Magdzia 07.06.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Ilu z Was ma w domu okapy/wyciągi nad kuchnią (czy w ogóle jest jakaś różnica poza nazwą, czy są to synonimy???) ? Na wszystkich aranżacjach kuchni, jakie dane mi było widzieć jest okap, natomiast znam tylko jeden dom, w którym rzeczywiście wyciąg działał, a znam też domy (właściwie mieszkania w bloku), w których okap/wyciąg był zainstalowany, ale administracja bloku zabraniała z niego korzystać (tak mi się zdaje). Jeśli mogę spytać użytkowników tych urządzeń - czy warto je instalować, czy wiele one zmieniają? Ja mam (na razie w planach) kuchnię elektryczną, więc odpada problem usuwania niebezpiecznych oparów znad kuchni gazowej, mam też rekuperator - i zastanawiam się, czy warto instalować wyciąg specjalny nad kuchnią, jeśli i tak mam (już działającą) wentylację mechaniczną (wyciąg w kuchni) - z tym, że wlot wentylacyjny nie jest umieszczony bezpośrednio nad kuchenką . Każda informacja na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 07.06.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Fachowiec od rekuperatora radzi mi jednak dodatkowo wyciąg (albo okap), który będzie pochłaniał tłuszcz. Mówi, że lepiej, żeby to wszystko osiadało w wyciągu a nie w rurach od wentylacji mechanicznej.Nie wiem tylko, czy lepszy będzie wyciąg, czy okap. Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.06.2004 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 A może wystarczy jakiś filr na wejściu do rury nad kuchnią? Taki okap trochę w końcu kosztuje... A jakie są w ogóle różnice między okapami? Co warto, a czego nie warto kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.06.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Fachowiec od rekuperatora radzi mi jednak dodatkowo wyciąg (albo okap), który będzie pochłaniał tłuszcz. Mówi, że lepiej, żeby to wszystko osiadało w wyciągu a nie w rurach od wentylacji mechanicznej. I ma 1000% racji, bo wystarczy zalozyc najtanszy pochlaniacz, w ktorym (na jego filtrach) bedzie sie osadzal wlasnie tluszcz, a reku bedzie ciagnal powietrze z reszty budynku, zdecydowanie latwiej wymienic filtr z pochlaniacza niz czyscic kanaly od reku, szczegolnie jezeli ktos je posiada elastyczne, albo o przekroju prostokatnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.06.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Okap to pojęcie ogólne i dotyczy urządzenia znajdującego się nad płytą [ceramiczną czy gazową].Większość tych urządzeń posiada dwa tryby pracy-jako wyciąg lub jako pochłaniacz.Przy zastosowaniu odpowiednich filtrów może spełniać te dwie funkcje jednocześnie. Przepisy mówią że do pionu wentylacyjnego może być podłączony tylko jeden wyciąg[dlatego w bloku nie można go zamontować] Przy wyborze okapu trzeba zwrócić uwagę na wydajność i na poziom hałasu. Pozdrowienia Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.06.2004 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 O, dzięki Maxtorka, za konkretną odpowiedź, rozjaśniło to w mojej ciemnej główce Do tej pory spotkałam okapy służące jako... miesce... odkładania zapalarki do gazu ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.06.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Tak Magdzia okap to bardzo wszechstronne urządzenie.może służyć również do wieszania drobnego sprzętu kuchennego[łopatki,sitka itp.],do suszenia mokrych[sic] ściereczek albo po prostu być pięknym i zupełnie zbędnym elementem wystroju kuchni. Ale poważnie,ja u siebie zamontuję wyciąg o dużej wydajności[800m3/h] -bo lubimy bardzo takie aromatyczne potrawy jak bigosik czy rybki. Pozdrowienia Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.06.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 ja u siebie zamontuję wyciąg o dużej wydajności[800m3/h] 800 m3/h????? a skad bedzie pochodzilo powietrze do tego wyciagu?? chyba ze masz dom o kubaturze (jedno pomieszczenie) ponad 1000 m3 albo bardzo nieszczelne mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 08.06.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Nie ale parter to będzie pomieszczenie otwarte[kuchnia,jadalnia i salon] z otwartą klatką schodową.Poza tym wyciąg nie musi pracować na maxa. Wiem że to 800m3/h to za dużo ale był to kompromis między poziomem hałasu,wyglądem i ceną. Pozdrawiam Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.06.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Cyba ze czesto go nie bedziesz wlaczala, bo w zimie taki ciag to niezle by wychlodzil mieszkanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 08.06.2004 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ojej, Maxtorka, faktycznie straszny będziesz mieć ciąg! 800m3 to dwukrotność kubatury całego mojego domu! Jakbym sobie właczyła taki wyciąg to w ciągu godziny miałabym chyba próżnię w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.06.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 800m3/h to wcale nie tak ho ho jeśli kuchnia jest połaczona z salonem. Producenci okapów zalecają aby wydajność nie była mniejsza niż ok. 6 wymian/h. Więc licząc 800 :2,7:6 to mamy ok 50m2 pomieszczenie przy wysokości 2,7 m. Jak na cały parter 50 m2 to wcale nie tak dużo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 09.06.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Kubatura mojego domu to 980m3.Poza tym ten szalony ciąg 800m3/h jest na max.prędkości tzw.turbo ,z której nie będę prawdopodobnie często korzystać a już na pewno nie przez godzinę.Ale zasialiście niepokój w moim sercu i poczytam jeszcze na ten temat .W razie czego mam plan B-okap podobny o wydajności 600m3/h Pozdrowienia Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 09.06.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Dzięki Inwestor za dobre słowa.Powierzchnia otwarta na parterze ma u nas ok.70m2 a wysokość pomieszczeń to 2,8m.Więc chyba zostanę przy planie A Pozdrawiam Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 09.06.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 800m3/h to wcale nie tak ho ho jeśli kuchnia jest połaczona z salonem. Producenci okapów zalecają aby wydajność nie była mniejsza niż ok. 6 wymian/h. Więc licząc 800 :2,7:6 to mamy ok 50m2 pomieszczenie przy wysokości 2,7 m. Jak na cały parter 50 m2 to wcale nie tak dużo. Ja sie tylko zastanawiam nad jednym - oczywiscie pomijam fakt "producentow okapow" bo jezeli zakladamy taki wyciag powietrza, trwajacy np 1 h bo tyle sie piecze cos tam czy gotuje, to trzeba taka sama ilosc doprowadzic - i teraz pytanie skad?? i jeszcze w zimie przy ogrzewaniu ... trzeba o wszystkim pamietac, bo nie problem zaufac sprzedawcy, ktory chce TYLKO zarobic, nic wiecej ale moze zbytnio ja sie przejmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Z tego co się orientuję to 6 wymian/h jest wartościa wymaganą do tego aby "zapachy" kuchenne nie rozchodziły się po mieszkaniu. Przy mniejszych wydajnościach róznie może być. Cena okapów zależy raczej od ich rodzaju wykonania i ilości bajerów niż od wydajnosci. Oczywiście powietrze do kuchni trzeba w jakiś sposob dostarczyć jaki to będzie sposób to zależy wylacznie od przyjetego rodzaju instalacji wentylacyjnej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 09.06.2004 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Neptunek ma chyba rację - jeśli w ciągu godziny wymienimy 6x powietrze na cały poziomie (np. parterze) to chyba musimy mieć cały czas otwarte okna, żeby nam nie "zassało" wszystkiego do wyciągu. I po pierwsze - jak i tak trzeba okna otwierać, to po co wyciąg, wystarczy zrobić przeciąg i też nie będzie zapachów, a poza tym - po takim ugotowaniu dużego obiadu i 6-krotnej wymianie powietrza bardzo się musi mieszkanie wyziębić. A jeszcze jedno - czy wentylacja grawitacyjna może być tak samo wydajna jak mechaniczna? Czy możemy gotować przy włączonym wyciągu i zamkniętych oknach i liczyć na to, że tyle samo powietrza nam napłynie do domu dzięki wentylacji grawitacyjnej, co zostanie wyciągnięte wyciągiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 09.06.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Magdzia oczywiście powietrze należy dostarczyć ale wietrzenie przez otwieranie okna to co innego niż okap. Jak otworzysz okno i nie wlaczysz wyciagu to zapach z gotowania może pójść na pokoje. Musisz zapewnić ruch powietrza w kierunku do kuchni (tak samo jest z WC). Poza tym okap nie dopuszcza (zmniejsza) aby na szafkach osiadał tłuszcz z gotowania. Te kilkaset metrów3/h to wcale nie jest tak dużo. Mam w kuchni kratkę wentylacyjną i jak zamknę drzwi do kuchni to przez tą kratkę ledwo co dmucha. Okap mam ok. 500m3/h. Jak drzwi otworze to chyba przez ta kratkę juz wcale nie dmucha tylko całe powietrze wchodzi przez drzwi.Więc Magdzia z tymi zjawiskami "próżniowymi" to nie tak groźnie. Z wyziębianiem nie mam problemów raczej w kuchni jest cieplej. Nie wiem dokladnie jak jest przy instalacji wentylacji mechanicznej ale faktycznie taki okap może rozregulować przepływy w kratkch. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 09.06.2004 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Jakoś mnie to nie przekonuje. Może jest inaczej, jak się ma kuchnię zamkniętą, kilka poziomów w domu i dużą kubaturę, ale u mnie cały dom jest na tym samym poziomie, kuchnię mam otwartą na duży salo, jadalnię, które są z kolei połączone korytarzem z resztą domu, a cała kubatura to prawie 400m3, więc jak piszecie, że wymiana (nawet jeśłi w trybie na max) to 600m3 na godzinę, to u mnie całe powietrze z domy zostałoby wyciągnięte przez okap. I nawet zakładając, że miałabym tak nieszczelne okna, przez które by mi tyle samo powietrza wpadło, co zostało wyciągnięte, to np. zimą chyba nic nie bedzie mi w stanie nagrzać tego nowego powietrza do temperatury odpowiedniej? A tak w ogóle, to - jeśli mam rekuperator, czy moge do niego podłączyć okap z odpowiednimi filtrami? Bo nie mam innych przewodów wentylacyjnych i nie chciałabym kuć ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 09.06.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 A tak w ogóle, to - jeśli mam rekuperator, czy moge do niego podłączyć okap z odpowiednimi filtrami? Bo nie mam innych przewodów wentylacyjnych i nie chciałabym kuć ścian... NIE - juz pisalem o tym wyzej, trzeba zakupic zwykly pochlaniacz, no chyba ze stac sie na czyszczenie kanalow od reku i czesta wymiane filtrow w reku, a one tanie nie sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.