Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się mieszka w dużym domu?proszę o opinie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po takich postach czasem zastanawiam się, co mają zrobić Ci biedni ludzie w miastach, gdzie często 4-os rodzina jest w mieszkaniu 49m2 z jedną łazienką ;) Ktoś dobrze ironizuje, albo może jego rzeczywistość weszła na poziom matrix ;)

Jak dla mnie ok 100 m2 to wyborne urozmaicenie tych deweloperskich klitek za bajońskie sumy sprzedawanych w okolicy (najczęściej nawet nie w mieście, tylko na peryferiach z praktycznie zerową infrastrukturą).

To wcale nie jest matrix. Po prostu pomieszczenia typu garaż, piwnica, klatka schodowa - są w blokach poza mieszkaniem, natomiast w przypadku domu tworzą całość z częścią mieszkalną. Na 100 m nie zmieściłabym się z garażem dwustanowiskowym - w bloku miałam dwa miejsca postojowe w garażu podziemnym i takie samo rozwiązanie chciałam mieć w domu, bo jeśli się przeprowadzać to przecież nie do niższego standardu niż się miało.

Natomiast z jednym się zgodzę - że mieszkania są w Polsce stanowczo za drogie, marże nadal zbyt wysokie, a kredyty to już lepiej nie mówić :bash: - i dlatego ludzie gnieżdżą się w klitkach za ":bajońskie" sumy. I to jest Matrix.

Edytowane przez una

Po takich postach czasem zastanawiam się, co mają zrobić Ci biedni ludzie w miastach, gdzie często 4-os rodzina jest w mieszkaniu 49m2 z jedną łazienką ;)

A ja po takich postach zastanawiam się, czy sugerujesz, że mieszkający w domach powinni mieć wyrzuty sumienia, że "ci biedni ludzie w miastach..." ???

Trochę dziwny tok myślenia.

apartamenty 13 m2, w pełni urządzone za 130 tyś!

Słyszałam o tym, myślałam, że się przesłyszałam, ale skoro Wy też to słyszeliście..

• 3 weeks później...
Istnieje taka zwyczajowa definicja wielkości domów (stosowana przez pracownie architektoniczne i biura pośrednictwa oraz GUS).

do 100 mkw - dom mały

od 101 do 150mkw - dom średni

od 150 mkw - dom duży.

Mógłbyś wyjaśnić o jaką powierzchnię Ci chodzi? Użytkową czy całkowitą (bo zabudowy raczej nie ;)). Chciałam sobie mój dom odpowiednio zaklasyfikować, bo spodobał mi się ten podział. Podejrzewam, że piszesz o użytkowej ale wolę się upewnić.

Swoją drogą wpadłam tutaj by napisać, że duże domy są świetne dla ludzi, którzy chcą dużo przestrzeni i stać ich na wynajęcie kogoś do sprzątania. Jednak trafiłam na temat, w którym po przeczytaniu paru wypowiedzi, widzę słomę wystającą z butów. Piszecie, że niektórzy chcą duże domy i nie należy się ich czepiać / krytykować. W takim razie bądźcie równie sprawiedliwi w drugą stronę i nie płyńcie po tych, których na to nie stać lub tego nie chcą - to nieeleganckie. Dodatkowo piszecie nie na temat, bo miało być "czy w dużym domu mieszka się dobrze", a nie "czy w małym domu mieszka się tragicznie i umiera z braku tlenu". Oczywiście odnosi się to tylko do paru komentujących.

Edytowane przez Vivelee
Dodano subiektywną ocenę

Definicję powierzchni znajdziesz w GUS.

Chciałam zwrócić Twoją uwagę na fakt, że autorka tematu chciała znać opinię osób, które MIESZKAJĄ w dużych domach.

Nie chciała poznać opinii tych, ktorzy mieszkają w małych domach, a wydaje im się, że wiedzą jak się żyje w domu dużym. Więc nie dziw się, że ktoś komuś "jedzie". Bo wypowiedzi takie są z rodzaju "nie znam się, to się wypowiem".

Autorki nie interesuje, co się komu wydaje, że wie. To nie jest temat science fiction. i odzywanie się w temacie, o którym nie ma sie pojęcia jest co najmniej nieeleganckie. A na pewno nie na temat i często bzdurne.

:) Nefer, nic dodać nic ująć....miło mi że wątek tak się rozwinął i tyle osob się wypowiedziało aczkolwiek wiele faktycznie nie na temat:-) ale ok, decyzja i tak zostal podjęta po przeanalizowaniu własnych potrzeb i stwierdzeniu, że nie jestem w stanie zrezygnować z żadnego zaplanowanego metra:-) Mam nadzieję, że za jakiś czas sama wypowiem się na temat mieszkania w sporym domu z własnego doświadczenia:-))

Duży DOM (co znaczy duży? - 160m2 to już duży?) jest IDEALNY dla rodziny 2+2 (+3 +4 pewnie również, a nawet bardziej)

Ja mam to szczęście, że mogę się opiekować tylko i wyłącznie dwójką dzieci, nie muszę pracować (póki co) i powiem wam, że mój dom to spełnienie moich marzeń. Wbrew pozorom, pracy jest tylko tyle samo co w bloku, w mieszkaniu 64m2, (odkurzanie itp.) ale radość latem, z posiadania ogrodu, nieoceniona.

Tylko, że my mamy do spłacenia sto tysięcy złotych jeszcze przez 8 lat - rata 1320zł/mc. Czyli niewiele.

Nie zdecydowałabym się na pewno na kredyt trzydziestoletni - wolałabym w bloku mieszkać. Naprawdę.

To nie chodzi o to. Nam tam wcale w bloku nie było ciężko. Co najwyżej moglibyśmy przeprowadzić się do większego mieszkania i też by było dobrze.

Chodzi o to, że nam rodzice pomogli, kupiliśmy działkę za 160tys., wybudowaliśmy dom za 400 i mamy tylko 100tys. do spłaty. Gdyby było inaczej, gdybyśmy musieli wziąć pożyczkę na te 400 (pomijam działkę), to byśmy się nie zdecydowali.