Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator temperatury do podłogówki

if22

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jaki konkretnie kocioł...?

kondensacyjny...?

teraz jak steruje , jest zworka...?

Kocioł kondensacyjny - Immergas VICTRIX X 24 2 I http://pl.immergas.com/kotly_gazowe/kotly_kondensacyjne/1f/victrix_x_2_v2011/victrix_2_x24.htm

Do tego bojler 100l.

Na starcie nie chce używać sterowanika tylko ustawić temp na piecu.

Całość mam w podłogówce.

Tych regulatrów zamierzać używać tylko do sterowania temp w pokojach.

Ze co?

Ten kociol bedzie kondensowal i modulowal palnikiem obojetnie czy bedzie na zworce czy z CARem - tak jak i 99% innych kondensatow.

Co zrobic zeby bylo dobrze:

-podlaczyc sonde zewnetrzna

- pozostawic zworke x40

- pokretlem wybrac KG, zaczynajac od srodkowej,

- wyregulowac wstepnie przeplywy zgodnie z projektem OP

- a teraz poswiecic troche czasu na regulacje (zarowno KG jak i przeplywy) w zaleznosci od tego czy w kazdym pomieszczeniu zakladane temperatury sa osiagane. Jesli nie, to opisy regulacji sa na forum.

Ze co?

Ten kociol bedzie kondensowal i modulowal palnikiem obojetnie czy bedzie na zworce czy z CARem - tak jak i 99% innych kondensatow.

Co zrobic zeby bylo dobrze:

-podlaczyc sonde zewnetrzna

- pozostawic zworke x40

- pokretlem wybrac KG, zaczynajac od srodkowej,

- wyregulowac wstepnie przeplywy zgodnie z projektem OP

- a teraz poswiecic troche czasu na regulacje (zarowno KG jak i przeplywy) w zaleznosci od tego czy w kazdym pomieszczeniu zakladane temperatury sa osiagane. Jesli nie, to opisy regulacji sa na forum.

dokładnie...:yes:

Amen...

@mistalova, jasiek71

Czyli sugerujecie aby kupił taką sondę:

http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm

I nie uzywal tych regulatorów pokojowych? Bo jak będę chciał zmienić temp w danym pokoju to pójdę i przestawię to na pętlach? Dobrze rozumiem? A jak chciałem , żeby można było to robić z poziomu tych regulatorów, żeby przy jego pomocy i siłowników przestawić na pętlach.

O tyle lipa , że mam już dziury pod te regulatory porobione.

@mpoplaw

Sugerujesz do tego zestawu:

http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/carv2.htm

Podłączyc w jednym miejscu i na podstawie temp z tego miejsca bedzie sterowany piec. TAk?

Rozumiem, że jak bedę chciał przestawic temp w danym pokoju to przestawiam ręcznie na pętlach? Tak?

Z tego co przeglądam to nawet ten sterowanik podłacza sie pod piec a nie pod pętle:

http://pl.immergas.com/options/termostaty/dd_podstawowa/tybox_10.htm

@mistalova, mpoplaw

Te regulatory chciałem aby ustawić różne temp w różnych pokojach. Np jedno dziecko woli chłodniej to będzie miało ustawione 20C drugie 22C, w różnych pokojach. Lub np w sypialniach aby było chłodniej niż w salonie.

Nie wiem czy tak to będzie działać bo nigdy nie mieszkałem w chałupie gdzie wszystko było na podłogówce. Na grzejnikach da się coś takiego osiągnąć stąd taki pomysł.

Czyli wg Was takie regulatory nie są potrzebne (nawet lepiej może być bez nich), bo wszystko zostanie wyregulowane na starcie i potem nie będę musiał w to zaglądać.

Czyli aby skutecznie działało to ogrzewanie to potrzebuję sondy zew (może być ta pod tym linkiem)

http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm

podłączonej do pieca. Ona ustawi odpowiednią temp wody na piecu a na pętlach odpowiednio wysteruję obieg na każde pomieszczenie.

Nie potrzebuje do tego termostatów w pokojach i sterownika do pieca CARV2:

http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/carv2.htm

bo wszystko jestem w stanie wysterowac z pieca. Tak?

I tak to jest słuchac wykonawców.

Chciałem kociołek 12kw (też Immergasa), ale wykonawca stwierdził, że za mały, bojler nie nagrzeje sie szybko.

Na razie do czasu podciągnięcia gazu ziemnego bedę grzał propanem z butli (dzisiaj, jutro mają mi to podpiąc 4x33kg).

Do tego czasu sondy zewnętrznej zakładałem, żę nie będę miał potem zobaczę. Znajomy grzeje bez sondy i w sumie dlatego na razie tak robię.

Wykonawców można słuchać, tylko trzeba znaleźć takich, którzy mądrze gadają. Nam też sugerowali kocioł 24kw, a z naszym 14 kw jest wszystko super. Mam zasobnik 220L i nie cierpimy na niedobór ciepłej wody. Jeśli nie bierzesz równocześnie dwóch kąpieli w dwóch wannach, raczej trudno, żeby coś się nie zdążyło nagrzać.

I tak to jest słuchac wykonawców.

Chciałem kociołek 12kw (też Immergasa), ale wykonawca stwierdził, że za mały, bojler nie nagrzeje sie szybko.

Na razie do czasu podciągnięcia gazu ziemnego bedę grzał propanem z butli (dzisiaj, jutro mają mi to podpiąc 4x33kg).

Do tego czasu sondy zewnętrznej zakładałem, żę nie będę miał potem zobaczę. Znajomy grzeje bez sondy i w sumie dlatego na razie tak robię.

To zapytaj bo, ile czasu bedzie grzał wodę w zasobniku 160l ?

Tak, aby uzypełnic wodę po kąpieli w wannie.

Może się zdziwi, ale zanim kąpiąca się osoba bedzie sięgac po ręcznik, w zaobniku bedzie woda, która można bedzie napelbić kolejną wannę.

Teraz to już nie ma o co pytać. Kocioł już mam.

Żeby wiedzieć który mądrze gada to trzeba się na tym temacie znać. Gadałem o piecu z kilkoma wykonawcami. Dzowniłem do przedstawiciela Immergas i wszyscy mówili , że 24kW będzie dobry. Szczęście, że ma modulacje od 3kw.

@fotohobby, RadziejS

Macie w całej chałupie podłogówkę? Też nie ma cie termostatów na każde pomieszczenie? Macie sondę zew? Macie sterownik do pieca?

@mpoplaw

Test rozumiem, ale co to za 6h na dobę?

Domyślam się, że chodzi Ci o to, że jak będzie piec chodził przez mniej niż 6h na dobę to będzie bardzo wydajny. Tak?

Tak jak poczytąłem co piszecie, to bez dobrego termostatu to nie będzie za dobrze działać. Tak? Czyli od startu powinienem mieć http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/carv2.htm

Bo to co podlinkowałem, to chyba nie jest najodpowiedniejsze do sterowania piecem. Ja chciałem to podłączyć pod siłowniki na pętlach.

@mpoplaw

Test rozumiem, ale co to za 6h na dobę?

Domyślam się, że chodzi Ci o to, że jak będzie piec chodził przez mniej niż 6h na dobę to będzie bardzo wydajny. Tak?

Tak jak poczytąłem co piszecie, to bez dobrego termostatu to nie będzie za dobrze działać. Tak? Czyli od startu powinienem mieć http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/carv2.htm

Bo to co podlinkowałem, to chyba nie jest najodpowiedniejsze do sterowania piecem. Ja chciałem to podłączyć pod siłowniki na pętlach.

ja w ubiegłą zimę odłączyłem taki sterownik od kotła i zastąpiłem go zworką, ustawiłem krzywą i wyregulowałem...

od tamtej pory gość nie miał najmniejszego problemu ze stabilną temp. w całym domu...

wcześniej ze sterowaniem w salonie non stop coś przestawiali jak pogoda się zmieniała ...

@fotohobby, RadziejS

Macie w całej chałupie podłogówkę? Też nie ma cie termostatów na każde pomieszczenie? Macie sondę zew? Macie sterownik do pieca?

100% podłogówki, brak termostatów do poszczególnych pomieszczeń. Wyregulowałem wszystko raz przepływami tak, żeby w łazience było cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach i tego nie ruszam. Do kotła mam sterowanie pogodowe, czyli sondę na zewnątrz i sterownik