kaszpir007 21.09.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Niedługo rozpoczyna budowę domu: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Dom ma być na płycie fundamentowej (fi12 co 25cm). Na samą płytę pójdzie około 2,1 tony stali i około 36m2 betonu ... Dzisiaj był u mnie wykonawca zobaczyć projekt ... Zaczął oglądać projekt i stwierdził że takiego "bunkra" nigdy nie widział. Dom parterowy , strop drewniany a w projekcie mury 25cm z silikatu (kieronwik zgodził sie na zmianę na 18cm) i mnóśtwo słupów i zbrojeń ...Na dodatkowe zbrojenia ma być użyte aż 1,5 tony stali ...Dom parterowy bez poddasza użytkowego. A dom ma tylko 107m2 powierzchni użytkowej ... Stwierdził że takiego czegoś jeszcze nie widział ... Zasugerował aby pogadać z kierownikiem budowy i zmniejszyc ilośc zbrojenia. Na przeciw mnie powstaje osiedle domków. Domy budowane z suporeksu , domu tez parterowe i nie widzę żadnych słupów betonowych ani wzmocnień poza wieńcem (tak się to chyba zwie) ..Na dachu też dachówka ...Zastanawia mnie więc jak to możlowe że dom też na płycie , też parterowy nie ma żadnch wzmocnień a u mnie ma być tego mnóstwo ... Czy kierownik z uprawieniami (chyba architekta) może zmniejszyć zbrojenia ? Pytam , bo wykonawca nie przewidział że będzie aż tyle zbrojenia i zapewne jak będzie musiał tyle robić to koszt robocizny wzrośnie ...Dodatkowo sam się zastanawiam czy to nie jakaś przesada ... Szkoda że oddałem wykonawcy projekt , bo bym dał jakieś zdjęcia które pokazuje ogrom zbrojeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 22.09.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Niedługo rozpoczyna budowę domu: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Dom ma być na płycie fundamentowej (fi12 co 25cm). Na samą płytę pójdzie około 2,1 tony stali i około 36m2 betonu ... Dzisiaj był u mnie wykonawca zobaczyć projekt ... Zaczął oglądać projekt i stwierdził że takiego "bunkra" nigdy nie widział. Dom parterowy , strop drewniany a w projekcie mury 25cm z silikatu (kieronwik zgodził sie na zmianę na 18cm) i mnóśtwo słupów i zbrojeń ... Na dodatkowe zbrojenia ma być użyte aż 1,5 tony stali ... Dom parterowy bez poddasza użytkowego. A dom ma tylko 107m2 powierzchni użytkowej ... Stwierdził że takiego czegoś jeszcze nie widział ... Zasugerował aby pogadać z kierownikiem budowy i zmniejszyc ilośc zbrojenia. Na przeciw mnie powstaje osiedle domków. Domy budowane z suporeksu , domu tez parterowe i nie widzę żadnych słupów betonowych ani wzmocnień poza wieńcem (tak się to chyba zwie) .. Na dachu też dachówka ... Zastanawia mnie więc jak to możlowe że dom też na płycie , też parterowy nie ma żadnch wzmocnień a u mnie ma być tego mnóstwo ... Czy kierownik z uprawieniami (chyba architekta) może zmniejszyć zbrojenia ? Pytam , bo wykonawca nie przewidział że będzie aż tyle zbrojenia i zapewne jak będzie musiał tyle robić to koszt robocizny wzrośnie ... Dodatkowo sam się zastanawiam czy to nie jakaś przesada ... Szkoda że oddałem wykonawcy projekt , bo bym dał jakieś zdjęcia które pokazuje ogrom zbrojeń ... Ogrom zbrojeń zależy w znacznym stopniu od sztywności ściany i sił nań działających. Jaką masz więźbe? PS czy układ ścian zostanie tak jak jest pokazany na stronie w projekcie? Jeśli tak, to widzę tam 2 ściany nośne w poprzek domu, one wystarczająco usztywnią dom w części "sypialnianej". Wzmocnienia przydałyby się w salonie (pomiędzy oknami mógłby być słup) i na przeciwległej ścianie słup. To wszystko pod warunkiem zastosowania więźby, która nie będzie rozpierała ścian zewnętrznych Edytowane 22 Września 2016 przez Clinu PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Ogrom zbrojeń zależy w znacznym stopniu od sztywności ściany i sił nań działających. Jaką masz więźbe? PS czy układ ścian zostanie tak jak jest pokazany na stronie w projekcie? Jeśli tak, to widzę tam 2 ściany nośne w poprzek domu, one wystarczająco usztywnią dom w części "sypialnianej". Wzmocnienia przydałyby się w salonie (pomiędzy oknami mógłby być słup) i na przeciwległej ścianie słup. To wszystko pod warunkiem zastosowania więźby, która nie będzie rozpierała ścian zewnętrznych Konstrukcja jętkowa z płątwią kalenicową , krokwie 8/20 , płatwie 14/24 , murłaty 14/14. Dachówka betonowa.(konstrukja dachu przygotowana na ciężką dachówkę) Wszystko zostaje tak jak w projekcie. Żadnych zmian , jedynie płyta fundamentowa będzie. Jedya zmiana że zamiast siliaktu 25cm będzie 18cm , bo 25cm to już była przesada ... Jedyną rzeczą wyróżniającą ten projekt jest wysoki sufit w salonie połączonynym z kuchnią i tam trochę widac na zdjeciach że jest lekko obniżony w jedną stronę (od strony przedpokoju) Wykonawca był zszokowany ilością zbrojeń i już powiedział że jak nie uprości się zbrojeń to będzie więcej chciał za robociznę , bo nie przewidział że tyle będzie zbrojeń ... Szczeerze mówiąc też się zszokowałem jak pokazał mi jak wyglądają ściany domu ... Każda krawedź domu to zbrojenie od dołu do samej góry , zbrojenia w poprzek , poziomo .. Szczerze mówiąc patrząc na ściny szczytowe sądze że jakby wyjąc bloczki silikatowy to by dom stał na samej konstrukcji z żelbetonu .. Wykonawca mi powiedział że bardzo dużo nowych projektów ma mnóstwo betonu i stali ... Co ciekawe z okna mojego domu widzę jak powstają domy z gazobetonu czyli materiału 5x słabszego niż z czego będę budował i jakoś tam nie ma ani jednego dodatkowego zbrojenia betonowego , poza tym co musi być ... Muszę pogadać z kierownikiem bo wygląda to mi na jakieś przegięcie , bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem ... Edytowane 22 Września 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 22.09.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Konstrukcja jętkowa z płątwią kalenicową , krokwie 8/20 , płatwie 14/24 , murłaty 14/14. Dachówka betonowa.(konstrukja dachu przygotowana na ciężką dachówkę) Wszystko zostaje tak jak w projekcie. Żadnych zmian , jedynie płyta fundamentowa będzie. Jedya zmiana że zamiast siliaktu 25cm będzie 18cm , bo 25cm to już była przesada ... Jedyną rzeczą wyróżniającą ten projekt jest wysoki sufit w salonie połączonynym z kuchnią i tam trochę widac na zdjeciach że jest lekko obniżony w jedną stronę (od strony przedpokoju) Wykonawca był zszokowany ilością zbrojeń i już powiedział że jak nie uprości się zbrojeń to będzie więcej chciał za robociznę , bo nie przewidział że tyle będzie zbrojeń ... Szczeerze mówiąc też się zszokowałem jak pokazał mi jak wyglądają ściany domu ... Każda krawedź domu to zbrojenie od dołu do samej góry , zbrojenia w poprzek , poziomo .. Szczerze mówiąc patrząc na ściny szczytowe sądze że jakby wyjąc bloczki silikatowy to by dom stał na samej konstrukcji z żelbetonu .. Wykonawca mi powiedział że bardzo dużo nowych projektów ma mnóstwo betonu i stali ... Co ciekawe z okna mojego domu widzę jak powstają domy z gazobetonu czyli materiału 5x słabszego niż z czego będę budował i jakoś tam nie ma ani jednego dodatkowego zbrojenia betonowego , poza tym co musi być ... Muszę pogadać z kierownikiem bo wygląda to mi na jakieś przegięcie , bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem ... No zbrojenie poprzeczne w ścianach to rzeczywiście rzadkość, o ile nie mówimy o wieńcu w ścianie szczytowej. Więźba tradycyjna będzie rozpierała ściany na zewnątrz, więc pewnie dlatego są wzmocnienia, ale mówiłeś że będzie strop drewniany. Da się tak skonstruować więźbę ze stropem, aby zminimalizować siły rozporowe (w tym wypadku zrezygnowałbym z murłaty). Belki stropu łączy się z krokwiami, wtedy belka stropowa przejmuje obciążenia rozciągające (jest ściągiem). Pogadaj przede wszystkim z KB, on Ci doradzi najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Obawiam się, że kierownik raczej Tobie nie zmieni konstrukcji domu. Sporo liczenia.O tej wadzie "gotowców", czyli o przewymiarowaniu konstrukcji już nie raz tutaj pisano. Czasem warto zapłacić 3tyś więcej za projekt indywidualny, żeby nie ładować pieniędzy w niepotrzebny beton i stal.... Swoją drogą - umówiłeś się z ekipą na koszt robocizny w sytuacji, kiedy nie widzieli jeszcze projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 u mnie w indywidualnym też przegięli ze zbrojeniem. Niestety, ciężko o rzetelnych konstruktorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Obawiam się, że kierownik raczej Tobie nie zmieni konstrukcji domu. Sporo liczenia. O tej wadzie "gotowców", czyli o przewymiarowaniu konstrukcji już nie raz tutaj pisano. Czasem warto zapłacić 3tyś więcej za projekt indywidualny, żeby nie ładować pieniędzy w niepotrzebny beton i stal.... Swoją drogą - umówiłeś się z ekipą