if22 07.11.2014 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 A czy jak mam sondę zew i piec w kotłowni to musze miec termometr gdzies w salonie aby piec wiedział jaka jest temp w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Nie musisz mieć, gdyż przy prawidłowo dobranej krzywej grzewczej, kociol tak bedzie dobierał temperaturę zasilania, że w pomieszczeniach bedziesz miał stałą temperaturę.Problem pojawia się w przypadku dodatkowego źrodła ciepła np. kominka. Kociol nie wie ze zostalo uruchomione dodatkowe źródło ciepła i grzeje dalej.Dlatego warto mieć sterownik pokojowy, zwykły on/off, albo dedykowany. Podobna sytuacja może miec miejsce przy mroźnej, ale słonecznej pogodzie. Wowczas pojawiaja się zyski sloneczne, ktorych kocioł nie uwzględnia, co moze doprowadzić do lekkiego przegrzania nasłonecznionych pomieszczeń. Edytowane 7 Listopada 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.11.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) @mistalova, jasiek71 Czyli sugerujecie aby kupił taką sondę: http://pl.immergas.com/options/termostaty/sterowniki_dedykowane/sonda_esterna.htm a ja sugeruję żebyś sobie sam taką sondę zrobił. Kupujesz sensor KTY81/110 (koszt ok 2 PLN), do jego nóżek dolutowujesz kawałki przewodów, które za pomocą kostki łączysz z przewodem właściwym, wszystko chowasz np w hermetycznej, zewnętrznej puszce elektrycznej i już. Koszt takiej sondy zamknie się w kwocie 10-15 zł, więc sam sobie odpowiedz czy warto przepłacać za oryginalną obudowę Immerasa . Ja już wymieniałem ten sensor w oryginalnej sondzie i zrobiłem sobie drugą sondę do sterowania mieszaczem. Edytowane 7 Listopada 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 07.11.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 A czy jak mam sondę zew i piec w kotłowni to musze miec termometr gdzies w salonie aby piec wiedział jaka jest temp w domu? i tak, i nie. Mój sterownik pogodowy ma opcję, która umożliwia ustawienie poziomu wpływu temperatury pokojowej na parametry ogrzewania. Zatem teoretycznie funkcja grzania jest realizowana przez krzywą w zależności od temp. zewnętrznej, ale istnieje możliwość wpływania na nią przez monitorowanie temp. w pokoju. Domyślam się, że w przypadku różnych kotłów/sterowników może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Problem pojawia się w przypadku dodatkowego źrodła ciepła np. kominka. Kociol nie wie ze zostalo uruchomione dodatkowe źródło ciepła i grzeje dalej. to tylko złudzenie... jeżeli zaczniesz dodatkowo dogrzewać jakieś pomieszczenie to podniesie się w nim temperatura a co za tym idzie spadnie moc grzewcza podłogówki czy grzejnika, idąc dalej tym tropem mniejsze odbieranie energii spowoduje wzrost temp. na powrocie instalacji co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła lub jego czasowym wygaszeniu... tak samo przy słonecznej pogodzie, spada moc oddawana więc kociołek też zaczyna modulować... tak swoją drogą kto mając ciepło w domu( sterowanie krzywą zapobiega wychładzaniu się pomieszczeń...) rozpala jeszcze kominek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 07.11.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 DZisiaj udało się odpalić piec.Nie mam jeszcze sondy.Radzicie rozgrzać chałupę już trochę teraz (na start) czy poczekać na spadek temp? Jaką temp wody na podłogówkę polecacie? Na starcie ustawiłem 25C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 to tylko złudzenie... jeżeli zaczniesz dodatkowo dogrzewać jakieś pomieszczenie to podniesie się w nim temperatura a co za tym idzie spadnie moc grzewcza podłogówki czy grzejnika, idąc dalej tym tropem mniejsze odbieranie energii spowoduje wzrost temp. na powrocie instalacji co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła lub jego czasowym wygaszeniu... Jedno pomieszczenie az tak nie wpłynie na kocioł, aby się wyłaczył. Mniejsze oddawanie ciepła to fakt, ale jednak JEST to oddawanie ciepła, co nie jest zjawiskiem pozadanym przy dodatkowym kilkukilowatowym żródle ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jedno pomieszczenie az tak nie wpłynie na kocioł, aby się wyłaczył. Mniejsze oddawanie ciepła to fakt, ale jednak JEST to oddawanie ciepła, co nie jest zjawiskiem pozadanym przy dodatkowym kilkukilowatowym żródle ciepła tylko po co komplikować sobie życie udowadniając że można inaczej...? jakie oddawanie ciepła..?? jeżeli czynnik w układzie ma np.26* a odpalenie kominka w krótkim czasie podniesie temp. w danym pomieszczeniu powyżej tej która jest w podłodze to o jakim oddawaniu rozmawiamy...? a tak w ogóle to z czym się mierzymy ...? kilka kwh z kominka kontra kilkadziesiąt czy kilkaset "w" z podłogi, a pakowanie nadmiaru energii w jednym miejscu nie spowoduje że inne bardziej odległe pomieszczenia nagle nie będą jej potrzebowały.... no ale dla poprawienia sobie nastroju to można nawet całkowicie wyłączyć kocioł na czas kotłowania w salonie dla klimatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 to tylko złudzenie... jeżeli zaczniesz dodatkowo dogrzewać jakieś pomieszczenie to podniesie się w nim temperatura a co za tym idzie spadnie moc grzewcza podłogówki czy grzejnika, idąc dalej tym tropem mniejsze odbieranie energii spowoduje wzrost temp. na powrocie instalacji co będzie skutkowało zmniejszeniem mocy kotła lub jego czasowym wygaszeniu... tak samo przy słonecznej pogodzie, spada moc oddawana więc kociołek też zaczyna modulować... tak swoją drogą kto mając ciepło w domu( sterowanie krzywą zapobiega wychładzaniu się pomieszczeń...) rozpala jeszcze kominek...? Jasiu! Czy bys zrozumial na czym polega samoregulacja prawidlowo wykonanego wodnego ogrzewania podlogowego i dlaczego nie trzeba miec koniecznie sterowania per pomieszczenie jak przy kablach? No nie wierze! A jeszcze pare miesiecy temu udawales, ze ja jakies bajeczki wypisujew tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jasiu! Czy bys zrozumial na czym polega samoregulacja prawidlowo wykonanego wodnego ogrzewania podlogowego i dlaczego nie trzeba miec koniecznie sterowania per pomieszczenie jak przy kablach? No nie wierze! A jeszcze pare miesiecy temu udawales, ze ja jakies bajeczki wypisujew tym temacie. ja się tym zajmuję zawodowo... gdzie pisałem że trzeba sterować każdym pomieszczeniem z osobna przy układzie wodnym...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 ja się tym zajmuję zawodowo... Negowaniem moich postow? A coz Cie sklonilo, zeby przyjac jednak moj tok rozumowania w temacie samoregulacji wodnej podlogowki? Jakies nagle "olsnienie"? Czy po prostu zaczales sie uczyc, bo ostatnio nawet sie dowiedziales co to taktowanie pompy ciepla i kiedy moze wystapic (pomijam, ze nie rozumiesz jeszcze jak takiej przypadlosci instalacji mozna sie pozbyc). gdzie pisałem że trzeba sterować każdym pomieszczeniem z osobna przy układzie wodnym...??? Wystarczy, ze wychwalasz przy kablach "NCO" (cokolwiek to jest), jako wielka przewage nad wodnym ogzrewaniem podlogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 tylko po co komplikować sobie życie udowadniając że można inaczej...? jakie oddawanie ciepła..?? jeżeli czynnik w układzie ma np.26* a odpalenie kominka w krótkim czasie podniesie temp. w danym pomieszczeniu powyżej tej która jest w podłodze to o jakim oddawaniu rozmawiamy...? a tak w ogóle to z czym się mierzymy ...? kilka kwh z kominka kontra kilkadziesiąt czy kilkaset "w" z podłogi, a pakowanie nadmiaru energii w jednym miejscu nie spowoduje że inne bardziej odległe pomieszczenia nagle nie będą jej potrzebowały.... O czym ty piszesz ? Kto ma w mrozy temperaturę czynnika 26C ? W domu z prostym jedno, dwukanalowym DGP i WM ciepłe powietrze zostanie przetransportowane do innych pomieszczen, wiec po co je grzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.11.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ale po kiego groma robic z salonu kotlownie? Bo o regularnym kotlowaniu w kominku tutaj mowimy - naprawde rekreacyjne palenie (czyli raz na miesiac) nie ma za bardzo wplywu na funkcjonowanie CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Negowaniem moich postow? Wystarczy, ze wychwalasz przy kablach "NCO" (cokolwiek to jest), jako wielka przewage nad wodnym ogzrewaniem podlogowym. raczej odwrotnie, to ty za wszelką cenę próbujesz negować moje ... przy kablach tylko NCO się sprawdza ... tok rozumowania miszcza Pyxisa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ale po kiego groma robic z salonu kotlownie? aby udowadniać że "moje jest najmojsze" i spierd... sobie prostą i dobrą instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 16.11.2014 23:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jak zamontuję sondę zew i piec się załączy to do jakiej temp będzie podgrzewał wodę w c.o. ? Rozumiem, że w zależności od wybranej KG? Jak stwierdzi, że na zew jest -5C to powiedzmy do 28C a jak stwierdzi,że na zew jest -10 to do 30C. Tak? A co w przypadku gdy jest tylko sterownik wew (CAR)? Będzie podgrzewał wodę , żeby mieć max sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.11.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Nie ma czegoś takiego, jak samoregulacja podłogówki.Sterowanie zapewniają siłowniki i termostaty pokojowe. Pyknie sobie tu i tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Nie ma czegoś takiego, jak samoregulacja podłogówki. Sterowanie zapewniają siłowniki i termostaty pokojowe. Pyknie sobie tu i tam. Oczywiscie, ze jest taka samoregulacja, tylko dziala w druga strone. Dazy do wyrownania temperatury w pomieszczeniach. Obawiam sie jednak, ze nie jestes w stanie pojac istoty tego zjawiska (chociaz jasko juz zalapal o co biega i innym tlumaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 17.11.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Jak zamontuję sondę zew i piec się załączy to do jakiej temp będzie podgrzewał wodę w c.o. ? Rozumiem, że w zależności od wybranej KG? Jak stwierdzi, że na zew jest -5C to powiedzmy do 28C a jak stwierdzi,że na zew jest -10 to do 30C. Tak? A co w przypadku gdy jest tylko sterownik wew (CAR)? Będzie podgrzewał wodę , żeby mieć max sprawność? W przypadku braku sondy zewnętrznej, temperaturę zasilania sam ustawiasz pokrętłem na CAR. Kiedy masz podłączoną sondę zewnętrzną, to tym pokrętłem regulacji temperatury, wybierasz krzywą grzewczą, która ustala temp. zasilania wg. temp. zewnętrznej, tak jak napisałeś powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 17.11.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Najsensowniej byloby gdyby piec grzal wodę (CO), pracowal z max wydajnością/sprawnością, czyli np grzał wodę do 40C. Jezeli jest -5 na zew to , żeby pracował przrez 6h na dobę a gdy jest -10 to przez 8h na dobę, ale zawsze, żeby pracował z max sprawnosci, czyli podgrzewał wodę to temp przy której ma najlepszą sprawność. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts