Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom przy Migdałowej - jakie ogrzewanie????

Recommended Posts

witam.

budujemy dom przy migdalowej ze zmianami - tu link do naszego dziennika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229007-Dom-przy-Migda%C5%82owej

dom budowany z betonu komórkowego ma być 20cm styro grafitowego, podłoga 20cm styro, poddasze wełna 25-30cm, wm + reku. bez okien dachowych, bez okien od północy. Okna bardzo ciepłe + ciepły montaż. Kominek.

Pytanie jaki dać kocioł gazowy?

podłogówkę chcemy dać tylko w kuchni łazience - na zasadzie zaworu RTL. Reszta grzejniki.

Myślałem nad piecem gazowym dwufunkcyjnym , ale bedzie on raczej mega przewymiarowany. jakieś sugestie?

Edytowane przez lukasziza

jakieś sugestie?

Podłogówka na całej powierzchni i tylko drabinki w łazienkach, a jeśli będzie małe zapotrzebowanie na ciepło, to do ogrzewania możesz się zastanowić np. nad pompą ciepła p-w (odpada koszt przyłącza gazu). Jeśli chcesz gaz, to może też być i kondensat, ale proponuję jak najmniejszy i jednofunkcyjny.

my jednak damy na poddaszu wszędzie grzejniki, w łazience + podłogówka RTL, na parterze też grzejniki i podłogówka na zaworach RTL. jak uważacie będzie to dobre rozwiązanie?

jaki piec do tego dwugunkcyjny gazowy z zasobnikiem warstwowym ok 40litrów czy jednofunkcyjny z zasobnikiem tam ok 200 litrów?

ok, czyli taki udkład bedzie fajnie działal?

bo inni mi piszą że to archaiczne rozwiązanie

Co ma nie działać? Jeżeli lubisz żywy ogień i będzie ci się chciało palić to grzejniki są jak najbardziej ok .U mnie działa to tak na parterze mam podłogówkę w kuchni , łazience oraz holu a grzejnik w salonie gdzie stoi koza .Na piętrze grzejniki a podłogówkę w łazience numer 2.Około 16 rozpalam w kozie i na parterze mam 23º a na piętrze 21,5 na grzejnikach mam termostaty a sterownik kotła leży sobię w najchłodniejszym pomieszczeniu .Przed snem dokładam do ognia a ogrzewanie załącza się nad ranem .Jest jedna wada ogrzewanie gazowe rzadko pracuje i podłogówka mało się nagrzewa.Jeżeli będziesz raczej sporadycznie przepalał idz raczej w podłogówkę

ok, już zaczynam sie sklaniac do samej podłogówki + 1 drabinka w łazience.

Tylko pytanie:

na parterze mam luzu 28 cm - 20 cm styro - panele - wiec tu nie bedzie raczej problemu?

a na poddaszu mam 18cm, tez chce panele, tylko że tu kanały od wentylacji mechanicznej zasilające parter będą ułożon na podłodze - wiec pytanie czy da rade zmieścić podłogówkę?

Czy sama podłogówka da radę ogrzać nasz dom?

No i teraz pytanie jak to rozwiązać żeby było dobrze - bez skomplikowanej automatyki?

Czy sama podłogówka da radę ogrzać nasz dom?

Napisałeś że dom jest dobrze izolowany, bez okienek na północy, dobre okna.. więc podłogówka powinna dać radę (na 100% nie powiem, nie widzę projektu i zapotrzebowania na ciepło).

Dodatkowo możesz zastosować nagrzewnicę wodną przed reku celem rozmrażania jej nie prądem a gazem.

Zawsze możesz spróbować ograniczyć powierzchnię podłogówki (kosztuje nieco ona) poprzez ogrzewanie powietrzne.

Przydałaby się wartość zapotrzebowania na moc grzewczą budynku oraz wart Ek z projektowanej charakterystyki energ. Z tych wartości można powoli próbować doradzać, ale i tak projektu nie unikniesz (jeżeli chcesz mieć to zrobione jak trzeba, a nie na wyczucie Pana Franka)

• 2 weeks później...
... a na poddaszu mam 18cm, tez chce panele, tylko że tu kanały od wentylacji mechanicznej zasilające parter będą ułożone na podłodze - wiec pytanie czy da rade zmieścić podłogówkę? ...

u mnie mam kanały położone na stropie, mają 6cm wysokości i dałem 6cm styropianu. na to hydraulik położył podłogówkę i posadzka.

Napisałeś że dom jest dobrze izolowany, bez okienek na północy, dobre okna.. więc podłogówka powinna dać radę (na 100% nie powiem, nie widzę projektu i zapotrzebowania na ciepło).

A w innych sytuacjach nie daje? ;)

lukasziza

Podłogówka to komfort. Naprawdę.

Ale nie szłabym w gaz, jeśli lubicie palić w kominku. Przyłącze 6 tyś, mały piec prawie 6 tyś + instalacja od skrzynki do domu. Trzeba to policzyć, czy na pewno się opłaca.

PC albo dodać jeszcze 5 cm ocieplenia i prąd.

Ja mam samą podłogówkę w całym domu, w łazience mam do suszenia ręczników grzejniki na prąd, włączane w razie potrzeby.

dzięki za rady. no w kominku lubimy palić ale nie chcę żeby to było główne źródło.

Do podłogówki już nasz przekonaliście;) Dajemy po całości. pytanie tylko czy drabinki w łazience wpiąć do podłogówki? czy dać grzałkę elektryczną?

Gaz to chyba jednak podłączymy... piec to myślałem immergas vitrix 12kw - modulacja ok 1,9-12kw.... wiec chyba optymalnie - koszt 3600zł..

Bo widzisz, też mam 20 cm styropianu i liczyłam sobie co wyjdzie mi lepiej gaz czy prąd?

Wybrałam gaz bo:

-przyłącze było krótkie (czyli nie rujnowało aż tak finansowo)

- nie musiałam oszczędzać na m2 pomieszczenia

- mąz bardzo się bał grzania prądem a nasz dom nie jest ustawiony idealnie pod względem stron świata, jak powinno cechowac pasywniaki.

Ale wyszlo drożej niż system grzania prądem (zwłaszcza kiedy się nie chce ogrzewania wodnego - np. nagrzewnica na wentylacji) - jeśli chodzi o koszty inwestycji. Oczywiście grzanie prądem byłoby troszkę droższe, natomiast miałabym niższy kredyt (czyli odsetki).

Wówczas sobie nie przeliczyłam tak dokładnie i gruntownie, jak powinnam była zrobić i dlatego teraz apeluję na forum aby sobie dokładnie wyliczyć.

Chociaż takie wyliczenia to powinno się robić przy wybieraniu projektu już.

Wpinanie grzejników do systemu CO, jeśli grzejniki miałyby być cieplejsze od podłogówki, to dodatkowe koszty rozbudowy systemu. Zastanówcie się czy ciepłe grzejniki bedą wam potrzebne cały czas?

W twoim projekcie przyjrzałabym się jeszcze ociepleniu dom-garaż - nie widze w projekcie warstwy ocieplenia. A drzwi garażowe bardzo wychładzają.

Oraz zastanowiła czy drzwi do kotłowni nie robić do domu a nie do garażu. Wówczas kotłownia może służyć jako dodatkowe pomieszczenie np. pralnia. Kocioł gazowy jest malutki i wisi sobie na ścianie (ja pod kotłem mam pralkę). Trochę większy jest zasobnik.

Kolejna rzecz- komin. Przy kotle kondensacyjnym spaliny możecie wyrzucac przez ścianę - nie potrzebujecie komina.

garazu nie mamy - ucielismy go - przez to mamy większą kotłownie (tam ma być kocioł , pralnia, rekuperator i cały bajzel;). - zajrzyja do naszego dziennika - link w pierwszym poście;)

Co do grzejników w łazience zastanawiam się jak to rozwiązac...bo nie chce dodatkowych kosztów mieszaczy itd....da się to jakoś rozwiązac - np zasilac wodą tej samej temp co podłogówka? czy to zda egzamin?

co do komina to już mamy wybudowany - trochę to przegapiłem bo mogłem dać przez ścianę...

Woda do podłogówki ma temperaturę niższą od ciepłoty ciała. U nas pewnie jakieś max 30-35 stopni (zwykle 24 stopnie) - taki grzejnik w twoim odczuciu będzie chłodny.

To było moje "rozczarowanie" podłogówkowe.

Wszyscy przeciwnicy podłogówek straszyli, że dostanę żylaków od gorącej podłogi i tak się cieszyłam, że moje zimne stopy będzie przyjemnie zimą grzać chodząc boso :D

A muszę chodzić w skarpetkach i bamboszkach.

Z zasady jesteśmy chłodnolubni i mamy ustawione max 21 stopni ciepła w domu, więc tym bardziej nie grzeje.

Edytowane przez Elfir

w łazienkach jest chyba więcej bo zamknięte i gęsto rurki.

Ale byłam własnie u kuzynki w bloku i się gotowałam przy 24 stopniach.

Mąż pochodzi z domku węglowego, na miał - jak się rozpaliło to trzeba było okna otwierać.

Nigdy nie mogłam się u niego wyspać, bo było mi duszno i gorąco.

Kiedy zamieszkał w moim mieszkaniu, gdzie miałam 19-21 stopni (w łazience nie wiem ile, bo nie było termometru) tak sie szybko przyzwyczaił, że nigdy nie prosił o podwyższenie temperatury i w domu też tyle sobie ustawiliśmy.

Z tym, że nie chodzimy w krótkim rękawku pod domu zimą.

Edytowane przez Elfir

a mam do was pytanie - my będziemy mieli w większości na podłogach panele - płytki tylko wiatrołap, kotłownia, kuchnia. wc, - dla na myślę że temp ok 23 stopni w pokojach , salonie - łazienka pewnie więcej.

Czy panele nie będą powodem że trzeba będzie ustawić temp powyżej 27 stopni?