iga99 26.06.2002 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Mam podobny problem co Ania, tyle że w drugą stronę. Do mojej działki na wsi prowadzi jedyna droga pomiędzy działkami sąsiadów. Mam w umowie wpisaną słuzebność, ze jednym nie ma problemu (może dlatego, że to mój brat) ale drugi każdej wiosny zawęża swoją część, obecnie jest to ok 0,5 m ? Gdzie mam szukać pomocy, albo przepisów prawnych? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 27.06.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Z tego co się orientuję droga służebna powinna mieć co najmniej 3m szerokości (Dzienniku Ustaw (nr 75 z 2002 r., poz 690)Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie}. Może można więc wytyczyć tę drogę, nanieść na mapę i masz wtedy podstawę, zeby upominac się o swoje. U mnie droga nie jest naniesiona ,zręszta służebność miała być tylko do uzyskania pozwolenia na budowę. Właściciel działki do tej pory korzystał z drogi z tyłu, nawet wyjazd z garażu ma na tamtą stronę..)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 27.06.2002 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Dzięki za informację. Będę walczyć. Żałuję, że przy podziale spadku ani ja ani gedeta nie wpadł na to by nanieść drogę na mapę. Wydawało mi się, że skoro jest ona tam od ponad stu lat, nie będzie problemu. Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 27.06.2002 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 Ze względu na to, że droga nie została wydzielona trudno będzie taką służebność wyegzekwować. Proponuję zapoznać się z podobną sprawą na stronie http://arch.rp.pl/a/rz/2001/06/20010625/200106250048.html Sprawy związane ze służebnością reguluje Kodeks Cywilny. Odpowiednie przepisy KC znajdziesz np. na stronie http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7511&s=3Wstrzymaj się z powoływaniem się na Dziennik Ustaw nr 75 z 2002 r., poz 690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Przepis ten wchodzi w życie dopiero 6 miesięcy od daty ogłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK 28.06.2002 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 "Wstrzymaj się z powoływaniem się na Dziennik Ustaw nr 75 z 2002 r., poz 690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Przepis ten wchodzi w życie dopiero 6 miesięcy od daty ogłoszenia." To powołaj się na Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Zapis jest taki sam. pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts