Maciek85 21.09.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Lekko w temacie - co zrobiliście w swoim domu a teraz byście z tego zrezygnowali? Wystarczy chwile poszukac: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie Milej lektury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.11.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Ja robił bym dziś dom z nastawieniem na grzanie prądem, na kablach w drugiej taryfie plus kominek rekreacyjnie. ODPADA droga podłogówka, kotłownia, pompa ciepła. Jak będziesz miał dom swojego projektu to da się to zrobić tanio. Oszczędności idą w dziesiątki tyś. zł na systemie ogrzewania. Do chłodzenia&dogrzewania klimatyzator i koniec. No ale ale wiedzy nie miałem odpowiedniej na etapie projektu. Co do ziemi, podsypki - można to załatwić za grosze w każdych ilościach. 1 warunek- porozmawiać z jakimś kierowcą jeżdżącym na wywrotce, często mają płacone za wywożenie ziemi czy podsypki przy okazji remontów czy budów dróg. Ja miałem okazje kupić np. ziemię za 20 zł /9m3, bo właśnie był koncert na stadionie i cięzki sprzęt nie mógł wjechać na płytę, a stadion na walach ziemnych.. szukajcie a znajdziecie. Edytowane 8 Listopada 2015 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogate 26.02.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam, Planuję w tym roku rozpocząć budowę domu Portland http://dompasja.pl/?projekty_wordpres=portland Chciałbym trochę ograniczyć koszty budowy, myślę o kilku zmianach już na etapie projektu. 1. Zmienić materiał z którego będę budował ściany2. Zmienić dach na tańszy3. Zlikwidować dwa pomieszczenia- wc i kotłownię- przez to zmniejszy się powierzchnia domu i dachu. 4.Poprzez przejście na pompę ciepła zlikwiduję komin. Zlikwiduję też kominek5. Poddasze nie będzie użytkowe więc nie ma sensu montować okien dachowych. Co myślicie o tym? może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak zejść z kosztów. Nie chcę wybudować domu za 100 tys zł, ale chce ograniczyć zbędne koszty. pozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2016 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Witam, Planuję w tym roku rozpocząć budowę domu Portland http://dompasja.pl/?projekty_wordpres=portland Chciałbym trochę ograniczyć koszty budowy, myślę o kilku zmianach już na etapie projektu. 1. Zmienić materiał z którego będę budował ściany 2. Zmienić dach na tańszy 3. Zlikwidować dwa pomieszczenia- wc i kotłownię- przez to zmniejszy się powierzchnia domu i dachu. 4.Poprzez przejście na pompę ciepła zlikwiduję komin. Zlikwiduję też kominek 5. Poddasze nie będzie użytkowe więc nie ma sensu montować okien dachowych. Co myślicie o tym? może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły jak zejść z kosztów. Nie chcę wybudować domu za 100 tys zł, ale chce ograniczyć zbędne koszty. pozdrawiam Kamil 1.Oczywista oczywistość,będzie taniej i cieplej 2.Bez zmian 3.ani w p...ani w oko,nic nie zmienisz i nie będzie nic taniej 4.Kominek i do niego komin możesz zlikwidować w każdej chwili,niezależnie od systemu grzewczego a przy pompie dodatkowo zlikwidujesz komin w kotłowni. 5.Zmienić projekt na dom z poddaszem nie użytkowym,będzie znacznie taniej w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 zmienić projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merbart 06.06.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Dawno nic nie było o cięciu kosztów więc, coś napiszę. Moja budowa ruszyła, jak na razie wszystko własnymi siłami zbrojenie płyty, zalewanie i murowanie bloczków. Jak do tej pory: na płytę 11x8,5x 0,25 zbrojoną fi 12 na oczko 12,5cm zalaną betonem B25 w ilości 26,5m3 - wyszło 10 tyś. (w tym piasek zasypowy, folia pod płytą i drobiazgi). Pytanie czy dużo?? Sami ocenicie. Wiem jedno pytać po hurtowniach o materiały i negocjować ceny - dużo można zaoszczędzić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 26.06.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Dawno nic nie było o cięciu kosztów więc, coś napiszę. Moja budowa ruszyła, jak na razie wszystko własnymi siłami zbrojenie płyty, zalewanie i murowanie bloczków. Jak do tej pory: na płytę 11x8,5x 0,25 zbrojoną fi 12 na oczko 12,5cm zalaną betonem B25 w ilości 26,5m3 - wyszło 10 tyś. (w tym piasek zasypowy, folia pod płytą i drobiazgi). Pytanie czy dużo?? Sami ocenicie. Wiem jedno pytać po hurtowniach o materiały i negocjować ceny - dużo można zaoszczędzić. Pozdrawiam Zaintrygowałeś mnie tą ceną za płytę. Mógłbyś coś więcej o niej opowiedzieć? jak kształtowały się koszty stali, betonu, robót ziemnych i najważniejsze, czy dawałeś izolację jakąś (bo ja liczyłem dla swojej i za 10k to mi XPS wychodzi niemalże) Z góry dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.06.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) moim zdaniem na koszty realizacji budynku wpływają :1. LOKALIZACJA DZIAŁKI BUDOWLANEJ - niektóre działki wymuszają podwyższone koszty związane np. z posadowieniem obiektu ( kiepskie grunty, mocne spadki istniejącego terenu, ... itd ) , czy też np. oddalone od działki sieci uzbrojenia technicznego generujące drogie przyłącza budynku do sieci.2. PROGRAM FUNKCJONALNO UŻYTKOWY budynku - w głównej mierze jest określany przez przyszłego użytkownika budynku, ale niejednokrotnie jest "koncertem życzeń" nieadekwatnym w stosunku do faktycznych potrzeb użytkowych. W skrajnym przypadku np. garaż dwustanowiskowy jest większy od pokoju dziennego.3. FORMA obiektu + KONSTRUKCJA + INSTALACJE - im bardziej zwarta, czytelna bryła, forma obiektu ( bez " fajerwerków " ) tym tańsza realizacja obiektu. Konstrukcja i Instalacje powinny być w 100% dopasowane do formy, programu użytkowego ... no i jest różnica między stropem np. drewnianym, a płytą zelbetową.4. WYKOŃCZENIA ZEWNĘTRZNE /WEWNĘTRZNE - temat "rzeka" , różnice cenowe kolosalne w doborze materiałów wykończeniowych, np. od pokrycia dachu gontem bitumicznym, po dachówkę ceramiczną ... a w samym projektowaniu należy wiedzieć, na czym warto ( można ) oszczędzać, a na czym się nie opłaca Edytowane 26 Czerwca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radar22 16.08.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Jakie są plusy usunięcia balkonów? czy to faktycznie spory koszt budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 największym plusem jest brak problemów z balkonem - starczy poczytać na forum jak ciężko się go izoluje, zabezpiecza przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.08.2016 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Myślę, że balkon to kwestia podejścia, gustu i zakładanej funkcjonalności. Oczywiście jest to też kwestia izolacji, mostków cieplnych itd. Z mojej perspektywy nie wyobrażam sobie domu jednorodzinnego z balkonem z drugiej strony nie wyobrażam sobie mieszkania w bloku bez balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 17.08.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Jakie są plusy usunięcia balkonów? czy to faktycznie spory koszt budowy? Ja właśnie robiłem dwa balkony (każdy 2,5m2). Koszty tego są zawrotne. Napiszę trochę o nich: - Pomijam koszt wylania płyty balkonowej (wylali razem ze stropem) -Jakaś specjalna zaprawa na zrobienie warstwy spadkowej + jakiś grunt -250zł - Papa sbs zgrzewalna 110zł - folia 0.3 - 40zł - Styropian 5cm (mało, ale lepsze niż nic) - 1,5 paczki - 100zł - a to tylko od góry i po bokach - Wylewka - lepszy cement, piach, żwir + plastyfikator + siatka na zbrojenie (takie jak do wylewek) - 88zł (bo tylko cement musiałem kupić) - Jakieś mazidło dwuskładnikowe do izolacji - przeciwwodnej - 590zł (dwa worki +dwa płyny) A gdzie jeszcze płytki, klej elastyczny, i ta barierka. Nie jest to ciężkie do zrobienia, ale niestety kosztuje. Oczywiście robiłem sam, bo raz że nikt nie chciał,a dwa, że taniej. Nadal koszty zawrotne i będę szczęśliwy jak w 3 tys się zmieszcze. Wniosek - jak nie musicie to nie róbcie, ale z drugiej strony pamiętajcie, że czasem balkon pełni funkcje w bryle. U mnie np jest to osłona drzwi wejściowych (przed deszczem i słońcem), oraz konieczne dopełnienie bryły - bez tego bryła jest szpetna. Dodatkowo moim zdaniem te portfenetry to jest dopiero ohyda wizualna - coś jak kot bez ogona Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez domino34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 barierka chyba najwięcej kosztuje. Jak masz płytę wylana razem ze stropem a nieocieploną od dołu, to będzie ci tam nieźle przemarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 17.08.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 barierka chyba najwięcej kosztuje. Jak masz płytę wylana razem ze stropem a nieocieploną od dołu, to będzie ci tam nieźle przemarzać. A wiesz, że cegła jest czerwona, a niebo niebieskie? Ocieplenie balkonu z 5 stron to oczywistość, ale część się robi razem z hydroizolacją, a cześć podczas robienia elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.08.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 A wiesz, że cegła jest czerwona, a niebo niebieskie? Ocieplenie balkonu z 5 stron to oczywistość, ale część się robi razem z hydroizolacją, a cześć podczas robienia elewacji. Podłogę balkonu też izolujesz termicznie żeby nie było mostka tearmicznego ? Zachowujesz ciągłości izolacji pionowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 18.08.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Podłogę balkonu też izolujesz termicznie żeby nie było mostka tearmicznego ? Przeczytaj kilka postów wcześniej to się dowiesz. Nie wiem jak inaczej rozumieć określenie "z pięciu stron". Jedyne co to nie dałem tych specjalnych łączników izolacyjnych. Zachowujesz ciągłości izolacji pionowej ? Tak, No chyba, że kawałek folii o grubości 2 x 0.3mm stanowi dla Ciebie ogromny liniowy mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.09.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Co na etapie projektu i później budowy przewidzieć, wykonać jeśli budując parterówkę dostrzegam duże prawdopodobieństwo, że w perspektywie 5-15 lat będę adaptował strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merbart 12.09.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Zaintrygowałeś mnie tą ceną za płytę. Mógłbyś coś więcej o niej opowiedzieć? jak kształtowały się koszty stali, betonu, robót ziemnych i najważniejsze, czy dawałeś izolację jakąś (bo ja liczyłem dla swojej i za 10k to mi XPS wychodzi niemalże) Z góry dzięki, pozdrawiam Sory że tak późno odpisuje, buduje sam i brak czasu i czasami sił by coś na klikać. Zastanawiam się jak "samoroby" prowadzą swoje dzienniki. Stali na sama płytę poszło ok 2t - kupowałem 2,2t za 3,7tyś. bo mam jeszcze 10 słupów żelbetowych. Beton 216 za m3. Roboty ziemne 1,7tyś wykop piwnicy pod całym budynkiem na 1,8m w ziemi. Płyta jest docelowo podłogą w piwnicy, nie przewiduję wylewki. Nie izolowałem termicznie, pod płytą jest piasek i folia. Na dzień dzisiejszy mam wymurowane ściany piwnicy, opaprane czarnym mazidłem i owinięte folią kubełkową, drenaż wokół płyty. Schody zaszałowane i zazbrojone. Kupiona stal na strop, tysiące wkrętów, gwoździ, śrub i piw. Wszystkie koszty materiału 18 tyś - robota własna. Czekam w tej chwili na ekipę do zrobienia stropu, niestety poddałem się bo brakuje mi rąk i nóg do zaszałowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 16.09.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Sory że tak późno odpisuje, buduje sam i brak czasu i czasami sił by coś na klikać. Zastanawiam się jak "samoroby" prowadzą swoje dzienniki. Stali na sama płytę poszło ok 2t - kupowałem 2,2t za 3,7tyś. bo mam jeszcze 10 słupów żelbetowych. Beton 216 za m3. Roboty ziemne 1,7tyś wykop piwnicy pod całym budynkiem na 1,8m w ziemi. Płyta jest docelowo podłogą w piwnicy, nie przewiduję wylewki. Nie izolowałem termicznie, pod płytą jest piasek i folia. Na dzień dzisiejszy mam wymurowane ściany piwnicy, opaprane czarnym mazidłem i owinięte folią kubełkową, drenaż wokół płyty. Schody zaszałowane i zazbrojone. Kupiona stal na strop, tysiące wkrętów, gwoździ, śrub i piw. Wszystkie koszty materiału 18 tyś - robota własna. Czekam w tej chwili na ekipę do zrobienia stropu, niestety poddałem się bo brakuje mi rąk i nóg do zaszałowania. Pozdrawiam Ok, to zmienia postać rzeczy, pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.09.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 " Etap projektu - etap cięcia kosztów budowy " ... bardzo podoba mi się ten temat tylko czytając FM ma to realnie słabe, rzeczywiste "przełożenie". A przecież na etapie opracowywania projektu ( poza elementami budynku, które muszą być realizowane zgodnie z przepisami ) jest podejmowanych 100% decyzji przekładających się wprost proporcjonalnie do kosztów realizacji obiektu. Przesunięcie ( w dużym skrócie ) " kreseczki " ściany zewnętrznej w projekcie o 1cm w prawo / w lewo, to np. wartość samochodu, albo np. wykończenia projektowanej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts