Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schron- ogrzanie

oczko361

Recommended Posts

Witam, oceńcie czy systemy podniesienia temperatury które planuje wykonać w schrono-ziemiance mają sens. Schron będzie znajdować się trzy metry pod ziemią, więc stała temperatura wewnątrz będzie wynosić około 10 stopni, jednak w razie "W' planuje wraz z rodziną zamieszkać w nim do 2 lat, wtedy temeratura powinna wynosić ok 20 stopni, dla normalnego komfortu życia.

Zostaje mi wymyślenie systemu który praktycznie nie zużywa prądu i podniesie temperature o 10 stopni.

1. Ogrzewanie farelką 2000W, możliwe tylko podczas uruchomienia generatora raz na 6 dni na 9h, dodatkowo jedno dogrzanie przez 2h z akumulatora, jest to wersja na zimę, bo nic innego nie wymyśliłem, chyba ze macie jakieś pomysły.

2 W okresie letnim myślałem o wykonaniu innego systemu z wykorzystaniem pompy do pieca 60W i rur miedzianych. Wyjście ze schronu będzie znajdować się w altance pokrytej blachodachówką, w lecie pod blachą będzie bardzo wysoka temp, dlatego chcę wykonać pod nią wężownicę z rur miedzianych (plastik raczej nie wytrzyma temperatury), wodę w wężownicy będzie pchać pompa 60W, przez jeden kaloryfer. Czy to się sprawdzi, jakie użyć rury, jakiej długości i średnice?

Czy 30cm ściana z betonu będzie w stanie zakumulować tyle ciepła żeby utrzymać temp przez 3 dni ?

Kubatura pomieszczeń 88m3

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powietrze będzie dostarczane za pomocą wentylatora przez zestaw filtrów. System filtracji będzie wykonany za pomocą kompletu filtrów o różnych właściwościach filtracyjnych( przeciwko wirusom, bakteriom, grzybom, opadowi radioaktywnemu). W schronie będzie panować nadciśnienie dzięki któremu dwutlenek węgla będzie sam uchodzić ze środka.

Generator będzie wewnątrz schronu.

Zdaję sobie sprawe że altankę może zabrać byle podmuch wiatru, ale innego nisko prądowego systemu nie mogę wymyślić. A jak by tą wężownicę położyć pod 5cm ziemi czy temperatura będzie odpowiednia do ogrzania?

Od tego są akumulatory, ładowane raz na 6 dni, jeżeli padł by generator, będzie drugi zapasowy 2kv do obsługi podstawych urządzeń jak pompa do wody i wentylator. Jak drugi akumulator trafił by szlak to wystarczy podpiąć korbkę do wentylatora i ręcznie kręcić. Ten system działa, jest opracowany przez firmę zajmującą się systemami filtracji powietrza dla wojska i prywatnych schronów.

Schron będzie znajdować się trzy metry pod ziemią

Jesli faktycznie masz takie fobie i to Ci moze pomoc, to duzo "bezpieczniej" bedzie znalezc w tej dziedzinie jakas fachowa firme,ktora sie takimi rzeczami zajmuje, a nie rzucac w sumie dosyc naiwne pytania na forum. Bedziesz mial poczucie bezpieczenstwa, a nie tylko mgliste pozory poprawnosci swojego "eksperymentu".

Pisze powaznie, bo zdaje sobie sprawe, ze psychika plata czlowiekowi rozne figle.

Pisząc PC PP miałem na myśli zasadę działania a nie reklamy konkretnych modeli. Opracowanie działającej pompy ciepła (lepszego rekuperatora) która pozwala na wymianę powietrza jest już dziś dość proste. Źródłem ciepła będą osoby w schronie, generator (patrz @mpoplaw ). Grzejemy tylko część schronu, potrzebujemy i zimnych pomieszczeń. Odzyskując ciepło z wyrzucanego powietrza mamy wystarczająco dużo ciepła.

Pisząc PC PP miałem na myśli zasadę działania a nie reklamy konkretnych modeli. Opracowanie działającej pompy ciepła (lepszego rekuperatora) która pozwala na wymianę powietrza jest już dziś dość proste. Źródłem ciepła będą osoby w schronie, generator (patrz @mpoplaw ). Grzejemy tylko część schronu, potrzebujemy i zimnych pomieszczeń. Odzyskując ciepło z wyrzucanego powietrza mamy wystarczająco dużo ciepła.

To podaj konkretny model, który pociągnie tydzień ogrzewania mając 2200W do dyspozycji.

Zdecyduj się: pompa ciepła, czy rekuperator ? To nie sa takie same urządzenia.

Ggrzjemy tylko "częsć" schronu ?

Ktorą część, skoro, zakladajac wysokośc 2.2m to ma powierzchnię 8x5 m

fotohobby Wiem, że to trudne ale zrozum: "Opracowanie działającej pompy ciepła (lepszego rekuperatora) która pozwala na wymianę powietrza jest już dziś dość proste."

Cieszę się, że wiesz jaka jest różnica pomiędzy rekuperatorem a PC. Ja mówię o połączeniu tych urządzeń, gdzie kompresor pracuje też zamiast wentylatora. To wyznawcy PC piszą bzdury jak to dzięki inwerterowi urządzenie pobiera minimalne ilości prądu, bo moduluje moc. Oczywiście nigdy nie podają tej minimalnej mocy. Lub podają mniejszą niż producent. Zjawisko transportu temperatury wykorzystane w PC nastąpi też przy mniejszych różnicach ciśnień, zastosowaniu innych kompresorów.

Wysokość dedykowanego schronu zależy od wysokości użytkownika. Nie grzejesz magazynu żywności, wody, magazynu technicznego. Urządzenie schronu to inny temat. Grzać "musisz" jedno pomieszczenie do "dziennego" pobytu.

Do ogrzania są trzy pomieszczenia komora dzienna, łazienka i sypialnia.

Wydaje mi się że najkorzystniejszym rozwiązaniem było by zainstalowanie dodatkowych pięciu akumulatorów każdy po 180AH, pozwoliły by one na włączanie farelki codziennie na godzine, teraz pytanie czy takie dogrzanie raz dziennie wystarczy?

A nie lepiej założyć ciepły polar? W 10 stopniach można żyć. Tam gdzie chodzi o przeżycie komfort jest mniej istotny.

Jak rozwiązałeś inne problemy, np. odprowadzenie nieczystości? Będziesz miał ciepłą wodę? Jak będziesz robić prania przez 2 lata?

Ścieki będą odprowadzane do szamba 2m3 z drenażem, przed powrotem zanieczyszczeń będzie chronić nas zawór zwrotny. Ciepła woda będzie pochodzić z junkersa na propan butan. W schronie będzie normalna łazienka więc pranie będzie można wykonywać w misce, natomiast suszenie odzieży będzie odbywać się na farelce.

@piekar_ Potraktuj to jak zabawę intelektualną, a nie jak okazje do kpienia z kogoś.

@oczko361 Poczytaj trochę na temat możliwości przetrwania w bardzo zimnym klimacie, a zrozumiesz = sypialnia - nie ogrzewana 8-10 stopni to luksus. Łazienka to samo, lub grzejesz raz na tydzień - kąpiel. (Pamiętaj oszczędność wody i prądu, paliwa.)

PC przy COP 2 to 1/2 mniej prądu do ogrzania.