Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyci?g/okap kuchenny

Recommended Posts

Co do zapachow i wylapywacza tluszczy - sa specjalne konstrukcje, ktroe zasysaja powietrze z nad kuchenki, czyszcza je z wszelkich zabrudzen, i powietrze takie wraca do pomieszczenia skad zostalo zabrane.

Prz nowych domach, szczelnych oknach i drogim ogrzewaniu takie rozwiazanie jest nalepsze, gdyz nie marnujesz np 600m3/h ogrzanego powietrza, nie musisz dziurawic dachu, stropu itp itd. a wymiana powietrze na czyste w calym domu i tak zajmuje sie reku z odzyskiem.

Niebawem to bedzie standard w domach ;)

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Neptunek piszesz o zwykłym pochłaniaczu. Owszem pochłaniacze poprawiają sytuację ale nie mają takiej wydajności i skuteczności jak wyciągi i nie zapewniają ruchu powietrza w kierunku z pokojów do kuchni. Myślę że cała sprawę należy jeszcze rozpatrywać w kategoriach ilościowych. Jeśli ktoś gotuje w domu mało i krótka to zastosuje byle co i będzie dobrze. Jesli gotuje się w domu dużo i czesto to tylko wyciąg o przyzwoitej wydajności załatwi sprawe. Wbrew pozorom te zapachy kuchenne to nie jest taka błacha sprawa. Potrafi być bardzo uciażliwa i frustrująca.

Pozdrawiam

Magdzia oczywiście że takie jest podstawowe zadanie okapu. Ale czy uważasz że jak z kuchenki odstawisz garnek z "aromatyczną" chińszczyzną bigosem albo patelnię z rybą to jak nie będzie przepływu powietrza w kierunku do kuchni to zapach nie pojdzie na pokoje ?. Własnie po to wydajnośc okapu dobiera się do kubatury kuchni aby to zapewnić.

Pozdrawiam

Pewnie pójdzie. ALe u mnie sprawa wygląda tak, że jak już pisałam, mam reku i generalnie żadne zapachy nie powinny się rozchodzic po domu, bo wyciąg z reku w kuchni powinien sprawę załatwić. Moje pytanie w zasadzie było takie, czy jest sens instalować wyciąg kuchenny przy instalacji wentylacji z odzyskiem ciepła, na które w zasadzie dostałam odpowiedź, że nie, że wystarczy poczłaniacz nad kuchnią, coby cząsteczki tłuszczu zostały zatrzymane w pochłaniaczu, a nie na wnętrzu przewodów wentylacyjnych.

Magdzia cięzko stwierdzić czy wyciag od reku załatwi ci sprawę. Zwróć uwagę że zalecana wydajność okapów to ok. 6 wymian a wentylację masz prawdopodobnie na poziomie 0,5....1 wymiany. Jeśli dużo gotujesz to pochłaniacz nie załatwi ci problemu wyłapywania tłuszczu i innych osadów w 100%. Zawsze jakaś część pójdzie ci w kanały wentylacyjne i będzie zasyfiać reku.

Pozdrawiam

Magdzia, przy rekuperatorze zabronione jest montowanie wyciągów bo zaburzysz ciąg nawiewno-wywiewny twojej wentylacji mechanicznej, tak więc mozezs zamontowac tylko pochłanaicz, który, jeżeli masz jzu reku w zupełności wystarczy i który posłuży głównie jako pochłananiacz tłuszczu.

Ja mam teraz pochłaniacz w kuchni blokowej i spisuje sie znakomicie, zeby spelnial swoja funkcje, oprocz wymiany filtrów węglowych i wydajnosci trzeba tez pamietac, zeby nie wieszac go zbyt wysoko nad plyta/kuchenka , 60-70 cm to maksymalna wysokosc.

No i kto ma rację???? Inwestor - jeśli wg. ciebie nie wystarczy mi pochłaniacz, a wyciągu jak pisze Honorata nie mogę zainstalować (zresztą nie mam go i tak jak podłączyć, bo przecież nie do instalacji reku, a innych kanałów wentyl. nie mam, musiałabym kuć dziurę w ścianie) to co mi pozostaje???? :o A co do mocy wyciągu - przy reku ustawionym na max. mam 1 wymiane/h, ale za to 70% ciepła wraca mi do domu, a przy wyciągu ciepłe powietrze idzie sobie outside bezpowrotnie. Do tego nie moge dopuścić, za dużo mnie kosztował super ocieplony, zaizolowany i uszczelniony dom, żebym wypuszczała całe ciepło wentylacją. Chyba musże pogodzić się z mieszkaniem z zapachami.

