowany .. każda zimna powierzchnia i duża wilgotność w domu =grzyb. U mnie normowo licząc to straty na WG stą koło 500-600% strat .. jak nie lepiej .. dom ma 32 W/K na przenikanie .. a na wentylację WG miałby koło 150-180 W/K rachunek prosty .. Liczyłam sobie na stronie cieplowlasciwe.pl zapotrzebowanie i sprawdziłam dwie wersje wentylacji. Dlaczego tam niezależnie od rodzaju wentylacji pokazuje 42% strat? Wszystko inne jakby mi się zgadza z ogólnym poglądem na mój dom, więc dlaczego akurat w tym fragmencie miałoby być przekłamanie? Ostatnio wpadły mi w oko stabilizatory do wentylacji grawitacyjnej, może to jest dobry sposób na regulację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Rozmawiasz z człowiekiem którego dom jest większy od twojego prawie dwukrotnie, nie znasz szczegółów i walisz takie kwiatki jak powyżej. Próbowałem na to właśnie zwrócić twoją szanowną uwagę. Pompa ciepła? ile kosztowała? no właśnie. Więc gdzie oszczędności 20tys. przy instalacji? Wytłuszczone... Mój dom ma obciązenie cieplne 3,5kW,szczegóły określają normy,dlatego też zapodałem przykład mapa gdzie identyczna pompa ogrzewa nie nowy dom 190m2,cały dom a nie połowę i też prawie dwukrotnie większy od mojego. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wytłuszczone... Mój dom ma obciązenie cieplne 3,5kW,szczegóły określają normy,dlatego też zapodałem przykład mapa gdzie identyczna pompa ogrzewa nie nowy dom 190m2,cały dom a nie połowę i też prawie dwukrotnie większy od mojego. Arturku, nie wpędzaj ludzi w kłopoty. Jeszcze ci uwierzą i będą później zakładali właśnie takie wątki jak ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Dlaczego tam niezależnie od rodzaju wentylacji pokazuje 42% strat? możliwe że coś nie tak wpisane .. Ja liczę OZC w arkuszu kalulacyjnym .to namacalnie widzę wartości.. http://www.builddesk.pl/ tu profi program do robienia charakterystyki energetycznej .. można korzystać za free .. wydruk świadectwa kosztuje ..ale nie potrzeba tego .. parametru Eu, EK EP , Htr Hve są i ilość kWh łącznie na CWU i C.O dzień trzeba poświęcić .. aby dobrze to wykonać .. więc dlaczego akurat w tym fragmencie miałoby być przekłamanie? Ostatnio wpadły mi w oko stabilizatory do wentylacji grawitacyjnej, może to jest dobry sposób na regulację? nie ..ponieważ chodzimy cały czas w miejscu samo oszukiwania się.. Można wytłumić wentylację i pozornie być happy z oszczędnosci .. ale pierwsza lepsza słabsza przegroda się podda= grzyb. Czemu tak ? mój dom posiada straty 32 W/K na przenikanie przez przegrody. Teraz normowa wentylacja grawitacyjna to jest strata 150-180 W/K czyli wielokrotność strat na przenikanie .. i nijak 42% nie wyjdzie .. ile razy 32 mieści się w 180 .. to tyle procent wychodzi.. im cieplejszy dom tym bardziej gigantyczna różnica w procentach.. Jeśli mój był by ceglakiem o 500 W/K na przenikanie .. to w tedy straty były by ..37% .. a tak są 500 i więcej % .. Gdzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem zadowala się 15 -25 W/K różnica gigantyczna. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wytłuszczone... ... też zapodałem przykład mapa gdzie identyczna pompa ogrzewa nie nowy dom 190m2,..Własnie map78 napisał santoszowi w innym wątku o PC, że mając nieprzewymiarowaną PC powinien zapomnieć o grzaniu w II taryfie. Santosz ma PC właśnie 9kW, o czym już pisałem, i jego 160m2 ma się chyba nijak do 200 jarkapolaka. To na tyle z mojej strony gawędziarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Arturku, nie wpędzaj ludzi w kłopoty. Jeszcze ci uwierzą i będą później zakładali właśnie takie wątki jak ten. No to jeszcze raz: 4300kWh zużyłem przez 7 miesięcy okresu grzewczego. Przez okrągły rok było to prawie 5100kWh na CO + CWU. I jest to raczej za duże zużycie jak za minioną zimę, spowodowane tym, że to była pierwsza moja zima z pompą i jeszcze uczyłem się jej sterowania. A tu stopka map78: Bliźniak. Powierzchnia użytkowa 190m2, ogrzewana kubatura 530m3. Ściany Porotherm 24cm + 12cm styro, posadzka 10cm styro, poddasze 35cm wełna, okna i drzwi PCV U=1. Ogrzewanie: parter - podłogówka, piętro - klimakonwektory Purmo Vido, garaż i kotłownia - grzejniki. Pompa ciepła Panasonic T-CAP 9kW 400V + Galmet Maxi 300l. (Nawrócony z ekogroszku) Sezon grzewczy 2013/14 - 4300kWh na CO+CWU - G12w (15% drogiej) - koszt 1720zł Mój album Czy ty naprawdę nie rozumiesz,że nie pisze o swoim domu ??? map78 to jest map78 a nie Arturo72 on ma swój dom i ja mam swój dom,ona takie zużycei a ja mam inne zużycie chociaż grzejemy tym samym. Naprawdę masz problem ze sobą... Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 01.12.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dzięki, spróbuję to jakoś ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 No to jeszcze raz: ... Właśnie, bądź zawsze taki precyzyjny w swoich postach i nie sugeruj, że PC za 20 tysięcy ktoś bezproblemowo ogrzeje 200m2. Na to zwracam ci uwagę od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Własnie map78 napisał santoszowi w innym wątku o PC, że mając nieprzewymiarowaną PC powinien zapomnieć o grzaniu w II taryfie. Santosz ma PC właśnie 9kW, o czym już pisałem, i jego 160m2 ma się chyba nijak do 200 jarkapolaka. To na tyle z mojej strony gawędziarzu. To jest tak jak się nie ma pojęcia o czym się pisze a jak tak to się raczej nie odzywa i nie zatruwa się środowiska,byle by tylko pospamowac sobie,map78 i ja mamy T-CAP-y 9kW gdzie przy -15st.C moc grzewcza jest dalej 9kW a santosz ma zwykłą 9kW gdzie przy -15st.C moc grzewcza jest ok.5kW czy nawet ponizej,widzisz różnicę w mocach ? Także najpierw się dowiedz dokładnie co w trawie piszczy a potem pisz bo inaczej stajesz się nie poważny. Brak zrozumienia tekstu wychodzi po raz kolejny... Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.12.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Przewymiarowałeś Arturku pompę u siebie celowo czy wynikało to z niewiedzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Przewymiarowałeś Arturku pompę u siebie celowo czy wynikało to z niewiedzy? A co to znaczy wg Ciebie "przewymiarowana pompa" w dodatku z inwenterem ? Zanim odpowiesz dowiedz się co to jest i jak działa "inwenter" bo sądzę,że znowu byś nie zrozumiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 01.12.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Proponowałbym żeby moderator zajął się wątkiem. Wchodziłem tu żeby poczytać o sprawach, które trzeba przemyśleć przy budowaniu domu, negatywnych aspektach mieszkania poza miastem itd.. Od kilku stron nie da się tego czytać, bezsensowne dyskusje o sposobach ogrzewania. O tym są inne działy na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts