Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porządek z drzewami. Wycinka, przerzedzenie.

Wekto

Recommended Posts

Może przeczyta to jakiś specjalista od drzew.

Trwa budowa. Na działce rośnie sporo różnych drzew. Na szczęście nie w miejscu samej budowy. Jest sporo kilkunastoletnich drzew iglastych. Ładne, drzewa typu modrzew, świerki itp.

IMAG0529.jpg

Jest jednak też sporo samosiejek liściastych. Głównie lipa. Rośnie to na małej przestrzeni wokół altany, która będzie rozebrana. Część drzew prawie styka się z budowanym domem, część rośnie przy płocie itp. Tyle, że rosną bez ładu i składu. Wyrasta kilka pni z jednego korzenia. Sporo tego na małej przestrzeni więc rosną wysoko i żadne nie ma jakiejś ładnej, konkretnej korony. Potrzebuje zrobić z nimi porządek.

Wygląda to tak jak na poniższych zdjęciach. Dużo drzew(ek) na małej powierzchni (tutaj na lipach już prawie nie ma liści)..

IMAG0520.jpg

IMAG0523.jpg

IMAG0521.jpg

Wystąpiłem o zgodę na wycięcie drzew. W sumie naliczyłem ich z 50 sztuk na powierzchni około 5x10m. Z tym, że oczywiście nie chce się ich wszystkich pozbywać. Zgodę powinienem mieć jutro w ręku.

Jest tutaj duży dąb który ratowałem przed zatruciem przez sąsiada któremu przeszkadzał rzucany przez niego cień. Jakoś przeżyje to, że liści dębu nie będę mógł skompostować ale dąb uratowałem i ma się dobrze.

Ale jest tutaj sporo okazów które nie mają szans na normalny rozwój. Część pni ociera się o siebie co pewnie doprowadzi prędzej czy później do ataku pleśni czy grzybów. Część drzew pniami kieruje się w stronę domu. Wyglądają tak.. bez sensu. Długie badyle które kierowały się do słońca a na końcu trochę gałęzi z liśćmi.

Czym się sugerować przy wycinaniu? Które drzewa zostawić aby miały szansę na normalny rozwój i utworzenie normalnej korony? Jakie powinny być odległości pomiędzy nimi aby nie wpływały na siebie negatywnie? Poradźcie jak się do tego zabrać.

Skoro teraz te lipki zdrowo rosną, znaczy się odległości nie mają innego znaczenia, jak tylko czysto estetyczne.

Co znaczy normalna korona? Taką koronę utworzy tylko drzewo rosnące w szczerym polu, gdzie nie ma innej konkurencji.

Wybierz drzewka o prostych, najgrubszych pniach i już. Lipki z reguły będa odbijać do podstawy pnia - i te twoje to chyba sa właśnie takie odrosty.