Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

s?u?ebno?? drogi

iga99

Recommended Posts

Mam podobny problem co Ania, tyle że w drugą stronę. Do mojej działki na wsi prowadzi jedyna droga pomiędzy działkami sąsiadów. Mam w umowie wpisaną słuzebność, ze jednym nie ma problemu (może dlatego, że to mój brat) ale drugi każdej wiosny zawęża swoją część, obecnie jest to ok 0,5 m ? Gdzie mam szukać pomocy, albo przepisów prawnych? Proszę o pomoc.

Z tego co się orientuję droga służebna powinna mieć co najmniej 3m szerokości (Dzienniku Ustaw (nr 75 z 2002 r., poz 690)Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie}. Może można więc wytyczyć tę drogę, nanieść na mapę i masz wtedy podstawę, zeby upominac się o swoje. U mnie droga nie jest naniesiona ,zręszta służebność miała być tylko do uzyskania pozwolenia na budowę. Właściciel działki do tej pory korzystał z drogi z tyłu, nawet wyjazd z garażu ma na tamtą stronę..:smile:))

Ze względu na to, że droga nie została wydzielona trudno będzie taką służebność wyegzekwować. Proponuję zapoznać się z podobną sprawą na stronie http://arch.rp.pl/a/rz/2001/06/20010625/200106250048.html

Sprawy związane ze służebnością reguluje Kodeks Cywilny. Odpowiednie przepisy KC znajdziesz np. na stronie http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7511&s=3

Wstrzymaj się z powoływaniem się na Dziennik Ustaw nr 75 z 2002 r., poz 690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Przepis ten wchodzi w życie dopiero 6 miesięcy od daty ogłoszenia.

"Wstrzymaj się z powoływaniem się na Dziennik Ustaw nr 75 z 2002 r., poz 690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Przepis ten wchodzi w życie dopiero 6 miesięcy od daty ogłoszenia."

To powołaj się na Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Zapis jest taki sam. pozdrawiam:smile: