Przemek Kardyś 13.09.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 strzelam, że oczekujesz mniej prozaicznej odpowiedzi niż: kredyt na 30 lat lub sentymenty lub problematyczność i stresogenność budowy Trafiony płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 03.10.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Marian, wydaje Ci się że jesteś mądry a sam podejmujesz absolutnie błędne decyzje. Czy wiesz że czas zwrotu instalacji pompy ciepła to ok 20 lat? Wliczając koszy serwisu nie zwróci Ci się to nigdy. A taki mądry jesteś. Wszystko rozpatrujesz w kontekście finansowym. Co z tego że się nie zwróci? Z pompą ciepła jest jak z autami klasy premium: można kupić Octawię która tak samo dowiezie nas do celu jak BMW 5 a kosztuje mniej niż połowa jego ceny. Chodzi wyłącznie o wygodę, czy wręcz luksus użytkowania. Zwyczajnie ZERO ROBOTY - nastawiasz temperaturę i jest. Ktoś napisze że z gazem też tak jest. Tyle że gaz nie załatwi... klimatyzacji Pomijam już fakt, że ten czas zwrotu 20 lat to brednie. Pompa ciepła + fotowoltaika + net metering => czas zwrotu 6 lat. Po tym czasie ogrzewanie i klimatyzacja za darmo. Piszesz z pogardą że ktoś kto zarabia 8000zł nie powinien myśleć o budowie. Bredzisz. Napisałem: "Jak się zarabia 8000 pln to trzeba kryć pokryciem dostosowanym do takich zasobów a nie wybierać fanaberie w postaci dachówki", więc nie wkładaj mi w usta tego, co sam sobie dopowiedziałeś. Musisz być nieźle powalony jeśli zamiast odnieść się do moich rzeczowych argumentów od razu zaczynasz mnie obrażać i wyciągasz swoje idiotyczne wnioski. Człowieku, większość ludzi zarabia 2000 zł. Od razu widać że jesteś baranem z warszawki. BUHAHAHAHA Nikt z moich pracowników czy znajomych nie zarabia 2000 pln. Większość polaków zarabia jednak trochę (albo nawet znacznie) więcej. Edytowane 3 Października 2016 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 To od jakich miesięcznych dochodów można kryć dachówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 03.10.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 adasi Cóż jeżeli Cię to może pocieszyć to i tak masz o niebo lepiej niż w bloku Sądze, że w bloku jesteś bardziej "anonimowy" niż w bliźniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 03.10.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Pompa ciepła + fotowoltaika + net metering => czas zwrotu 6 lat. Po tym czasie ogrzewanie i klimatyzacja za darmo. perpetuum mobile? żadnych kosztów ? żadnych napraw? żadnych części wymiennych? i tak do końca życia? suuuuper! BUHAHAHAHA Nikt z moich pracowników czy znajomych nie zarabia 2000 pln. Większość polaków zarabia jednak trochę (albo nawet znacznie) więcej. nie wiem gdzie mieszkasz i co robią Twoi znajomi ale moi i ja również zarabiamy poniżej 2tys jak większość Polaków;) centralna Polska, po studiach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.10.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Budowa domu wiąże sie z podobnymi emocjami jak wychowanie dzieci. Najpierw jest entuzjazm, potem cieżka praca, potem zniechecenie a na koncu radosc (przeważnie). Budowałem dom z entuzjazmem, wprowadziłem sie wykonczony psychicznie, 5 lat potrzebowałem by dojsc do siebie psychicznie i od paru lat zaczynam swoj dom coraz bardziej lubic. Fakt, nie przeprowadzałem sie z bloku tylko z domu dziadków wiec pewnych błędów udało mi sie uniknąć, niektore błędy wyszły po latach -ale nie są one istotne.Jeżdząc jednak przez Polske i widzac sporo niedokonczonych lub niezamieszkałych domów zdaję sobie sprawę, że za każdym takim domem kryją sie ludzkie zawody, tragedie, sprzeczki i emocje z ktorych >nienawiść< jest najlżejsza. Jak choćby sliczny dom wybudowany w moim sąsiedztwie, ale nigdy nie zamieszkały bo osoby go budujące sie rozstały. 700K PLN wydane, budynek stoi pare lat niezamieszkały. Az strach/smutek pomysleć ile bezsennych nocy kosztowało to właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 18.10.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 nie wiem gdzie mieszkasz i co robią Twoi znajomi ale moi i ja również zarabiamy poniżej 2tys jak większość Polaków;) centralna Polska, po studiach... Zmartwię Cię moja droga... Właśnie prowadzę rekrutację na stanowiska produkcyjne i nikt poniżej 2500 pln netto nawet nie chce rozmawiać. A mówimy tu o ludziach bez wykształcenia, do tego praca w ciszy, cieple i do tego ciekawa. Zresztą większość firm w okolicy oferuje 2500-3000 pln. Tak więc... na pewno nie większość, bo gdyby tak było, mielibyśmy tłumy kandydatów, a jakoś ich nie widać mimo tego. perpetuum mobile? żadnych kosztów ? żadnych napraw? żadnych części wymiennych? i tak do końca życia? suuuuper! 5 lat gwarancji na panele i inwerter, trzy na pompę ciepła. Koszty bieżące oczywiście są, ale wydłużają czas zwrotu o zaledwie parę procent. Słońce jest za darmo, czas eksploatacji dłuższy niż czas zwrotu, więc odpowiedź brzmi: tak - z finansowego punktu widzenia jest to perpetuum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 18.10.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Zmartwię Cię moja droga... Właśnie prowadzę rekrutację na stanowiska produkcyjne i nikt poniżej 2500 pln netto nawet nie chce rozmawiać. A mówimy tu o ludziach bez wykształcenia, do tego praca w ciszy, cieple i do tego ciekawa. Zresztą większość firm w okolicy oferuje 2500-3000 pln. Gdzie taka praca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 W Czersku w fabryce ASMET na stanowisku "cieć" (sprzątanie, odśnieżanie, koszenie, złota raczka) płacą 5 tyś i nie ma chętnych. Info od właściciela fabryki, bo pytał się czy kogoś znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 18.10.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Gdzie taka praca? Okolice Krakowa. Niedawno byłem w firmie produkcyjnej na ścianie wschodniej. Patrzę, a tu o 15.00 podjeżdżają busy - jeden, drugi, trzeci. Pytam szefa zakładu (brat właściciela całej grupy): zapewniacie transport pracownikom? A ten mi na to: jak mieliśmy budować zakład to wójt i starosta jeździli do nas i przekonywali, że bezrobocie duże, że im zależy, że ludzie chcą pracować. A teraz okazało się że trzeba ludzi przywozić 50km z miasta bo tu nie ma kto robić. Operator obrabiarki zarabia u nich 3500 netto a oni nie mogą znaleźć ludzi do roboty, mimo że zapewniają pełne przeszkolenie. Inny przykład: firma z podkarpacia. Płacą tyle co firmy w Krakowie, czyli jak na podkarpacie sporo. Od ponad roku usiłują skompletować obsadę drugiej zmiany - bezskutecznie. Co do pytania, które padło wyżej: "Od jakiego poziomu zarobków można kłaść dachówkę?" - mam kumpla, który ma dobrze prosperującą firmę a na domu blacha. Sąsiad (urzędnik) śmiał się z niego że coś chyba mu ta firma słabo idzie skoro kładzie blachę gdy wszystkie domy wokół kryte dachówką. A on mi na to, że po prostu nie lubi robić na pokaz i za te dodatkowe 30.000 woli dzieciom fajne wakacje zrobić. Jeśli ktoś bierze kredyt na budowę domu na 30 lat i kładzie na dach dachówkę, to jego sprawa, ale ja bym tak nie postąpił, bo to oznaczałoby że spłacałbym kredyt o 2-3 lata dłużej z powodu czystej fanaberii. Edytowane 18 Października 2016 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 tylko pod dachem z blachy jest głośno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.10.2016 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wyceniałem dach do swojego domu, fakt mały prosty i obróbki boczne dachu z blachy ale z rynnami to wyszło:- blachodachówką półmat półka średnia niższa 7900 zł- dachowka betonowa tania 8000 zł- dachowka betonowa z powłoką duratop( na reklamie rewelacja na żywo wygląda jak ta za 20 zł) 8900 zł-dachowka ceramiczna tania 9500-100000 złWięc ceny podobne chyba że szalejemy i kupujemy dachówkę za 60-100 zł m2.Z rozmowy z handlowcem blachą wyszło że 90% sprzedaży blachy to podmianka a na surówkę sprzedaje się słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 19.10.2016 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Prawda jest taka, że bezrobocie w naszym pięknym kraju jest fikcyjne! A od czasu wprowadzenia 500+ odpowiedzi na ogłoszenia o pracę stają się rzadkością.Niestety system oświaty kuleje, brak szkół zawodowych spowodował to, że nie ma specjalistów. Łatwość uzyskania licencjatu czy tytułu inżyniera (na prywatnych uczelniach) skłania młodych do podjęcia studiów i bardzo dobrze- szkoda że 90% tych osób idzie tam tylko po tytuł, nieważne na jakim kierunku, tylko po to by go mieć.Później przychodzi taki "młody" na rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko kierownika produkcji- zapytany o jakiekolwiek doświadczenie mówi że skończył studia i się nadaje na każde stanowisko, nieważne że te "studia" to detektywistyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Łatwość uzyskania licencjatu czy tytułu inżyniera (na prywatnych uczelniach) skłania młodych do podjęcia studiów i bardzo dobrze- szkoda że 90% tych osób idzie tam tylko po tytuł, nieważne na jakim kierunku, tylko po to by go mieć. Na szczęście mało jest prywatnych szkół technicznych, ze względu na kosztowne laboratoria, na które tych szkół nie stać. Owszem, szkoły prywatne proponują kierunki techniczne niewymagające drogich laboratoriów typu informatyka, zarządzanie produkcją czy urbanistyka, architektura, gospodarka przestrzenna itp... Warto dodać, że obecna wartość dyplomu to nie to samo co dyplom z lat wcześniejszych, kiedy np. we Wrocławiu działało 6 konkretnych uczelni - Politechnika; Akademia Rolnicza, Akademia Medyczna, Akademia Wychowania Fizycznego; Akademia Ekonomiczna, Uniwersytet (i jeszcze Akademia Muzyczna i Sztuk Pięknych) - koniec kropka. No ale kto bogatemu zabroni, można z dyplomem pseudo wyższej uczelni pracować na kasie w biedronce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 19.10.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Pomijam już fakt, że ten czas zwrotu 20 lat to brednie. Pompa ciepła + fotowoltaika + net metering => czas zwrotu 6 lat. Po tym czasie ogrzewanie i klimatyzacja za darmo. Podaj konkretne RZECZYWISTE dane liczbowe i założenia do tych obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mieszkam na Podkarpaciu, miasto niemałe, bezrobocie niskie, a zarobki poniżej 2000zł to normalka. Średnie zarobki w Polsce na rękę to 3000zł, wliczając w to wielkie miasta, prezesów i menadżerów. Realne dla pracowników średnio wykwalifikowanych to 2000-3000, bo inaczej ta średnia zwyczajnie nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Mieszkam na Podkarpaciu, miasto niemałe, bezrobocie niskie, a zarobki poniżej 2000zł to normalka. Średnie zarobki w Polsce na rękę to 3000zł, wliczając w to wielkie miasta, prezesów i menadżerów. Realne dla pracowników średnio wykwalifikowanych to 2000-3000, bo inaczej ta średnia zwyczajnie nie wyjdzie. Na podkarpaciu w lipcu br wynagrodzenie średnie brutto sektor przedsiębiorstw 3 536 PLN / przemysł 3 710 PLN / informacja i komunikacja 6 577 PLN / administrowanie i działalność wspierająca 2 219 PLN ... warto jeszcze poczytać o strukturze wynagrodzeń publikowanej chyba co 2 lata przez GUS ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 19.10.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 tylko pod dachem z blachy jest głośno. pogląd z prastarych czasów:D obecne izolacje dachu pozwalają całkowicie wygłuszyć dom:yes: mam sypialnię od strony zachodniej czyli najbardziej wietrznej, na poddaszu ( wiem to grzech niewybaczalny!), do tego dom kryty blachodachówką ( o zgrozo!) i kompletnie nie słyszę deszczu a nawet gradu walącego o dach, jedynie o parapet okienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co do pytania, które padło wyżej: "Od jakiego poziomu zarobków można kłaść dachówkę?" - mam kumpla, który ma dobrze prosperującą firmę a na domu blacha. Sąsiad (urzędnik) śmiał się z niego że coś chyba mu ta firma słabo idzie skoro kładzie blachę gdy wszystkie domy wokół kryte dachówką. A on mi na to, że po prostu nie lubi robić na pokaz i za te dodatkowe 30.000 woli dzieciom fajne wakacje zrobić. Jeśli ktoś bierze kredyt na budowę domu na 30 lat i kładzie na dach dachówkę, to jego sprawa, ale ja bym tak nie postąpił, bo to oznaczałoby że spłacałbym kredyt o 2-3 lata dłużej z powodu czystej fanaberii. Widocznie dawno nie wyceniałeś dachu z blachy i z dachówki ceramicznej.... dodatkowe 30tyś zł ? Opamiętaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.10.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co do pytania, które padło wyżej: "Od jakiego poziomu zarobków można kłaść dachówkę?" - mam kumpla, który ma dobrze prosperującą firmę a na domu blacha. Sąsiad (urzędnik) śmiał się z niego że coś chyba mu ta firma słabo idzie skoro kładzie blachę gdy wszystkie domy wokół kryte dachówką. A on mi na to, że po prostu nie lubi robić na pokaz i za te dodatkowe 30.000 woli dzieciom fajne wakacje zrobić.Jeśli ktoś bierze kredyt na budowę domu na 30 lat i kładzie na dach dachówkę, to jego sprawa, ale ja bym tak nie postąpił, bo to oznaczałoby że spłacałbym kredyt o 2-3 lata dłużej z powodu czystej fanaberii.Dach 230m2,dachówka ceramiczna angoba 16tys.zł,blacha jesli by była tańsza to niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts