Kejt_R 20.01.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 do budowy trzeba worka pieniędzy a i mimo to coraz więcej osób podejmuje to wyzwanie...ja bym sie bała Kupno mieszkania w jakiejś dzielnicy pobocznej kosztuje podobnie. Mało, że bym się bała, to jeszcze by mi było szkoda kasy na "złotą klatkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 20.01.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 No właśnie ceny mieszkań nowych , mieszkam w takiej mieścinie jak Będzin nowe mieszkanie 73m2 za 373 tys. stan deweloperski było bez parapetów w mieszkaniu bez kafelków brak gniazdek przełączników i jeszcze kilka rzeczy a i plus 30 tys garaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 20.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ja bym również nie budowała garażu w bryle budynku. Ładniej wygląda dom bez garażu i jest bardziej ekonomiczny. Popieram parterówka lepsza niż z poddaszem (trochę trzeba się nachodzić wiem bo mieszkam) Co do garażu to się całkowicie nie zgadzam nie dość że w bryle domu to jeszcze dwustanowiskowy. Szczególnie zimą daje się odczuć różnicę, zobaczysz jaka to fajnie jest wyjść do garażu mieszczącego się na zewnątrz budynku. Wiem co mówię gdyż jeden mam w bryle drugi na zewnątrz i zawsze dochodzi do małych domowych przepychanek kto parkuje w domu a kto na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 a ja jestem za garażem dostawianym do budynku - funkcjonalność identyczna jak wbudowanego a myśląc można zbudować o wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.01.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Żartujesz Elfir z tą funkcjonalnością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) nie, dlaczego? Tu masz garaż dostawiany:http://4.bp.blogspot.com/-XwnGdkQTSOQ/UZvRYz0_sdI/AAAAAAAAAJs/LDftt2OsNJ8/s1600/Dom_rzut_parter_blog.png Wygoda dokładnie taka sama jak z garażem w bryle budynku, ale można go wybudować z tanim dachem pulpitowym, w lekkiej konstrukcji, na lekkim fundamencie i tylko wykończyć na zewnątrz tak jak dom. Na dodatek garaż jest kompletnie oddzielony termicznie od domu - zero mostków i strat ciepła spowodowanych otwarciem bramy garażowej.O wiele tańszy w budowie niż taki w bryle budynku. Chyba, że ktoś planuje ogrzewać sobie wnętrze garażu - ale moje uwagi piszę z punktu widzenia ekonomiki budowy a nie zbytku.Osoby, które stać na zbytek mało interesują się poradami na forum. Tutaj piszą ci, dla których dom jest wydatkiem życia, z kredytem na 30 lat. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 21.01.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No tak, tylko w tym wypadku to od frontu nie wyglada jak dom z garażem tylko garaz z domem, no ale o gustach sie nie dyskutuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 21.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 a ja jestem za garażem dostawianym do budynku - funkcjonalność identyczna jak wbudowanego a myśląc można zbudować o wiele taniej. Jest wygodniejszy, tańsza jest również eksploatacja jeżeli zamierzamy ogrzewać/dogrzewać i wysokość podatku od nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No tak, tylko w tym wypadku to od frontu nie wyglada jak dom z garażem tylko garaz z domem, no ale o gustach sie nie dyskutuje:) W tym konkretnym przypadku, który wkleiłam, tak, ale w tym poniżej nie: http://pi1.tcdn.pl/wd/p/6/Radosny-z-garazem-3x_big.jpg Dobry architekt umie dobrze projektować, tak aby zrównoważyć bryły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Jest wygodniejszy, tańsza jest również eksploatacja jeżeli zamierzamy ogrzewać/dogrzewać i wysokość podatku od nieruchomości. Tylko, jeśli ogrzewać. Ani podatek, ani wygoda się nie różnią od tego wbudowanego w bryłę. Ale wychodzę z założenia, że ogrzewanie garaży jest dla ludzi, którzy nie muszą się przejmować kosztami budowy i eksploatacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 23.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Jestem posiadaczką dużego ogrzewanego garażu w bryle budynku. Taki jest nam potrzebny ( mąż ma tam swoją odskocznię od pracy w postaci amatorskiego warsztatu stolarsko-mechanicznego ) i taki mamy. Nie wyobrażam sobie żeby zimą przesiadywał tam godzinami w zimnie. Ja też nie muszę zakładać czapki i kurtki żeby zanieść mu kanapki czy tak po prostu pogadać. Wygoda jest niesamowita a i zdrowia męża nie rozpatruję w kategoriach zbytku. Nie ma uniwersalnych porad dla wszystkich. Coś co dla jednego jest fatalnym rozwiązaniem dla innego jest objawieniem roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 tylko twój garaż nie pełni roli garażu a warsztatu. Równie dobrze mozna sobie pisac - nie wyobrażam sobie nieogrzewanego gabinetu Ja piszę tylko o garażu, który jest garażem. A nie miejscem hobby, warsztatem, sypialnią czy tam co sobie ktoś wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 23.01.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Jestem pewna w 100% że jest to głównie garaż z dodatkową funkcją warsztatu bez względu na to co się komuś wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 23.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Zmiana opon, drobne naprawy, wymiany żarówek, odkurzanie i cała reszta samodzielnej zabawy przy samochodzie w okresie jesienno-zimowym w ogrzewanym garażu to baaardzo duża wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Hmm... nie robię za wiele przy moim samochodzie. Opony wymienia wulkanizator. Oczywiście nie jest mi obca idea grzanego garażu. Podobnie jak ciepłej oranżerii czy krytego basenu przy domu. Na pewno ci, co mają bardzo sobie chwalą. Napisałam, że garaż dobudowany ma "funkcjonalność identyczną jak wbudowany" oraz Ale "wychodzę z założenia, że ogrzewanie garaży jest dla ludzi, którzy nie muszą się przejmować kosztami budowy i eksploatacji domu". - dobudowany przecież też można sobie grzać jak komuś się podoba. Więc nie bardzo rozumiem ideę twoich wpisów jako komentarza do moich? tak przy okazji - teściowie mają garaż wolnostojący z małym warsztatem - dogrzewają kozą, jak planują coś zrobić przy samochodzie (takie hobby -grzebanie w aucie) Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.01.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Zmiana opon, drobne naprawy, wymiany żarówek, odkurzanie i cała reszta samodzielnej zabawy przy samochodzie w okresie jesienno-zimowym w ogrzewanym garażu to baaardzo duża wygoda. Oj tam oj tam Widzę,że bardzo chcesz usprawiedliwić swoją decyzję Ogrzewanie garażu do czynności,które wymieniłaś jest całkowicie zbędne bo przy nieogrzewanym garazu i +10=15st.C w nim spokojnie da radę te pare minut wytrzymac Garaż to garaż,warsztat to warsztat. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Arturo - niekoniecznie - Aga pisała, że garaż nie pełni roli tylko garażu, ale miejsca hobby dla męża. Wówczas i tak jakieś pomieszczenie na to hobby musiałoby w domu istnieć. Co najwyżej byłoby łatwiejsze do ogrzania, bo nie byłoby wielkiej bramy garażowej wychładzającej nagrzany garaż w kilka sekund. Ale mniemam, że Aga pali węglem, stąd inne spotrzeganie potrzeb cieplnych - i tak musi gdzieś wypuścić nadmiar ciepła z pieca, który prawdopodobnie jest przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2016 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Arturo - niekoniecznie - Aga pisała, że garaż nie pełni roli tylko garażu, ale miejsca hobby dla męża. Wówczas i tak jakieś pomieszczenie na to hobby musiałoby w domu istnieć. Co najwyżej byłoby łatwiejsze do ogrzania, bo nie byłoby wielkiej bramy garażowej wychładzającej nagrzany garaż w kilka sekund. Wiem,czytałem ale Aga podjęła jedynie temat wymiany kół i żarówek a aucie jako niby przez to konieczność ogrzewania garażu. Oczywiście,dla warsztatu,długiego przebywania w garażu itp ogrzewanie jest uzasadnione ale dla wymiany kół czy w żarowek w aucie w żaden sposób nie może być uzasadnione grzanie garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga111719511846 24.01.2016 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Potrzebuję miejsca na parkowanie, miejsca na niezawodową naprawę pojazdów mechanicznych ( to nie moje tylko z definicji garażu ) i miejsca na mini warsztat stolarski męża. Zamykam to wszystko w jednym pomieszczeniu, ułamek pieniądzy które wydałabym u wulkanizatora i mechanika i stolarza dorzucam do ogrzewania a ktoś pisze, że na siłę próbuję uzasadnić swój wybór. No proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2016 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 miejsca na mini warsztat stolarski męża. Jedynie to uzasadnia ogrzewanie garażu ale pod warunkiem,że mąż przebywa w garażu często i długo. Jeśli jedynie od czasu do czasu ma kaprys podłubać sobie w drewnie poważna instalacja ogrzewania garażu mija się z celem. Ale twoja kasa Twój cyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts