Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nienawidzę swojego domu, bo....

Recommended Posts

Amelio mam piec na ekogroszek (wybajerzony, z dobrym sterownikiem itp., też przełączam go na tryb: lato) i też w okresie letnim przełączałem 2 sezony na prąd. W tym sezonie spróbowałem palić ale w kolejnym chyba znowu będzie prąd. Ponieważ, moim zdaniem, nie da się tak zoptymalizować pracy kotła na ekogroszek aby bez szkody dla niego samego, grzać wyłącznie CWU.

• Odpowiedzi 510
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tomekwa nie jestem fachowcem więc pytałam w serwisie i nie widzieli problemu.

a tak szczerze to najtaniej wychodzi mi grzanie wody przy paleniu drewnem -ustawienie na tryb letni, jeden załadunek drewna, pół godziny i woda gorąca:yes: oczywiście w piecu duo no i po konsultacji z serwisem...

bo drewna u mnie mnogo:D

a tak szczerze to najtaniej wychodzi mi grzanie wody przy paleniu drewnem -ustawienie na tryb letni, jeden załadunek drewna, pół godziny i woda gorąca:yes: oczywiście w piecu duo no i po konsultacji z serwisem...

Przecież pisałaś: "widzę że o innych piecach mówimy, mojego wcale nie muszę wygaszać...". Na drewnie nie gaśnie? Napisz ile kosztował taki fajny kocioł. Będzie można zweryfikować matematycznie czy faktycznie inwestycja była opłacalna wliczając w to kotłownię i komin. Napisz jeszcze jak wygląda załadunek węgla do składziku. Czy macie wrzutnię czy w woreczkach trzeba nosić?

Ja wlaśnie drewnem ogrzewam dom - pod względem kosztów nic tego nie przebije,mamy dostęp do taniego drewna,własny sprzęt,transport,na początku musialam się wszystkiego uczyć ( w bloku miałam komfortowy i bezobsługowy system grzewczy a jednak bardzo świadomie porzuciłam ten komfort,)teraz to palenie dla mnie pikuś,ale nie ukrywam trochę zachodu przy tym jest,ale tym zajmuje się mąż i jego pracownicy.Nawet gdybym wybrała inny system grzewczy to pomieszczenie w którym stoi piec i tak by pozostalo,być może spełnialo by trochę inną funkcję,ale na pewno by było,moglabym sie zastanowić nad kominem,ale pewnie też by był,zawsze łatwiej przejsć z mojego systemu ogrzewania na inny niż odwrotnie.Czytając różne dzienniki budowy nie trafiłam na taki w którym inwestor wyrzuca kotłownię z projektu,najwyżej to pomieszczenie inaczej nazywa i inne jest jego przeznaczenie ale koszty budowy są poniesione.

Elfir, no to tylko się cieszyć. Ja jestem naprawdę bardzo cierpliwa i spokojna, ale już podczas projektowania miałam schody. Niektórym ludziom się nie chce pracować, albo nabiorą tyle zleceń, że potem dziergają jak popadnie, żeby się wyrobić. Jak już się udało w końcu po 9 miesiącach zebrać projekt do kupy, to w starostwie sobie leżał z półtora miesiąca w kącie, chwilę przed terminem ustawowych 65 dni dostałam pierwsze pisemko. Wizyt zaliczyłam u pani 6, w tym jedną z projektantką. Jedno zaświadczenie chciała takie, że nikt o tym nie słyszał, aż dyrektor z Zarządu Dróg sam się pofatygował zadzwonić do pani, żeby się uprzejmie odczepiła. Za każdą poprawką zrobioną według jej wytycznych wyznaczała kolejną wizytę, bardzo towarzyska kobieta :D

A to dopiero część wstępna budowy. Jeśli się na takich ludzi trafi podczas budowania, to w ogóle masakra, bo trudno to potem odkręcić.

?..... Jak już się udało w końcu po 9 miesiącach zebrać projekt do kupy, to w starostwie sobie leżał z półtora miesiąca w kącie, chwilę przed terminem ustawowych 65 dni dostałam pierwsze pisemko. Wizyt zaliczyłam u pani 6, w tym jedną z projektantką. Jedno zaświadczenie chciała takie, że nikt o tym nie słyszał, aż dyrektor z Zarządu Dróg sam się pofatygował zadzwonić do pani, żeby się uprzejmie odczepiła. Za każdą poprawką zrobioną według jej wytycznych wyznaczała kolejną wizytę, bardzo towarzyska kobieta .....

Czyżby Kartuzy? To jest wlaśnie standard w tym urzędzie, nie kryją sie nawet z tym , że po zlożeniu projektu przez pierwsze 6 tygodni nikt się nim nie zajmuje, a w ostatnim tygodniu inwestor dostaje calą listę z brakami do uzupełnienia i ma na to dosłownie kilka dni.

Ze dwie strony o piecach, kurde!

To zależy jaką masz ustawioną ilość wyświetlanych postów. U mnie na poprzedniej stronie, tak w środku, Bartek-Kuc napisał że nienawidzi palić w piecu. Dyskusja się zawęziła do tematu nie o piecach, a o wyborach dotyczących tego czy szuflujesz czy siedzisz i odpoczywasz. Elfir wyjaśniła już, że można rozwiązać system grzewczy w inny, tańszy sposób, a zaoszczędzone pieniądze włożyć w cieplejsze opakowanie domku. Bilans wychodzi zbliżony, jedynie trzeba przełamać stereotypy. W Duonie można było i można dzisiaj podpisać umowę na dwa lata i od grudnia cieszyć się w drugiej taryfie w godzinach 22-06 i 13-15 energią za 0,00zł za KWh. Potem energia jest zawsze tańsza niż dotychczasowego operatora. Podpisując miesiąc temu papiery od grudnia można byłoby już korzystać.

.Czytając różne dzienniki budowy nie trafiłam na taki w którym inwestor wyrzuca kotłownię z projektu,najwyżej to pomieszczenie inaczej nazywa i inne jest jego przeznaczenie ale koszty budowy są poniesione.

Tylko, widzisz - jeśli miałbym kotłownię węglową, to może pralkę tam wsadze, ale suszyć prania zbytnio się tam nie da. Wiec trzeba szukać innego pomoeszczenia.

Majac kocioł weglowy za bardzo w tym pomieszczniu pokoju typu "hobby" nie urządzę - muszę budować kolejne.

Kociol gazowy, pompa ciepła w tym nie przeszkadza, stad wlicza sie oczszędnośc na metrach kwadratowych.

Bardzo wątpię żeby ktoś wstawiał pralkę do kotłowni węglowej,dla pralki nie potrzeba szukać innego dodatkowego pomieszczenia - może stać w łazience,chyba,że ty ,fotohobby jesteś z tych co to za wszelką cenę próbują ukryć pralkę,u mnie stoi w rogu górnej,dużej łazienki z ktorej korzystają tylko domownicy (dla gości jest na dole łazienka z prysznicem) i to jest właściwe miejsce dla pralki,nikogo nie dziwi widok pralki w łazience,Kotlownie gazowe to klitki 2-4 m,słabo widzę tam pokój hobby,już predzej suszarnię.W mojej kotłowni oprócz pieca jest siedzisko,szafki,legowiska naszych psów i kosz z drewnem,podczas mrozów nocują tam nasze psy.Mamy duży garaż wolnostojący -priorytet i hobby mojego męża.

to i tak drożej niż u mnie chociaż jest to dom standardowo ocieplony i z mostkami termicznymi., czyli taniej budowany..

Ale koszt budowy domu grzanego kablami jest o conajmniej 12 tyś niższy (a zakładam, ze o jakies 25 tyś w rzeczywistości), co udowodniliśmy z imrahilem powyżej. Czyli dodaj zyski z tych 12 tyś (co najmniej taka kwota) - chociażby w lokacie czy niższych odstetkach od kredytu.

Dlatego uważam, że Polacy nie potrafią liczyć.

i, na piecu 40st, podłogówka chodzi i wystarczająco grzeje:)

Mówiliśmy o podgrzewaniu wody latem...

to jest właściwe miejsce dla pralki,nikogo nie dziwi widok pralki w łazience

Dla elektryka to herezja :D

Sprawa jest prosta - masz czas i nie masz za dużo kasy - bawisz się w palacza - grzejesz węglem czy drewnem , nie masz czasu na bycie palaczem i nie przeraża cię 1000 czy 2000 PLN więcej w skali roku za bezobsługowe ogrzewanie domu - grzejesz - gazem, prądem, PC ( co wybrałeś ).

Ale nie przeraza cię ta setka miesięcznie kredytu więcej na budowę droższego domu (co, komin, kotłownia)?

Edytowane przez Elfir

Ludzie o co wy się sprzeczacie? że jeden będzie suszył pranie w kotłowni a drugi nie? (do tego służy pralnio-suszarnia a latem podwórko lub dla tego co ma $ pralnia w galeri)) że jeden będzie raz na tydzień czyścił piec a drugi za to zapłaci większym rachunkiem? Że jeden potrafi liczyć a drugi nie? (PKW do dzisiaj nie potrafi zliczyć naszych głosów) :lol2: wszysttkie te wasze argumenty są o kant dupy rozbić !!! A wiecie dlaczego? Bo jesteśmy społeczeństwem biednym. Zapominacie że w Polsce nie ma klasy śreniej, są bieni albo tacy którym się wydaje przez co mają inne potrzeby. Jedynie mały procent to ludzie z konkretnymi pieniędzmi ale ich na tym forum nie ma bo nie mają czasu na takie duperele, czy palić guano a może prądem? . :popcorn:

Bardzo wątpię żeby ktoś wstawiał pralkę do kotłowni węglowej,dla pralki nie potrzeba szukać innego dodatkowego pomieszczenia - może stać w łazience,chyba,że ty ,fotohobby jesteś z tych co to za wszelką cenę próbują ukryć pralkę,u mnie stoi w rogu górnej,dużej łazienki z ktorej korzystają tylko domownicy (dla gości jest na dole łazienka z prysznicem) i to jest właściwe miejsce dla pralki,nikogo nie dziwi widok pralki w łazience,Kotlownie gazowe to klitki 2-4 m,słabo widzę tam pokój hobby,już predzej suszarnię.W mojej kotłowni oprócz pieca jest siedzisko,szafki,legowiska naszych psów i kosz z drewnem,podczas mrozów nocują tam nasze psy.Mamy duży garaż wolnostojący -priorytet i hobby mojego męża.

Jak dla mnie pralka słabo wygląda w lazience.

Co do hobby - ja mam do dyspozycji 10m2 i tyle wystarcza. Warunek - musi byc tam czysto.

Jeśli byłby węgiel, musiałbym projektować dodatkowe pomieszczenie.

Jak dla mnie pralka słabo wygląda w lazience.

Co do hobby - ja mam do dyspozycji 10m2 i tyle wystarcza. Warunek - musi byc tam czysto.

Jeśli byłby węgiel, musiałbym projektować dodatkowe pomieszczenie.

No pralka słabo wygląda w łazięce dlatego u nas jest pralnia.

Jednak ja mam takie hobby że te Twoje marne "czyste" 10 metrów by nie wystarczyło, musiałbym robić dobudówkę za kolejne tysiące.

Kumasz ziom? :rotfl::lol2:

Ludzie o co wy się sprzeczacie? że jeden będzie suszył pranie w kotłowni a drugi nie? (do tego służy pralnio-suszarnia a latem podwórko lub dla tego co ma $ pralnia w galeri)) że jeden będzie raz na tydzień czyścił piec a drugi za to zapłaci większym rachunkiem? Że jeden potrafi liczyć a drugi nie? (PKW do dzisiaj nie potrafi zliczyć naszych głosów) :lol2: wszysttkie te wasze argumenty są o kant dupy rozbić !!! A wiecie dlaczego? Bo jesteśmy społeczeństwem biednym. Zapominacie że w Polsce nie ma klasy śreniej, są bieni albo tacy którym się wydaje przez co mają inne potrzeby. Jedynie mały procent to ludzie z konkretnymi pieniędzmi ale ich na tym forum nie ma bo nie mają czasu na takie duperele, czy palić guano a może prądem? . :popcorn:

Powiedz to tym,którzy wybudowali pierwszy dom w życiu i stali się alfą i omegą budowania,ogrzewania,urządzania i tylko ich wybór jest właściwy,każdy kto ma inaczej jest wyśmiewany,wyzywany od zacofanych ,a przecież każdy buduje dla siebie i za swoje pieniądze,nawet jeśli są to pieniądze z kredytu,to kazdy sam spłaca swój kredyt,nie rozumiem troski innych o spłatę mojego kredytu.Nie zgadzam się z tym,że Polacy nie potrafią liczyć (pomijam tu ostatnie wybory,ciagle nie ma oficjalnych wyników,wychodzi na to,że nie ma to jak ręczna robota )zeby zbudować dom trzeba mieć pieniadze,nikt z zasiłku domu nie buduje,marzeniami i najlepszymi nawet chęciami domu się nie postawi,czego najlepszym przykladem jest założyciel tego wątku.

namira - jeśli ktoś sie skarży, że musi palić w piecu to chyba jednak wybór systemu ogrzewania nie był właściwy?

A myślenie, że węgiel wychodzi zawsze najtaniej jest po prostu błędne z założenia.

I teraz przychodzi na forum nowa osoba, która myśli o tym jaki projekt wybrać, jaki system grzewczy wybrać i ma nadal powielać schematy i być potem niezadowolona z domu?

Nie uważasz, że ten wątek powstał, bo założyciel jednak za mało czytał, za mało liczył, za bardzo poszedł z założeniem "wszyscy tak robią, więc będzie dobrze"?