Magdzia trudno tu mówić o czyjejś racji lub nieracji. Nie ma tu jakichś uchwytnych kryteriow które by sprawę rozstrzygały. Jednym zapachy przeszkadzaja innym nieco mniej a innym wcale. Jedni gotuja duzo inni srednio a inni bardzo mało. Do tego dochodza jeszcze pory dnia w krórych sie gotuje. W porze obiadowej jak dolatuja zapachy z kuchni to raczej nie przeszkadza. Natomiast jak ktoś ma ochotę na odgrzanie sobie kaszanki z cebulą powiedzmy o 2 w nocy to najdrobnieszy zapach w sypialni może doprowadzić innych do furii :D w tym momencie świadomosc że co prawda "smierdzi" ale za to mam reku i ani jedna kaloria ciepła nie wydostanie się na zewnatrz jest malo przekonujacym argumentem. :D To oczywiście skrajny przypadek dlatego Magdzia rób pod swoje potrzeby pod swoja wrażliwośc i tak aby ci to odpowiadało. Jak jesteś wrażliwa na zapachy to nie przejmuj sie reku i całą ta wentylacja tylko rób smiało dziurę w ścianie i instaluj wyciag. W końcu taki wyciąg nie bedzie pracował cały czas tylko chwilami. A nawet jak na jakis czas zakłóci wentylację to nikt sie nie udusi z tego powodu. Sadze że najpredzej nikt nie zauważy że wogóle okap jest włączony.

Pozdrawiam

Magdzia , w nr marcowym "Ładnego Domu" jest na ten temat artykulik ale on chyba nie rozwieje Twoich wątpliwości.Proponowałabym zasięgnięcie opinii fachowca , który montował Ci reku ewentualnie jakiegokolwiek innego zajmującego się wentylacją.

Pozdrowienia

Maxtorka

niestety nie jest prawdą że przy centrali nawiewno - wywiewnej nie możesz mieć wyciągu nad kuchnią do kanału grawitacyjnego ( a niby w czym to przeszkadza) po prostu nawiew i wyciąg musi być zbilansowany... a jeśli chcesz możesz "wrzucić" powietrze z nad kuchni do systemu rekuperatora to tylko pod warunkiem że wyciąg ma dobry filtr antytłuszczowy i ewentualnie za okapem dasz filtr np. kasetowy z tkaniną filtracyjną.

WP

niestety nie jest prawdą że przy centrali nawiewno - wywiewnej nie możesz mieć wyciągu nad kuchnią do kanału grawitacyjnego ( a niby w czym to przeszkadza) po prostu nawiew i wyciąg musi być zbilansowany...

ech - teria - a prkatyka sobie - to powiedz jak zbilansowac powiedzmy 500m3/h z wyciagu przy reku, jezeli wyciag bedzie chodzil np co drugi dzien po 0,5 h a co drugi dzien po 1,5 h?? Zycze szczescia.

A dwa kanal grawitacyjny przy reku??? chyba nie rozumiem czegos.

a jeśli chcesz możesz "wrzucić" powietrze z nad kuchni do systemu rekuperatora to tylko pod warunkiem że wyciąg ma dobry filtr antytłuszczowy i ewentualnie za okapem dasz filtr np. kasetowy z tkaniną filtracyjną.

WP

Na nic sie to zda, bo w tedy wyciag nie jest potrzbny bo reku ciagnie, a wlaczanie dodatkowe wentylatora ktory zakloci prace wyciagu reku jest totalnym bledem.

niestety nie jest prawdą że przy centrali nawiewno - wywiewnej nie możesz mieć wyciągu nad kuchnią do kanału grawitacyjnego ( a niby w czym to przeszkadza) po prostu nawiew i wyciąg musi być zbilansowany...

ech - teria - a prkatyka sobie - to powiedz jak zbilansowac powiedzmy 500m3/h z wyciagu przy reku, jezeli wyciag bedzie chodzil np co drugi dzien po 0,5 h a co drugi dzien po 1,5 h?? Zycze szczescia.

A dwa kanal grawitacyjny przy reku??? chyba nie rozumiem czegos.

a jeśli chcesz możesz "wrzucić" powietrze z nad kuchni do systemu rekuperatora to tylko pod warunkiem że wyciąg ma dobry filtr antytłuszczowy i ewentualnie za okapem dasz filtr np. kasetowy z tkaniną filtracyjną.

WP

Na nic sie to zda, bo w tedy wyciag nie jest potrzbny bo reku ciagnie, a wlaczanie dodatkowe wentylatora ktory zakloci prace wyciagu reku jest totalnym bledem.

Oczywiście zakładam że są kanały grawitacyjne w domu gdzie jest reku, oczywiście zaślepione. A często powiedziałbym w conajmniej 50% domów gdzie ma być zastosowana wentylacja mechaniczna są takie kanały. Czyli rozumiem nie montujemy wyciągu do grawitacji a dlaczego? Dam ci przykład inny : restauracja z wentylacją mechaniczną a dokładniej kuchnia w restauracji dużo oparów, dużo gotowania czyli to wszystko wyciąga centrala nawiewno wywiewna , to po kilku dniach takie filtry są do czyszczenia ewentualnie do wymiany!! W domach jednorodzinnych jeśli już mamy kanał wentylacyjny w kuchni to możemy go wykorzystać do wyrzutu "brudnego" powietrza z nad kuchni (mam na myśli kuchnię gazową lub elektryczną), oczywiście pamiętamy że w pomieszczeniu kuchni mamy również wyciąg...

P.S.

a poza tym jakiej wydajności jest wentylator w okapie? przy bilansie można go pominąć i w dodatku nie będzie pracował non-stop w odróżnieniu do rekuperatora

Oczywiście zakładam że są kanały grawitacyjne w domu gdzie jest reku, oczywiście zaślepione.

A skad takie zalozenie??

A często powiedziałbym w conajmniej 50% domów gdzie ma być zastosowana wentylacja mechaniczna są takie kanały.

Dalej pozostaje 50% w ktorych nie ma.

Czyli rozumiem nie montujemy wyciągu do grawitacji a dlaczego? Dam ci przykład inny : restauracja z wentylacją mechaniczną a dokładniej kuchnia w restauracji dużo oparów, dużo gotowania czyli to wszystko wyciąga centrala nawiewno wywiewna , to po kilku dniach takie filtry są do czyszczenia ewentualnie do wymiany!!

Nie mowmy o sytuacjach skrajnych, ale o domku jednorodzinnym, gdzie nie gotuje sie codziennie po 12 godzin - bo to wielka roznica.

a poza tym jakiej wydajności jest wentylator w okapie? przy bilansie można go pominąć i w dodatku nie będzie pracował non-stop w odróżnieniu do rekuperatora

Np jak tutaj ktos wspominal 800 m3/h, a reku np ma wydajnosc 600 m3/h max, wiec nie za bardzo widze mozliwosc pominiecia takiego ciagu przy bilansie, a tym bardziej zbilansowania tego przy nieciaglej pracy okapu. A wlasnie jego nieciaglosc pracy bedzie powodowala zaburzenia pracy reku, a wiec powoli traci sens instalacja reku, bo przy wzroscie czestotliwosci gotowania odzysk ciepla przez reku bedzie malal diametralnie co skutkuje brakiem sensu jego instalowania.

Bez zbędnego cytowania - zgadzam się z Neptunkiem - nie wiem, czy uprawnione jest twierdzenie, że połowa domów, w których instaluje się reku ma tradycyjne kanały wentylacyjne. Jest to dosyć nowa technologia i raczej stosowana w przypadku nowo powstałych domów. Jeśłi ktoś decyduje się na remont starego domu, to takich instalacji w stojących już domach jest raczej mniej niż nowo powstałych, więc proporcja moim zdaniem będzie inna.

A to, że nie nalezy brać pod uwagę wydajności wyciągu w bilansie wentylacji w domu to już lekka przesada. Przykład: Mój dom ma kubaturę niecałe 400m3. Najtańsze, jaki widziałam wyciągi mają moc 430m3 na godzinę. Przeciętny obiad, czy nawet ciasto piecze się ok. godzinę. Jeśli nie chcę mieć zapachu ciasta w łazience, włączam wyciąg. Chodzi on godzinę i przez cały ten czas wyciąga mi z domu całe powietrze - zaznaczam - w zależności od sezonu odpowiednio albo schłodzone, albo ogrzane. Po co mi w takim razie rekuperator?