Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się mieszka w dużym domu?proszę o opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak już jesteśmy przy sprzętach to dodam jeszcze, że nie robiliśmy też odkurzacza centralnego, bo obawiam się kurzu w ścianach. Mnie to nie przekonuje,że taki otwór w ścianie się zatyka, bo tam są w końcu mikroorganizmy i to nie takie "świeże" ze zwykłego odkurzacza (bo worki się wymienia), tylko takie "zasiedziałe". Ktoś kiedyś zwracał mi uwagę, że przecież w rurach kanalizacyjnych też czysto nie jest - ale tam przynajmniej można coś wlać, odkazić.

http://www.administrator24.info/artykul/id3152,odkurzacze-centralne...-kurza-mikroorganizmami

????

Więc na razie jeżdżę zwykłym odkurzaczem i czekam na rozwój techniki w tym kierunku.

Edytowane przez una

My z żoną i dzieckiem mieszkamy w sporym domu i mogę zaprzeczyć temu, że w takim domu jest dużo sprzątania. Łatwo utrzymać w nim czystość, duży metraż sprawia, że pomieszczenia nie są zagracone i łatwo się je sprząta. Co do wygody to kwestia przyzwyczajeń do małych bądź większych metraży.

Więc na razie jeżdżę zwykłym odkurzaczem i czekam na rozwój techniki w tym kierunku.

Również nie zrobiłam odkurzacza centralnego z tych powodów. Może to zacofanie, ale działająca wyobraźnia ...

Pewnie 'ciąg" zabierze kurz, ale tylko do pierwszego niefortunnego zaciągnięcia wody przez odkurzacz. Jakoś tak nie przekonała mnie ta technologia.

Mam grawitację :) I nie wrzucam do niej śmieci 2 razy w tygodniu :)

Ale też nie lobbuję przeciwko odkurzaczowi centralnemu. Nie wypowiadam się w tych tematach, bo mnie ta technologia nie przekonała i mam zerowe doświadczenia. Natomiast bardzo często spotykam "specjalistów" od klimatyzacji, młynków do odpadków czyli wideodomofonów. itp, którzy klimę znają z samochodu ("dmucha w głowę") a młynki z horrorów ("może urwać ręką","nie da się wyjąć łyżeczki"). I takie bzdury mnie irytują.

Edytowane przez Nefer

Rozumiem że skoro tak obawiacie się kurzu i bakterii czy grzybów z nimi związanych to do każdego odkurzania zakładacie nowy worek, wymieniacie zestawy filtrów i dezynfekujecie rury i odkurzacz przenośny ( przecież to wg waszych teorii czyste siedlisko zarazków które odkurzając rozsiewacie po całym domu - brrrr ) ?

Również nie zrobiłam odkurzacza centralnego z tych powodów. Może to zacofanie, ale działająca wyobraźnia ...

Pewnie 'ciąg" zabierze kurz, ale tylko do pierwszego niefortunnego zaciągnięcia wody przez odkurzacz. Jakoś tak nie przekonała mnie ta technologia.

Wy tak drogie Panie na poważnie, czy tylko żartujecie? :jawdrop:

jak już jesteśmy przy sprzętach to dodam jeszcze, że nie robiliśmy też odkurzacza centralnego, bo obawiam się kurzu w ścianach. Mnie to nie przekonuje,że taki otwór w ścianie się zatyka, bo tam są w końcu mikroorganizmy i to nie takie "świeże" ze zwykłego odkurzacza (bo worki się wymienia), tylko takie "zasiedziałe". Ktoś kiedyś zwracał mi uwagę, że przecież w rurach kanalizacyjnych też czysto nie jest - ale tam przynajmniej można coś wlać, odkazić.

http://www.administrator24.info/artykul/id3152,odkurzacze-centralne...-kurza-mikroorganizmami

????

Una, mam podobne zapatrywania. Stosuję nowoczesne zdobycze techniki wybiórczo i chcę zbudować dom "saute". Jak najmniej dodatków, skomplikowanej elektroniki, jak najmniej zachodu i przyszłych kosztów, sprzętów do przeglądów, konserwacji i napraw. Też nie lubię powietrza z klimy i podobnych sztuczności. Jak najwięcej przestrzeni i prostoty. Tak sobie wymarzyłam i cieszę się, że ktoś podziela moje zdanie :) Pozdrawiam.

Dopisuje się do listy nieinstalujących, ale nie zacofanych.Moje argumenty mój odkurzacz wodny zbiera wodę(niezastąpiony przy zapchaniu np zlewu) tej funkcji nie posiada żaden centralny.Przeszedł nie jeden remont-nawet zapchałam rurę odpadkami po czyszczeniu z kleju listew przypodłogowych-wystarczyło wytrzepać pionowo-takich atrakcji bez szwanku nie zniesie odkurzacz centralny.Buduję parterówkę więc nie będzie ganiania z nim po schodach.

Rozumiem że skoro tak obawiacie się kurzu i bakterii czy grzybów z nimi związanych to do każdego odkurzania zakładacie nowy worek, wymieniacie zestawy filtrów i dezynfekujecie rury i odkurzacz przenośny ( przecież to wg waszych teorii czyste siedlisko zarazków które odkurzając rozsiewacie po całym domu - brrrr ) ?

masz całkowitą rację, więc tego zwykłego odkurzacza nie traktuję docelowo. Ale nie przekonała mnie też idea odkurzacza centralnego. Najbardziej zależy mi na utrzymaniu codziennego porządku - więc szukam czegoś do wygodnego odkurzania codziennego. Kupiłam ręczny odkurzacz akumulatorowy - http://archiwum.allegro.pl/oferta/odkurzacz-bosch-bbhmove6-100w-bezworkowy-gw-24m-i4496302846.html , który jest przewygodny i całkowicie wystarczający do "ogarnięcia" pomieszczeń (oczywiście nie zastąpi odkurzenia raz w tygodniu, ale zapobiega zbijaniu się "kotów" na drugi dzień po odkurzaniu). Niestety nie spełnił on u nas swojej funkcji, bo nie działa on na zasadzie zasysania powietrza lecz zamiatania - tj. elektrycznej wirującej szczotki, w którą wkręcają się moje długie włosy. Tak więc jest to super wynalazek - ale wyłącznie dla osób o krótkich włosach. Studiuję zatem dalej ten temat i jak już się trochę odkuję finansowo to prawdopodobnie kupię samojezdny Neato http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/4264006_komentarze/ - bo działa jak zwykły odkurzacz czyli zasysa powietrze, a nie zamiata (jak samojezdna Roomba). Tak więc na co dzień pracowałby ten Neato, a raz w tygodniu zwykły, wtedy tego kurzu nie powinno być dużo.

Odkurzacze w filtrem wodnym są świetne, najbardziej higieniczne - ale u nas są schody, a te odkurzacze są ciężkie przez ten zbiornik z wodą.

Edytowane przez una

Una, mam podobne zapatrywania. Stosuję nowoczesne zdobycze techniki wybiórczo i chcę zbudować dom "saute". Jak najmniej dodatków, skomplikowanej elektroniki, jak najmniej zachodu i przyszłych kosztów, sprzętów do przeglądów, i napraw. Też nie lubię powietrza z klimy i podobnych sztuczności. Jak najwięcej przestrzeni i prostoty. Tak sobie wymarzyłam i cieszę się, że ktoś podziela moje zdanie :) Pozdrawiam.

Co ma klima do odkurzacza centralnego ?? Gdzie w OC masz skomplikowaną elektronikę ??