Gość Arturo72 09.01.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) To za ile można mieć (działającą) pompę ciepła? Pytam serio bo jestem na etapie przemyśleń jak rozwiązać kwestię ogrzewania domu który zacznę budować na wiosnę. Niestety gazu nie mam więc odpada ta wygodna i względnie niedroga opcja A to wszystko zależy od tego jaką moc urządzenia grzewczego potrzebujesz i to zależy od domu ale od 15 do max.25tys.zł na gotowo sądzę. A z gazem to się ciesz,masz prąd który w eksploatacji jest tylko trochę droższy niż gaz ziemny ale znacznie tańszy inwestycyjnej a prąd w domu masz już Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 09.01.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Czy pompę ciepła da się zainstalowac wszędzie ? Mieszkam w górach, w okolicy są 3 kamieniołomy a i ja wiem ,że na 90% nie wykopię piwnicy do żądanej głębokości bo pod wierzchnią warstwą humusu na ok 1m jest glina a na 1,5m zapewne kamieniołom. Buduje na sporo pochylonej działce i niejako ta Piwnica wychodzi sama. (można zasypać ale i tak ją muszę wykopać.)Jakie PC wziąć pod uwagę ? nie pytam o linka ale choćby o producentów ,których warto rozważyć. Kiedy trzeba zaplanować budowę takiego systemu ?Kolejna rzecz, czy w domu podpiwniczonym warto inwestować w płytę fundamentową czy raczej tradycyjne fundamenty ?Jak znacząco na straty ciepła wpływa zainstalowanie w salonie wykuszu praktycznie w całości przeszklonego ? Edytowane 9 Stycznia 2016 przez FeniX1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Pompy ciepła są też typu powietrze-woda i o takich piszę w takich cenach i nic nie trzeba kopać czy wiercic.Japonczyki przoduja i specjalizują się w tych pompach i tam szukaj.Jeśli będzie podpiwniczenie nie ma sensu płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 09.01.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki Arturo - takich odpowiedzi oczekwiałem, czytam od jakiegoś czasu o pompach i wielu ludzi ma zdanie ,że w górskich warunkach PCi powietrze-woda jest bez sensem a jedynie pompa z odwiertami ma sens...( taka brałem pod uwage i to ona ma kosztować około 30k z montażem)w planie domu mam kociol na gaz, kotłownie i kominek.... tacy projektanci w górach... .Podpiwniczenie jest pood całością , zatem ile EPS a dać po tak zwanego chudziaka w piwnicy ? w projekcie mam 5cm. Ogólnie mam ściane zaprojektowaną 29porotherm +11cm styro co daje U = 0,28W/m2K , strop ocieplony 20cm wełny,Fundament beton wylewany izolowany papą termozgrzewalną ( czy dac na to styrodur) ? Edytowane 9 Stycznia 2016 przez FeniX1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.01.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) 1) Straciłem kilku "znajomych" po tym jak stali się śmiertelnie zazdrośni o mój nowy dom. 2) Przez kilka lat mogę zapomnieć o zmianie auta, całe szczęście że miałem 4 letnie jak zacząłem budować a nie 15-letnie jak autor wątku. Więc jest jeszcze szansa że da radę zanim kupie nowy.3) dojeżdzam do pracy ok. 18min. (21km) w jedną stronę - całe szczęście że uwielbiam jeździć moim autem....4) znajomi nie chcę za często przyjeźdzać bo za daleko albo nie ma jak wrócić z wiochy.... (tu akurat jest wyjście - poznać nowych znajomych na miejscu)5) na kilka lat mam zaplanowane co mam zrobić i na co zbierać kasę, także dodatkowe wydatki na jakieś luksusy raczej odpadają. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 09.01.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 @julo23 Rozwiniesz 5'tkę co masz zaplanowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dzięki Arturo - takich odpowiedzi oczekwiałem, czytam od jakiegoś czasu o pompach i wielu ludzi ma zdanie ,że w górskich warunkach PCi powietrze-woda jest bez sensem a jedynie pompa z odwiertami ma sens...( taka brałem pod uwage i to ona ma kosztować około 30k z montażem) w planie domu mam kociol na gaz, kotłownie i kominek.... tacy projektanci w górach... . Podpiwniczenie jest pood całością , zatem ile EPS a dać po tak zwanego chudziaka w piwnicy ? w projekcie mam 5cm. Ogólnie mam ściane zaprojektowaną 29porotherm +11cm styro co daje U = 0,28W/m2K , strop ocieplony 20cm wełny, Fundament beton wylewany izolowany papą termozgrzewalną ( czy dac na to styrodur) ? Co do izlolacji piwinicy to pytanie jakie ma ona mieć przeznaczenie - jak gospodarcze do przechowywania warzyw to szkoda izolować jak masz tam w planie mieć pomieszczenia mieszkalne lub pomocnicze np pralnia, siłownia to warto piwnicę ocieplić. Nie rozumiem po co styrodur pod chudziaka, co to za wynalazek? Chudziaka robisz na gruncie, na nim izlocję przeciw wodna(papa, folia) i termiczna(styropian) i na tym posadzka. U siebie w piwnicy dałem 10-12 styro w posdzkę, i 12 cm styropian na ściany. Dałem świadomie styro na ściany bo mam sucha działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 09.01.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Takich znajomych, którzy się odwrócili przez zazdrość, to chyba raczej nie szkoda.Ten styro to chyba raczej Fenix myślał o "na chudziaka". Moim zdaniem mało, dałbym 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 09.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 noc dokładnie "na" chudziaka.Jjeszcze papa+ folia na to styro 15cm. Planuję mieć raczej w całym domu podłogówkę (obecnie się sprawdza) + grzejniki na poddaszu i pod oknami.( Chyba ,że rekuperacja załątwia sprawę wilgotności i jak ją zastosuję nie będzie woda lać się po ścianach z okien w duże mrozy ?) Przeznaczenie piwnicy jest konkretne np silownia,pralnia i jeszcze coś się znajdzie, ziemniaki też tam będą składowane itp więc ją ocieplę zdecydowanie. Jaka jest pożądana U na ścianach ? aby dom był energooszczędny bo chyba ścian najłatwiej przypilnować.... a powierzchnia spora do przenikania. czy 10+10cm styro i porotherm 25cm da radę zrobić przyzwoite U ? Co do działki to też mam suchą. W ziemi tylko glina i kamień a poziom wód gruntowych ? heh nie mam pojęcia ale raczej wysoki nie jest (strumyk płynie 80m niżej (oczywiście w lini prostej n.p.m)? Obecnie mieszkam 450m n.p.m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 09.01.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Piszesz że w całym domu planujesz podłogówkę+grzejniki na poddaszu. Po co Ci te grzejniki, dla dekoracji? Mieszane systemy ogrzewania OP+grzejniki są najdroższe i problematyczne, zarówno w budowie jak i sterowaniu. Jak zastosujesz WM+rekuperator, to nie będziesz miał problemów z wilgocią. Wręcz przeciwnie, często bywa za sucho, trzeba nieraz dowilżać.Nie buduj z porothermu, jak upierasz się na ceramikę, to już lepiej z Max-a. Rozważ lepiej silkę lub gazobeton, ceramika to nie jest najlepszy materiał na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.01.2016 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Nie buduj z porothermu, jak upierasz się na ceramikę, to już lepiej z Max-a. Rozważ lepiej silkę lub gazobeton, ceramika to nie jest najlepszy materiał na ściany. Mógłbyś rozwinąć wypowiedź dlaczego max a nie poryzowana? I dlaczego odradzasz ceramikę w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Mógłbyś rozwinąć wypowiedź dlaczego max a nie poryzowana? I dlaczego odradzasz ceramikę w ogóle? Oj kemot,było o tym już kilkaset razy max to też ceramika poryzowana ale cena jest inna niż porothermu a ma takie same właściwości czyli do d..y jak każda ceramika,która nie ma absolutnie żadnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 10.01.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Jak zwykle i w tej Materii zdania są podzielone (ceramika,BK,Silka,Kermazyt,czy tez cos innego) Każdy swoje chwali. Czy zamieniając Porotherm na Silikaty 25cm zmienia się znacząco nośność(obciążenie ,wytrzymałość na ściskanie czy jak to nazwać... ściany ?(mam piwnice,parter i poddasze) ściany piwnicy chciałem wymurować z "połówki" porothermu" + z drugiej strony zaszalować i dolać 15cm betonu w całości. Są jakieś strony/programy ,które pozwalają to sprawdzić a dodatkowo obliczyć przenikalność ciepła przy zastosowaniu Silikatów 25cm + 20cm styro kontra porotherm 25cm E3 + 20cm styro ? Czy samemu można zmienić materiał na budowę ścian skoro w planie jest ceramika ? czy to gdzieś trzeba zgłosić ? Czytałem kilka różnych wątków już o pustakach i generalnie wniosek jaki można samemu wyciągnąć (bo kazdy swoje chwali) jest taki ,że nie ma tak bardzo dużego znaczenia z czego buduje się ściany a raczej czym się je ociepla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.01.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Oj kemot,było o tym już kilkaset razy max to też ceramika poryzowana ale cena jest inna niż porothermu a ma takie same właściwości czyli do d..y jak każda ceramika,która nie ma absolutnie żadnych zalet. No patrz, ceramika jest.do d...y. A głupi ludzie wypalali gline od kiedy nauczyli się posługiwać ogniem. Argument w stylu "budowac z silikatow, bo ja wybudowalem silikatow" jakoś mnie nie przekonuje. W muratorze 4/2015 jest artykuł porównując materiały budowlane. Wniosek z artykułu jest taki, że w przypadku budownictwa jednorodzinnego każdy dostępny na rynku materiał będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 10.01.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Podsumujmy dla domu 150m2 w miarę dobra PC + rekuperacja z wykonaniem to koszt min 45tyś zł nie mówię tu o domkach 100m2 bo wiadomo że tam będzie dobra i taka za 20tyś zł, piec węglowy lub gazowy to koszt max 10-15tyś zł. Cóż różnica wynosi min 30tyś zł więc każdy musi zdecydować czy woli jeździć przez 6 lat na wakacje do ciepłych krajów czy też oglądać PC chyba że stać go na to i na to. Oczywiście pomijam koszty napraw w przypadku PC gdzie są dużo, dużo wyższe. Najtańszym ogrzewaniem pozostaje węgiel oszczędność do gazu przy piecu kondensacyjny to 1500-2000zł rocznie i takie są fakty. Z PC i rekuperacją jest taki problem że dochodzi elektryka gdyż jak wiemy całość instalacji wymaga prądu i oczywiście długość bezawaryjnego działania (powinny się na ten temat wypowiedzieć użytkownicy po co najmniej 5 letnim użytkowaniu). Swego czasu ludzie zachłystali się panelami słonecznymi tylko ciężko było o zwrot z inwestycji w przeciągu 20-30 lat w przypadku bezawaryjnej pracy. Co do tego iż max ma takie same właściwości jak porotherm ciekawe, ciekawe a jak tam spoina pionowa w obu przypadkach ? "Łatwowiercy — cóż za groźna sekta!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 ściany piwnicy chciałem wymurować z "połówki" porothermu" + z drugiej strony zaszalować i dolać 15cm betonu w całości. . Kombinujesz strasznie. Ściany piwnic to beton i to lany w szalunek, z tego co piszesz budujesz na skrapie to do tego betonu obowiązkowo zbrojenie ścian. Ściana ma być mocna a za cieplo odpowie ocieplenie. To co chcesz wykonać to lipa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Podsumujmy dla domu 150m2 w miarę dobra PC + rekuperacja z wykonaniem to koszt min 45tyś zł nie mówię tu o domkach 100m2 bo wiadomo że tam będzie dobra i taka za 20tyś zł, piec węglowy lub gazowy to koszt max 10-15tyś zł. Ja z dofinansowaniem zapłaciłem za "kotłownie" z pompą 13000 zł. Bez dofinansowania na dzień dzisiejszy to koszt ok. 22tys zł za taki system jak mój. dla niektórych dużo, dla innych ok. Od 1.05.2014 do 30.04.2015 - co + cwu - 4781 kWh - 1481zł. Energia wyprodukowana 19215 kWh. Dom 300m2, zużycie wody 251m3. Pompa powietrzna, taryfa G12 4376 kWh II taryfa, 405 kWh w I taryfie. Temp 22,5st -23st. Tylko w łazience więcej ze względu na dzieciaki. Najtańszym ogrzewaniem pozostaje węgiel Używasz czasem kalkulatora ? Bo mi się wydaje,że w głowie liczysz i Ci za bardzo nie wychodzi te liczenie koszt kotła+komina+kotłowni= ??? Koszt 1kWh z ekogroszka to 0,15-0,17zł,koszt 1kWh z pompy p-w u asaselllo wg ciepłomierza to 1481zł/4781kWh=0,309zł/COP4=0,077zł. Zmień dilera Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.01.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 . Co do tego iż max ma takie same właściwości jak porotherm ciekawe, ciekawe a jak tam spoina pionowa w obu przypadkach ? "Łatwowiercy — cóż za groźna sekta!" Tylko polepsza właściwości muru w przypadku maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 10.01.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Arturo72 Nie na skarpie a na pochyłej działce. mówisz ,żeby nie mieszać pustaka z lanym betonem a lać w ściany piwnicy 25cm ściany betonowej w szalunek? moje rozwiązanie pomaga oszczędzić lasu bo z jednej strony odpada szalowanie a będzie ono robione tradycyjnie deskami bo ekipa nie dysponuje blatami niestety. podłożem będzie zapewne lita skała (niebieska) zakładam tak bo sąsiad w działce nade mną jak i pode mną tak miał. Już podjąłem decyzję odnośnie ścian działowych i będą one z SILKI. Co do Zewnętrznych ciągle się waham, nie badałem jak u nas z dostępnością silki bo z Porothermem nie ma żadnego problemu. Obczaję temat po weekendzie.Co do wyboru systemu C.O to żony nie udało się odwieźć od kominka ,który mamy w planie.... więc zostaje - ale raczej dla klimatu aniżeli jako źródło ogrzewania.Generalnie staram się umówić ze znajomym, który jest zagorzałym wrogiem węgla i zobaczę co mi zaproponuję przy moim metrażu (powierzchnia netto podłóg 377,2m2) zdjęcie działki http://ifotos.pl/zobacz/dzialka-p_snnwwwe.jpgzdjecie z planu 1 http://ifotos.pl/zobacz/plan-1jpg_snnwwsp.jpgzdjecie planu 2 http://ifotos.pl/zobacz/plan-2jpg_snnwwsq.jpgzdjecie planu 3 http://ifotos.pl/zobacz/plan-3jpg_snnwwax.jpgzdjecie planu 4 http://ifotos.pl/zobacz/plan-4jpg_snnwwae.jpgzdjecie planu 5 http://ifotos.pl/zobacz/plan-5jpg_snnwwas.jpghttp://ifotos.pl/zobacz/plan-calo_snnwspx.jpg zdjecie przekroju każda uwaga cenna, co zmienić aby bylo bardziej energooszczednie a żeby nie zrujnowało. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez FeniX1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 10.01.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja nie wiem, co te żony mają U kolegi w domu nigdy nie widziałam rozpalonego kominka. Stoi wielki i zimny. Nie lepiej zainwestować w jakiś porządny elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts