Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co robić z kosiarką spalinową przed zimą ?

szczukot

Recommended Posts

Olej przed zimą należy zlać całkowicie. (otwór w różnych miejscach w zależności od kosiarki, u mnie pod osłonką za ostrzem) Jeśli to kosiarka spalinowa pamiętaj o odczepieniu świecy zanim zaczniesz coś przy niej robić. Po zlaniu starego oleju uzupełniamy nowym. Paliwo należy zlać całe. Ponoć paliwo nie może stać bo coś się w nim wytrąca i używanie go może spowodować zatarcie silnika.

A przynajmniej tak radzi kolega serwisant;)

Paliwo to najlepiej wypalić w trakcie koszenia i na wiosnę zalać nowym świeżym. Oleju nie wymieniam przed zimą, ale napewno nie zaszkodzi zrobić to na jesieni - sprzęt będzie gotowy od razu do działania wiosną. Niektórzy zalecają też wykręcić swiece i wstrzyknąć trochę oleju do cylindra. Wiosną bez świecu trzeba kilka razy za sznurek pociągnąć aby go wypluło.

Paliwo to najlepiej wypalić w trakcie koszenia i na wiosnę zalać nowym świeżym. Oleju nie wymieniam przed zimą, ale napewno nie zaszkodzi zrobić to na jesieni - sprzęt będzie gotowy od razu do działania wiosną. Niektórzy zalecają też wykręcić swiece i wstrzyknąć trochę oleju do cylindra. Wiosną bez świecu trzeba kilka razy za sznurek pociągnąć aby go wypluło.

Ja robię tak właśnie, przy czym zostawiam paliwa (ok 20ml w zbiorniku, jest mokry i widać, że coś jest) Na wiosnę zlewam do słoika i mam na palenie suchych traw i gałęzi. Olej wymieniam na nowy wiosną- a zużyty mam do zakonserwowania noży i innych narzędzi pracujących w ziemi na jesień roku następnego. Kiedyś zlałem olej i żałowałem, prawie zatarłem glebogryzarkę Hondy więc nie będę polecał. Benzyny nie zlewam bo brak jej w zbiorniku powoduje szybsze niszczenie uszczelek.

Najważniejsze jest narzędzie dobrze wymyć, a narzędzie tnące naoliwić.

Pozdrawiam

ps. Moje zdanie jest takie jak się wymienia co roku olej, a o narzędzie się dba przez cały sezon to w zimie tylko odpoczywa.....pierwsza kosiarka służyła 15 lat teraz druga 3 lata, nożyce do żywopłotu już 4 lata, glebogryzarka 7 lat, piła do drewna 3 rok i ciągniczek wielofunkcyjny 2 lata. Myślę, że dobrze je konserwuję