Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranzacji mieszkania ze skosami

susinka1

Recommended Posts

Witam,

Chcialabym Was drodzy forumowicze, prosic o pomoc w zaaranzowaniu mieszkania - wyzwania, przynajmniej dla mnie, bo ze skosami.

Zaczne od kuchni i lazienki. Z racji tego, ze pomieszczenia nie naleza do najwiekszych, mam z nimi dosc spory problem.

Jesli chodzi o kuchnie to chcialabym aby znalazly sie w niej wszystkie niezbedne sprzety, tzn lodowka, zmywarka, zlew, plyta, piekarnik. Fajnie byloby oddzielic aneks od salonu jakas malenka wyspa. No i oczywiscie stol w czesci juz salonowej :)

Wymiary kuchni - 245 cm plus wneka kominowa przy korytarzu 33/77 cm. Glebokosc kuchni 180 cm, takze mini mikro :p

Co do lazienki, mam dylemat wanna czy prysznic :) Na pewno chcialabym aby w lazience zmiescila sie pralka, bo pomieszczenie gospodarcze posluzy nam jako tzw graciarnia, przynajmniej do momentu, w ktorym uda mi sie malza zaczarowac aby sie owych gratow (przynajmniej czesci), pozbyl :p

Co do pokoi, ten z okanmi polaciowymi chcialabym przeznaczyc dla swoich corek (male bable) a srodkowy pokoj jako nasza sypialnie.

Co do srodkowego pokoju - myslalam nad zrobieniesz szafy wnekowej pod skosem, w zasadzie na calej szerokosci sciany, Ewentualnie w miejscu gdzie pomieszczenie ma pelna wysokosc zrobic tylko gore szafy - a'la pawlacz a na dole zostawic jakies 80 cm szerokosci na biurko. Glebokosc szafy standardowa 55-60 cm.

Co myslicie?

Dziekuje z gory za pomoc i licze na Was.

Pozdrawiam

Aga

RZUT10.jpg

Nie wiem czy te dwa fragmenty skosu w salonie i w sypialni są zabudowane ścianą od podłogi czy może widoczny jest skos i podłoga pod nim(bardziej prawdopodobne). Narysowałam dwie wersje - ze schowkami pod skosem jeśli jest wysoka ściana a jeśli jest odsłonięty skos to w salonie pod nim sofa a w sypialni cała ściana zabudowana szafą(głęboką).

1.jpg 2.jpg

Przesunęłam wejście do sypialni, żeby w przedpopkoju mogła stanąć dodatkowa szafa(ok.150cm). Nie mam raczej pomysłu na pokój córek - myślisz o łóżku piętrowym czy raczej wolisz pojedyncze lub jakieś inne? Łazienka ma dobre proporcje dla wstawienia wanny - podobno lepiej się sprawdza przy małych dzieciach.

Jesli w aneksie nie da się zrobić blatu pod oknem to można i z wyspą a raczej z półwyspem - na rysunku 120x60cm, odsunięty od blatu z płytą o ok.100cm.

aneks2.jpg

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Tak myslalam, ze w praniu wyjdzie kilka niejasnosci :)

Mianowicie, niestey nie da siep od oknem umiejscowic zlewu w kuchni oraz nie ma mozliwosci przesuniecia scian i drzwi.

Jednym slowem, wszystkie sciany musza zostac na swoim iejscu :)

Co do skosow - tak sa to skosy w postaci opadajacych sufitow z podloga pod spodem i raczej nie nadaja sie na schowek jak w pierwszej propozycji - po prostu nie dalo by sie tam wejsc - skos opada do wysokosci 4o cm nad ziemia.

Co do pokoju corek. Chcialabym tam dwa lozka. W miejscu gdzie wstawilas biurka na calej dlugosci sciany tez jest skos ale konczy sie on 85 cm nad podloga. Zastanawiam sie czy biurka byly by w tym miejscu praktyczne w uzytkowaniu?

Bardzo podoba mi sie pomysl z szafa w przedpokoju, ta przy kuchni :)

Wiem, że schowki pod skosami to nie byłby zbyt dobry pomysł ale jak juz pisałam, brałam pod uwagę możliwość, że są zabudowane ścianą od podłogi. Po prostu jako amator miewam problemy z odczytaniem profesjonalnych rzutow :(

Tam przy kuchni(obok lodówki) jest raczej płytki regał ale może być i głęboka szafa skoro od strony sypialni takiej się nie da wstawić(szkoda, że drzwi do sypialni nie da się przesunąć). Albo można obok lodówki postawić słupek z piekarnikiem a dalej do drzwi łazienki płytsza szafka/regał. W sypialni pod skosem biurko a szafa przy ścianie od strony przedpokoju.

3.jpg pokój córek 3.jpg

Dobrze by było gdyby biurka dziewczynek stały pod oknami ale muszę jeszcze sprawdzić jakie jest nachylenie tego skosu. Ogólnie to standardowe biurka mają blat na wysokości 70-75cm więc zmieściłyby się pod ściana kolankową 85cm ale jeśli ten skos ma małe nachylenie(a na to wygląda) to trzeba też wziąć pod uwagę łatwość dojścia. Prawdopodobnie konieczne by było zrobienie dość głębokego blatu biurek, np ok.80cm. Trudno też będzie wstawić szafę tak, żeby nie zasłaniała okna...

Dziekuje za wszystkie propozycje. Moze przedstwaie tez swoj pomysl. Od razu przepraszam za jakosc - robione w paincie - nie znam sie na programach do aranzacji, kompletnie :p

W pokoju dziewczynek dwa lozka i szafa narozna (w miejscu kolo drzwi, jest raptem 60 cm szerokosci do rozpoczynajacego sie skosu) oraz biurka, ale nie pod oknami. Plusem jest to ze opkoj jest baaardzo jasny.

W sypialni szafa pod skosem na cala dlugosc ciany, jednak w miejscu gdzie pomieszczenia ma pelna wysokosc wymyslilam szafe tylko w gornej czesci pokoju (ala pawlacz) a w wolnej przestrzeni na dole, blat (czyt. biurko) :)

Kuchnia, wersja bez szafy w przedpokoju (chociaz ta ze slupkiem bardzo mi sie podoba i na pewno wezme ja pod uwage), ale za to ze schowkiem lub cargo we wnece (to samo w szajkach gornych - zawieszonych dokladnie nad dolnymi w calej kuchni, okap schowany w szafce) i maly polwysep ale taki mikro 100/50.

Co myslicie?

Jeszcze raz sorki za amatorszczyzne rzutu :p

rzutek.jpg

Dopiero teraz skojarzyłam, że pokazywałas salon na wątku "Drobne zmiany aranżacji pokoju, dobór dodatków - wątek pomocowy".

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225971-Drobne-zmiany-aran%C5%BCacji-pokoju-dob%C3%B3r-dodatk%C3%B3w-w%C4%85tek-pomocowy&p=6590044&viewfull=1#post6590044

Prosisz tu o aranżację mieszkania a wygląda na to, że masz je już urządzone. Na Twoim rysunku układ salonu z aneksem wygląda jak na fotkach stanu obecnego(z sierpnia)więc nie jestem pewna czy w ogóle planujesz jakieś zmiany czy tylko szukasz potwierdzenia, ze twoje pomysły są dobre... Płyta grzejna(kuchenka wolnostojąca?)na skraju blatu/zabudowy to akurat niezbyt dobry pomysł, zwłaszcza przy biegających małych dzieciach. Pozostałe pokoje też pewnie masz już jakoś umeblowane więc lepiej się orientujesz co możesz zaplanować pod skosami, możesz "pojeździć" posiadanymi meblami lub "elementami zastępczymi"(stół zamiast biurka itp) i sprawdzić czy dany układ będzie wygodny.

Owszem masz racje , tyle ze mieszkanie w takim stanie otrzymalam i chce je zmienic pod siebie. Jednoczesnie nie chce wydawac kasy niepotrzwbnie. Narysowalam taki uklad salonu aby zasiegnac porady bardziej doswiadczonych , a to chyba.nic zlego prawda?

Co do obecnego urzadzenia mieszkania to w tej chwili w pokoju przeznaczonym dla dzieci spimy z mezem my a w planowanej sypialni kazdy mebel jest z innej parafii i spia tam dziewczyny. Chce to wszystko uporzadkowac a jesli cos jest ok ro ro wykorzystac ;)

Na razie odmalowalam przedpokoj ;) jak postawie kompa na nogi to wrzuce.foty.