Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Madzik88

Recommended Posts

Witam!

Niedawno pomalowałam ściany salonu farbami Dekoral Fashion- monsunowa zieleń oraz Dekoral- Czerwień Pompei co widać na załączonych zdjęciach. Niestety efekt końcowy nie spełnił moich oczekiwań. Kolory bardzo mi się podobają, ale pokój stał się nieco ponury i bez życia. Bardzo proszę o ciekawe pomysły, które pozwolą rozjaśnić pokój i dodadzą mu energii:P

20141021_100953.jpg20141021_101256.jpg20141021_102148.jpg20141021_095445.jpg

Wnętrze starasz się stylizować, ale brakuje ostatecznego szlifu - chociażby sztukaterii pod sufitem czy stolarki wokół otworu drzwiowego.

Jest ciemno, bo zastosowałaś dwie ciemne, nasycone barwy (granat i zieleń) + ciemny odcien drewna. Stało się mieszczańsko i nobliwie.

Jak chcesz rozjaśnić to musisz jeden z tych ciemnych kolorów zamienić na odcienie beżu, kremu, zółci

Zmiana zasłon np. na zółte da taki efekt:

http://martykenney.com/wp-content/uploads/2014/09/Room-Decor-Ideas-room-decor-ideas-page-3-classic-green-dining-room-decor-ideas-.jpg

Ja bym witrynki ustawiła prosto pod scianą a między nie dała komodę i duży, jasny obraz lub duże lustro w stylizowanej ramie.

http://images66.fotosik.pl/298/ff96ce3d418df5a2gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Tutaj rozjaśnienie dało zastosowanie paneli ściennych:

http://hgtv.sndimg.com/HGTV/2013/04/15/DP_TerraCotta-Properties-Green-Dining-Room_s4x3_lg.jpg

Tapicerki krzeseł nie trzeba wymieniać - wystarczy uszyć sukienki pod kolor zasłon:

http://www.dwellhomedecor.com/wp-content/uploads/2013/12/Green-Dining-Room-with-Soft-Brown-Chairs-Covers.jpg

dlaczego lampa wiszaca jest w takim dziwnym miejscu?

Madzik88 .... ale jak chcesz dokonac zmian nie zmieniając niczego............

zasłony na jasne (nie złote!!!) dywan w stylu wcześniej proponowanym,

dobrać kolory... zasłony i obicia lub sukienki na krzesło w jednym, jasnym kolorze

pojeżdzić trochę z meblami, szczególnie zrezygnować z ustawiania witrynek po rogach....

Też bym postawiła na jaśniejsze kolory - a dodatkowo spróbowałam dodać jasne dodatki.... Jak studiowałam na wydziale architektury to pamiętam, że super dodatki zawsze znajdowałam w sklepach internetowych. Potem wrzucałam do wizualizacji...

:spam:

Jak dużo pieniędzy chcesz wydać na zmiany? Jak dla mnie przemalowanie ścian dużo pomoże, a koszty nie będą zbyt wysokie. Przy ciemnych meblach i ciemnych panelach przydały by sie jasne akcenty....

Edytowane przez joliska

Moim zdanie powinnaś zrobić::

- wiszącą lampę przenieś nad stół,

- dywan przenieś pod stół i zobacz jak będzie wyglądał. Na środku pokoju może być jakiś wyjątkowy, piękny dywan. Ten chyba taki nie jest.

- zasłony rzeczywiście zmień na jasne ale w żadnym wypadku na złote,

- pomiędzy okna dałabym te kwiaty, troszkę złagodzą tą czerwień,

- komodę tak jak proponowali wcześniej dałabym pomiędzy witryny, a na niej stojące dwie takie same lampki lub jedną. Nad komodą lustro w pięknej ramie,

- krzesła i stół są przepiękne i w żadnym razie nie nakładaj na nie sukienek (!) Pierwsze na co zwróciłam uwagę to piękne krzesła, choć szkoda, że nie z niebieskim obiciem tak jak to wyszło na zdjęciach :)

- w drugiej części pokoju zrobiłabym kącik wypoczynkowy. Sofa (tylko nie nowoczesna) mogłaby być pod kolor tej ściany czerwonej, ustawiona bardziej na środku, odsunięta od ściany, do tego jeden lub dwa fotele i stolik okolicznościowy

pozdrawiam

Dzięki za pomysły, pisałam wcześniej o złotych zasłonach, ponieważ te które wiszą są dwustronne i ta druga strona jest własnie złota:) Kwiaty postawiłam w rogu ściany bo są tam rury, które chciałam zakryć i stąd też te witrynki postawione rogowo. Zdecyduje się chyba, tak jak prawie wszyscy mi radzicie na zmiane koloru, tylko teraz na jaki? Pinokio_a: w pokoju nie chiałabym stawiac żadne sofy ponieważ pokoj typowo wypoczynkowy już mam:)

Naszym zdaniem efekt jest nieco ponury ponieważ w pomieszczeniu są ciemne ściany oraz ciemne meble.Na pewno przydałoby się zmienić dodatki tak aby rozjaśnić nieco pomieszczenie.

Zastanawiałaś się autorko czy aby nie zainwestować w nowe zasłony w jaśniejszym kolorze? Może warto byłoby również powiesić kremowe firany?

Polecam zrezygnować ze stojącego na podłodze wazonu z kwiatami pomiędzy dwiema witrynami i powiesić tam obraz. Może spodoba Ci się ten pejzaż?

http://pixers.pl/image/1/400/n8nLuBWFo6ESd8nTaZkY21ERJ81OHcnZ2tDYwkV1nzUUP5EFfpXNwoEMbZcRfNDXw79Qh7jSh7jShYcRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/76/51/51/0076515142/2/obrazplakat-winnice-mendoza-argentyna-owoc.jpg