Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulator temperatury do podłogówki

if22

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie musisz mieć, gdyż przy prawidłowo dobranej krzywej grzewczej, kociol tak bedzie dobierał temperaturę zasilania, że w pomieszczeniach bedziesz miał stałą temperaturę.

Problem pojawia się w przypadku dodatkowego źrodła ciepła np. kominka. Kociol nie wie ze zostalo uruchomione dodatkowe źródło ciepła i grzeje dalej.

Dlatego warto mieć sterownik pokojowy, zwykły on/off, albo dedykowany.

Podobna sytuacja może miec miejsce przy mroźnej, ale słonecznej pogodzie. Wowczas pojawiaja się zyski sloneczne, ktorych kocioł nie uwzględnia, co moze doprowadzić do lekkiego przegrzania nasłonecznionych pomieszczeń.

Edytowane przez fotohobby

@mistalova, jasiek71

Czyli sugerujecie aby kupił taką sondę:

http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm

a ja sugeruję żebyś sobie sam taką sondę zrobił. Kupujesz sensor KTY81/110 (koszt ok 2 PLN), do jego nóżek dolutowujesz kawałki przewodów, które za pomocą kostki łączysz z przewodem właściwym, wszystko chowasz np w hermetycznej, zewnętrznej puszce elektrycznej i już. Koszt takiej sondy zamknie się w kwocie 10-15 zł, więc sam sobie odpowiedz czy warto przepłacać za oryginalną obudowę Immerasa . Ja już wymieniałem ten sensor w oryginalnej sondzie i zrobiłem sobie drugą sondę do sterowania mieszaczem.

Edytowane przez montixe

A czy jak mam sondę zew i piec w kotłowni to musze miec termometr gdzies w salonie aby piec wiedział jaka jest temp w domu?

i tak, i nie.

Mój sterownik pogodowy ma opcję, która umożliwia ustawienie poziomu wpływu temperatury pokojowej na parametry ogrzewania. Zatem teoretycznie funkcja grzania jest realizowana przez krzywą w zależności od temp. zewnętrznej, ale istnieje możliwość wpływania na nią przez monitorowanie temp. w pokoju.

Domyślam się, że w przypadku różnych kotłów/sterowników może być różnie.

Problem pojawia się w przypadku dodatkowego źrodła ciepła np. kominka. Kociol nie wie ze zostalo uruchomione dodatkowe źródło ciepła i grzeje dalej.

to tylko złudzenie...

jeżeli zaczniesz dodatkowo dogrzewać jakieś pomieszczenie to podniesie się w nim temperatura a co za tym idzie spadnie moc grzewcza podłogówki czy grzejnika, idąc dalej tym tropem mniejsze odbieranie energii spowoduje wzrost temp. na powrocie instalacji co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła lub jego czasowym wygaszeniu...

tak samo przy słonecznej pogodzie, spada moc oddawana więc kociołek też zaczyna modulować...

tak swoją drogą kto mając ciepło w domu( sterowanie krzywą zapobiega wychładzaniu się pomieszczeń...) rozpala jeszcze kominek...?

to tylko złudzenie...

jeżeli zaczniesz dodatkowo dogrzewać jakieś pomieszczenie to podniesie się w nim temperatura a co za tym idzie spadnie moc grzewcza podłogówki czy grzejnika, idąc dalej tym tropem mniejsze odbieranie energii spowoduje wzrost temp. na powrocie instalacji co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła lub jego czasowym wygaszeniu...

Jedno pomieszczenie az tak nie wpłynie na kocioł, aby się wyłaczył.

Mniejsze oddawanie ciepła to fakt, ale jednak JEST to oddawanie ciepła, co nie jest zjawiskiem pozadanym przy dodatkowym kilkukilowatowym żródle ciepła

Jedno pomieszczenie az tak nie wpłynie na kocioł, aby się wyłaczył.

Mniejsze oddawanie ciepła to fakt, ale jednak JEST to oddawanie ciepła, co nie jest zjawiskiem pozadanym przy dodatkowym kilkukilowatowym żródle ciepła

tylko po co komplikować sobie życie udowadniając że można inaczej...?

jakie oddawanie ciepła..??

jeżeli czynnik w układzie ma np.26* a odpalenie kominka w krótkim czasie podniesie temp. w danym pomieszczeniu powyżej tej która jest w podłodze to o jakim oddawaniu rozmawiamy...?

a tak w ogóle to z czym się mierzymy ...?

kilka kwh z kominka kontra kilkadziesiąt czy kilkaset "w" z podłogi, a pakowanie nadmiaru energii w jednym miejscu nie spowoduje że inne bardziej odległe pomieszczenia nagle nie będą jej potrzebowały....

no ale dla poprawienia sobie nastroju to można nawet całkowicie wyłączyć kocioł na czas kotłowania w salonie dla klimatu...;)

to tylko złudzenie...

tak samo przy słonecznej pogodzie, spada moc oddawana więc kociołek też zaczyna modulować...

tak swoją drogą kto mając ciepło w domu( sterowanie krzywą zapobiega wychładzaniu się pomieszczeń...) rozpala jeszcze kominek...?

Jasiu! Czy bys zrozumial na czym polega samoregulacja prawidlowo wykonanego wodnego ogrzewania podlogowego i dlaczego nie trzeba miec koniecznie sterowania per pomieszczenie jak przy kablach? No nie wierze! A jeszcze pare miesiecy temu udawales, ze ja jakies bajeczki wypisujew tym temacie. :)

Jasiu! Czy bys zrozumial na czym polega samoregulacja prawidlowo wykonanego wodnego ogrzewania podlogowego i dlaczego nie trzeba miec koniecznie sterowania per pomieszczenie jak przy kablach? No nie wierze! A jeszcze pare miesiecy temu udawales, ze ja jakies bajeczki wypisujew tym temacie. :)

ja się tym zajmuję zawodowo...;)

gdzie pisałem że trzeba sterować każdym pomieszczeniem z osobna przy układzie wodnym...???

ja się tym zajmuję zawodowo...;)

Negowaniem moich postow? ;)

A coz Cie sklonilo, zeby przyjac jednak moj tok rozumowania w temacie samoregulacji wodnej podlogowki? Jakies nagle "olsnienie"? Czy po prostu zaczales sie uczyc, bo ostatnio nawet sie dowiedziales co to taktowanie pompy ciepla i kiedy moze wystapic (pomijam, ze nie rozumiesz jeszcze jak takiej przypadlosci instalacji mozna sie pozbyc).

gdzie pisałem że trzeba sterować każdym pomieszczeniem z osobna przy układzie wodnym...???

Wystarczy, ze wychwalasz przy kablach "NCO" (cokolwiek to jest), jako wielka przewage nad wodnym ogzrewaniem podlogowym.

tylko po co komplikować sobie życie udowadniając że można inaczej...?

jakie oddawanie ciepła..??

jeżeli czynnik w układzie ma np.26* a odpalenie kominka w krótkim czasie podniesie temp. w danym pomieszczeniu powyżej tej która jest w podłodze to o jakim oddawaniu rozmawiamy...?

a tak w ogóle to z czym się mierzymy ...?

kilka kwh z kominka kontra kilkadziesiąt czy kilkaset "w" z podłogi, a pakowanie nadmiaru energii w jednym miejscu nie spowoduje że inne bardziej odległe pomieszczenia nagle nie będą jej potrzebowały....

O czym ty piszesz ? Kto ma w mrozy temperaturę czynnika 26C ?

W domu z prostym jedno, dwukanalowym DGP i WM ciepłe powietrze zostanie przetransportowane do innych pomieszczen, wiec po co je grzać ?

Negowaniem moich postow? ;)

Wystarczy, ze wychwalasz przy kablach "NCO" (cokolwiek to jest), jako wielka przewage nad wodnym ogzrewaniem podlogowym.

raczej odwrotnie, to ty za wszelką cenę próbujesz negować moje ...;)

przy kablach tylko NCO się sprawdza ...;)

tok rozumowania miszcza Pyxisa...:cool:

• 2 weeks później...

Jak zamontuję sondę zew i piec się załączy to do jakiej temp będzie podgrzewał wodę w c.o. ? Rozumiem, że w zależności od wybranej KG? Jak stwierdzi, że na zew jest -5C to powiedzmy do 28C a jak stwierdzi,że na zew jest -10 to do 30C. Tak?

A co w przypadku gdy jest tylko sterownik wew (CAR)? Będzie podgrzewał wodę , żeby mieć max sprawność?

Nie ma czegoś takiego, jak samoregulacja podłogówki.

Sterowanie zapewniają siłowniki i termostaty pokojowe. Pyknie sobie tu i tam.

Oczywiscie, ze jest taka samoregulacja, tylko dziala w druga strone. Dazy do wyrownania temperatury w pomieszczeniach. Obawiam sie jednak, ze nie jestes w stanie pojac istoty tego zjawiska (chociaz jasko juz zalapal o co biega i innym tlumaczy). :)

Jak zamontuję sondę zew i piec się załączy to do jakiej temp będzie podgrzewał wodę w c.o. ? Rozumiem, że w zależności od wybranej KG? Jak stwierdzi, że na zew jest -5C to powiedzmy do 28C a jak stwierdzi,że na zew jest -10 to do 30C. Tak?

A co w przypadku gdy jest tylko sterownik wew (CAR)? Będzie podgrzewał wodę , żeby mieć max sprawność?

W przypadku braku sondy zewnętrznej, temperaturę zasilania sam ustawiasz pokrętłem na CAR. Kiedy masz podłączoną sondę zewnętrzną, to tym pokrętłem regulacji temperatury, wybierasz krzywą grzewczą, która ustala temp. zasilania wg. temp. zewnętrznej, tak jak napisałeś powyżej.

Najsensowniej byloby gdyby piec grzal wodę (CO), pracowal z max wydajnością/sprawnością, czyli np grzał wodę do 40C.

Jezeli jest -5 na zew to , żeby pracował przrez 6h na dobę a gdy jest -10 to przez 8h na dobę, ale zawsze, żeby pracował z max sprawnosci, czyli podgrzewał wodę to temp przy której ma najlepszą sprawność. Tak?