Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nienawidzę swojego domu, bo....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego ,że mam WZ na działkę rolną na ten projekt , który jest już wszedzie zatwierdzony *starostwo itp

Poza tym zawsze nam się z żoną marzył duży dom, obecnie mamy 3 dzieci i nad 4 myślimy więc nie zginie.... więc nawet nie chcemy go za bardzo zmieniać.

Jesteśmy świeżakami jeśli chodzi o budowlankę i chcielibyśmy sie poradzić ludzi ,którzy maja już większe doświadczenie, choćby z czego budować bo nasz kretyn architekt w projekt wpisał 29cm ceramika + 11cm styro. (wiemy ,że musimy dac więcej styro ale w momencie ustaleń z architektem nie mieliśmy pojecia jakie to było ważne (zdaliśmy sie na jego sugestię) projekt ma pełno błędów ,które chcielibyśmy skonsultowac z kimś bardziej doświadczonym, aby nie zawalić od początku. Mieszkamy w górach 50km od Zakopanego i u nas 95% rządzi wungiel i wszyscy mi w głowę pukają jak pada hasło może gaz ,może prąd, może PC. Wynika to z ich niewiedzy jak i mojej, bo gdybym lepiej znał inne technologie grzewcze zapewne nikogo bym się nie radził.

Fotohobby jesteś z Rybnika a więc nie tak daleko od nas ,może zechciałbys się spotkać ze mną i żoną ,żeby co nieco doradzić bo wiedze masz dużą.

(jeśli tak proponuję przejść na PW)

Myślę, że w szerszym gronie znajdziesz więcej porad. Twoj kierunek jest słuszny (20cm grafitowego styro na scianach). Zadbaj o fundamenty i przede wszystkim strop - 35, 40cm dobrze położonej izolacji nie bedzie przesadą. Na prąd ten dom jest za duży, pompa ciepła 9kW wydaje się wystarczająca przy takim poziomie ocieplenia. Przy gazie tez nie zginiesz od rachunków.

Pamiętaj - czy to pompa, czy gaz mozesz zrezygnować z komina (przy gazie wylot może pójść przez ścianę), a to juz pierwsza oszczędność.

Jeśli finansowo jesteście udźwignąć taki projekt to nie mam pytań.

Ale swoje przyszłe pytania zamieszczaj jednak w bardziej adekwatnych wątkach, bo ten został założony z inną intencją.

co konkretnie na ten strop - pamietaj żem laik :) a bedę musiał się wykłócać z budowlańcami (czy pogrubiając strop ociepleniem nie zmienia się wysokośc pomieszczeń i co za tym idzie całego domu ? Co do możliwości finansowych to rozkładamy projekt na minimum 6-8lat... więc 2016 tylko piwnice (fundamenty) gdyby ktoś był tak miły i podesłał rady na PW aby tu faktycznie więcej nie robić OT. Chętnie tez jak ju wspomniałem byśmy się z kimś spotkali "wtajemniczonym" ale nie stroną typu sprzedaje jakiś produkt to wam dobrze doradzę. Najchętniej z ludźmi tacy jak tu narzekają,bo wiedzą ju co zrobili źle , a my się chętnie dowiemy na co zwracać maksymalnie uwagę żeby nie wpaść do tej samej wody, oczywiście każda porada jest cenna, Budowa rusza w kwietniu a zakres całej budowlanki jest przeogromny i nie do opanowania bez wiedzy praktycznej.

P.S Jesli prąd odpada to zostaje nam Gaz , PC i ekogroszek.

Komin i tak postawić muszę bo jest w projekcie. Wykorzystam do gazu lub byc może kiedyś ktoś w przyszłości (dzieci) do węgla.

Gość Arturo72

Komin i tak postawić muszę bo jest w projekcie.

Nic nie musisz,decydując się na system grzewczy nie wymagający do działania komina NIE MUSISZ go stawiać czyli masz min.5 klocków w kieszeni.

P.S Jesli prąd odpada to zostaje nam Gaz , PC i ekogroszek.

Komin i tak postawić muszę bo jest w projekcie. Wykorzystam do gazu lub byc może kiedyś ktoś w przyszłości (dzieci) do węgla.

Jeżeli masz możliwość zrób PC + rekuperację. Jeżeli nie to proponuje połączenie gazu z węglem + kominek z DGP grawitacyjny do tego po całości podłogówka z grzejnikiem w jednej łazience ale wyprowadzonym jako pętla podłogówki. Tak mam u siebie zrobione. Kominek rewelacja jeżeli chodzi o okresy przejściowe, gaz głównie wiosną, latem i jesienią do ciepłej wody oraz oczywiście do gotowania. Piec dolnego spalania grzeje zimą, bardzo rzadko załączam gazowy mam jednofunkcyjny gdyż był tańszy od kondensacyjnego. Styropian na ścianie min 15cm jeżeli możliwości finansowe dają to nawet 30cm jest pożądane. U mnie 15cm gdyż jak budowałem to był bardzo duży przeskok cenowy pomiędzy 15 a 20 cm czy też grubszym.

po co gaz z węglem? I jeszcze kominek z DGP?

Planujecie przetrwać kataklizm?

Wydałeś kupę kasy na dublowanie systemów grzewczych, budowę kotłowni, kominów, a przyoszczędziłeś na jedynej rzeczy, która ma jakiekolwiek znaczenie w czasie budowy domu - na ociepleniu.

Twoje rady to, sorry, ale pochodzą z lat 80-tych ubiegłego wieku.

Edytowane przez Elfir

Jeżeli nie to proponuje połączenie gazu z węglem + kominek z DGP grawitacyjny do tego po całości podłogówka z grzejnikiem w jednej łazience ale wyprowadzonym jako pętla podłogówki. Tak mam u siebie zrobione. Kominek rewelacja jeżeli chodzi o okresy przejściowe, gaz głównie wiosną, latem i jesienią do ciepłej wody oraz oczywiście do gotowania. Piec dolnego spalania grzeje zimą, bardzo rzadko załączam gazowy mam jednofunkcyjny gdyż był tańszy od kondensacyjnego. Styropian na ścianie min 15cm jeżeli możliwości finansowe dają to nawet 30cm jest pożądane. U mnie 15cm gdyż jak budowałem to był bardzo duży przeskok cenowy pomiędzy 15 a 20 cm czy też grubszym.

Jeszcze do tego kocioł na pelty i pestki wiśni -koniecznie z osobnymi kominami.

Poszedłeś w ilość kotłów? Jakbyś nie rozbudował instalacji do monstrualnych rozmiarów nie nakupił kotłów i kominów to by ci starczyło na kondensat. Jeden dobry załatwiłby całość, a instalacja sporo łatwiejsza i tańsza.

po co gaz z węglem? I jeszcze kominek z DGP?

Planujecie przetrwać kataklizm?

Wydałeś kupę kasy na dublowanie systemów grzewczych, budowę kotłowni, kominów, a przyoszczędziłeś na jedynej rzeczy, która ma jakiekolwiek znaczenie w czasie budowy domu - na ociepleniu.

Twoje rady to, sorry, ale pochodzą z lat 80-tych ubiegłego wieku.

Jak pisałem swoją odpowiedź nie było jeszcze tego postu ale nasze wnioski się zdublowały.

Cóż panowie wielbiciele jedynej słusznej idei. Na wstępie napisałem o PC + rekuperacja jako wg mojej opinii najlepszym rozwiązaniu pomijam oczywiście koszty wykonania. Nawet jeżeli bym wykonał PC to i tak nie zrezygnował bym z kominka. Pomijając względy estetyczne które mają dla mnie największe znaczenie gra płomieni, ciepło bijące z kominka itd dochodzi do tego przykładowo brak prądu w zimie. Cóż wybudowanie komina z dwoma kanałami jednym od pieca spalinowego, drugim od gazowego nie powala kosztami tym bardziej grawitacyjne DGP koszt żaden. Świadomie węgiel miał być podstawowym źródłem ciepła więc zrezygnowałem z kondensatu różnica pomiędzy kosztami ogrzewania kondensatem a jednofunkcyjnym jaki posiadam jest max 8% ale oczywiście tylko w teorii, faktyczna pewnie oscyluje ok 3%. Myślę że paląc węglem całość instalacji zwróci się w przeciągu max 5 lat w porównaniu z gazem. Co do grubości styropianu w momencie kiedy wykonywałem ocieplenie każda gr powyżej 15 cm musiała być sprowadzana na specjalne zamówienie :p

Kolego b2211 czy nie rozważyłeś styro 10+10 ? tylko 20cm w całości ? ja planuję właśnie 10+10 Grafitu

Komin postawić muszę choćby po to że teraz może i mnie stać na inne paliwa ale w razie W możliwość palenia starym sprawdzonym węglokiem może być nieoceniona, poza tym plan jest już zatwierdzony na WZ(działka nie budowlana) a w planie system grzewczy oczywiście węglowy , przy powierzchni domu pomieszczenie przeznaczone na kotłownie nic mi nie ujmuje z użyteczności.

Zastanawiam się właśnie nad PC + Rekuperacja. Nie znam nikogo osobiście kto używa takiego rozwiązania więc nie zobaczę na żywo jak to działa. a rozwiązanie jest zdecydowanie najdroższe w momencie instalacji. Za ile się zwróci ?

Co do samego ogrzewania to aktualnie mam w domku którym mieszkam Piec na eko 11KW + podłogówka + ręcznikowiec , brak tradycyjnych grzejników pod oknami dachowymi powoduje lanie się wody z okna po ścianie na dół. więc wiem ,że w domu muszę postawić grzejniki pod oknami dachowymi.

11KW piec na groszek to za dużo dla mojego domku 120m2 i piec 3/4 roku stoi i włącza się co jakiś czas tylko aby dogrzać CWU. - Ale tu nie o tym.

O co chodzi z kondensatem ? bardzo chętnie poznam więcej szczegółów.

Możesz sobie wylać stopę pod komin, jak masz możliwość, to poza budynkiem, wtedy tylko komin się dostawi, ew. w środku budynku, tylko wtedy strop trzeba odpowiednio zazbroić. Ja postawiłam komin i teraz żałuję, bo spokojnie można by to było zrobić w miarę potrzeby, a tak stoi to to i wiatr w tym hula. A raczej wątpię, czy węgiel będzie mnie mniej kosztować niż 2300 na rok (za gaz). Jak masz możliwość, to zrób tylko PC i rekuperator, a nie będziesz wszystkie możliwe systemy przerabiał.

Chętnie, tylko kto mi zagwarantuje że za 10lat( po gwarancji) ów system się rozsypie ? Zepsuje itp a nie będzie mnie stać na wymianę ,bądz naprawę PC czy też rekuperacji - oczywiście to czarnowidztwo ,ale zawsze ryzyko.Nie mam możliwości postawienia komina poza budynkiem. Te 5tys za komin przeboleję nawet jakbym go miał zatkać - więc nie rozważajmy już tematu komina proszę ;)

2300zł za gaz to nie lada wyczyn! bo ja obecnie przy 120m2 spalam 2,5 Tony dobrego groszku/rok.

Więc przy porównywalnych kosztach ogrzewania gazu do Groszku zdecydowanie wolę GAZ.

Arturo gdybym był tak bogaty jak myslisz to nie czytałbym forum muratora a miał ludzi od tego :) 11KW węglok to najmniejszy piec jaki się dało kupić 4 lata temu... Oczywiście wtedy kompletnie się nie znałem na innych systemach grzewczych itp ( teraz z tym tez nie jest najlepiej) i tu gdzie obecnie mieszkam nie mam gazu. popatrzyłem dokłądnie i w rok spaliłem wg pieca 2,200kg Grochu. problem w tym ,że nie cierpię tego syfu jaki powastaje w kotłowni przy czyszczeniu kotła, łażenia wywalac popielnika, i dosypywania samego grochu - stąd pomysł na inne żródła ciepła... problem w tym że powierzchnia now budowaneo domu będzie spora. Sam wydatek na PC i Rekuperację to lekką ręką 50tyś przy czym koszt pieca z wyższej półki jakieś 8tyś(komin i kołownia tak czy siak będzie choćbym grzał prądem) kominka nie biorę pod uwagę ze względu na jego obsługę. czyt. czyszczenie i jakoś mnie nie kręci jak co niektórych).

Wygoda milion razy wieksza z PC i rekuperacją - tu zgoda ale różnica 42tyś albo lepiej też nie mała.... (Arturo i tu widzisz jak bym spał na kasie jak myślisz to nawet bym się nie zastanawiał nad tą różnicą) - prosze nie doszukuj się tu złośliwości bo jej nie ma a jedynie punktuję argumenty ,które przeczą Twojej tezie, chodź faktem jest ,że do jakoś specjalnie biednych nie należę :) ale do "bogaty" jeszcze trochę daleko. Zapewne koszta instalacji się będą zwracać z niewymierną w kasie wygodą oraz same cyferki tylko ile czasu ? Obstawiam ,że 4 tony /rok grochu mi styknie na dobrze ocieplony dom.

Rozważania typu "Unia zakaże węgla są podobne do tych co Putin zakręci gaz" poza tym mam nadzieję ,że w końcu ta całą unia pierdyknie i w d....e nas będą mogli pocałowac :) - ale to moja prywatna modlitwa, która nie chciałbym aby się stała tematem dalszej rozmowy.

Przyszedłem tu po porady z podkulonym ogonem ,a nie się wymądrzać i tak chciałbym być odebrany.

Gość Arturo72
Arturo gdybym był tak bogaty jak myslisz to nie czytałbym forum muratora a miał ludzi od tego :) 11KW węglok to najmniejszy piec jaki się dało kupić 4 lata temu

No widzisz jakie opowiadasz brednie i bzdury ? Gdybyś był tak biedy jak ja to nigdy w życiu być węgla w nowym domu nie instalował bo to najdroższy system grzewczy na dzisiaj i na 4 lata temu :)

Czyli sądzę,że za dużo kasy w portfelu miałeś ;)

Ja też budowałem 4 lata temu i dla mnie wegiel był nadroższy to jak to jest ?

Oczywiście wtedy kompletnie się nie znałem na innych systemach grzewczych itp .

Czyli potwierdzasz,że przemawiała za tobą bogactwo :)

Bo gdyby Ci zalezało na kasie to być rozkmniniał temat ogrzewania :)

Sam wydatek na PC i Rekuperację to lekką ręką 50tyś

Opowiadasz bzdury jak przystalo na inwestora który nie liczy się z kasą podczas budowy :)

(Arturo i tu widzisz jak bym spał na kasie jak myślisz to nawet bym się nie zastanawiał nad tą różnicą) - prosze nie doszukuj się tu złośliwości bo jej nie ma a jedynie punktuję argumenty ,które przeczą Twojej tezie, chodź faktem jest ,że do jakoś specjalnie biednych nie należę :) ale do "bogaty" jeszcze trochę daleko.

Dlatego sądzę,że jesteś nie tylko bogaty ale i mało kumajacy ;)

Mój budżet na budowę to było 250tys.zł a Twój ?

Budowa zamknęla się w 300tys.zł bez syfu w domu a u Ciebie jak z syfem w domu ?

Kto bardziej był bogaty lata temu ?

Edytowane przez Arturo72

Mieszkam w budynku ,który miał być garażem z mieszkalnym poddaszem, a docelowy dom dopiero mam zamiar stawiać. Budynek w planie ma garaż 2 stanowiskowy w miejscu mojego obecnego salonu. Z założenia w garażu nie miało być ogrzewania.... Od momentu wbicia łopaty do wprowadzenia mieneło 3 miesiące ,więc czasu na szukanie,rozpoznawanie,analizy ,prezentacje jak w Twoim przypadku miałem niewiele. W dziedzinie budowlani przyznaję orłem nie jestem o czym już kilka razy tu informowałem więc wyzywanie mnie było jak kopanie leżącego ,zatem daruj sobie obrażanie mnie bo 4 lata temu sytuacja mnie zmusiła do szybkiej budowy a nie miałem mieszkania swojego tak jak Ty w ,którym mogłem mieszkać. Co do samego budżetu to nie liczyłem tego nawet bo nie było na to czasu - oprócz budowy była jeszcze praca i wtenczas 2 małych dzieci. Ale wierz mi ,że na bieżąco szukałem okazji i przecen jakie wtedy były.

Co do "mojej głupoty" to polegała ona na tym ,że zaufałem doradcą oraz sąsiadom specjalnie nie analizując. Całe życie wcześniej mieszkałem w mieście w bloku, a że żyję z czego innego to buowlanka mnie mało fascynowała.

4 lata temu kwoty za PC zaczynały się od 20tys. a ,że ja NIGDY nie biorę najtańszych to już inna bajka. - skreśliłem na starcie. Do tej pory spaliłem węgla za 6tyś zł (4lata) a z obecnego budynku się wyprowadzę mam nadzieje za kolejne 4.

Więc w mojej sytuacji o geniuszu zainwestowałbyś w PC i Rekuperację ? Dalej uważasz ,że byłeś tak bardzo mądrzejszy ode mnie kompletnego laika zaskoczonego budową w zasadzie z nienacka? (owszem pozwolenie było ale dlatego ,że chcieliśmy zdążyć przed wejściem warunków zagospodarowania przestrzennego w gminie.) W innym razie właściwa budowa ruszyła by teraz na wiosnę.

Kolejną rzeczą jest to ,że wpadłem tu po rady i doświadczenia - więc jeśli nic poza wymądrzaniem się ,oraz jaki to fenomenalnie obmyśliłeś swój dom nic więcej nie wniesiesz to daruj sobie dalsze dywagacje.

Dzięki Tobie odnoszę wrażenie ,że jestem w złym miejscu a to chyba forum budowlane i w przeciwieństwie do Ciebie ja tu wszedłem się uczyć i słuchać a nie chwalić i obrażać innych