Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Domu-Koszty

Recommended Posts

Koszty projektu geodety kier.bud też po znajomości i za darmo?Wszystkie media rozumiem mają być wykonane i odebrane po 2 latach-wtedy warunki tech. stracą ważność.

Przecież w 1 poście jest zawarte jakie prace obejmuje budżet 100 tys. I nie ma tam mowy o projekcie geodecie i kierowniku.

A jeżeli już o ty mowa to

Projekt 2-3 tyś ?

Kierownik 2 tyś?

Nie wiem ile bierze geodeta

Przecież w 1 poście jest zawarte jakie prace obejmuje budżet 100 tys. I nie ma tam mowy o projekcie geodecie i kierowniku.

A jeżeli już o ty mowa to

Projekt 2-3 tyś ?

Kierownik 2 tyś?

Niestety pytasz ile zaoszczędzisz na robociżnie chyba najpierw,należy ustalić ile wydasz na materiały.W zestawieniu nie ma stali i oczywiście piachu do zasypywania-piach też sam przywieziesz i sam zasypiesz ubijesz projekt to jedno adaptacja to kolejne koszty geodeta skasuje za mapę do celów projektowych i za wytyczenie budynku-to tylko takie drobne,tak jak skoczek,wibrator betoniarka i cała masa kabelków młoteczków szlifierek przecinarek tarczy i gwożdzi folii styropianu pianek........to tylko następne duperelki mało kto liczy ale też kosztują.Transport i rozładunek też darmowy.Instalacja bez kotłowni-super jak długo masz zamiar trzymać w nieocieplonym domu tynki i wylewki-drzwi tylko zewnętrzne czy wewnętrzne tez obejmuje to zestawienie?

Dobra proponuje dalej nie dyskutować bo jeżeli piszę że budżet obejmuje to czy tamto to tego się trzymamy a nie gdybamy co mam czego nie mam itd.To bezsensu.

Ale to ty popełniasz spory błąd. Piszesz że wybudujesz dam za 100 tyś a potem wyłaczasz z tego projekty, nadzór, przyłacza, kotłownie albo to "ułożyc podłogowe ( same rury grzewcze bez rozdzielaczy zaworów itp." - Rura na podłogówkę na 100m2 kosztuje ~1,5-2,5 tyś i to jak rozumiem mieści się w budżecie, tylko co z tego wynika skoro nie da się zrobić samej rury. To nawet nie jest kwestia braku kotlowni tylko brak rozdzielaczy zaworów powoduje że nie przeprowadzisz prób szczelności układu czyli nikt o zdrowych zmysłach nie powienien wykonac wylewek.

Dobra proponuje dalej nie dyskutować bo jeżeli piszę że budżet obejmuje to czy tamto to tego się trzymamy a nie gdybamy co mam czego nie mam itd.To bezsensu.

W tym temacie tylko Ty gdybasz reszta pisze z własnych doświadczeń . Budowa będzie kosztować więcej nisz myślisz i będzie trwać kilka lat . A na koniec proponowałbym przeczytać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231162-Nienawidz%C4%99-swojego-domu-bo bo za 10 lat będziesz następny ...

Wytyczenie budynku 500zł, mapka powykonawcza 550zł (netto), kominiarz 180zł, pomiary elektryczne 300zł, do tego dolicz ewentualne zmiany w projekcie (oby nie było, bo każda zmiana to "pincet" i więcej :) ). Energetyka ze swoja skrzyneczką 2200zł, przyłącze wody z papierami 150zł.

• 2 weeks później...

100 tysięcy za taki zestaw prac jest nieosiągalne, przy sporym wkładzie własnej pracy za 100 tysięcy uda Ci się osiągnąć stan surowy zamknięty i może część instalacji.

Pomijam przy tym kwestie takie jak koszt zakupu działki czy koszt przyłączy, bo równie dobrze mogą one kosztować 5000 jak i milion (działka w Warszawie).

Jeżeli chodzi o sam koszt budowy domu to skorzystaj z naszego kalkulatora i oblicz sobie, jaki może być minimalny koszt (jeżeli część prac chcesz wykonać samodzielnie to po prostu ich nie zaznaczaj). Myślę, że przy dużym wkładzie własnej pracy i korzystaniu naprawdę z najtańszych materiałów stan deweloperski (SSZ + instalacje + posadzki + tynki + elewacja) osiągniesz za minimum 150 000 zł.