na koszt robocizny w sytuacji, kiedy nie widzieli jeszcze projektu ? Nie widzieli projektu . Widzieli to na stronie podają + tamte zamieszczone rzuty i przekroje ... Poza tym wiedzeli jaka bedzie konstrukcja i itd ... Jak robiłem "caasting" to firmą to starczało , bo byłl sporo napisane a sam dom konstrukcyjnie prosty (dwuspadowy , strop drewniany , bez udziwnień) Zdziwienie pojawiło się jak zobaczyli projekt , bo nie spodziewali się takiego "cuda" ... Z okien sypialni widzę budowane nowe domy. Domy baaardzo podobne do tego co chce budowac ... Budowane ze słabszych materiałów (gazobeton) , bez żadnych wzmocnień poza tym co musi byc (wiec pod krokwie , czy jak to się zwie) Wczoraj wyszedł nowy "kwiatek" dotyczący projektu płyty fundamentowej , dobrze że wykonawca zobaczył bo były by cyrki ... Normlanie dom wygląda jak prostokąt od góry , ale od dołu z boku domu (rogu) jest taka jakbyt wnęka (podcień) gdzie jest wejście do domu z zadaszeniem. Normalnie w tym miejscu jest przewidziana kostka brukowa i ta część nie wchodzi w powierchnię domu ... Projektant zrobił płytę na całości , czyli faktycznie około 4m2 płyty było by .... poza domem i byłby koszmicznie wielki mostek termiczny + gigantyczna strefa przemarzania ... Ehhh ... Masakra. Zostanie to zmodyfikowane i będzie tak słup (był w projekcie) , tylko będzie tak jak w projekcie na stopie , lekko zmodyfikowanej ... Co do cięć w zbrojeniu. Rozmawiałem , kierownik wziął projekt i powiedział że widać że projekt robił jakiś niedoświadczony konstruktor , bo jest sporo miejsc gdzie bez sensu jest zbrojenie a nawet te zbrojenie przeszkadza , bo źle prrzenosi obciążenia (nierównomiernie) ... Zostawi tylko to co powinno i tyle ... Ma się tym zająć ... Co do projektu indywidualnego ... Problem jest taki że ten projekt jest dla nas idealny . Prawie jak indywidualny. Jest wejscie z tej strony co powinno być i dom jest ustawiony w kierunku słońca tak jak chcieliśmy. Dodatkowo ma wysoki sufit w salonie. W tym projekcie prawie nic nie zmieniliśmy ... Nawet żadnej ściany nie przesunęliśmy. Edytowane 22 Września 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 mnie też projektant płyty wyszedł poza zarys budynku przy drzwiach wejściowych () Oczywiście nie robiliśmy tego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 22.09.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 kaszpir,Twój projekt płyty akurat rzeczywiście wygląda jakby był zrobiony na bardzo szybko, na kolanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 mnie też projektant płyty wyszedł poza zarys budynku przy drzwiach wejściowych () Oczywiście nie robiliśmy tego.. To co widać na zdjeciu (wejście do domu) tam wszedzie miała być płyta ... Bo projektant płyty zrobił płytę prostokątną ... Masakra !!! Dobrze że to wykonawca zobaczył i że kierownik zgodził sie na zmiany ,bo inaczej bym wrócił do zwykłych fundamentów , bo taka wielka płyta fundamentowa na zewnatrz domu była by nie do pomyślenia (przemarzanie płyty , gigantyczny radiator , mostek ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 kaszpir, Twój projekt płyty akurat rzeczywiście wygląda jakby był zrobiony na bardzo szybko, na kolanie Zapewne jak większość ... Gadałem z wykonawcą. Robią dużo domów na płytach , ale dają siatki fi 10 co 20cm i też 25cm betonu . Sądzę że duża część "konstruktorów" jedzie na łatwiznę. Sądze że danie prętów fi12 co 25cm i 25cm betonu jest tak niesamowicie mocną kostrukcją że nada się na KAŻDY dom jednorodzinny , niezależnie czy parterowy , czy piętrowy łącznie ze stropami monolitycznymi ... Dla mnie płyta jest też zrobiona na odwal ... Bo nie rozumiem po co mam w projekcie opaskę dookoła budynku jak grunt jest bardzo dobry (piasek) nie wysadzinowy a opaskę robi się jak jest grunt wysadzinowy ... Dodatkowo w cokole jest 15cm styropianu , więc po co ? Zapewne kopiuj-wklej robione i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.09.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) " kierownik wziął projekt i powiedział że widać że projekt robił jakiś niedoświadczony konstruktor " kaszpir007 ... to musiałeś, jakąś szaloną kwotę zapłacić konstruktorowi, że masz płytę poza obrysem co nie zmienia faktu, że takich "cyrków" być nie powinno. rzemiosło upada ? ... a może faktycznie ctrl+c / ctrl+v ... zastanawia mnie ten biały dach na wizualizacji: to płyty cementowe faliste? Edytowane 22 Września 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.09.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Sądze że danie prętów fi12 co 25cm i 25cm betonu jest tak niesamowicie mocną kostrukcją że nada się na KAŻDY dom jednorodzinny , niezależnie czy parterowy , czy piętrowy łącznie ze stropami monolitycznymi ... Dla mnie płyta jest też zrobiona na odwal ... Bo nie rozumiem po co mam w projekcie opaskę dookoła budynku jak grunt jest bardzo dobry (piasek) nie wysadzinowy a opaskę robi się jak jest grunt wysadzinowy ... Dodatkowo w cokole jest 15cm styropianu , więc po co ? Zapewne kopiuj-wklej robione i tyle ... Nie masz racji,zbrojenie płyty zależy od nośności gruntu,miałeś robione odwierty czyli badanie geologiczne gruntu ? To jest obowiązkiem przy płycie fundamentowej,podobnie z opaską przciwwysadzinową,płyta,jako,że jest fundamentem posadowionym powyżej strefy przemarzania musi posiadać taką opaskę. Ja mam zbrojenie fi12 co 15cm. Edytowane 22 Września 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 " kierownik wziął projekt i powiedział że widać że projekt robił jakiś niedoświadczony konstruktor " kaszpir007 ... to musiałeś, jakąś szaloną kwotę zapłacić konstruktorowi, że masz płytę poza obrysem co nie zmienia faktu, że takich "cyrków" być nie powinno. rzemiosło upada ? ... a może faktycznie ctrl+c / ctrl+v ... zastanawia mnie ten biały dach na wizualizacji: to płyty cementowe faliste? Tak , to płyty cementowe faliste. (Płyta falista EKOFALA P8 firmy Euronit) Podobno "modne" , ale dach przygotowany jest też pod dachówkę i na innych wizualizacjach jest z dachówką .. U mnie będzie z dachówką cementową. Co do płyty to była robiona od razu z adaptacją projektu gotowego. Płaciłem tyle ile zażądał architekt. Nie była to duża kwota , bo dużo większą kwota była za samą adaptację domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.09.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 ... to musiałeś, jakąś szaloną kwotę zapłacić konstruktorowi, że masz płytę poza obrysem przecież to norma, żaden projektant się takimi "bzdurami" nie przejmuje. sąsiad ma taras na gruncie w postaci żelbetowej płyty połączonej w fundamentem budynku z jednej strony i posadowionej na słupach i stopach fundamentowych z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Mój sąsiad ma schody do doprojektowanego indywidualnie fragmentu domu, połączone konstrukcyjnie, jako monolit z konstrukcją budynku. Nieocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.09.2016 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mój sąsiad ma schody do doprojektowanego indywidualnie fragmentu domu, połączone konstrukcyjnie, jako monolit z konstrukcją budynku. Nieocieplone. I to najbardziej wkurza i dołuje ... Ludzie wydają kupę kasy , robią płytę fundamentową aby dom był jak najbardziej energooszczedny , dają grube ocieplenie , ciepłe okna i itd a późiej taki niedouczony konstruktor/architekt robi takie mostki termiczne że całe oszczędności uciekają właśnie tym mostkiem ... U mnie gdyby nie wykonawca który powiedział że płyta będzie częściowo na zewnatrz i z niej będzie wychodził słup żelbetonowy i gdybym nie zareagowałna tą wiadomośc to zapewne skończyło by się tam że miałbym część płyty fundamentowej na zewnatrz domu i to wcale nie majły kawałek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) To jest babol, który akurat łatwo wychwycić - że rzut płyty jest prostokątny, a domu już nie A tak w ogóle, to co Cię skłoniło, aby 165m2 zamienić po trzech latach na 107 ? Edytowane 23 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.09.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 To jest babol, który akurat łatwo wychwycić - że rzut płyty jest prostokątny, a domu już nie A tak w ogóle, to co Cię skłoniło, aby 165m2 zamienić po trzech latach na 107 ? W wielkim skrócie , chcieliśmy większą działkę i jeszcze bardziej "odludną" okolicę ... A co do metrażu ? Chcieliśmy wrócic do domu parterowego , dom z poddaszem przestał nam sie podobać ... A dzieciaki nie muszą mieć pokoi po 25m2 każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Pytam, bo sporo znajomych doszło ostatnio do podobnych wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts