Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nienawidzę swojego domu, bo....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem pewna w 100% że jest to głównie garaż z dodatkową funkcją warsztatu bez względu na to co się komuś wydaje.

W garażu trzyma się raczej samochód i klamoty. W warsztacie raczej majsterkuje. Do drobnych prac wystarczy grzejnik podpięty do instalacji grzewczej lub nie, plus grzałka. Ale to tylko w bryle domu i bez całkowitego odseparowania cieplnego. Inaczej mija się to z celem. Elfir ma rację, że na etapie projektu garaż nieogrzewany zaoszczędzi nam ni

Zgadzam się z Tobą Compi. Dodałeś do dyskusji jeszcze jedną funkcję garażu tj. magazyn na klamoty. Ogrzewanie w takim przypadku naturalnie zbędne ale widzę, że ile osób tyle zastosowań garażu więc niech każdy sam zdecyduje czy właściwie wyda swoje ciężko zarobione pieniądze na jego budowę i utrzymanie.

haha ogrzewany garaż w celu wymiany opon, dobre! Za ogrzanie garazu w sezon zapłacisz wiecej niż za wszystkie usługi do wykonania przy samochodzie w ciagu roku. Bramy garażowe są nieszczelne, a straty ciepła po otwarciu bramy ogromne. Akcja z ogrzewaniem garażu kompletnie nieopłacalna. Jak elfir pisze - najlepiej garaż doklejony ale poza bryłą. Bo garaż w bryle zmniejsza parter. Nie warto mieć garażu w bryle

Ja też mam ogrzewany dwustanowiskowy garaż w bryle budynku. Jeszcze nie mieszkam, ale jak bym teraz budowala to bym powiększyla powierzchnię garażu i też bym go ogrzewała. I w odwłoku mam, ze to nie ekonomiczne. Buduję dla siebie i to mnie ma być wygodnie, nikt moich rachunków placić nie musi.

Mnie garaz nic nie zmniejsza, parter mam bardzo duzy, a góre malutką. Tak wiec punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

haha ogrzewany garaż w celu wymiany opon, dobre! Za ogrzanie garazu w sezon zapłacisz wiecej niż za wszystkie usługi do wykonania przy samochodzie w ciagu roku. Bramy garażowe są nieszczelne, a straty ciepła po otwarciu bramy ogromne. Akcja z ogrzewaniem garażu kompletnie nieopłacalna. Jak elfir pisze - najlepiej garaż doklejony ale poza bryłą. Bo garaż w bryle zmniejsza parter. Nie warto mieć garażu w bryle

Jak sobie zbudujesz tak masz - moja brama jest szczelna i majątku na ogrzewanie nie wydaję.

• 7 months później...
Widzisz, bo Ty nie tylko podejmowałeś błędne decyzje przy budowie, ale robisz to nadal. U mnie sytuacja była identyczna - przy montażu pompy ciepła porysowali mi podłogę z żywicy. Jedna firma chciała za regenerację 5000 pln. Inna firma przyjechała, zrobiła i wzięła 1200 pln. Za szlifowanie i polerowanie posadzki biorą 15 pln od metra.

Marian, wydaje Ci się że jesteś mądry a sam podejmujesz absolutnie błędne decyzje.

Czy wiesz że czas zwrotu instalacji pompy ciepła to ok 20 lat? Wliczając koszy serwisu nie zwróci Ci się to nigdy. A taki mądry jesteś.

Napiszę coś, choć pewnie nie zrozumiesz. Budowa domu wg psychologów jest przyczyną jednego z największych stresów w życiu.

Z wykonawcami jest niestety wiele problemów. Ja również miałem problemy z wykonawcami. Też podejmowałem błędne decyzje - ale nie tak błędne jak ty żeby instalować pompę ciepła za 50 tyś. która nigdy się nie zwróci tylko dlatego że nie potrafisz liczyć.

W budowanym projekcie przeliczyłem wszystko. Współczynniki przenikania ciepła i straty ciepła przez wszystkie przegrody i okna, wyliczyłem co w co warto a w co nie warto inwestować (z zawodu jestem inżynierem mechanikiem).

Mimo to również trafiłem na oszustów.

Ty pewnie też trafiłeś, ale pewnie nawet nie jesteś tego świadomy jak cię ogolili na łyso.

Piszesz z pogardą że ktoś kto zarabia 8000zł nie powinien myśleć o budowie. Człowieku, większość ludzi zarabia 2000 zł. Od razu widać że jesteś baranem z warszawki.

To że masz kasę nie znaczy że jesteś inteligetny, bo po tym co piszesz widać właśnie że nie jesteś. Widać też kompleksy i chęć wywyższania się. To jest domena ludzi o niskim poziomie intelektualnym, którzy na innych płaszczyznach są nikim.

Edytowane przez lukaszse
błędy ort.

Koszt pompy ciepła PW to 20-25 tyś zł (7-9 KW),itp wcale nie dużo więcej niż gazu (z opłatami, projektami, kominami itp). Mi wyszła różnica 10 000 zl pompa vs gaz. Weź pod uwagę, że pompa ma też funkcję chłodzenia i bez większych dodatkowych kosztów może służyć jako klimatyzacja.

Marian, wydaje Ci się że jesteś mądry a sam podejmujesz absolutnie błędne decyzje.

Czy wiesz że czas zwrotu instalacji pompy ciepła to ok 20 lat? Wliczając koszy serwisu nie zwróci Ci się to nigdy. A taki mądry jesteś.

Napiszę coś, choć pewnie nie zrozumiesz. Budowa domu wg psychologów jest przyczyną jednego z największych stresów w życiu.

Z wykonawcami jest niestety wiele problemów. Ja również miałem problemy z wykonawcami. Też podejmowałem błędne decyzje - ale nie tak błędne jak ty żeby instalować pompę ciepła za 50 tyś. która nigdy się nie zwróci tylko dlatego że nie potrafisz liczyć.

W budowanym projekcie przeliczyłem wszystko. Współczynniki przenikania ciepła i straty ciepła przez wszystkie przegrody i okna, wyliczyłem co w co warto a w co nie warto inwestować (z zawodu jestem inżynierem mechanikiem).

Mimo to również trafiłem na oszustów.

Ty pewnie też trafiłeś, ale pewnie nawet nie jesteś tego świadomy jak cię ogolili na łyso.

Piszesz z pogardą że ktoś kto zarabia 8000zł nie powinien myśleć o budowie. Człowieku, większość ludzi zarabia 2000 zł. Od razu widać że jesteś baranem z warszawki.

To że masz kasę nie znaczy że jesteś inteligetny, bo po tym co piszesz widać właśnie że nie jesteś. Widać też kompleksy i chęć wywyższania się. To jest domena ludzi o niskim poziomie intelektualnym, którzy na innych płaszczyznach są nikim.

Akurat ten wpis najlepiej świadczy o piszącym, jakim jest człowiekiem.

Cieszę się że sam mogę decydować z kim się zadaję. Trzymam się z daleka od takich ludzi jak @lukaszse.

a Ja mieszkałem w bloku 6 osób na 50 m2 (3 pokoje) i... po 23 latach pracy kupiłem działke i zmieniłem styl życia,pracy i wypoczynku.... latem budowałem a zimą robiłem plany i uczyłem się budowania.... większość robót robiłem sam ,a fachowców brałem tylko do poważnych robót i mi nie leżących...jak tylko przykryłem dachem i wstawiłem Okna kończyłem pomieszczenia po kolei. Najpierw sypialnię w której było wszystko , potem kuchnia przedpokój i salon (trwało to lata , pomieszczenie w rok), a jak skończyłem dół to oddzieliłem ruchomymi przesuwanymi drzwiami piętro od dołu i zamieszkałem na stałe... dojeżdżałem 25 km do Krakowa do pracy... dzieci zostały jako dorosłe w mieszkaniu a do mnie dołączyła żona i zdążyliśmy już prawie piętro wykończyć (sami). Wszystko to zrobiliśmy zarabiając poniżej średniej krajowej.... trwało długo ale teraz jesteśmy zadowolenie i nie załujemy decyzji. Z dala od miasta wszędzie blisko, a znajomi.....zostali tylko wytrwali i nowi tacy jak my.

ps: wszystko bez żadnych kredytów , nie martwimy sie o kurs franka czy innych finansowych problemów.

Koszt pompy ciepła PW to 20-25 tyś zł (7-9 KW),itp wcale nie dużo więcej niż gazu (z opłatami, projektami, kominami itp). Mi wyszła różnica 10 000 zl pompa vs gaz. Weź pod uwagę, że pompa ma też funkcję chłodzenia i bez większych dodatkowych kosztów może służyć jako klimatyzacja.

Nie dużo więcej ... ehm połowe. Różnica 10 tys za chłodzenie ... drogą klimę masz

Od momentu wbicia pierwszej łopaty do zamieszkania upłynęło 6 lat. Od rozpoczęcia budowy do wprowadzenia zmieniły się moje gusta, co do wyboru projektu, układu pomieszczeń, kolorystyki elewacji itd. Rzeczą która mnie najbardziej irytuje jest brak dodatkowego pokoju na parterze w domu w którym mieszkam, reszta jest do zniesienia,

W 2008 roku przyświecały mi zupełnie inne przesłanki przy wyborze projekty: mały energooszczędny dom, styl dworkowy, dach dwuspadowy z ceglastą dachówką, koniakowa elewacja....Dziś zaczynam budową domu na resztę życia, wg projektu indywidualnego, płaski dach, nowoczesna bryła na płycie fundamentowej, więcej pomieszczeń przewidujących np. taką sytuację jak wspólne mieszkanie z rodzicami w jesieni ich życia.

Lata minęły, zmieniły się gusta, priorytety ... rozpoczynam budowanie domu od nowa, nie popełnię błędów w budowaniu poprzedniego domu :)

U.

Żeby nienawidzić domu bo się czegoś nie wiedziało, albo nie przemyślało to chyba przesada. Ale to chyba wynika z tego podejścia, że dom jest na całe życie. A czemu to ma niby tak być?

strzelam, że oczekujesz mniej prozaicznej odpowiedzi niż: kredyt na 30 lat lub sentymenty lub problematyczność i stresogenność budowy ;)

mieszkam w bliźniaku i moim największym domowym problemem są...sąsiedzi.. na co dzień zachowują się tak głośno, że nawet przez chwilę nie mogę odpocząć w ciszy. Ok wszystko rozumiem, ale nawet ich bieganie po schodach (mają puste drewniane schody w domu) niesie się na moją połówkę domu. Na dłuższą metę jest to uciążliwe. Żałuję, że zrobiliśmy jedną wspólną ścianę, a nie dwie, jedna przy drugiej.