Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jeżeli mogę Szanownej Pani coś doradzić, to zamknąć anemostaty w korytarzach . Wzmocni to wentylację łazienek i pozwoli zmniejszyć całą wentylację. Bo skoro Szanowna Pani raczyła napisać, że wywiewy w łazienkach działają w miarę poprawnie, oznacza to, że cała wentylacja jest przewymiarowana i zimą będzie za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Wszytskie moje pomieszczenia na parterze sa otwarte.Nie ma więc żadnego znaczenia wyciag w korytarzu, skoro obok jest wyciag kuchenny. Nadmuchy są zbilansowane, zgodnie z projektem, który wykonywał nie instalator, ale branzysta, w projekcie domu. Jest zaprojektowane lekkie nadciśnienie w domu. A w wiatrołapie wyciąg jest potrzebny, by się nie kisił zapach butów. W zimie nie jest za sucho, ale jedną z przyczyn jest otwarte akwarium i wiele roślin. Rekuperator wciąż skrapla wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nie wierzę, by prawdziwy fachowiec dał anemostat w ciągu komunikacyjnym. To tylko świadczy, że się na tym nie zna. Ale ok. Mamy za to często poprawki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 21.11.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nadmuchy są zbilansowane, zgodnie z projektem, który wykonywał nie instalator, ale branzysta, w projekcie domu. Jest zaprojektowane lekkie nadciśnienie w domu. A w wiatrołapie wyciąg jest potrzebny, by się nie kisił zapach butów. W zimie nie jest za sucho, ale jedną z przyczyn jest otwarte akwarium i wiele roślin. Rekuperator wciąż skrapla wodę. Tak właśnie powinna działać dobrze zaprojektowana i wykonana instalacja. Jak się w domu żyje (a wentylacja jest poprawna) to nie ma prawa być problemu z suchym powietrzem. Również uważam, że wyciąg w wiatrołapie jest potrzebny. Rozumiem p.Brzęczkowskiego, że nie powinno się osłabiać wyciągu, ale proszę poczytać tematy o wiatrołapach. Jest mnóstwo opinii o tym, że wchodząc do domu czuje się odzież wierzchnią, buty i cokolwiek tam jeszcze stoi. Opinia użytkowników jest bardzo ważna. Jeśli wentylacja ma stanowić komfort dla mieszkańców to czemu by nie wentylować wiatrołapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nie wierzę, by prawdziwy fachowiec dał anemostat w ciągu komunikacyjnym. To tylko świadczy, że się na tym nie zna. Ale ok. Mamy za to często poprawki. Pozdrawiam. Naprawdę, jakie to ma znaczenie, skoro jedynym zamkniętym pomieszczeniem jest wc? Nadmuchy sa po jednej stronie domu, wywiewy po drugiej - cały czas jest przepływ powietrza. Myślę, że projekt instalacji robi się pod konkretne uwarunkowania domu a nie z góry zakłada, że musi być tak i to się sprawdzi absolutnie w każdym domu, niezależnie od m2, rozkładu i rodzaju pomieszczeń, sposobu grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Wszystkie wywiewy są na jednej skrzynce. Więcej powietrza pójdzie jednym kanałem, to mniej innym. Zdrowa wentylacja to 30m3/h na osobę, tyle medycyna. Prawo budowlane to 50m3/h wywiew z łazienek i 30m3/h z kuchni. Jak zrealizować normę, gdy dołożymy wywiewy w garderobach czy korytarzach? Mamy wybór - albo zwiększyć wentylację, albo mieć za mało w łazienkach. Niestety nie każdemu się udaje i są zagrzybione łazienki. Po zamknięciu drzwi więcej wywiewa korytarz niż łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 21.11.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Mamy wybór - albo zwiększyć wentylację Sam odpowiedział Pan najlepiej na własne pytanie. To drugie albo mieć za mało w łazienkach naturalnie odpada. Prawo budowlane + medycyna jak już pan zaznaczył wyznaczają minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Sam odpowiedział Pan najlepiej na własne pytanie. To drugie naturalnie odpada. Prawo budowlane + medycyna jak już pan zaznaczył wyznaczają minimum. W wentylacji zimą, jest coś takiego jak "optimum" . Zwiększenie strumienia wentylacji ponad potrzeby, powoduje większe straty energii i przesuszenie. Zbyt silna wentylacja, też nie jest, delikatnie pisząc, ideałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 22.11.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 bstach a jaki masz sterownik do Onyxa? bo wydaje mi się że z tym nowym kolorowym wyświetlaczem można regulować bypass ale może źle coś wyczytałem albo była ściema po prostu w opisie. Czy w Onyxie jest Bypass 100% czy idzie przez niego tylko część powietrza ? mam jeszcze stary panel, chiński któremu od czasu do czasu "odwala", jeden "serwisant" podpowiedział że jak znowu będzie wariował to mam zgłosić reklamację i powinni wymienić na ten nowy lcd - ale puki co jak na złość się jest teraz ok, co do regulacji bypassu w nowy też nie jest różowo - ustawiasz tylko temp. wew. a zew. jest nie edytowalna i też nie dział tak jak powinien. W dreame nie na 100% bypassu i z tym jest duży problem, ponieważ przepustnica też ma jakieś opory i nie do końca to działa. Ale widziały gały co brały ..... Moim zdaniem bypass jest potrzebny, zwłaszcza jak nie mamy gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 na szczęscie mi nie dokucza przesuszenie, nie mam grzyba, czyli wszytsko działa jak nalezy, nawet, jeśli nie jest to zgodne z teoriami Pana Brzęczkowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 22.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Naprawdę, jakie to ma znaczenie, skoro jedynym zamkniętym pomieszczeniem jest wc? Nadmuchy sa po jednej stronie domu, wywiewy po drugiej - cały czas jest przepływ powietrza. Myślę, że projekt instalacji robi się pod konkretne uwarunkowania domu a nie z góry zakłada, że musi być tak i to się sprawdzi absolutnie w każdym domu, niezależnie od m2, rozkładu i rodzaju pomieszczeń, sposobu grzania. Zgadzam się ,że projekt to podstawa dobrze działającej instalacji wentylacyjnej . wreszcie trafiłem na człowieka z wiedzą i od strony projektowej ,wykonawczej i rozeznaniu w temacie zajmuje się tylko wentylacją i po konsultacji stwierdzam - dobry projekt z zbilansowanymi strumieniami powietrza -nawiew do wyciągu ,dobre rozmieszczenie anemostatów względem zagospodarowania pomieszczeń i cyrkulacji powietrza . -wybór dobrego reku jak wiecie z postów zdecydowany jestem na AIRPack 400 dlaczego AIRPack400 -super automatyka -dobry wymiennik -wentylatory EC regulowane niezależnie przy kalibracji urządzenia nigdy kanały nawiewne i wyciągowe nie maja tego samego oporu przepływu . -Duża możliwość regulacji urządzenia -Automatyczny BY Pass -możliwość podpięcia sterownia strefowego -czujnik wilgotności łazienki ,wspomaganie rozpalania kominka, podpięcie reku do alarmu budynku ,(wentylacja na minimum ) -sterowanie po mod basie (w niedalekiej przyszłości info od producenta) -automatyczna grzałka do zabezpieczenia wymiennika sterowana płynnie (oszczędność prądu ) -przepustnica gwc fajnie sterowana (jeśli potrzebna ) tego jeszcze nie wiem -funkcja otwarte okno -pracuje tylko wentylator wyciągowy Dlaczego 400m3/h przy 200 Pa Budynek około 150 m2 czyli 405m3/h czyli około 1wymiany powietrza na godzinę w max wydatku rodzina 3 osobowa teoria że 30 m3/osobę bez sensu czyli u mnie 120 m3/h trochę lipa a jak wpadnie Mamusia i reszta rodziny co będę okno otwierał słabo jakoś . dystrybucja powietrza poprzez kanały spiro (sztywna rura o cynk ) z przepustnicami regulacyjnymi nawiewniki wirowe lub trójstronne nap RDJ Klima http://www.rdjklima.pl/sys/web/uploads/oferta/pl/pl-054-katalog_v11.2012.pdf oczywiście z skrzynkami rozprężnymi .(te nawiewniki okrągłe tak namiętnie polecane to tylko do wc i łazienki a nie do salonu i to w kąt wciśnięte) oprócz tego nawiewnik dobiera się do wydajności i zasięgu strugi powietrza czyli pole przekroju szczeliny nawiewnej do konta i prędkości wypływu. Reasumując :zły nawiewnik lub zle dobrany nawieje nam pod sufitem i powietrze zostanie przeciągnięte do wyciągu i niewiele nam to daje wg norm nawiewniki dobiera się tak aby nawiały powietrze minimum 1-1,5 m od posadzki czyli tam gdzie najczęściej przebywa nasz nos Jak dla mnie ma to sens. Izolacja kanałów -pomieszczenia ogrzewane 30mm wełny na macie aluminiowej -poddasze izolowane czerpnia 80 mm wyrzutnia 50mm kanały nawiew wyciąg 80 mm i wtedy nie mamy strat ciepła walczymy o jak najwyższy procent odzysku a tracimy ciepła na przesyle np wężami aluminiowymi niby izolowanymi (miałem w ręce wełny tam było około 20-25 mm trochę cienko ,ściany ocieplamy 100mm styropian dach przynajmniej 150-200 mm a wentylację po macoszemu a to tu jest strata ! Tłumiki po stronie wentylatorów w przypadku AirPack 400 to czerpnia i wyciąg z pomieszczeń . AirPack jest cichy słyszałem podczas pracy bez instalacji lecz kanał czerpany bardzo krotki więc trochę boję się pogłosu od wentylatora pod czerpnią taras wypoczynkowy , a na wyciągu tak dla pewności i dobrego samopoczucia mojego i żonki Tak będzie. Niestety jest minus - cena Instalacji -ale stwierdzam że to jest NASZ NOWY DOM i ma być przyjazny dla mieszkańców i:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 no fakt, sadząc po opisie to sobie mercedesa wstawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 23.11.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 no fakt, sadząc po opisie to sobie mercedesa wstawiasz Może trochę tak ale czy nie mam racji w kwestiach technicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Może trochę tak ale czy nie mam racji w kwestiach technicznych? Nie robi się wentylacji domowej na gładkich blaszanych kanałach. Nie da się nawet projektu zrobić, bo nie występują odpowiednie średnice. Jest sens ryzykować, że będzie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 23.11.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Może trochę tak ale czy nie mam racji w kwestiach technicznych? Rozwiazania techniczne to indywidualna sprawa. Ty zaprojektowales wg wlasnych zalozen i ma spelniac twoje oczekiwania. A czy masz rację to okaze sie jak zaczniesz uzytkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 23.11.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nie robi się wentylacji domowej na gładkich blaszanych kanałach. Nie da się nawet projektu zrobić, bo nie występują odpowiednie średnice. Jest sens ryzykować, że będzie słychać? myślę że da się zrobić ponieważ Pan używa węży 67mm kilku do jednego nawiewnika to dlaczego nie da się zastosować jednej rury spiro 100 lub 125 mm 160 średnicy nie rozumiem przecież liczy się pole przekroju dla przepływu ? a szumy powstają dopiero po przekroczeniu jakiejś prędkości powietrza w kanale czy to okrągłym kwadratowym czy dowolnym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 myślę że da się zrobić ponieważ Pan używa węży 67mm kilku do jednego nawiewnika to dlaczego nie da się zastosować jednej rury spiro 100 lub 125 mm 160 średnicy nie rozumiem przecież liczy się pole przekroju dla przepływu ? a szumy powstają dopiero po przekroczeniu jakiejś prędkości powietrza w kanale czy to okrągłym kwadratowym czy dowolnym przekroju.Zaraz usłyszysz, że powietrze płynąc bardzo wolno "przykleja się" do ścianek kanału co generuje dźwięki. On uważa, że to przez napięcie powierzchniowe powietrza :D:D Brzęczkowski to mistrz fantasmagorii. Ciekawe, czy "na żywo" tez opowiada takie bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Może trochę tak ale czy nie mam racji w kwestiach technicznych? To ci nie powiem. Ja mam inną filozofię budowy - elektronika jak najprostsza, by nie miało się co psuć, stąd mój reku ma tylko dwie prędkości i najprostszy sterownik do ich przełączania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 23.11.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Zaraz usłyszysz, że powietrze płynąc bardzo wolno "przykleja się" do ścianek kanału co generuje dźwięki. On uważa, że to przez napięcie powierzchniowe powietrza :D:D Brzęczkowski to mistrz fantasmagorii. Ciekawe, czy "na żywo" tez opowiada takie bzdury. Pewniak tak będzie . zleciłem projekt zobaczę jak to wyjdzie mam tylko zdecydować gdzie jakie nawiewniki i anemostaty będą strona wizualna ale to już ta moja ładniejsza połowa zdecyduje Mam jeszcze jechać do inwestora który ma AirPaka zobaczyć całą instalację czekam na info od instalatora kiedy będzie skończone i uruchomione wraz z nawiewnikami i po regulacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 23.11.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To ci nie powiem. Ja mam inną filozofię budowy - elektronika jak najprostsza, by nie miało się co psuć, stąd mój reku ma tylko dwie prędkości i najprostszy sterownik do ich przełączania.[/QUOT niestety w dzisiejszych czasach nie unikniemy elektroniki jest wszech obecna a czemu jej nie wykorzystać żeby żyło się lepiej np automatyczny Bypass z regulacją temperaturową dla zimy i lato osobno tak jak w AIR Pack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts