Redakcja 16.10.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Ta budowa rozpoczęła się bardzo normalnie. Inwestorzy (inwestor, pan Piotr jest inżynierem budowlanym) wybrali projekt domu, który im się najbardziej podobał. Przed rozpoczęciem budowy, nastąpiła radykalna zmiana - projekt pozostał, lecz został przeprojektowany na... dom pasywny. Czy ta decyzja była słuszna? Zapraszamy do obejrzenia filmu i dyskusji. Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Edytowane 16 Października 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 1 000 000zł. Nie mam pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 16.10.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Ktoś posłucha i zapamięta tylko tyle, że dom pasywny to 30-40% więcej niż dom standardowy. 6250 zł za 1 m2 ? Kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.10.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Ktoś posłucha i zapamięta tylko tyle, że dom pasywny to 30-40% więcej niż dom standardowy. 6250 zł za 1 m2 ? Kosmos. dokładnie. na pewnym portalu opisywali ten przypadek i w komentarzach krytyka domów pasywnych (że to drogie i nigdy się nie zwróci, tyle tylko zrozumieli na podstawie tego dziwnego przypadku). niezły sposób na zniechęcenie społeczeństwa do budownictwa energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 16.10.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 A tak na prawdę pasywny to dobry projekt wiekszy wydatek na izolacje minus instalacja C.O i wszystkim co z tym związane Tak na prawdę 3 litrowy dom można wybudować poniżej 2000 zł za m2 to kwota juz z kuchnia ogrodzeniem meblami agd etc. A inzżnier wydał 3 razy tyle!!! T:jawdrop:o czego uczą na tych studiach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.10.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 szczerze mówiąc mnie ten artykuł redakcji rozwalił na obie łopatki. większych głupot nie słyszałem niż to co w tym filmie. takie bzdety że szkoda słów. inżynier od siedmiu boleści skoro wpadł na tak durny pomysł. nie chodzi o ideę pasywności tylko aby z takiego standardowego domu robić dom pasywny który jest niemożliwy do zrobienia. widać ciemnotę społeczeństwa. najgorsze jest to że szanowna redakcja takie głupoty prezentuje i potwierdza że to będzie dom pasywny. jak ten dom będzie 3 litrowy to będzie naprawdę duży sukces ale nic poza tym a o pasywności to można jedynie pośnić i nic poza tym. już nawet nie będę komentować kosztów na to przeznaczonych bo każdy kto ma choć trochę oleju w głowie wie że to będzie najgorsza budowla roku jaka może być ale skoro pana inspektora stać na płacenie nie wiadomo za co to jego sprawa.tak żeby było jasne dla wszystkich którzy są zieloni w tematyce domów pasywnych, nie wierzcie w takie głupoty że z byle czego, doklejając trochę więcej izolacji można mieć dom pasywny. KŁAMSTWO przez duże K. nawet TB się do tego nie umywa a większego kłamcy myślałem że tu nie spotkam. wielkie rozczarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 17.10.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 ...demonizujecie z jednego punktu widzenia można i tak, tylko trzeba by było zadać sobie pytanie, po co? Inaczej mówiąc kto bogatemu zabroni. Budynek spełni pewne założenia tyle, że kosztem dużych nakładów finansowych. Tak jak powiedziano w filmiku, Inwestor nadzoruje budowy i mam wrażenie, że "tylko" nadzoruje w zakresie wykonawczym ale niestety dla jego sakiewki, nie jest raczej Inżynierem Kontraktu, bo wiedziałby, że pewne optymalizacje jak najbardziej są wskazane ale w odpowiednim czasie i przy akceptowalnych kosztach. Mnie uczono inaczej, 10 razy pomyśl, policz i dopiero rób, co nie oznacza w praktyce, że nie można wykorzystywać ciekawych technologii, rozwiązań systemowych, czasami teoretycznie droższych od "domowych wynalazków" ale w końcowym bilansie inwestycji przekładających się na jakąś akceptowalną stopę zwrotu. Jestem zwolennikiem przemyślanej inwencji przy wykorzystaniu tego, co dostępne czasami w nieco inny sposób niż powszechnie się zakłada. Najgroźniejsze w tym filmowym "przesłaniu" jest to, że tego typu publikacja/materiał wprowadza innym potencjalnym inwestorom nie mającym przygotowania budowlanego pewien zamęt w głowie i przesłania całą ideę budownictwa energooszczędnego poprzez pokazanie, że to jest drogie więc po co to robić. Podsumowując mam nadzieję, że Inwestor nie poczynił tych daleko idących zmian tylko dla certyfikatu i ewentualnej dopłaty z NFOŚiGW P.S. Budynek sprawia ogólnie dobre wrażenie chodź zupełnie nie w moich gustach, przy tym widać staranność wykonania, co jest również na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 19.10.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Myślę że trochę przesadzacie. Owszem milion to może i z działką, trawnikiem, ogrodzeniem i wyjdzie. Sam budynek to chyba Lawenda II, mam taki praktycznie 200 m dalej. Zrobienie go na płycie, zastosowanie PC, jak i dobrach materiałów zarówno na ściany jak i okna, oraz zrobienie instalacji KNX na pewno pochłonie ok 800 tyś z meblami. Należy jeszcze pamiętać że niektórzy nie robią wszystkiego sami, stąd też i inne koszty, bo lepiej robić to co się umie i na tym zarabiać i dać innym zarobić. Jeszcze raz obejrzałem i chciałbym przestrzec Inwestora przed Fibaro, wątki na pewno znajdzie, ale lepiej zrobić coś innego. Edytowane 19 Października 2014 przez piotrp1 Fibaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 21.10.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Z ciekawoscia obejzalem film “Dom – byl zwykly, ma byc pasywny” gdyz sam obecnie buduje dom pasywny w Krakowie Projekt indywidualny ale z wieloma niedociagnieciami ktore wspolnie z wykonawca i moim inwestorem zastepczym eliminujemy w trakcie budowy. Pierwsza niezgdnosc z budowa domu pasywnego jaki zobaczylem na filmie to montaz okien. W domu pasywnym powinny byc w ociepleniu a nie w swietle muru. Nie wiem jakie sa proporcje okien skierowanych na poludnie I jakie jest stosunek powierzchni okien do powierzchni podlog. Drugi to bryla domu – ale to wynika z adaptacji standardowego projektu do standard domu pasywnego – zycze powodzenia I chcialbym wiedziec z jakim wynikiem ta inwestycja sie skonczy. Bryla domu pasywnego powinna miec jak najmniejszy stosunek powierzchni zewnetrznych przegrod do powierzchni uzytkowej.Inwestor wspomnial ze ma okna o Uw 0,5 i 0,8. Czy aby 0,5 to nie Ug? Nie slyszalem o oknach o Uw 0.5, jakby takie byly to bym je sam kupil, okna za kupone I za pare tygodni beda je montowac w systemie MOWO. Inwestor nic nie wpspomnial o sprawdzianu szczelnosci a to jest klucz do sukcesu budowy domu psaywnego. Suma wszystkich nieszczelnosci nie moze byc wieksza od ludzkiej dloni (tak dlonie sa rozne). Intergalny garaz tez nie powinien byc stosowany przy domu pasywnym – co bylo wspomniane na filmie, no coz? Ja tez jestem tego winien I buduje integralny garaz a co gorsza dom jest w pelni podpiwniczony a to tez nie jest zalecane przy pasywnym domu. Co to jest dom pasywny? – Prosta bryla, najwieksze okna od poludnia o odpowiednim stosunku powierzchni okien do powierzchni domu, bardzo szczelny, bardzo dobrze izolowany termicznie bez mostkow termicznych I przedewszystkim starannie budowanym. Dom pasywny musi tez spelnic rygorystyczne wymagania co do energii uzytej do ogrzewania (I chlodzenia) oraz calkowitej uzytej energii. Dom pasywny musi miec wentylacje mechaniczna z rekuperacja ciepla. Ogrzewanie domu pasywnego powinno byc ograniczone do pogrzania powietrza nadmuchu i sporadzycznie wlaczane. Tu tez jestem winien bo poza ogrzewaniem nadmuchowym planuje zamontowac grzejniki kanalowe I kominek (a raczej piec) na pellet a jako trzecie zrodlo ciepla mysle o kondensacyjnym piecu (drugie zrodlo ogrzewania bedzie wlasnie pasywne – cieplo uzyskane przez okna, uzytkownikow, sprzet AGE, psa itp). Kupilem (wlasny import) i uzyje materialu o zmiennej fazie (z ang. Phase Change Material skr: “PCM”) w wylewkach – mialem zamiar uzyc tynkow z Micronalem prod .BASF ale te niestety nie sa juz produkowane. Zadanie PCM bedzie akumulacja I regulacja ciepla. Podczas dnia, PCM zmieni sie z ciala stalego w ciecz a w nocy odwrotnie. Zjawisko fizyczne – Cieplo Utajone pomoze w utrzymaniu komfortowej temperatury. No taka jest teoria, a jak bedzie naprawde? Czas okaze. Moj dom jest najmniej odpowiednio ustawiony w stosunku do stron swiata. Tez mam nadzieje osiagnac wymagane 15kWm2/a dla ogrzewania a obecne wyliczenia wskazuja ponad 17kWm2/a choc niewielka roznica ale trudna do osiagniecia. Walcze o obnizenie kazdego wata energi poprzez kumulacje ciepla w fundamentach, wstepnym podgrzaniu wody z sieci zanim trafi do bufora ciepla dla finalnego podgrzania CWU, przez uzycie GWC. Czas okaze czy osiagne dom pasywny. Certifikat? Jest mi niepotrzeby, bardziej interesuja mnie rachunki za prad, gaz I za pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 22.10.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 za prad, gaz I za pellet Strasznie dużo u kolegi źródeł ciepła jak na dom który go nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 23.10.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 "za prad, gaz i pelet" niezapominajac o pasywnych źródłach energii. Tak duzo tych źródeł ale moge wybierać pomiedzy nimi. Jakie zródło energii użyje zależy od pory roku. Latem gaz a w okresie grzewczym pelet ( jeszcze decyzja czy kominek na pelet czy na drzewo nie zapadła). Acha, prąd nie bedzie używany do ogrzewania poza energia użyta przez pompy obiegowe, wentylatory w wentylacji i elektronika. Dwadzieścia lat temu za promocja Muratora postawiłem "Kanadyjczyka". Mieszkam w takich domach w Norwegii, Kanadzie i USA. Technologia dobra ale ne w naszym wydaniu. Tam stoi cały przemysł, normy, standardy itp a u nas 20 lat temu było wielkie NIC. Zapewnie sie poprawiło u nas. Wynikiem jest ze dom po 20 latach nadaje sie do rozebrania, plusembedzie masa drzew do nowego domu. W obecnym domu astronomiczne rachunki i brak komfortu cieplnego. Dlatego decyzja o budowie nowego a jak nuz to tylko pasywny. Raz sparzony to i dodałem ogrzewanie. Mam nadzieje ze CO nie bedzie potrzebne i wystarczy podgrzane powietrze w nadmuchu wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.10.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 A jak chcesz postawić pasywniaka bez wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 24.10.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Wentylacja mechaniczna (nawiew i wywiew) z rekuperacja ciepła to mus w domu pasywnym. Bez tego to byłby najwyżej energoszczedny i w bardzo kiepskim wydaniu. Jaki bedzie reku? Skłaniam sie do Bartosza lub do Nikol. Kumpel ma Bartosza juz pare lat i jest zadowolony. Poszperam po forach i zaciągnę opinie o rekuperatorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Wentylacja mechaniczna (nawiew i wywiew) z rekuperacja ciepła to mus w domu pasywnym. Bez tego to byłby najwyżej energoszczedny i w bardzo kiepskim wydaniu. Jaki bedzie reku? Skłaniam sie do Bartosza lub do Nikol. Kumpel ma Bartosza juz pare lat i jest zadowolony. Poszperam po forach i zaciągnę opinie o rekuperatorach. A wiesz że przy paliwach stałych nie wolno robić mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 25.10.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 a tak zapytam jaka macie temp w domku ? u mnie bez źródła ciepła, narazie 18-19. a ciepła woda z dafii jak jest więcej niż 2 osoby to do 21 podskoczy GWC Rurowe świetnie działa, ważne by zasłonić czerpnie , przed uruchomieniem reku. Założyłem rajstopy białe by było widać jak się brudzi - po 4 dniach całe kółko czarne nie od brudu lecz od owadów. I najdziwniejsze ze reku działa wraz z GWC nawet po wyłaczeniu z pradu ale bardzo delikatnie, powietrza na pewno starczyło by dla 2 chomików I o tych oporach w GWC to chyba mit, bo jestem w stanie ciągnąć powietrze wentylatorkiem z laptopa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.10.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Cieszymy się razem z tobą, ale przy 18 stopniach doszło by u nas do jakiejś zbrodni. Najprawdopodobniej dostałbym strzał ostrzegawczy w tył głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.10.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Zalozyciel watku zapomnial na koncu zdania postawic znak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 29.10.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A wiesz że przy paliwach stałych nie wolno robić mechanicznej? Nie jezeli "kominek" ma zamknieta komora spalania z niezaleznym od pokuju zrodlem powietrza. Tu okreslenie :kominek" jestr bledne, tu chodzi o kociol na pelet z zamknieta komora spalanie niezalezna od pomieszczenia w ktorym sie znajduje (czyli salon). Sa dostepne dostosowane do domw pasywnych z podzialem ciepla 80/20 na CWU / ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A możesz przytoczyć przepis? Wiesz, nie ty będziesz odbierał ten dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.11.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Nie jezeli "kominek" ma zamknieta komora spalania z niezaleznym od pokuju zrodlem powietrza. Tu okreslenie :kominek" jestr bledne, tu chodzi o kociol na pelet z zamknieta komora spalanie niezalezna od pomieszczenia w ktorym sie znajduje (czyli salon). Sa dostepne dostosowane do domw pasywnych z podzialem ciepla 80/20 na CWU / ogrzewanie domu. kolejny który do domu w którym nie trzeba ogrzewania planuje 3 źródła. chcesz być całe życie palaczem w piecu? fajne masz marzenia. ja wolę przyjść do domu, zjeść obiad, odpocząć a jak mam ochotę to pojechać z rodziną do kina czy na pizze a nie przejmować się ogrzewaniem. to co się z Tobą zgadzam to podgrzewanie przez wentylację i tylko to ma sens. całą resztę sobie daruj bo szkoda na to kasy. lepiej za te pieniądze dołóż po 10cm izolacji niż pakować sobie w domu kotłownię. nie ma kominków czy piecy do domów pasywnych. to są takie pierdoły że głowa boli. pewnie producenci kominków to wymyślili aby coś sprzedać swoim klientom. pokaż mi kominek o mocy 1-2kW max chociaż jeden a będę Ci mówił sensei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts