Maciej206 05.11.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 kolejny który do domu w którym nie trzeba ogrzewania planuje 3 źródła. chcesz być całe życie palaczem w piecu? fajne masz marzenia. ja wolę przyjść do domu, zjeść obiad, odpocząć a jak mam ochotę to pojechać z rodziną do kina czy na pizze a nie przejmować się ogrzewaniem. to co się z Tobą zgadzam to podgrzewanie przez wentylację i tylko to ma sens. całą resztę sobie daruj bo szkoda na to kasy. lepiej za te pieniądze dołóż po 10cm izolacji niż pakować sobie w domu kotłownię. nie ma kominków czy piecy do domów pasywnych. to są takie pierdoły że głowa boli. pewnie producenci kominków to wymyślili aby coś sprzedać swoim klientom. pokaż mi kominek o mocy 1-2kW max chociaż jeden a będę Ci mówił sensei. Zamierzam uzyc cos takiego: https://www.youtube.com/watch?v=B50srdNmJpo - jest podobny ktory ma moz 10kW i dzieli 80% woda / 20% powietrze co wystarczy na ogrzanie domu pasywnego i CWU. Tez niemam zamiaru rozpalac w kominku (mam w obecnym domu i nie bardzo mi sie to widzi). Kominek to jest blednym i potocznym nazwaniem. Sa to piece z zamknietym obiegiem dla CO (eliminujac zbiornik wyrownawczy) i tez z zamknieta komora spalania. Z pamieci "piec" jaki jest w projekcie to Calimax Twist 80/20 czy cos tam podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 05.11.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A możesz przytoczyć przepis? Wiesz, nie ty będziesz odbierał ten dom... Odwrotnie: Prosze pokaz mi przepis ktory mowi ze NIE MOGE uzyc pieca z zamknieta komora spalania wewnatrz domu / analogicznie do pieca CO z zamknieata komora spalania w kuchni/ Bede wdzieczny za pomoc bo jak jest przepis ktory mowi ze nie moge to odstapie od tego pomyslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zamierzam uzyc cos takiego: https://www.youtube.com/watch?v=B50srdNmJpo - jest podobny ktory ma moz 10kW i dzieli 80% woda / 20% powietrze co wystarczy na ogrzanie domu pasywnego i CWU. Czyli jaką ma najmniejszą moc ten kominek? Ile będziesz potrzebował mocy do ogrzania CWU? Co z pozostałą mocą, w komin? Znasz jakieś obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 06.11.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Czyli jaką ma najmniejszą moc ten kominek? Ile będziesz potrzebował mocy do ogrzania CWU? Co z pozostałą mocą, w komin? Znasz jakieś obliczenia? Wyliczenia sa. A czy moge prosic o te przepisy ktore ZABRANIAJA uzywania pieca z zamknieta komora spalania w domu? Jak sa takowe to ten pomysl idzie do lamusa Producent Cimax wypuscil mniejszy model Pellet Stove Twist 6kW z podzialem 90/10 (woda/powietrze) i ten mi bardziej podchodzi do moich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 07.11.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 A wiesz że przy paliwach stałych nie wolno robić mechanicznej? Z braku odpowiedzi, sam poszukalem i w 5 minut znalazlem ponizsza strone. Wreszcie sensowna odpwiedz a nie stwierdzenie typu: " wiesz że przy paliwach stałych nie wolno robić mechanicznej" Moze to przekona skeptykow: http://www.jelwent.pl/pliki/koc_zam.pdf Czyli uwazam ze mozna instalowac kominek z zamknieta komora spalania wewnatrz domu a w moim przypadki w salonie. Jak zwykle balagan w ustawach pisane przez prawnikow dla prawnikow aby mogli robic pieniadze w sporach powstalych na skutek nie jasnych przepisow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.11.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Z braku odpowiedzi, sam poszukalem i w 5 minut znalazlem ponizsza strone. Wreszcie sensowna odpwiedz a nie stwierdzenie typu: " wiesz że przy paliwach stałych nie wolno robić mechanicznej" ta niewolno http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_6_wentylacja_i_klimatyzacja można nawet z kominkiem otwartym jeśli jest nadciśnienie .. po dyskusji. wiedziałem że moje czujne oko znajdzie konkretny dowód że pan "inż" z filmu nie ma pojęcia co to jest budowa domu pasywnego ... A komentarz w filmie rozbraja .. garaż katastrofą dla pasywnego Tylko że nasz nizinier ścin szczytowych nawet dobrze nie zaizoluje, o oknach nie wspomnę bo nie w izolacji Psi value max 0,01 W/mK maks mostek w pasywnych ... a montaż w licu to ~0,11 W/mK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 24.11.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ta niewolno http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_6_wentylacja_i_klimatyzacja można nawet z kominkiem otwartym jeśli jest nadciśnienie .. po dyskusji. [Oliwko Mozez wskazac konktretny paragraf i punkt ktory mowi ze nie wolno? Przeczytalem i nic tam nie znalazlem o czym wspomniales. Z gory dzieki za odpowiedz. Wlasnie szykam wykonawcow do wentylacji. Czy ktos ma opinie na temat rekuperatorow Mitsubishi (czy jak to sie tam pisze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.12.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wyliczenia sa. A czy moge prosic o te przepisy ktore ZABRANIAJA uzywania pieca z zamknieta komora spalania w domu? Jak sa takowe to ten pomysl idzie do lamusa Producent Cimax wypuscil mniejszy model Pellet Stove Twist 6kW z podzialem 90/10 (woda/powietrze) i ten mi bardziej podchodzi do moich potrzeb. jak chcesz to sobie zamontuj kotłownię w salonie, Twój wybór. ale nie wiem czy uda Ci się spełnić warunek 10W/m2 obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 03.12.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Kamilb - nie wiem czy uda mi sie spelnic warunek 10w/m2, sam bym to chcial wiedziec.Najdalej za dwa tygodnie osiagne stan zamkniety. Wtedy wsadze 1kW piecyk elektryczny i zobacze jak sie calosc zachowuje (bez tynkow wewn i zewn). Kamera termowizyjna sprawdze jak sie calosc zachowuje i gdzie ewentualnie wystepuja mostki termiczne (w trakcie budowy wszystkie laczenia byly przemyslane aby je eliminowac).Zostala mi tylko murlata do zaizolowania ale to wykonam wraz z zewnetrznym ociepleniem. Jak? Przyjdzie czas ocieplenia to sie rozwiaze.Co do monntazu kotlowni w salonie to lekka przesada, bedzie to piecyk / kominek z tym ze raz na jakis czas uzupelnie wbudowany pojemnik na pelet i cala filozofia.Nie bardzo rozumiem argumentow typu "kotlowni w salonie" - ile jest domow z kominkami w salonach? Mysle ze tu mozna przytoczyc "de gustibus non est disputandum". Jednemu podoba sie dom bialy a drugiemu rozowy (mam taki w okolicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.12.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Kamilb - nie wiem czy uda mi sie spelnic warunek 10w/m2, sam bym to chcial wiedziec. Najdalej za dwa tygodnie osiagne stan zamkniety. Wtedy wsadze 1kW piecyk elektryczny i zobacze jak sie calosc zachowuje (bez tynkow wewn i zewn). Kamera termowizyjna sprawdze jak sie calosc zachowuje i gdzie ewentualnie wystepuja mostki termiczne (w trakcie budowy wszystkie laczenia byly przemyslane aby je eliminowac). Zostala mi tylko murlata do zaizolowania ale to wykonam wraz z zewnetrznym ociepleniem. Jak? Przyjdzie czas ocieplenia to sie rozwiaze. Co do monntazu kotlowni w salonie to lekka przesada, bedzie to piecyk / kominek z tym ze raz na jakis czas uzupelnie wbudowany pojemnik na pelet i cala filozofia. Nie bardzo rozumiem argumentow typu "kotlowni w salonie" - ile jest domow z kominkami w salonach? Mysle ze tu mozna przytoczyc "de gustibus non est disputandum". Jednemu podoba sie dom bialy a drugiemu rozowy (mam taki w okolicy). jak już za chwile będziesz miał stan zamknięty to stwórz dziennik i opisuj w nim dla potomnych. pochwal się jaki masz projekt itp.itd. dom pasywny ma pewne rygory aby go osiągnąć i sam wiesz jakie bo definicje widzę że znasz. nie da się ominąć kilku punktów a w drugich podciągnąć by wyszło na zero. dom pasywny z definicji powinien ogrzać się pasywnie i pasywnie schłodzić. ale ze względu na nasz klimat to jest potrzebne jakieś źródło dogrzewające ale max 1 starczy a nie 3. to się nazywa wywalanie kasy w błoto. nie wiem czy chcesz piec na pelet bo Ci się taki podoba i przy okazji do grzania? jedynym sensownym dodatkowym źródłem ciepła jest coś na prąd bo prąd w domu musi być. zamiast gaz w domu czyli jakieś 15k z przyłączem i kotłownią lub więcej to kup sobie okna 4szybowe i daj więcej o 10cm styro i będzie to lepsze. a jak już ten piec wywalisz to będziesz miał jeszcze więcej kasy na izolacje w dachu bo na podłogę już za późno. ale z tego co pisałeś masz dom podpiwniczony i z garażem w bryle to wątpię że osiągniesz jakiś cud tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 05.12.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 kamilb1987Sek w tym ze okna w systemie mowo byly zamowione i sa juz wstawiane 3-szybowe. Cale Uw to ciut nizej niz o,8. a to wystarczy do domu pasywnego.Sciany z Ytaonga 48 !!! szerokie energeo+, plyta na 25cm styroduru (system Izodom 200).Trzy zrodla ciepla. Dlaczego? Krotka historia - po powrocie do Polski po 25 latach w GB (wyjechalem z bratem i mama majac 13 lat) bylem zmuszony cos szybko na lapu capu. Chcialem kupic mieszkanie i miec czas na budowe. Ale zycie potoczylo sie inaczej i w Styczniu 1998r kupilem od gminy dzialke. Postawiem sobie ze w tym roku sie wprowadze (i tak tez zrobilem). Wybralem Kanadyjczyka bo tak Murator silnie promowa ta technologie. Tak jest super ale nie w tamtym okresie i nie u nas. Koniec konicem postawilem bubel, rachunki za ogrzewania astronimiczne, dom sie "skreca", nie mam komfortu cieplnego a konstrukcja gnije w paru miejscach. Wiele analiz, ekspertow i tylez opini. Zdecydowalem sie postawic nowy dom a jak nowy to tylko pasywny. Tym razem przylozylem sie jak trzeba.Piec na pelet - tak lubimy ogien w salonie (ja w GB na poczatku musialem palic w kominku aby nie zamarznac - u nich CO to bylo cos z SiFi, z TV i "egzotycznych" krajow jak Polska - to gdzies tam na Sybirze - takie pojecie mieli gdzie lezy Polska, A czy niedziwiedzie polarne grasuja w Polsce? - na tak glupie takie pytania musialem odpowiadac !!!), piec gazowy poto aby grzal CWU w lecie - piec na pelet by przegrzal dom. W starym domu marzniemy i dlatego przeginam w druga strone. Tak zgadzam sie lekka a nawet duza przesada ale chce miec pewnosc ogrzewania jak i wyboru. Nikt niewie co nasi wschodni sasiedzi zrobila z ich blekitnym zlotem, oni i Chinczycy na potege buduja rurociagi do Chin (wiem bo pracuje w tym przemysle). Chinczycy moga zaplacic wiecej a my wtedy co? Unia nam pomoze? Hmmm. watpie. Niech nadal prosuja banany i mierza ogorki.Tak na prad bylo by lepiej - ale na stary dom przydzielili mi i sasiadowi (po licznych "zalacznikach" z podaniami) .... 6kW na dwa domy (nie przesadzam)... zostawie to bez komentarza. Do nowego domu po remoncie lini dostalem 11kW a to racej nie wystarczy na ogrzewanie. Chcialem uzyc Klima Tynk i Klima podklad z Micronalem (material PCM BASFa) ale juz go wycofali z produkcji - za male zainteresowanie ale i tak uzyje material PCM ale w innej formie - juz sam go sprowadzielm z zagranicy).Czy osiagne dom pasywny? Mam wieksze szanse niz ten inzynier na poczatku tego forum,ale czas okaze a ja nadal eliminuje kazdy mostek termiczny i jak narazie udaje mi sie to osiagnac poza ociepleniem murlaty. Kamerka termowizyjna i test szczelnosci pokaze mi co trzeba bedzie poprawic.Pozdrawiam wszystkich czytelnikow i Zycze Wesolych Swiat i Bez-stresowego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.12.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 zobaczymy co Ci z tego wyjdzie. jak juz dom stoi to za późno na zmianę na ścianę dwuwarstwową. przy murze jednowarstwowym wiele już nie poprawisz. jak Ci wyjdzie domek 3l to będzie naprawdę sukces. masz wynik OZC? możesz podać? a jak jeszcze możesz to wrzuć rzuty domu bo jestem ciekaw co to masz dobrego. mnie też się podoba dom z ytonga. byłem w takim jednym przejazdem i robi to pozytywne wrażenie. jakbym mierzył w energooszczędny dom to postawiłbym właśnie na ytonga jednowarstwowy mur. fajne bo nie trzeba docieplać go. ale na dom pasywny nie ma szans. dużo ludzi się napala na to hasło "pasywność" ale prawdę mówiąc mało kto to rozumie. ja też dobrze nie rozumiem i nie mam pomysłu na to aby był taki dom faktycznie pasywny więc będę mierzył w prawie pasywny lub tani w utrzymaniu jak pasywny ale pasywny raczej nie będzie. mimo że projekt dopieszczam jak najbardziej mogę to nie wiem jak pogodzić wentylację i dogrzewanie takiego domu aby był w pełni komfortowy. forumowy adam twierdzi że lepiej nie bawić się w pasywność bo nie jest to proste. tzn może się uda to pogodzić ale trzeba byłoby grzać czystym prądem a'la TB. kablami pewnie uda się zrobić tak aby było dobrze ale grzanie czystym prądem tanie nie jest a ja budując taki dom raczej nie chcę odczuwać rachunki za ogrzewanie. więc sensowne wydaje mi się użycie pompy ciepła do CO i CWU. a skoro pompa ciepła to wodna podłogówka a tym nie da się dobrze sterować więc dom musi trochę ciepła potrzebować a do tego masa akumulacyjna i mam nadzieję że to będzie się nawzajem uzupełniać. ten inżynier też napalił się na hasło i myśli że danie więcej izolacji pomoże a to jest pryszcz. wywali kupę kasy i jak osiągnie dom 5l to będzie się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 07.12.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 kamilb1987To juz moje drugie podejscie - poprzednia odpowiedz gdies wsiakla - czyzby moderator dopatrzyl sie czegos i wstrzymal ja? Wynik OZC wynosi na papierze 17,9kW/m2/rok, pasywny wymaga 15.Wyliczenia sa oparte na projekcie gdzie architekt zaprojektowal dom "pasywny" na ... lawach fundamentowych. To zmienilem wpisem do dziennika budowy na plyte i fundementy przeprojektowal dostawca systemu docieplenia fundamentow. Zbrojenie - nie jeden duktator by sie nie powstydzil takiego zbroenia jak w mojej plycie.Po trzeciej wersji projektu gdzie nadal tkwily bledy metoryczne wiedzialem ze bede musial projektowac detale samemu i takze tez zrobilem. Kazdy etap jest przemyslany, rozrysowany i omawiany z wykonawca (jest chetny do wspolpracy i co najwazniejsze rozumie budowe domu pasywnego).O izolacyjnosc scian i okien sie nie martwie, 48cm ytonga energo+ z 15cm dociepleniem sprosta wymogom domu pasywnego. Okna tez wszystkie sa ponizej 0,8 Uw.Moj najwiekszy problem jest ze dom jest w ksztalcie prostokata, 19 x 7m - zona przezwala nowy dom "tramwaj" i ta 7m elewacja jest skierowana na poludnie. Nie najlepsze rozwiazanie dla domu pasywnego ale to kompromis. Nowy dom powstaje w ogrodzie starego i dlatego takie wymiary. Jak juz tylko myslisz o budowie domu pasywnego, to idz na calosc, niema co sie czego bac. Co to jest dom paywny: Dom o prostym ksztalcie (bez fanaberii architekta *ganki, balkony itp - on za to nie placi, tylko inwestor) gdzie stosunek powierzczni zewnetrznych przegrod do kubatury powinien byc jak najnizszy. Najwieksze okna od poludnia z obrona przeciw sloneczna - okna o najnizszym wspolczynniku Uw - defakto okna mozna traktowac jako system grzewczy bo tak naprawde jest - miejac to na mysli latwiej przyjac ze sa one drogie. Oczywiscie montaz w ociepleniu. Eliminacja wszystkich mostkow cieplnych - prosta regula: Na projekcie musisz obrysowac izolacje bez odrywania olowka od kartki, inaczej to nie jest dom pasywny. Oczywiscie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla - wymiennik ciepla czyli popularnie zwany "rekuperator". Dom pasywny nie powinien wymagac ogrzewania a co najwyzej to dogrzac powietrze w kanale nadmuchowym za rekuperatorem. Inne detale jak n.p. izolacje spluczek WC (zimna woda odbiera cieplo z domu), wszystkich rur, zimnych i cieplych musza byc dobrze przemyslane. No i tez dom musi byc szczelny (Blower Door Test). Kamerka termowizyjna i test szczelnosci pokaza ewentualne miejsca gdzie i co trzeba bedzie poprawic - narazie ja nic takiego nie widze. Czy budowa domu pasywnego jest drozsza? Tak. Ile? Trudno powiedziec. Okna drogie ale oszczedzasz na piecu do ogrzewania. Wentylacja z reku (dla mojego domu nie wiecej niz 30 tys zl) - duzo? Tak, ale ile by kosztowaly kanaly dla wentylacji grawitacyjnej 9poza zajeciem miejsca w domu). Ogrzewanie CWU ma wieksze znaczenie w domu pasywnym niz ogrzewanie. Czym ogrzewac? To juz wg upodoban inwestora, pompa ciepla niema ekonomicznego swnsu w domu pasywnym. Ja podchodze do tej inwestycji jako wielki eksperyment. Nawet lokalny uniwersytet jest zainteresowany opomiarowaniem. Rozmowy sa tylko co rozpoczete i moga spalic na panewce. Tez nie patrze sie "Czy to mi sie kiedys zwroci?" (napewno nie, nie buduje to jako inwestycje tylko zeby miec miejsce gdzie mieszkac a jakbym roznice wsadzil do banku - to by sie szybko rozeszly a odsetki marne) ale dzis jak pracuje to moge postawic taki dom, przyjdzie emerytura to nie bede sie martwil o rachunki za energie. Dom pasywny, nie rtaki straszny diabel jak go maluja. Idz na calosc, nie pozalujesz a ja po zamieszkaniu bede myslal jak zmienic dom na zero lub na plus energetyczny - ale to dalsza przyszlosc, narazie koncentruje sie nad obecnym zadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbalcerz 02.01.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, wszystkich na forum. poniżej 15kWh/(m2rok) dla domu przerobionego nie chce mi się wierzyć że się da. Proszę napisać jeśli już ta budowa została zakończona i jakie rzeczywiste parametry posiada. Od roku 2011 również mieszkam w domu który został przerobiony ze standardowego projektu i nieco powiększony http://plandomu.pl/projekt226-magnolia__174_m,opis.html. Budynek jest większy od prezentowanego na filmie, grubości ocieplenia są porównywalne z tendencją do grubszych, grzanie pompą ciepła glikol-woda która ma lepsze parametry w stosunku do pompy powietrze-woda. Od samego początku budowy postawiłem na najlepsze materiały z dbaniem o szczegóły aby uchronić się przed wszelkiego rodzajami mostków termicznych. # Fundament obłożony jest styropianem od zew.20cm od wew. 10 cm # Pod podłogą na gruncie jest 30 cm styropianu + zbrojona wylewka betonowa(akumulacja) 20cm + 10 cm styropianu na nim rurki ogrzewania podłogowego... # Ściany cegła ceramiczna Brenner grubość 25cm + dwie przesunięte względem siebie warstwy styropianu 12cm co łącznie daje około 24 cm styropianu # Dach skośny 2 warstwy wełny łącznie 30 cm # Dach sufit 50 cm wełny # Okna (3-szybowe) i drzwi o najlepszych możliwych parametrach z opaskami termicznymi. Grzanie Pompą Ciepła (glikol/woda) - ogrzewanie podłogowe Kominek sporadycznie bardziej dla celów wizualnych Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperacja). Wraz z inżynierem spędziliśmy wiele tygodni żeby dokładnie przeliczyć wszystkie parametry termiczne poszczególnych przekrojów i wszelkich danych dotyczących charakterystyki energooszczędnej budynku. Otrzymałem certyfikat domu energooszczędnego EP-45,53kWh/(m2rok) - tak więc nie chce mi się wierzyć aby można było uzyskać poniżej 15 kWh/(m2rok) pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 13.01.2015 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Witaj MarcinOgladalem projekt Twojego domu: http://plandomu.pl/projekt226-magnolia__174_m,opis.html.Niewiadomo jak jest ustawiony do stron Swiata. W ktora strone sa skierowane najwieksze okna? Z tego projektu nie mozna wykonac w zaden sposob domu Pasywnego tak jak i z tego na filmie. Bryla jest zbyt skomplikowana i ma duzy wspolczynnik zewnetrznych przegrod do kubatury. Garaz powinien byc oddzielna konstrukcja nie zwiazana z budynkiem – ja tu tez jestem tego winien bo mam garaz w piwnicy. A juz jak balkony to tylko jako niezalezna i oddzielna konstrukcja od domu aby uniknac gigantycznego mostu termicznego. Wspomniane 15kWh/m2/r dotyczy tylko ogrzewania i jest mozliwe – liczne przyklady pokazuja to w Niemczech, krajach Skandynawskich gdzie takie domy istnieja.Nic nie wspomniales o szczelnosci domu. Suma wszystkich nieszczelnosci nie moze przekroczyc powierzchni dloni (wiem dlonie sa rozne). Wynik szczelnosci przy roznicy 50Pa cisnien musi byc nizszy niz 60% wymiany calej kubatury na godzine. Wynik jest usrednienie wynikow nad i pod cisnienia. W trakcie testu szczelnosci („Blower Door Test”) przy takim podcisnieniu wszelkie nieszczelnosci sa wyczywalne dlonia. 1mm nieszczelna „fuga” w ociepleniu pogarsza wartosc U calej sciany niemal pieciokrotnie.Napisales o oknach i drzwiach ale nic nie o ich montazu. Ramy powinny byc docieplone. Okna domu pasywnego sa czescia syststemu ogrzewania gdzie zyski cieplne przewyzszaja straty. Powierzchnie okien skierowanych na poludnie do powierchni domu tez powinny byc w scislych granicach. Obrona przeciw sloneczna tez musi byc zastosowana aby w lecie dom sie nie przegrzewal.Dom Pasywny musi miec odpowiednia akumulacje ciepla (mase termiczna) ktora oddaje zgomadzone cieplo za dnia. W akumulacji ciepla moga pomoc materialy o zmiennej fazie z ang „Phase Change Materials” w skr. PCM. Temperatura PCM powinna byc dobrana do temperatury komfortu. PCM uzywa „utajnione cieplo”. Moje PCM sciagnelem z zagranicy o temperaturze krzepniecia 24oC, zalalem rury plastykowe i zatopie w wylewkach posadzkowych pod oknami od poludnia. Zamierzalem uzyc „Klima-Tynk” i „Klima Podklad” ze Szczecina z domieszka granulek „Micronal” firmy BASF ale niestety te produkty sa juz wycofane ze sprzedazy z powodu malego zainteresowania. Mozna kupic plyty GK z domieszka Micronalu.Cieplo przenika przez beton okolo 2,5cm na godz. Cieplo ze slonca o 12:00 w poludnie spenetruje 10cm wylewke betonowa o godzine 16:00 i wroci z powrotem o 20:00 (przyjmuje ze wylewka jest izolowana od spodu). Beton ma okolo polowe wlasciwosci akumulacji ciepla wody. W wielu krajach (np Alaska) buduja domy na izolowanych podziemnych zbiornikach wodnych (czyli nasze betonowe szamba). Nie zastosowalem tego rozwiazania u mnie z powodu wysokiego poziomu wod gruntowych, szkoda.Moj dom w budowie jest postawiony na 25cm plycie fundamentowej (izolowanej 25cm sturodurem od spodu i 30 cm po bokach) w ktorej ulzylem petle z rury PEX podobnie jak ogrzewanie podlogowe. Drugie petle ulozylem tuz pod dachowkami koloru antracytowego. Cieplo z pod dachowek bede akumulowal w plycie fundamentowej. Zgrmoadzone cieplo bedzie wykorzystane dla wstepnego podgrzania wody z miejskiej sieci dla CWU i przemysle czy i jak da sie wykorzystac do wstepnego podgrzania powietrza dla ogrzewania domu. Pytanie na ktore niemam odpowiedzi, jak dlugo wystarczy mi cieplo zgromadzone w plycie?Dom postawiony z Ytonga Energeo Plus 48cmgr. Na wiosne docieple 15 cm izolacja na „felc” (wybor materialu pozniej). Wszelakie przebicia przez izolacje termiczna przy uzyciu systemu montazowego Eco-Fix aby zapobiec mostkom termicznym. Czas okaze w jakim stopniu moj eksperyment sie uda i czy uzyskam dom pasywny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreparis 17.01.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Dzień dobry Jestem trochę nowy na tym forum niemniej interesuje się troszeczke budownictwem "Maciej206" jak postawiles tego ytonga na tej plycie jak te 30 cm styroduru jest usytułowane, jak odizolowaleś sie od podłoża. Też buduje dom lecz nie pasywny a energooszczedny zobaczymy co z tego wyjdzie bo teoria nie zawsze z praktyką w parze idzie. "Maciej206" fajny pomysł z tym akumulatorem ciepła w płycie (oby zdal egzamin) a do wstępnego podgrzania lub schłodzenia powietrza polecam gruntownego powietrznego wymiennika ciepła napewno zminimalizuje ci utratę zakumulowanego ciepła w płycie. Swoją droga ciekawy jestem na ile da się ta płyta podgrzać mile widziane pomiary! Powodzenia w budowie A co do autorskiego filmu to popłyneli z grubej rury milon zeta i tak się oszukują. Porażka jest tylko jedna że inspektor nadzoru budowlanego a tak go kręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 20.01.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dzien dobry AndreparisTez jestem nowy w forum I nietylko an tym.Opis fundamentow: Rodzimy piasek zageszczony (tuz na pograniczu pokazania sie wod gruntowych).Folja poslizgowa. 25cm styroduru (system Izodom 2000 – chcialem dodac 10cm ale sam producent !!! odradzil) z systemowymi kraweznikami.Zbrojenie gorne i dolne na styrodurze plus petle z rur z PEX i rury dla wody z sieci miejskiej dla CWU przymocowane do dolnej siatki. Rury w otulinach aby mogly pracowac.Betonowa plyta fundamentowa 25cm z paskiem specjalnej blachy wokol plyty na “sztorc” i z wystajacymi starterami dla zbrojenia dla polaczenia ze sciana fundamentowa (dom w pelni podpiwniczony – co nie jest rekomendowane dla domu pasywnego!). Na obrzezu plyty wczesniej wpomniany wcisniety na sztorc w mokry beton pasek blachy pokryty posypka mineralna ktora pecznieje przy kontakcie z woda gwarantujac szczelnosc polaczenia plyty i scian. Lane monolityczne sciany fundamentowe 25cm. Gwarancja suchej piwnicy – szczelna plyta, szczelne polaczenie plyty ze scianami fundamentowymi I opaska drenarska.Nastepnie lany strop nad piwnica z traconym z 10cm szalunkiem ze styroduru po obrzezu stropu. Sciany fundamentowe ocieplone 30cm styrodurem jako kontynuacje izolacji pod plyta fundamentowa.Ytong Energeo Plus gr 48 cm ulozone na stropie piwnicy z przesunieciem 15cm poza obrys stropu. Przesuniecie zostawia 30-15=15cm dla ocieplenia scian w polaczeniu z 30cm ociepleniem scian fundamentowych. Jedna z zasad budownictwa domu pasywnego jest kontynuacja izolacji po calym obowdzie budynku co mi sie udalo osiagnac.Gruntowy Wymiennik Ciepla (GWC) wykonalem obsypujac wykop dwoch scian fundamentowych (zachodnia i polnocna) plukanym rzecznym zwirem o frakcji 5cm w geowlokninie nad opaska drenarska i przykryty od gory styrodurem ktroy zostal z fundamentow. Dwie pionowe rury kanalizacyjne fi 150 na koncach GWC sluza jako czerpnie I wlot przez sciane fundamentowa dla rekuperatora. Calonocny test wykazal dwa stopnie roznicy powietrza zasysanego I powietrza na zewnatrz, niby nic ale zawsze cos. Kontr argument moze byc ze tym sposobem wychlodze fundamenty – zobacze ale 30cm izolacji powinno zapobiec temu.Co do pomiarow, lokalna politechnika jest zainteresowana wykonaniem pomiarow z tym ze niemaja funduszy I ja musze wiekszosc sam sfinansowac. Jak poznam koszty, podejme decyzje.Co do filmu to inwestor nigdy nie osiagnie domu pasywnego chocby wlozyl I nastepy million, moze osiagnac zero lub nawet plus energetyczny ale nie pasywny.Po wybudowaniu mojego domu, zobacze czy udalo mi sie wybudowac pasywny – jestem bardzo blisko i bede dalej ekserymentowal aby powoli zaczac generowac wlasna energie elektryczna. Oczywiscie w ramach rozszadku i nie za wszelka cene.Moja filozofia polega na ograniczeniu strat energii do minimum, maksymalny odzysk ciepla nawet ze sciekow (dziala najlepiej podczas brania prysznica), uzyciu szarej wody do splukiwania WC i czesciowe pokrycie potrzeb wlasnym pradem. Czyli minimalnych kosztow za rachunki – dzisjaj to niby nic ale jak bede na emeryturze to niechce sie zastanawiac czy mnie bedzie stac na ogrzewanie domu i w jakim stopniu. Nie patrze czy cos sie oplaca czyli inwestycja sie zwroci czy nie. Tak roznice moge zostawic w banku – ale jakie otrzymam odsetki? Marne. A odlozone pieniadze lubia kusic, a to by sie przydalo kupic i tak sie rozejda.Na dniach wchodza instalatorzy, hydraulika I wentylacja na poczatku a pozniej elektryk.Teraz robie ogrodzenie z gabionow i z desek kompozytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.01.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Macieju, trochę dziwne masz podejście. Znasz dobrze zasady aby zbudować dom pasywny a jednak postawiłeś parterówkę i to jeszcze z 7m elewacja na południe:bash::bash: i z piwnica. Nie chcesz się martwić o ogrzewanie na emeryturze ale teraz wywalisz na dom kosmiczne pieniądze a i tak nie będzie pasywny tylko mocno energooszczędny i na to Ci nie szkoda pieniędzy. Dziwne podejście;) O prawdziwej pasywności świadczy obciążenie cieplne 10W/m2 i przy tym dom musi mieć zapotrzebowanie poniżej 15kWh/m2r. Spełnienie ledwo warunku zapotrzebowania NIE ŚWIADCZY o pasywności tylko energooszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 09.02.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Kamil. Dlugo nie zagladalem na to forum, pograzony w sprawach zawodowych i budowlanych. Wymiary i polozenie domu wynika z lokalizacji. Nowy dom buduje w ogrodzie starego i miejsce ktore bylo wolne dyktowalo ksztalt domu. A projekt domu zaczalem od odziedziczonego po dziadkach stolu ktory wymusil rozmiar jadalni i dalej juz lawinowo. Musialem wziasc wiele roznych czynnikow pod uwage podczas rozpatrywania co moge zrobic z feralnym prawie ze dwudziesto letnim bublem jakim jest moj obecny kanadyjczyk. Ciezko bylo sie pogodzic z faktem ze stary dom nie nadaje sie do remontu. To by wymagalo rozebrania do fundamentow i postawienie od nowa. A gdzie mieszkac w miedzy czasie? Co zrobic z meblami? Remont etapami i zyjac w srodku w trakcie remontu nie przypadlo nam do gustu. Na kupno nowej dzialki i tam budowac, raz zona sie nie zgodzila a dwa finanse nie pozwolily na to, tak moglem odlozyc w czasie budowe ale licznik bije i mlodszym sie nie staje. Kupujac nowa dzialke, starej dzialki z feralnym domem i tak niesprzedalibysmy bo chcemy zostawic synom. Celuje postawic dom pasywny ale nie za wszelka cene. Dom pietrowy i podpiwniczony z garazem co niejest zgodne z regulami normalnego domu pasywnego. Osiagnecie 15kWh/m2/rok bedzie trudne do wykonania, dlatego kazdy etap budowy, kazdy szczegol jest przemyslany i przedyskutowany z wykonawca i niezastapionym inwestorem zastepczym (jestem poza granicami Polski). Moim szczesciem bylo trafic na wykonawce bardzo solidnego, nieslychanie dokladnego i otwartego na nowe pomysly a inwestora zastepczego zarazilem moja pasja. Wykonawca zdaje sobie sprawe ze wkrotce domy pasywne nie beda fanaberja paru entuzjatow ale norma. Nawet pierwszy dom pasywny w Polsce pod Wroclawiem, tak bardzo reklamowany, do ktorego sie pofatygowalem osobiscie tez nie zostal wybudowany w pelni ze sztuka budowania domow pasywnych.Stoi na tradycyjnych fundamentach a nie na plycie, ale osiagneli dom pasywny, to dlaczego moj niemialby tego osiagnac? – Nie oczekuje odpowiedzi. Teoretycznie wszystko jest proste ale w praktyce jest inaczej. Przyklad, glupi piec na pelet z zamknieta komore spalania ktory czerpie powietrze z zewnatrz domu do spalania, niby spelniajacy wymog domu pasywnego ale diabel tkwi w szczegolach. Piec jednak pobiera czesc powietrza z pomieszczenia do utrzymania szyby w czystosci. Jest bardzo malo producentow piecykow na pelet z plaszczem wodnym z certyfikatem domow pasywnych, glownie w Niemczech i Austrii. Wloscy producenci twierdza ze ich piecyki moga ale nie rekomenduja do domow pasywnych (niemaja atestow). Austryjacy odpisali ze mi nie sprzedadza dajac mi do zrozumienia za sa „za bardzo zaawansowani technicznie na Polske” (sic !!! ) a Niemcy nabrali wode w usta i nie odpowiadaja na moje mejle. Skandynawskie piecyki nie maja plaszcza wodnego (a moze ktoz zna inaczej?). Poradze sobie i z tym problemem, zamowie za granica z dostawa tam a ja sam go przywioze. Serwis? Czesci zamienne zawsze mozna tez sprowadzic a piec jak kazdy inny piec, no poza tym „za bardzo zaawansowanym dla nas” Astryjackim cudem techniki. A pomyslec ze te 76 lat temu Niemcy pod przewodnikiem Austryjaka pchali sie do nas nie proszeni i pomimo ich cudow techniki dokopano im i chyba maja wszyskim za zle z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 18.02.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zrezygnowalem z piecyka na pelet w salonie. Niby sa, ale jak zacznie sie dopytywac o szczegoly to poza tym z niemiec Calimax Twist 80/20 niema piecykow ktore moga pracowac w szczelnym domu pasywnym Ten niemiecki, pod nazwa Westfeuer (przejeli Calimaxa) model "Pueblo" kosztuje po rabacie ponad 7ty EUR. Cena ostudzila moj zapal. Dla dekorecji przemysle wstawienie kominka na bio-etanol.Michal - ciupaq, odpowiedzialem na priwa, mam nadzieje ze dostaniesz wiadomosc bo mam cos na bakier z tymi wiadomosciami na prywatna skrzynke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts