Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sytuacja 1:

Wszystkie sterowniki pokojowe ustawiona na max = wszystkie pętle otwarte. Krzywa 15/28 -10/40.

Pompa pracuje w cyklach:

• 10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury.
  • 3 min przerwy = spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy
  • 10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury = osiągnięcie zadanej temp.
  • 3 min przerwy - spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy
  • i tak w kółko.

Sytuacja 2:

Sterowniki ustawione na oczekiwaną temperaturę w pokojach. Temperatura osiągnięta wszystkie pętle zamknięte przez siłowniki.

Spadek temperatury o 4 C w 2,5 - 3h = załączenie pompy na 10 min i znowu przerwa ok 3h

Sytuacja 3:

Sterowniki ustawione na oczekiwaną temperaturę w pokojach i otwiera się jedna dowolna strefa.

Pompa zachowuje się tak jak w Sytuacji 1.

Co robić dalej?

Ja bym wybrał sytuacje 1 tylko masz za małą histereze, w mojej pompie są "stopniominuty" które kontrolują czas pracy/pauzy pompy, chodzi o to żeby pompa troche dłużej pogrzała. W 10 minut nie nagrzeje wystarczająco mocno betonu i po chwili on szybko schładza wode i pompa się załacza ponownie. Szczególnie że beton wilgotny

Co do suszenia wylewki to u mnie trwało 6 miesiący(4 miesiące z ogrzewaniem), dopiero wtedy parkieciarze zgodzili sie przykleić deske.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzeba się zastanowić jak zrealizować wygrzewanie wylewki.

Na bieżąco zdawaj relacje, notuj.

Napisałeś ; " Różnica na zasilaniu i na powrocie u mnie to 10 C, "

Jaka jest nominalna dT dla tej PC??

Należy znaleźć kumatego serwisanta dla tej pompy.

Kolega mieszka z rodziną już w tym budynku??

Ustawione po nowemu i sprawdzam co będzie dalej.

Napisałeś ; " Różnica na zasilaniu i na powrocie u mnie to 10 C, "

Jaka jest nominalna dT dla tej PC??

Nie wiem gdzie to sprawdzić :-(

Kolega mieszka z rodziną już w tym budynku??

Tak już mieszkamy.

Znalazłem coś takiego do pompy

Zrzut ekranu 2018-11-9 o 18.14.41.jpg

Czy to oznacza, że pompa ma moc przy +7 od 4,52 kW do 11,3 kW i iverter sobie moduluje ile mocy potrzebuje? (już pytam z czystej ciekawości choć nie chce zamglić wątku.)

Pompa ma parametry zbliżone do Panasonica 9 kW/1f ;

- dla -15 C/35 C - moc = 6,00 kW,

- dla -15 C/45 C - moc = 4,58 kW,

- dla + 0 C/35 C/45 C - moc = 7,80 kW

- dla + 7 C/35 C/45 C - moc = 11,50 kW,

Czyli dla temperatur plusowych ma b.dużą moc a dla ujemnych

moc znacznie spada;

- dla - 20 C/ 35 C/45 C - moc ok = 4,00 kW,

Jak wygląda kwestia dostępności do serwisu PC???

Gdzie znajduje się ta rezydencja???

Proponuje aby w tych pokojach w których można;

- podnieść na sterowniku temperaturę o 5 C wyżej.

Edytowane przez Andrzej5101
Pompa ma parametry zbliżone do Panasonica 9 kW/1f ;

- dla -15 C/35 C - moc = 6,00 kW,

- dla -15 C/45 C - moc = 4,58 kW,

- dla + 7 C/35 C/ 45 C - moc = 11,50 kW,

Czyli dla temperatur plusowych ma b.dużą moc a dla ujemnych

moc znacznie spada;

- dla - 20 C/ 35 C/45 C - moc ok = 4,00 kW,

Jak wygląda kwestia dostępności do serwisu PC???

Gdzie znajduje się ta rezydencja???

- podnieść na sterowniku temperaturę o 5 C wyżej.

Z serwisem jest słabo. Jeszcze nie ma oficjalnego w PL.

Będę szukał kogoś do corocznych przeglądów.

- podnieść na sterowniku temperaturę o 5 C wyżej

Spróbuję. Do czego ma to doprowadzić? Pytam o cel by lepiej zrozumieć.

Andrzej5101

- podnieść na sterowniku temperaturę o 5 C wyżej,

dusk ;

Spróbuję. Do czego ma to doprowadzić?

Pytam o cel by lepiej zrozumieć.

1/ Twoja PC przy temperaturach plusowych ;

- ma b.dużą moc,

- szybko nagrzewa wodę w układzie grzewczym,

- często się wyłącza,

- a tym samym krótki czas pracuje

2/ Dlatego, aby wydłużyć czas pracy sprężarki ;

- obniżyłeś częstotliwość sprężarki,

- podniosłeś temperaturę zasilania,

- zwiększasz temperaturę w pokojach a tym samym

.....moc odbioru układu grzewczego

3/ Przy temperaturach zewnętrznych ujemnych, praca pompy będzie

... znacznie korzystniejsza, bo moc pompy będzie dużo mniejsza.

U mnie mimo że pompa niezbyt duża - 9KW i dodatkowo ma wyłączone grzałki to i tak nie ma szansy przy obecnej temperaturze na pracę bez taktowania.

U siebie wyłączyłem termostat , kombinowałem z krzywą , kombinowałem z deltą i nic.

Zbyt szybko się nagrzewa a podłoga długo trzyma temepraturę.

Było tak że pompa działała 8minut , 5 minut przerwy (łącznie z pracą samej obiegówki) i znów pompa 8 minut , więc bez sensu.

Włączyłem ponownie termostat , histereza 0,5 stopnia i taktowanie bardzo sporadyczne.

Myślę że przy dobrze ocieplonym domu z małym zapotrzebowaniem na enegię bardzo ciężko jest przy grzaniu stałym (bez termostatu) zmusić do pracy ciagłej , bo naprawdę pompa musiała by zejść naprawdę baaaaaardzo nisko z mocą...

U mnie mimo że pompa niezbyt duża - 9KW i dodatkowo ma wyłączone grzałki to i tak nie ma szansy przy obecnej temperaturze na pracę bez taktowania.

U siebie wyłączyłem termostat , kombinowałem z krzywą , kombinowałem z deltą i nic.

Zbyt szybko się nagrzewa a podłoga długo trzyma temepraturę.

Było tak że pompa działała 8minut , 5 minut przerwy (łącznie z pracą samej obiegówki) i znów pompa 8 minut , więc bez sensu.

Włączyłem ponownie termostat , histereza 0,5 stopnia i taktowanie bardzo sporadyczne.

Myślę że przy dobrze ocieplonym domu z małym zapotrzebowaniem na enegię bardzo ciężko jest przy grzaniu stałym (bez termostatu) zmusić do pracy ciagłej , bo naprawdę pompa musiała by zejść naprawdę baaaaaardzo nisko z mocą...

Też mam termostat i histereza 0,5 i jak termostat da sygnał do grzania to pompa się uruchamia i chodzi w cyklach 10 min pracy 3 min przerwy. Gdzie po tych 10 min osiąga zadaną temperaturę wody i się wyłącza. Po czym w 3 min temperatura wody spada o 4 i znów start. Jak termostat nie daje sygnału do grzania i wszystkie pętle są zamknięte to nie ma taktowania. Wkurza mnie ten szybki spadek temp. ale o tym już wcześniej pisałem.

- zwiększasz temperaturę w pokojach a tym samym

.....moc odbioru układu grzewczego

Zwiększyłem temperaturę w 3 pomieszczeniach. Termostat otwiera pętle i jak są otwarte pompa taktuje 10 min pracy i 3 min przerwy i zjawisko ze spadającą szybko temperaturą jest.

Też mam termostat i histereza 0,5 i jak termostat da sygnał do grzania to pompa się uruchamia i chodzi w cyklach 10 min pracy 3 min przerwy. Gdzie po tych 10 min osiąga zadaną temperaturę wody i się wyłącza. Po czym w 3 min temperatura wody spada o 4 i znów start. Jak termostat nie daje sygnału do grzania i wszystkie pętle są zamknięte to nie ma taktowania. Wkurza mnie ten szybki spadek temp. ale o tym już wcześniej pisałem.

Ale ty sterujesz na temperaturę wody CO czy pomieszczenia. Jak temperaturę wody CO to pompa powinna dochodzić do temperatury zadanej i modulować mocą w dół bo powrót będzie robić się cieplejszy. Do momentu gdy nie może już zmodulowac. Po wyłączeniu " grzania" gdy działa jeszcze pompa obiegowa to rzeczywiście temperatura wody zasilającej osiąga temperaturę powrotu (z 30C na 25C). Czy wtedy sterownik pompy widzi spadek i włącza pompę za chwilę. Ten czas pomiędzy wyłączeniem a włączeniem wynika może z algorytmu pompy, który nie pozwala od razu włączyć sprężarki.

Zwiększyłem temperaturę w 3 pomieszczeniach.

Termostat otwiera pętle i jak są otwarte pompa taktuje 10 min pracy i 3 min przerwy

i zjawisko ze spadającą szybko temperaturą jest.

Grzej nieco bardziej, niż normalnie - i też wietrz na maksa.

Jeżeli nie widzisz poprawy to ;

- należy zwiększać temperaturę,

- trzeba wietrzyć, jak tylko można w tych pokojach,

- im masz grubsze wylewki, ten stan będzie trwał dłużej,

- warto " zmarnować " troszkę ciepła, żeby podnieść ogólną sprawność

..instalacji i wydłużyć czas pracy sprężarki ,

Jeżeli nie widzisz poprawy to ;

- należy zwiększać temperaturę,

- trzeba wietrzyć, jak tylko można w tych pokojach,

- im masz grubsze wylewki, ten stan będzie trwał dłużej,

- warto " zmarnować " troszkę ciepła, żeby podnieść ogólną sprawność

..instalacji i wydłużyć czas pracy sprężarki ,

Zostawiam zwiększoną temperaturę w 3 pomieszczeniach. Rozszczelniłem okna by była delikatna cyrkulacja powietrza.

Rozumiem, że w tym czasie nie powinienem zwracać uwagi na taktowanie pompy?

Ale ty sterujesz na temperaturę wody CO czy pomieszczenia.

Pomieszczenia. Mam termostaty w większości pomieszczeń.

Edytowane przez dusk
Zostawiam zwiększoną temperaturę w 3 pomieszczeniach.

Rozszczelniłem okna by była delikatna cyrkulacja powietrza.

Rozumiem, że w tym czasie nie powinienem zwracać uwagi na taktowanie pompy?

Zwiększyłeś temperaturę na sterownikach w pomieszczeniach - OK,

Należy zwiększać temperaturę krzywej grzewczej, powiedzmy co 2 C,

Należy notować zachowanie PC

Ale czy tutaj nie wymagacie niemożliwego ?

Przy obecnych temperaturach , przy dobrze ocieplonych domach zapotrzebowanie na ciepło jest symboliczne.

Pompa 7KW , 9 KW czy 12KW na pewno nie zejdzie tak z nisko mocą aby nie modulować.

U mnie temperatura wody zbyt szybko nie spada i pompa raczej nie zejdzie tak nisko z mocą aby np. dogrzać bardzo delikatnie podłogę.

Myślę że przy obecnej temperaturze jedynie grzanie to grzanie czasowe albo za pomocą termostatu głównego i histerezy.

Myślę że grzanie ciągłe to trzeba sobie zostawić na zimę ...

U mnie na razie steruje termostat i tyle a ciągła pracę zostawiam sobie na zimę ..

Ale czy tutaj nie wymagacie niemożliwego ?

Przy obecnych temperaturach , przy dobrze ocieplonych domach zapotrzebowanie na ciepło jest symboliczne.

To jak wyjaśnisz to:

Wszystkie sterowniki pokojowe ustawiona na max = wszystkie pętle otwarte. Krzywa 15/28 -10/40.

Pompa pracuje w cyklach:

• 10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury.
  • 3 min przerwy = spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy

Gdyby działała automatyka przymykająca obwody - można by ją obwinić (np. PC nagrzała tylko łazienkę, bo to było jedyne niedogrzane pomieszczenie i się wyłączyła - a potem otworzyła się pętla np. w sypialni i szybko spadła przez to temperatura powrotu). Ale przy wszystkich pętlach otwartych jedyne wyjaśnienie, jakie mi przychodzi do głowy, to jednak spore obciążenie cieplne a duża wilgotność wiedzie do obwiniania mokrej wylewki i parowania wody technologicznej.

Czy masz inne wyjaśnienie pozwalające schłodzić temperaturę o 4* w 3 minuty przy "symbolicznym" zapotrzebowaniu na ciepło?

To jak wyjaśnisz to:

Może inaczej ...

Pytający ma 15cm wylewki i nie ma żadnej wentylacji , bo ciężko nazwać "wietrzenie" wentylacją ..

Ma wilgotność około 80% więc najpierw musi usunąć tą wilgoć i wtedy można mówić o "grzaniu".

Na razie to od przygotowuje się do uprawy chyba pieczarek , bo grzanie bez usuwania wilgoci to super rozwój grzybów a gazobeton w tym pomoże ;)

Najpierw to albo pootwiera okna dopóki jest dość ciepło i grzeje aby usunąć wilgoć , albo wypożyczy osuszacze ...

Rozkręcić na max pętle , wyłączyć termostaty , porozszczelniać na max wszystkie okna albo nawet kilka uchylić i grzać ...

Sorry, że jako ktoś nie mający PC i laik dopiero zbierający opinie wtrącę.

Z tego co czytam i widzę za naszą zach, granicą i co mówią mi znajomi tam mieszkający, to Ty Kaszpir masz nie niezbyt dużą a dużo za dużą PC.

Nie napiszę tego technicznym językiem pompiarzy ale wypytywany przez znajomego niemiecki instalator powiedział, że dobierając PC do zapotrzebowania na ciepło to liczą na ogół 70% plus 10% grzałki które mogą pracować w szczytowych minusowych temperaturach. Tymczasem Polsce pompy się dobiera na 100% lub przewymiarowuje ....bo tańsza taryfa.

I to możę być sedno problemu, że modulacja PC w cieplejsze okresy jest niewystarczająca i taktuje.

wypytywany przez znajomego niemiecki instalator powiedział, że dobierając PC do zapotrzebowania na ciepło to liczą na ogół 70% plus 10% grzałki które mogą pracować w szczytowych minusowych temperaturach. Tymczasem Polsce pompy się dobiera na 100% lub przewymiarowuje ....bo tańsza taryfa.

IMO prawda leży po środku. Jeżeli ktoś chce grzać 24/7 (bo ma np. PV) - to zgadzam się z niemieckim instalatorem.

Grzanie w taniej strefie przy małym zapotrzebowaniu na ciepło i bezwładności podłogówki będzie niezauważalne w temperaturze pomieszczeń. Jak ktoś chce tak grzać, to zmodyfikowałbym podejście tego Niemca - że owszem, wystarczy jak PC dostarczy 70% potrzebnego ciepła, ale pracując tylko w tanim prądzie.

Przykład dla domu o zapotrzebowaniu na CO i CWU 6MWh/r i 85kWh/24h przy -20* za oknem

1. Grzenie 24/7 wystarczy PC co sprężarką wyprodukuje przy -20* 2,5kW. Do tego grzałki co najmniej drugie tyle.

2. Grzenie 10/24 potrzebna PC ze sprężarką 6kW@-20* i z drugie tyle grzałek. Oczywiście tu jest pole manewru - można się zdecydować na słabszą pompę i częściej odpalać grzałki i/lub wyjeżdżać w drogą strefę.

Gość TwojPan
Jaka jest temperatura w pokojach???

Sterowniki w każdym pokoju - będą z nimi problemy

które po osiągnięciu zadanej temperatury w pokoju odcinają całkowicie pętle - ustawić je na max

Zastosuj sugerowaną krzywą

To raczej nie tak i jak czytam, nie masz PC.

Mam układ z termostatami w pomieszczeniach. W ubiegłym roku grzałem non stop i nigdy nie było problemu z taktowaniem przy wyższych temp zewnętrznych.

Układ z termostatami działa wyśmienicie. W każdym pomieszczeniu mam temp. jakiej potrzebuję. Po osiągnięciu zadanych temp. w pomieszczeniach, kiedy wszystkie termostaty zamykają siłowniki, pompa obiegowa zostaje wyłączona przez belkę np. Salusa. Po krótkim czasie, PC również. A chyba o to chodzi w takim układzie. Przy tak ciepłej i słonecznej pogodzie, termostaty są zbawieniem i oszczędnością. Szczególnie jak się ma np. mocno przeszklony dom.

Kolega ma problem, bo ma drabinki w łazience. Gdyby ich nie miał, a korzystał jedynie z pętli w podłodze łazienki i termostatu, efekt byłby zgoła odmienny. To są właśnie skutki nieszczęsnych drabinek w łazience. Do suszenia ręczników kupuje się grzejnik elektryczny z funkcją suszenia i po sprawie. Suszy kiedy i jak chce. Ale ma nad tym panowanie. Teraz pompa taktuje, bo ma odpalone drabinki non stop. Nagrzewają się i pewnie szybko stygną. Więc Pc je często dogrzewa. Ilość start-stopów może być spora. Przy nawet cienkiej wylewce i dużym rozbiorze ciepła, nigdy pompa nie włączała by się tak często. Aż tak często....

Jak chce grzać non stop, mając termostaty, powinien pootwierać wszystkie pętle na full i zostawić resztę termostatom i automatyce. Krzywa powinna być ustawiona odpowiedni, tak aby osiągał temp. zadaną na termostacie w salonie, albo w pomieszczeniu gdzie ma być najcieplej :)

Gość TwojPan

Nie napiszę tego technicznym językiem pompiarzy ale wypytywany przez znajomego niemiecki instalator powiedział, że dobierając PC do zapotrzebowania na ciepło to liczą na ogół 70% plus 10% grzałki które mogą pracować w szczytowych minusowych temperaturach. Tymczasem Polsce pompy się dobiera na 100% lub przewymiarowuje ....bo tańsza taryfa.

I to możę być sedno problemu, że modulacja PC w cieplejsze okresy jest niewystarczająca i taktuje.

Mądrzy ludzie, ci z zachodu. Ale dla nich PC to normalność od dawna.

Nawet przy takim doborze o jakim napisałeś, spokojnie można się grzać w 2T. Odpowiednia konstrukcja posadzki, pompa dobrana na styk i nie ma problemu. Lepiej czasowo, w największe mrozy wydłużyć nieco okresy grzania ponad 2T, niż przewymiarować PC.

Gość TwojPan

Tak już mieszkamy.

Ustaw krzywą najniżej jak się da, tak aby osiągnąć temperaturę jaką chcesz w najcieplejszym pomieszczeniu, ustaw termostaty w pozostałych pomieszczeniach wg. preferencji, ustaw wszystkie rotametry na max przepływ, sprawdź czy pompa obiegowa daje radę i tak zostaw. Teraz nie rób żadnego wygrzewania posadzek. Ja nigdy tego nie robiłem i nic się nie stało.