Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze mieszkania i pomysł na aranżację

Lenn

Recommended Posts

Witajcie,

właśnie stoję przed decyzją o zakupie swojego pierwszego mieszkania. Bardzo liczę na Waszą pomoc i podpowiedzi zarówno w kontekście wyboru jednego z dwóch mieszkań jak i późniejszej jego aranżacji.

Spośród załączonych dwóch mieszkań, skłaniałabym się raczej ku mieszkaniu w kształcie kwadratu (M1), bo wydaje mi się wizualnie większe od tego drugiego. Mam wrażenie, że przy niewielkim metrażu będzie wyglądać na przestronniejsze, niż to podłużne. Czy mam rację? W podłużnym mieszkaniu jest jeszcze drugi minus - okna sypialni znajdują się blisko drugiego skrzydła budynku (budynek ma kształt litery L ), więc obawiam się zbytniej bliskości do okien sąsiadów ;) Budynek dopiero się buduje, więc nie mam jak sprawdzić odległości na żywo. Które mieszkanie według Was jest lepsze?

A teraz kwestia aranżacji. Co tutaj moglibyście doradzić, szczególnie w kontekście kuchni, która w M1 praktycznie nie zawiera wolnego blatu? Brak blatu + niewiele szafek (tyle co nad kuchenką i zmywarką). W oryginalnym rzucie nie ma również zaplanowanego miejsca na na szafę na buty i kurtki w przedpokoju, a przydałaby się.

Czy można lepiej rozplanować oba mieszkania?

Na podjęcie decyzji pozostało mi 5 dni, będe wdzięczna za każda pomoc, sugestię.

http://images68.fotosik.pl/315/d24c98bc6de8e6b2.png

http://images68.fotosik.pl/315/9072744cdf1907da.png

Edytowane przez Lenn

Obydwa mieszkania są dość ustawne.

Mnie zawsze bardziej do gustu przypadały te wpisane w kwadrat, ponieważ wizualnie wydają mi się większe, przestronniejsze. Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

W M2 nie podoba mi się usytuowanie sypialni. Niby ma to być pokój "tylko" do spania, ale obawiałabym się nawet nie tyle sąsiada zaglądającego w okno to tego, że w mieszkaniach w drugim ramieniu L będzie głośno a przez to nie otworzę okna na noc. I nie wiem też czy w takim układzie skrzydeł dźwięk nie będzie się odbijał i tym samym potęgował natężenia?

w mieszkaniu nr 1 masz koszmarną kuchnię. W zasadzie brak możliwości jakiejkolwiek jej rozbudowy, a salon cały ciemny. Do tego brak miejcsca na szafę w holu.

W M2 niewielką zmianą mozna w sypialni wstawić wielką szafę (większą niż w M1) i zrobić wygodną kuchnię:

http://images66.fotosik.pl/322/4c33cfd2158fb9aegen.png