agresst 01.11.2014 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Koszty projektu geodety kier.bud też po znajomości i za darmo?Wszystkie media rozumiem mają być wykonane i odebrane po 2 latach-wtedy warunki tech. stracą ważność. Przecież w 1 poście jest zawarte jakie prace obejmuje budżet 100 tys. I nie ma tam mowy o projekcie geodecie i kierowniku. A jeżeli już o ty mowa to Projekt 2-3 tyś ? Kierownik 2 tyś? Nie wiem ile bierze geodeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.11.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Przecież w 1 poście jest zawarte jakie prace obejmuje budżet 100 tys. I nie ma tam mowy o projekcie geodecie i kierowniku. A jeżeli już o ty mowa to Projekt 2-3 tyś ? Kierownik 2 tyś? Nie wiem ile bierze geodeta Niestety pytasz ile zaoszczędzisz na robociżnie chyba najpierw,należy ustalić ile wydasz na materiały.W zestawieniu nie ma stali i oczywiście piachu do zasypywania-piach też sam przywieziesz i sam zasypiesz ubijesz projekt to jedno adaptacja to kolejne koszty geodeta skasuje za mapę do celów projektowych i za wytyczenie budynku-to tylko takie drobne,tak jak skoczek,wibrator betoniarka i cała masa kabelków młoteczków szlifierek przecinarek tarczy i gwożdzi folii styropianu pianek........to tylko następne duperelki mało kto liczy ale też kosztują.Transport i rozładunek też darmowy.Instalacja bez kotłowni-super jak długo masz zamiar trzymać w nieocieplonym domu tynki i wylewki-drzwi tylko zewnętrzne czy wewnętrzne tez obejmuje to zestawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agresst 02.11.2014 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dobra proponuje dalej nie dyskutować bo jeżeli piszę że budżet obejmuje to czy tamto to tego się trzymamy a nie gdybamy co mam czego nie mam itd.To bezsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dobra proponuje dalej nie dyskutować bo jeżeli piszę że budżet obejmuje to czy tamto to tego się trzymamy a nie gdybamy co mam czego nie mam itd.To bezsensu. Ale to ty popełniasz spory błąd. Piszesz że wybudujesz dam za 100 tyś a potem wyłaczasz z tego projekty, nadzór, przyłacza, kotłownie albo to "ułożyc podłogowe ( same rury grzewcze bez rozdzielaczy zaworów itp." - Rura na podłogówkę na 100m2 kosztuje ~1,5-2,5 tyś i to jak rozumiem mieści się w budżecie, tylko co z tego wynika skoro nie da się zrobić samej rury. To nawet nie jest kwestia braku kotlowni tylko brak rozdzielaczy zaworów powoduje że nie przeprowadzisz prób szczelności układu czyli nikt o zdrowych zmysłach nie powienien wykonac wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 02.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dobra proponuje dalej nie dyskutować bo jeżeli piszę że budżet obejmuje to czy tamto to tego się trzymamy a nie gdybamy co mam czego nie mam itd.To bezsensu. W tym temacie tylko Ty gdybasz reszta pisze z własnych doświadczeń . Budowa będzie kosztować więcej nisz myślisz i będzie trwać kilka lat . A na koniec proponowałbym przeczytać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231162-Nienawidz%C4%99-swojego-domu-bo bo za 10 lat będziesz następny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 02.11.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 polecam:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzy%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.11.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Inni już napisali-ty w zestawieniu masz to i tamto, którego nie da się zrobić nie mając tego czego w twoim zestawieniu brakuje-bezsensu tu się zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 02.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie wiem ile bierze geodeta Wytyczenie budynku 500zł, mapka powykonawcza 550zł (netto), kominiarz 180zł, pomiary elektryczne 300zł, do tego dolicz ewentualne zmiany w projekcie (oby nie było, bo każda zmiana to "pincet" i więcej ). Energetyka ze swoja skrzyneczką 2200zł, przyłącze wody z papierami 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Projekt 2-3 tyś ? Kierownik 2 tyś? A adaptacja? a projekt przyłączy? projekt zjazdu, jeśli potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 13.11.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 100 tysięcy za taki zestaw prac jest nieosiągalne, przy sporym wkładzie własnej pracy za 100 tysięcy uda Ci się osiągnąć stan surowy zamknięty i może część instalacji. Pomijam przy tym kwestie takie jak koszt zakupu działki czy koszt przyłączy, bo równie dobrze mogą one kosztować 5000 jak i milion (działka w Warszawie). Jeżeli chodzi o sam koszt budowy domu to skorzystaj z naszego kalkulatora i oblicz sobie, jaki może być minimalny koszt (jeżeli część prac chcesz wykonać samodzielnie to po prostu ich nie zaznaczaj). Myślę, że przy dużym wkładzie własnej pracy i korzystaniu naprawdę z najtańszych materiałów stan deweloperski (SSZ + instalacje + posadzki + tynki + elewacja) osiągniesz za minimum 150 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts