b2211 10.01.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Czego Ty się najarałeś ? Towar musiałby być naprawdę niezły Używasz czasem kalkulatora ? Bo mi się wydaje,że w głowie liczysz i Ci za bardzo nie wychodzi te liczenie koszt kotła+komina+kotłowni= ??? Koszt 1kWh z ekogroszka to 0,15-0,17zł,koszt 1kWh z pompy p-w u asaselllo wg ciepłomierza to 1481zł/4781kWh=0,309zł/COP4=0,077zł. Zmień dilera koszt kotła+komina+kotłowni= max 10tyś zł w przypadku 1 systemu grzewczego max 15tyś zł w przypadku gaz + węgiel Cóż zaklinanie rzeczywistości nic Ci nie da i wypowiadanie się po rocznym czy też dwu letnim użytkowaniu uważam za bezsens, to tak jak wychwalanie pralki po miesiącu użytkowania a po zakończeniu gwarancji wywózka na śmietnik. Zresztą z tego co podajesz to masz domeczek nie dom więc w tym wypadku grzanie słomą dałoby podobne efekty. Nie wiem co ty z tym towarem, dilem się zajmujesz czy co ? Przykładowa cena w miarę przyzwoitej PC wraz z montażem http://allegro.pl/pompa-ciepla-nibe-8-kw-z-montazem-i-odwiertem-i5907283980.html dodam że gwarancja 2 lata z możliwością przedłużenia Koszt samej centrali do PC wraz z rekuperacją: http://allegro.pl/centrala-went-mistral-max-s-400-ec-z-pompa-ciepla-i5663770893.html Zaznaczam nie jestem przeciwnikiem tylko zwolennikiem PC + rekuperacja. "Łatwowiercy — cóż za groźna sekta!" Edytowane 10 Stycznia 2016 przez b2211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 10.01.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Ja nie wiem, co te żony mają U kolegi w domu nigdy nie widziałam rozpalonego kominka. Stoi wielki i zimny. Nie lepiej zainwestować w jakiś porządny elektryczny? Kominek z DGP + podłogówka uważam za najlepszą inwestycję w domu Znajomy ma Ytong 48cm + 30cm styropianu do tego kominek gdzie wchodzą całe klocki i to jest jego system ogrzewania domu Edytowane 10 Stycznia 2016 przez b2211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 ile kosztuje wybudowanie kotłowni węglowej? Dom ogrzewany gazem lub prądem może mieć malutkie pomieszczenie gospodarcze, które można wykorzystać dodatkowo jako pralnię, pom. gospodarcze lub spiżarkę.A kotłownia na węgiel to tylko kotłownia na węgiel - za 2000 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 10.01.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 ile kosztuje wybudowanie kotłowni węglowej? Dom ogrzewany gazem lub prądem może mieć malutkie pomieszczenie gospodarcze, które można wykorzystać dodatkowo jako pralnię, pom. gospodarcze lub spiżarkę. A kotłownia na węgiel to tylko kotłownia na węgiel - za 2000 zł/m2 Chyba że się ma piwnicę i nadmiar pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 budując za kredyt starłam się nie robić nadmiaru pomieszczeń i kubatury, których nie miałabym jak zagospodarować, bo szkoda płacić mi wyższe odsetki kredytu za niepotrzebne m2 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Nie dowierzam wprost, jak niektórzy liczą że ekogroszek to najtańsza inwestycja. Kotłownia 6m2 x2000=12000PLN, kocioł na ekogroszek+komin= ok 10000, razem 22000PLN.PC powietrze -woda także ok 2200PLN.Różnica dotyczy jeszcze drobiazgów ; odmienna armatura w instalacji, kłopotliwa obróbka dachu przy kominie itd. Ale to już są rzeczy zależne od konkretnego domu/instalacji, można to pominąć. Za podobną cenę mamy czystość w domu, bezobsługowość i brak niechcianych obowiązków palacza. Nie rozumiem dlaczego, ludzie montują w dalszym ciągu te kotły na ekogroszek.EditDochodzą jeszcze wyższe, bieżące wydatki na nośniki energii, trudno to zrozumieć. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez noc dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 10.01.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ja akurat nie zaczynam budowy z kredytem (uff) ale na pewno się bez wsparcia nie obejdzie (nie koniecznie bankowego). Mam piwnicę pod całym domem więc pomieszczeń na kotłownie mam w cholere. Nie liczę każdego cm2 ani każdej złotówki , gdyż wiem ,że inwestuję na przyszłość( jak pisałem mam 3 dzieci , a to nie koniec). Piwnicy od razu nie musze wykańczać bo na 100% ma tam być tylko kotłownia ,spiżarka i pralnia, reszta do aranżacji w późniejszym czasie. Jednak będzie ona w 3/4 zasypana z boku ziemią (kilka postów wyżej podałem link do działki ,aby można to sobie było samemu zobrazować) Jedyne przed czym , chcę uciec to węgiel, oraz system ,który się zwróci za 15-20 lat. Udało sie odwieźć 2 połówkę od kominka tzn od prawdziwego na rzecz takiej bajerki elektrycznej co emituje zapachy Ceramikę (Wienerberger E3) 25cm mogę mieć 3,70/szt... czy to dobra cena ? czy lepiej szukać Silki ? w 90% skłaniam się ku ogrzewaniu gazem... więc nie chcę się w głównej mierze skupiac na tym z czego wybuduję ściana a lepiej na tym czym je ocieplę ,ile styro w wylewki(stropy) ile wełny między krokwie w dachu ? czy strop (dachowy-skosy) wylać z betonu - bo teraz widze to w modzie ? W domu chciałbym uniknąć gładźi na rzecz łądnego ozdobnego tynku np kwarcowy ? Czy ma znaczenie jaki styropian kupię ? i dam w podłogę,strop pomiędzy kondygnacjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 10.01.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Nie dowierzam wprost, jak niektórzy liczą że ekogroszek to najtańsza inwestycja. Kotłownia 6m2 x2000=12000PLN, kocioł na ekogroszek+komin= ok 10000, razem 22000PLN. PC powietrze -woda także ok 2200PLN. Różnica dotyczy jeszcze drobiazgów ; odmienna armatura w instalacji, kłopotliwa obróbka dachu przy kominie itd. Ale to już są rzeczy zależne od konkretnego domu/instalacji, można to pominąć. Za podobną cenę mamy czystość w domu, bezobsługowość i brak niechcianych obowiązków palacza. Nie rozumiem dlaczego, ludzie montują w dalszym ciągu te kotły na ekogroszek. Edit Dochodzą jeszcze wyższe, bieżące wydatki na nośniki energii, trudno to zrozumieć. Piwnicę chciałem mieć od samego początku pomijam spadek terenu który powoduje że albo budujesz albo zasypujesz. Równie dobrze można liczyć iż: Pomieszczenie na PC 6m2 x2000=12000PLN chyba że umieścisz instalację wraz z zasobnikiem w przedpokoju Nie mam pieca na ekogroszek tylko dolnego spalania cena 3tys zł + komin 1500zł = 4500zł Zaznaczam nie jestem przeciwnikiem tylko zwolennikiem PC + rekuperacja. "Łatwowiercy — cóż za groźna sekta!" Edytowane 10 Stycznia 2016 przez b2211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 PC nie potrzebuje specjalnego pomieszczenia na kocioł i opał, nie wiąże się z żadnym brudem. Można ją zamontować gdziekolwiek, PG,pralnia, siłownia itp, zajmuje tylko ok 0,5m2 nic więcej, czyli 0,5x2000=1000PLN. Tyle co zasobnik na CWU, o jakich 6m2 piszesz? Żadnego kotła na paliwa stałe, nie da się tam wstawić, a jeszcze hałasuje po nocy;). Nie wspomnę o syfie w domu, jak za dziada i pradziada.Widzę że poszedłeś całkiem po bandzie, nie masz kotła z podajnikiem. Znaczy masz etat palacza we własnym domu? To taki kocioł, którym da się ogrzewać byle czym, nawet śmieciami?Ten komin, to chyba liczysz tylko materiał? Bo jeśli z robocizną, to ten komin długo nie wytrzyma. Nawet jeśli sam budowałeś, to trzeba doliczyć robociznę. Ja w swoim domu robociznę liczyłem po średniej dotyczącej zadania. Jeśli wychodziło drożej, musiałem przemyśleć czy jest to dla mnie ważniejsze niż mój czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.01.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 max to też ceramika poryzowana Pewny jesteś? Bo mi się wydaje że w maxach nie ma mikroporow. Są tyllko drążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 11.01.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Kominek z DGP + podłogówka uważam za najlepszą inwestycję w domu Znajomy ma Ytong 48cm + 30cm styropianu do tego kominek gdzie wchodzą całe klocki i to jest jego system ogrzewania domu Z tym się zgadzam, jeśli tylko komuś się chce bawić w rozpalanie, to ok - ja jestem za leniwa . Mój kolega nie ma takich warunków jak podałeś, tylko standard: BK 24 cm + 15 styro (czyli nie jakoś szczególnie dużo na obecne czasy) i też jest zadowolony - grzeje kominkiem. Mi chodziło raczej o kominek w celach: "och jaki śliczny i jak miło przed nim posiedzieć - raz na 3 lata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 16.01.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Przede wszystkim należą się słowa uznania dla generalx za odwagę, że przyznał się otwarcie do swoich błędów, złych decyzji i niedogodności z posiadania domu.Podejrzewam, że wielu z Was czuje podskórnie, że ten dom to nie to, nie tak miało być i jest świadomym wielu błędów przy budowie i pewnych uciążliwości przy utrzymaniu i mieszkaniu we własnym domu.Prawie wszystkim, ciężko jest się przyznać samemu sobie do tego, a co dopiero rodzinie, znajomym, kolegom w pracy czy na forum. Bo skoro wydało się tyle kasy, poświęciło mnóstwo czasu i energii na dom i nie ma już raczej odwrotu to nic pozostaje jak chwalić swoje decyzje przed wszystkimi.Najlepszym przykładem jest to, jak wiele osób na forum zaciekle chwali swoje wybory, decyzje i rozwiązania, przy okazji nierzadko obrażając innych forumowiczów.Mało kto przyznaje się otwarcie, że coś tam jest po prostu do d.....y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 To że na forum jest mało opinii negatywnych dot. swoich decyzji związanych wybudowaniem domu nie oznacza, że można komuś przypisywać fałsz czy głupotę. w moim przyapdku wycofać się zawsze można, tylko do czego? Do kamienicy lub bloku? W obu mieszkałem, raz na 50 metrach, dwa na 90 i dwóch poziomach na ostatniej kondygnacji. Nigdy więcej. Teraz przy słabych zimach i suchej jesieni i wiośnie nie ma nawet na co narzekać bo droga gruntowa jest rowna jak stół. Moi starzy znajomi z osiedla dostali właśnie tyle do dopłacenia za ogrzewanie ile ja wydaję rocznie w swoim domu. Zmienili im w ub. roku podzielniki z wyparkowych na elektroniczne. Idą do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Szkoda kasy na sąd. Na tym nikt pokątnie nie zarabia. Ot stary dom zużywa dużo więcej ciepła, bo grzeje się klatki schodowe, które są otwierane non stop przez cały dzień, albo piwnice, gdzie dobre dusze uchylają przez całe mrozy okienka dla kotów. Rozliczałam swego czasu budynki wspólnot. Ja zrobiłam jedną rzecz, która mnie we własnym domu wkurza, ale nie miałam wyjścia z powodu mikroskopijnej działki - schody. Gdyby nie one, nie miałabym się do czego czepiać. Nigdy nie wybierajcie schodów, jeśli macie wystarczająco duża działkę. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 16.01.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nigdy nie wybierajcie schodów, jeśli macie wystarczająco duża działkę. I te słowa mnie ucieszyły bo pisze to osoba która doświadczyła " uroku " schodów , jestem na etapie wyboru projektu domek do 100m2 i chcę aby to była parterówka dla 2 osób . Natomiast każdy mnie przekonuje uświadamia że to błąd i koniecznie z mieszkalnym poddaszem ale nie będę stanowczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Pryz 100m2 tylko parterówka. Wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie sprawiają bardziej przestronne wrażenie. No i nie ma skosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 I te słowa mnie ucieszyły bo pisze to osoba która doświadczyła " uroku " schodów Tylko ja bym wybrała parterówkę, nawet bez własnych doświadczeń w tej materii (poza mieszkaniem w bloku), bo mam wystarczająco rozwinięta wyobraźnię. Gdyby tylko działka była ciut większa (a mam teraz 380m2) nawet bym budowy pietra/poddasza nie rozważała. I pamiętaj - robiąc parterówkę - nie rób stopni z chodnika do wejścia do domu - wyłącznie delikatne wzniesienie, rampę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.01.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Pryz 100m2 tylko parterówka. Wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie sprawiają bardziej przestronne wrażenie. No i nie ma skosów Dokładnie tak jest. W moim przypadku dosłownie każdy kto wchodzi po raz pierwszy jest w szoku że takie małe gowienko ma takie duże przestrzenie,ze z zewnątrz nikt by tak nie sądził. Z drugiej strony jak wszedłem do sąsiada który ma dom znacznie potezniejszy od mojego z zewnątrz to byłem w szoku że on ma mniejszy dom od mojego o 10m2 a w środku dosłownie przygnebiajace kliteczki ale on ma dom z poddaszem użytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera.1989 20.01.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 do budowy trzeba worka pieniędzy a i mimo to coraz więcej osób podejmuje to wyzwanie...ja bym sie bała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 20.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Tylko ja bym wybrała parterówkę, nawet bez własnych doświadczeń w tej materii (poza mieszkaniem w bloku), bo mam wystarczająco rozwinięta wyobraźnię. Gdyby tylko działka była ciut większa (a mam teraz 380m2) nawet bym budowy pietra/poddasza nie rozważała. I pamiętaj - robiąc parterówkę - nie rób stopni z chodnika do wejścia do domu - wyłącznie delikatne wzniesienie, rampę. No chyba, że WZ nie pozwalałyby zbudować parterówki. Tak było u mnie. Ja bym również nie budowała garażu w bryle budynku. Ładniej wygląda dom bez garażu i jest bardziej ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts