Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nienawidzę swojego domu, bo....

Recommended Posts

Widocznie dawno nie wyceniałeś dachu z blachy i z dachówki ceramicznej....

dodatkowe 30tyś zł ? Opamiętaj się :)

No może 30 tys różnicy przy skomplikowanym dużym dachu wyjdzie. U mnie cały dach - pokrycie dachówką ceramiczną wyszedł poniżej 30 tys (materiał + robocizna), "oszczędzając" i robiąc go w średniej klasy blachodachówce i plastikowych tanich rynnach oszczędził bym ok 5 - 6 tys. Chyba, że ktoś porównuje drogą dachówkę do taniej blachodachówki, ale to jak by porównać Audi A8 z Lanosem... różnica w cenie musi być i to znaczna.

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
ale dach to nie tylko blacha czy dachówka, przecież więźba pod dachówkę musi być dużo solidniejsza i koszty robocizny są znacznie wyższe...
Robocizna 14tys.zł,więźba 5tys.zł(8m3).Robociznę miałem za cały SSO 36tys.zł.W projekcie gotowym miałem blachówkę ceramiczna.
A mi wyszło pokrycie blachodachówką, rynny stalowe, z robocizną, 250m2, 16 tyś. Dach kopertowy. Dachówka byłaby sporo droższa
Nie byłaby sporo droższa,bo ja z rynnami dachówkę miałem w cenie 18tys.zł,też dach kopertowy. Tobie wyszło 64zł/m2 z rynnami a mi wyszło z rynnami 78zł/m2 w dachówce ceramicznej czyli z rynnami zapłciłbyś 19tys.zł czyli te sporo to aż 3tys.zł.A dachówka to:http://www.tondach.pl/pokrycie-dachow/stodo-12 Edytowane przez Arturo72

ale dach to nie tylko blacha czy dachówka, przecież więźba pod dachówkę musi być dużo solidniejsza i koszty robocizny są znacznie wyższe...

ZA to musi być deskowana, więc zarówno materiał, jak i robocizna idzie w górę.

Przy przeciętnym dachu różnica w cenie blacha-dachówka ceramiczna to jakieś 2-4 tyś. zł

Przy czym na dachu blacha żywotnością nie dorówna ceramice.

A dodatkowo - najtańsza blacha na dach to shit, który po 15-20 latach jest estetyczną porażką, a po dalszych kilku technicznym problemem.

Co nawet przy najtańszej ceramice nie ma miejsca.

Edytowane przez fotohobby

przecież pod blachę trzeba pełne deskowanie. Koszty vs. cięższa więźba się wyrównują.

kolejny mit z zamierzchłych czasów.... deskowanie robi sie pod gonty, a pod blachę czy dachówkę teraz kładzie się membranę.

mój dekarz, doświadczony fachman na którego czeka się ponad rok mówi że w koszach często zimą przy zastoinach śniegu który w dzień się rozpuszcza a nocą zamarza często dachówki pękają...

Edytowane przez Amelia 2

kolejny mit z zamierzchłych czasów.... deskowanie robi sie pod gonty, a pod blachę czy dachówkę teraz kładzie się membranę.

mój dekarz, doświadczony fachman na którego czeka się ponad rok mówi że w koszach często zimą przy zastoinach śniegu który w dzień się rozpuszcza a nocą zamarza często dachówki pękają...

Deskowanie ma wiele zalet o których jest mowa w wątkach dotyczących dachów. Moim zdaniem membrana to nieporozumienie, której jedyną zaletą jest niższy koszt budowy dachu i dlatego w Polsce jest bardzo popularna. W poprawnym koszu nic nie powinno pękać, dachówki betonowe w miejscu cięcia mogą "nasiąkać" wodą która podczas zamarzania będzie powodować mikropęknięcia, choć nie spotkałem jeszcze takiego problemu poruszonego np. na forum ?!

Kosztów robocizny dachów nie można porównywać bez wiedzy o rodzaju dachu, ilości lukarn, okien dachowych, rodzaju obróbek, ewentualnego deskowania i innych rozwiązań ... Warto cenę przeliczyć na godziny pracy. Oczywiście to będzie możliwe po zakończeniu prac ..... U mnie wyszło ok 25 zł/ h pracy - można więc przeliczyć jaka to jest pensja i czy Ty chcesz za taką kwotę pracować. Ta metoda jest dobra do oceny kosztów robocizny każdego etapu prac - przeliczać na osobo-godziny. Edytowane przez piotrek0m

Nie byłaby sporo droższa,bo ja z rynnami dachówkę miałem w cenie 18tys.zł,też dach kopertowy. Tobie wyszło 64zł/m2 z rynnami a mi wyszło z rynnami 78zł/m2 w dachówce ceramicznej czyli z rynnami zapłciłbyś 19tys.zł czyli te sporo to aż 3tys.zł.A dachówka to:http://www.tondach.pl/pokrycie-dachow/stodo-12

A robociznę zmieściłbym w 2800zł?

przecież pod blachę trzeba pełne deskowanie. Koszty vs. cięższa więźba się wyrównują.

Nie trzeba.

Upieracie się, że dachówka jest super, a przy tym niedroga. U mnie wychodziło co najmniej 8 tyś drożej (35%), a naprawdę szukałem tanio. Mam przy tym na myśli gotowy dach, a nie samo pokrycie, albo tym bardziej koszt metra kwadratowego.

Ale dachówka jest trwalsza i ładniejsza. Owszem.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Widocznie dawno nie wyceniałeś dachu z blachy i z dachówki ceramicznej....

dodatkowe 30tyś zł ? Opamiętaj się :)

Jak się bierze chińskie dachówki to różnica będzie pewnie niewielka. Przy dobrej dachówce różnica jest nadal spora.

U mnie różnica blacha - dachówka (tylko że dom spory) wyniosła ponad 50.000 pln. Dachówka dobrej jakości vs blacha z Blachotrapezu na membranie. Oczywiście miałem oferty na dachówki w tej samej cenie co blacha, ale architekt powiedział, że ich jakość i trwałość odpowiada cenie.

Pod blachę płaską tak, ale nie pod panele tłoczone czy blachodachówkę. Tak jak ktoś napisał wyżej, wtedy większość daje membranę.

Edytowane przez Marian_D

Wrocławiu działało 6 konkretnych uczelni - Politechnika; Akademia Rolnicza, Akademia Medyczna, Akademia Wychowania Fizycznego; Akademia Ekonomiczna, Uniwersytet (i jeszcze Akademia Muzyczna i Sztuk Pięknych) - koniec kropka. No ale kto bogatemu zabroni, można z dyplomem pseudo wyższej uczelni pracować na kasie w biedronce.

Nie ma znaczenia czy ktoś skończył prywatną uczelnię czy państwową. Bardziej liczy się inteligencja, chęć dalszej nauki i zwykła chęć do roboty. Przyczyna jest prozaiczna: uczelnie takie jak AGH wypuszczają inżynierów-analfabetów, których trzeba od podstaw przyuczać do zawodu, bo wiedza wyniesiona ze studiów jest albo zupełnie oderwana od praktyki, albo totalnie zdezaktualizowana. To przerażające, ale często operator maszyny ze średnim wykształceniem ma większą wiedzę teoretyczną (nie mówiąc już o praktycznej) niż człowiek po AGH - tylko dlatego, że mu się chce.

Nie ma znaczenia czy ktoś skończył prywatną uczelnię czy państwową. Bardziej liczy się inteligencja, chęć dalszej nauki i zwykła chęć do roboty. Przyczyna jest prozaiczna: uczelnie takie jak AGH wypuszczają inżynierów-analfabetów, których trzeba od podstaw przyuczać do zawodu, bo wiedza wyniesiona ze studiów jest albo zupełnie oderwana od praktyki, albo totalnie zdezaktualizowana. To przerażające, ale często operator maszyny ze średnim wykształceniem ma większą wiedzę teoretyczną (nie mówiąc już o praktycznej) niż człowiek po AGH - tylko dlatego, że mu się chce.

Raczej liczą się rodzinne koneksje, znajomości, tyłkowłaztwo a na końcu bardzo daleko umiejętności. Raz mi ktoś powiedział że ma syna informatyka który górę kasy zarabia i pracy ma w bród i do tego za ile chce. Zadałem mu na to proste pytanie czy jest informatykiem czy też programistą. Jak się domyślacie odpowiedź była jedna synek jest programistą. Więc te zawody po których dostaje się dobrą pracę bez w/w względów jest naprawdę bardzo mało i są to kierunki techniczne i bardzo specjalistyczne takie jak chociażby automatyka na wspomnianej powyżej uczelni AGH . Pozostałe kierunki są w większości związane z hutą lub górnictwem gdzie rządzą już wyżej wymienione układy gdyż jest tam potrzebnych bardzo niewielu inżynierów w porównaniu z corocznie wypuszczaną armią absolwentów.

Gość Arturo72
Jak się bierze chińskie dachówki to różnica będzie pewnie niewielka. Przy dobrej dachówce różnica jest nadal spora.
Bzdury,mam czeską dachówkę ceramiczną,podobne wyceny miałem z holenderskiego Nelskampa.

Oczywiście miałem oferty na dachówki w tej samej cenie co blacha, ale architekt powiedział, że ich jakość i trwałość odpowiada cenie..

Bzdury opowiadał nie spotkałem się z chińską dachówką a i tak mi się wydaje że nawet jak jest to jest trwalsza od średniej cenowo blachy. Jeżeli chodzi o wyciszenie to w moim przypadku lubię słyszeć padający deszcz.

U mnie różnica blacha - dachówka (tylko że dom spory) wyniosła ponad 50.000 pln. Dachówka dobrej jakości vs blacha z Blachotrapezu na membranie. Oczywiście miałem oferty na dachówki w tej samej cenie co blacha, ale architekt powiedział, że ich jakość i trwałość odpowiada cenie.

Nie kompromituj się. Chińskie dachówki ??

Ja akurat mam niemiecką, podobała mi się czeska, była nawet nieco tańsza.

Różnica do dobrej blachy (nie jakieś Blachotrapez) to jakieś 3 tyś.

Dach 190m2

Dalej nie wiem, ile trzeba zarabiać, żeby móc sobie na to pozwolić ? :)

Dachówka jest rzeczywiście ładniejsza od blachy ale moim zdaniem tylko karpiówka. Te zwykłe falowane czasem nawet trudno odróżnić od blachy. Najlepszej jakości pewnie jest dachówka glazurowana bo nie porasta tak szybko, szczególnie jak mieszka się na terenie leśnym. Niestety nie umiem się przekonać do takich błyszczących dachów. Jeśli chodzi o trwałość dachówki to ten argument zupełnie do mnie nie przemawia. Ile ludzie żyją w jednym domu? Jak się budują przed 30-stką to ok. 45 roku życia często stawiają drugi ''bardziej komfortowy'' i szyty na miarę dom. A jak stawiają pierwszy budynek po 40 to ile pożyją? 30 lat? Dzieci potem sprzedają te domy bo chcą budować nowsze i ładniejsze. Zmieniamy miejsce pracy, zmieniamy kraje w których żyjemy. Blacha spokojnie pociągnie 30 lat. Jak dla mnie dachówka nie ma żadnej przewagi użytecznej nad blachą a blacha nie jest lepsza od ceramiki. Myślałam do tej pory, że większa jest różnica cenowa w kryciu ale skoro twierdzicie, że to parę tysięcy to rzeczywiście nie ma o czym mówić.