Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla BUFOR

mked

Recommended Posts

a tak na serio to co z tymi buforami, potrzebne czy nie, dobre to rozwiązanie złe czy jak, bo tyle złego tu można przeczytać na ten temat że człowiek się zaczyna zastanawiać po jaką chorobę ktoś to wymyślił, ja się nie znam podłączyłem tylko jeden, szczęśliwie mi to działa, puki co :)

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam tylko kaloryfery a to podobno bez bufora nie pójdzie więc bez nie sprawdzę, a i mam zwykłą on/of a to też wyklucza pracę bez podobno, ale rozmawiałem z fachowcami jak sądzę, ponieważ podłączali potężne urządzenie do sporego budynku chłodni, powiedzieli że oni się w pompy nie bawią bo mają za dużo chłodni ale że on/of był lepszym wyborem ze względu na nasze polskie sieci które są źle zabezpieczone przed przepięciami, zwykła mała burza i cała elektronika może się sfajczyć tak jak telefon sieciowy, więc trochu się tym pocieszam bo takie przygody już miałem.

ja mam tylko kaloryfery a to podobno bez bufora nie pójdzie więc bez nie sprawdzę, a i mam zwykłą on/of a to też wyklucza pracę bez podobno, ale rozmawiałem z fachowcami jak sądzę, ponieważ podłączali potężne urządzenie do sporego budynku chłodni, powiedzieli że oni się w pompy nie bawią bo mają za dużo chłodni ale że on/of był lepszym wyborem ze względu na nasze polskie sieci które są źle zabezpieczone przed przepięciami, zwykła mała burza i cała elektronika może się sfajczyć tak jak telefon sieciowy, więc trochu się tym pocieszam bo takie przygody już miałem.

Był tu kiedyś kolega Magnolia z kalafiorami i pompa A inwerter z małym wbudowanym buforem i pompa nie bardzo trzymała parametry przy odszranianiu co zapewne skutkowało tym że odszranianie też szło gorzej i powrót do optymalnych parametrów po odszranianiu idt.

Oprócz tego miał ładnie zaizolowaną inst. freonową do podgrzewania murawy ale to już inne wróżby

Witam.

Jestem tu "nowym użytkownikiem" ale czytają niektóre wątki mam wrażenie, że czasami niektórzy wstają lewą nogą dość często :) Po co się denerwować i opluwać się na wzajem. Ludzie tu piszą bo mają (chyba) jakieś problemy przy budowie czy użytkowaniu domu a niektórzy zamiast "podpowiedzieć " co warto sprawdzić, na co zwrócić uwagę i jak ewentualnie próbować usunąć problem, tracą czas na rozpisywanie się albo jaki to jestem mądry, albo, że inni nic nie wiedzą. Szkoda czasu. Ja tu pewnie nie będę miał tyle napisanych postów co wiodący (nie mam na to tyle czasu) ale jak będę miał możliwość i wystarczającą wiedzę w danym temacie to po prosu będę o tym pisał.

Co do buforów to uważam, że przy PC jest potrzebny ale nie koniecznie 500 l. Pompa potrzebuje rocznie określoną liczbę cykli i czas jednorazowej pracy (chociaż pewnie już to wszyscy wiedzą:)) i czasem przy grzaniu choć by CWU może jej brakować czasu aby ten pełen jednorazowy cykl zamknąć. A takie "za krótkie" cykle na pewno działają niekorzystnie na sprężarkę.

Pompa potrzebuje rocznie określoną liczbę cykli i czas jednorazowej pracy (chociaż pewnie już to wszyscy wiedzą:)) i czasem przy grzaniu choć by CWU może jej brakować czasu aby ten pełen jednorazowy cykl zamknąć. A takie "za krótkie" cykle na pewno działają niekorzystnie na sprężarkę.

Ja nie wiem:eek:

Ile cykli rocznie potrzebuje pompa i jaka powinna być minimalna długość cyklu, żeby jej nie zepsuć:confused:

Po Twoim wpisie jestem dość przerażony, bo nie mam bufora i trochę się boję, że pompa mi się zepsuje;)

ja mam tylko kaloryfery a to podobno bez bufora nie pójdzie więc bez nie sprawdzę, a i mam zwykłą on/of a to też wyklucza pracę bez podobno

Na grzejnikach (odkręconych! najlepiej bez termostatów i w instalacji na rozdzielaczach, bo musi być zachowany minimalny przepływ) pc bez bufora bez problemów pójdzie, ale prawdopodobnie szybko dojdzie do wysokiej temperatury, wyłączy się i zacznie taktować. Jak silne będzie taktowanie, zależy od ilości i rozmiarów grzejników, a bufor w takiej instalacji będzie wpływał korzystnie i będzie stabilizował pracę pc. Czy jest konieczny, czy nie, to zależy od indywidualnego przypadku, ale przy instalacji 100% grzejnikowej prawdopodobnie tak.

Ja ostatnio u siebie robiłem test grzejników, bo przez przypadek przy zmianie czasu wyłączyłem podłogówkę, a sterownik o 13 włączył pc gdy mnie nie było w domu. Grzała tak sobie same grzejniki przez 2h i bez taktowania doszła do 53*. Była to tylko 5kW pc, którą sobie właśnie niedawno zamontowałem, a nie 11kW, którą uruchomię jak przyjdą mrozy. 11-ka dochodzi u mnie na samych grzejnikach do około 50* w pół godziny i się wyłącza, więc nie uruchamiam jej w tym trybie.

Ja nie wiem:eek:

Ile cykli rocznie potrzebuje pompa i jaka powinna być minimalna długość cyklu, żeby jej nie zepsuć:confused:

Po Twoim wpisie jestem dość przerażony, bo nie mam bufora i trochę się boję, że pompa mi się zepsuje;)

Nie bój się ;)

Napisałem tylko swoje zdanie. NIech każdy montuje jak uważa. Nie wykluczam instalacji bez bufora.

To ci narobiłem stracha ;)

Na grzejnikach (odkręconych! najlepiej bez termostatów i w instalacji na rozdzielaczach, bo musi być zachowany minimalny przepływ) pc bez bufora bez problemów pójdzie, ale prawdopodobnie szybko dojdzie do wysokiej temperatury, wyłączy się i zacznie taktować. Jak silne będzie taktowanie, zależy od ilości i rozmiarów grzejników, a bufor w takiej instalacji będzie wpływał korzystnie i będzie stabilizował pracę pc. Czy jest konieczny, czy nie, to zależy od indywidualnego przypadku, ale przy instalacji 100% grzejnikowej prawdopodobnie tak.

Ja ostatnio u siebie robiłem test grzejników, bo przez przypadek przy zmianie czasu wyłączyłem podłogówkę, a sterownik o 13 włączył pc gdy mnie nie było w domu. Grzała tak sobie same grzejniki przez 2h i bez taktowania doszła do 53*. Była to tylko 5kW pc, którą sobie właśnie niedawno zamontowałem, a nie 11kW, którą uruchomię jak przyjdą mrozy. 11-ka dochodzi u mnie na samych grzejnikach do około 50* w pół godziny i się wyłącza, więc nie uruchamiam jej w tym trybie.

Masz 2 pompki ? czy tak jest taniej ?. ja mam jedną 14kw a to dlatego by starczyło tej mocy w duże mrozy, mam starą instalację która chodziła na zwykłym węglowym, w instalacji czyli rury i grzejniki jest jakieś 130l wody a to podobno za mało dla pompy więc kazali dać bufor 300l a jeśli już dałem ten bufor to i stary piec do niego wpiąłem tak wszelki w, myślę że testować tego bez bufora niema co bo mądrzejsi twierdzą że ma być, na grzejnikach mam termostaty ale czy to przeszkadza to nie wiem, jakąś regulację muszę mieć a zmieniać na zwykłe to znowu koszt, po prostu muszę tą zimę przegrzać i będzie wiadomo czy pieniądze poszły w błotko, a ja na pompie mam 48stopni, pogodówki nie umiem ustawić,

• 8 years później...

Odkopuję taki archiwalny wątek z zapytaniem - do osób używających jednak bufora:

Jaką macie nastawioną temperaturę bufora?

Czy dla wysokiego COPa najlepsza i najskuteczniejsza jest możliwie niska temperatura - np. 28st.?

Czy lepiej dać wyższą - 35-36 st. i skrócić cykle grzania puszczając w podłogę wyższą temperaturę?

Wiadomo - że przełoży się to z jednej strony na czas pracy pompy, z drugiej - na ilość załączeń.

COP pompy ciepła zależy od temperatury na wyjściu (im niższa tym lepszy). Zdecydowanie lepiej mieć stałą niską temperaturę na grzejnikach niż krótkotrwale wyższe temperatury.

Poniżej jak zachowuje mi się instalacja przy 3*C (obecne temperatury) i przy -9,5*C

temperatura-COP.jpg

Pompa gruntowa Buderus WSW 186T180 12kW, bufor 200l, grzejniki, OCZ ok 9kW

Edytowane przez trapper