zibizz1 08.11.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Ostatnio właśnie koresponduje z takim co ma sterowanie krzywą plus sterowniki. Pompa taktuje mocno bo wydaje sie jej że powinna się właczyć i uruchamia się sprężarka, wszystkie pętle są pozamykane przez sterowniki bo w pokojach za ciepło i po 1-2 minutach sprężarka jest wyłączana bo temperatura jest za wysoka z powodu braku przepływu na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 08.11.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) EDIT:Dodam, że niezależnie czy sterowniki są czy ich nie ma to zachowanie pompy jest dokładnie takie samo choć... założenie sterowników spowodowało, że przerwy w pracy pompy są dłuższe jak zamknięte są pętle. Wtedy nie ma problemu. Pompa nagrzeje do 36 C i trzyma godzinami i mam wrażenie, że sterowniki pomogły bo przerwy w startach pompy są dłuższe. NAJWAŻNIEJSZE PONIŻEJ Potrzebuję podsumować. Może dla kogoś jeszcze będzie to użyteczne i wartościowe i znajdzie też rozwiązanie swojego problemu. Aby domknąć temat ważna jest da mnie odpowiedź na ostatni dylemat. Jak zadana temperatura na wyjściu jest w okolicach 24-26 C a na zewnątrz jest dość ciepło 14-16 C to pompa działa tak, że uruchamia się kila razy na dobę + na grzanie CWU. Rozumiem, że wtedy jest małe zapotrzebowanie na ciepło więc nie są potrzebne częste starty i dogrzewanie. Dobrze rozumiem? Jeżeli temperatura na zewnątrz spada i pompa po krzywej potrzebuje większej temperatury to zaczyna się pojawiać 1-2 uruchomienia na godzinę. Zauważyłem, że dzieje się to jak pompa potrzebuje więcej niż +30 na wyjściu. Widzę też, że jak na wyjściu temperatura jest większa to szybko spada mi temperatura w pętlach. Wygląda to tak:- Pompa bez problemu nagrzeje wszystko do +36C na jednym cyklu pracy. Czyli pracuje tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury i nie ma przerw. Czasami potrzebuje na to 10min a czasami 40 w zależności od temp. zewnętrznej i wewnętrznej (przy minusowych temperaturach nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić)- Temperatura szybko spada do +33-34 C i pompa się załącza i dogrzewa. Taki spadek temperatury czasami jest widoczny w 3 min a czasami trwa to 120 min w zależności ile pętli jest otwartych im więcej jest otwartych tym szybszy spadek. Różnica na zasilaniu i na powrocie u mnie to 10 C. Jak odłączam sterowniki i wszystkie pętle są otwarte to spadek temperatury jest zbliżony do 3-6 min i ponowne załączenie pompy, która pracuje aż nie osiągnie zadanej temperatury (bez przerw) i się wyłączy i znowu szybki spadek temperatury. Zastanawiam się co jest tego przyczyną. Pojawiły się głosy, że za mocna pompa tylko nie rozumiem czy mocna pompa ma związek z szybkim spadkiem temperatury i sygnałem załączenia pompy. Gdyby pompa była słabsza to temperatura by tak szybo nie spadała i pompa by się tak często nie załączała? Wydaje mi się, że spadek byłby taki sam tylko pompa dłużej by nagrzewała do zadanej temperatury nie 10 a 20 min. Trochę jak z gofrownicą która ma 500W i robi gorfa w 15 min i gofrownicą która ma 1500W i robi gofra w 5min. W takim razie: Czy zmniejszenie liczby uruchomień polega na wydłużeniu pracy pompy tak by pracowała np 3h i miała 1h przerwy i wtedy mam 6 uruchomień na dobę i 18h pracy pompy? Czy jak mam 12-13 ale krótszych uruchomień na dobę i łączny czas pracy pompy w ciągu doby 10h to gorzej niż w w/w przypadku? Jak tak to dlaczego? Najważniejsze: ile załączeń pompy na godziną/dobę jest wartością poprawną/prawidłową/zalecaną? Szukam zakończenia zdania: nieprawidłowa praca pompy powietrze-woda inverter jest wtedy gdy liczba załączeń na godzinę/dobę jest większa niż... Ostatni element to odpowiedź na pogrubiony tekst Jest ktoś, kto potrafi prezyzyjnie odpowiedzieć na tak zadane pytania?Bardzo szanuje wszystkie odpowiedzi. To co jest dla mnie trudne to interpretacja niektórych i wyciągnięcie z nich wniosków. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 8 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 08.11.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Jeśli to inwerter to tak powinien modulować żeby dostosować się do warunków oraz ustawień to ma związek ze sobą dlatego idealnie by było gdyby w momencie gdy jest ciepło pompa zjechała na minimum mocy i pracowała wolno czyli na małym obciążeniu , a jeśli jest zimno to zwiększa moc i podnosi parametry .Jeśli Twoja pompa jest za duża ponad 2razy to też pewnie nie może zjechać tak niski z mocą . ,dlatego masz bufor .Z obserwacji mojej pompy wynika że oczywiście ma to związek z temp zewn. pompa gdy temp w domu dochodzi do zadanej np ust. 22,5 na termostacie i brakuje jej jeszcze ok 1* to zwalnia i pobór mocy spada na ok 250/290W / Więc taka sytuacja wydłuża jej pracę gdyby cały czas pracowała na maxie to pewnie znacznie szybciej osiągnełaby zadaną temp , ale i szybciej by dom ją odebrał i pompa znowu by się włączyła / natomiast jak się rozpędza czyli rusza po przerwie wynikającej z histeryzy to ma pobór 500/800W oczywiście moduluje też przepływem .Dodatkowo jak pisałeś wcześniej pewnie wygrzewasz jeszcze dom i masz duży odbiór ciepła więc duże wahania temp. Edytowane 8 Listopada 2018 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 08.11.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jeśli to inwerter to tak powinien modulować żeby dostosować się do warunków oraz ustawień to ma związek ze sobą dlatego idealnie by było gdyby w momencie gdy jest ciepło pompa zjechała na minimum mocy i pracowała wolno czyli na małym obciążeniu , a jeśli jest zimno to zwiększa moc i podnosi parametry . Jeśli Twoja pompa jest za duża ponad 2razy to też pewnie nie może zjechać tak niski z mocą . ,dlatego masz bufor . Z obserwacji mojej pompy wynika że oczywiście ma to związek z temp zewn. pompa gdy temp w domu dochodzi do zadanej np ust. 22,5 na termostacie i brakuje jej jeszcze ok 1* to zwalnia i pobór mocy spada na ok 250/290W / Więc taka sytuacja wydłuża jej pracę gdyby cały czas pracowała na maxie to pewnie znacznie szybciej osiągnełaby zadaną temp , ale i szybciej by dom ją odebrał i pompa znowu by się włączyła / natomiast jak się rozpędza czyli rusza po przerwie wynikającej z histeryzy to ma pobór 500/800W oczywiście moduluje też przepływem . Dodatkowo jak pisałeś wcześniej pewnie wygrzewasz jeszcze dom i masz duży odbiór ciepła więc duże wahania temp. Dokładnie tak samo u mnie to działa. Czasami pracuje bardzo, bardzo delikatnie i wolno a czasami tak na maksa np. jak grzeje CWU. To prawda wygrzewam dom bo ogrzewanie to pierwszy sezon i to od połowy września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 08.11.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Dokładnie tak samo u mnie to działa. Czasami pracuje bardzo, bardzo delikatnie i wolno a czasami tak na maksa np. jak grzeje CWU. To prawda wygrzewam dom bo ogrzewanie to pierwszy sezon i to od połowy września. Jeżeli grzejesz od połowy września i jest to pierwszy sezon, to masz odpowiedź, dlaczego tak szybko wychładza się układ. A kiedy były robione wylewki i jakiej są grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 08.11.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Jeżeli grzejesz od połowy września i jest to pierwszy sezon, to masz odpowiedź, dlaczego tak szybko wychładza się układ. A kiedy były robione wylewki i jakiej są grubości? Wylewki były robione w tym roku na wiosnę. Grubość chyba 10 lub 15 cm (ta część wylana na rurki ogrzewania podłogowego) dokładnie nie wiem. Edytowane 8 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 08.11.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Od wiosny powinny przeschnąć. Zastanawiam się cały czas, dlaczego występuje tak szybkie wychłodzenie u ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 08.11.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 A masz reku ? może wietrzysz za mocno , były już tu takie przypadki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.11.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) nie chcę tu mieszać ale czemu taka krzywa ? - u mnie przy krzywej 15/25 oraz -10/35 pompa ostro taktowała, - po zmianie na 15/27 oraz - 20/37 jest ok, dodam że wszystkie pętle otwarte na max , Otwórz wszystko na max i testuj ustawienia krzywej . Parametr +10 wydaje się za niski przecież dom zapewne zaczyna potrzebować grzania już w okolicach +15 , natomiast parametr -10 za wysoko tutaj trzeba zacząć od -15 chociaż . Czyli kolega pagu ; -podniósł Tzasilania dla Tzew > 0 , - obniżył Tz dla Tzew < 0, - zmniejszył tym samym kąt nachylenia krzywej, Krzywa grzewcza dla kolegi dusk jest; - propozycją wstępną, do korekty, Kolega dusk wyciąga fałszywe wnioski; - zrób pierwszy krok tak jak zaproponowałem ; - obserwuj, zapisuj, notuj temp. zewnętrzną, - istota pracy PC polega na wydłużeniu czasu pracy pompy, - skracanie ilości włączeń, - sprężarka PC/PW pracuje stabilnie, jeżeli ilość startów wynosi < 2 na godzinę ;https://blog.karbon.com.pl/ogrzewani...-pompy-ciepla/ , - im wyższa Tzas ( przy temp.zewnętrznych > 5 C ) tym mniej wyłączeń, - PC nie musi pracować ciągle, jeżeli taktuje, zrób okienko, - " Temperatura szybko spada do +33 -34 C i pompa się załącza i dogrzewa " napisałeś; - należy w tym wypadku podnieść temperaturę zasilania ( krzywą ), - o ile?? to należy zaobserwować, empirycznie Edytowane 8 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 08.11.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]421409[/ATTACH] Czyli kolega pagu ; -podniósł Tzasilania dla Tzew > 0 , - obniżył Tz dla Tzew < 0, - zmniejszył tym samym kąt nachylenia krzywej, Krzywa grzewcza dla kolegi dusk jest; - propozycją wstępną, do korekty, Kolega dusk wyciąga fałszywe wnioski; - zrób pierwszy krok tak jak zaproponowałem ; - obserwuj, zapisuj, notuj temp. zewnętrzną, - istota pracy PC polega na wydłużeniu czasu pracy pompy, - skracanie ilości włączeń, - sprężarka PC/PW pracuje stabilnie, jeżeli ilość startów wynosi < 2 na godzinę ;https://blog.karbon.com.pl/ogrzewani...-pompy-ciepla/ , - im wyższa Tzas ( przy temp.zewnętrznych > 5 C ) tym mniej wyłączeń, - PC nie musi pracować ciągle, jeżeli taktuje, zrób okienko, - " Temperatura szybko spada do +33 -34 C i pompa się załącza i dogrzewa " napisałeś; - należy w tym wypadku podnieść temperaturę zasilania ( krzywą ), - o ile?? to należy zaobserwować, empirycznie Robię pierwszy krok i ustawiam, krzywą zgodnie z waszymi podpowiedziami. Obserwuję i podzielę się obserwacjami za parę dni bo myślę że wtedy będą dawały jakiś obraz. Ustawiam krzywą 15/28 -10/40 A masz reku ? może wietrzysz za mocno , były już tu takie przypadki . Nie mam reku. Wietrzę bo wilgotność w pomieszczeniach mam w okolicach 75-80%. Wietrzenie kilka razy dzienni po 3-5 min - przewiew i zamknięcie. Edytowane 8 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.11.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 hej ostatnio myślałem o problemie taktowania, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu ,ale myślę, że ; zmiana dT (zmniejszenie) na pompie może pomóc, pompa będzie dłużej pracować, co wy na to Przepływy optymalne dla Panasonica ; - przy Tzasil = 35 C i delta T= 5 C 12 kW/delta 5 st. - przepływ optymalny = 2,150 m3/h ; minimalny 19 L /min 09 kW/delta 5 st. - przepływ optymalny = 1,612 m3/h ; minimalny 10 L /min 07 kW/delta 5 st. - przepływ optymalny = 1,254 m3/h ; minimalny 10 L /min 05 kW/delta 5 st. - przepływ optymalny = 0.900 m3/h ; minimalny 5 L /min Dla takich przepływów powinna być zaprojektowana instalacja grzewcza budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 08.11.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Przy ustawieniu krzywej bardzo pomógł mi wpis z bloga.https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/ustawienie-krzywej-grzewczej-w-pompie-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 08.11.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 andrzej5101 ale ja pisałem o zmniejszeniu dt pompa będzie tak długo chodzić dopóki powrót nie osiągnie wartości ustawionej dt np standardowo TZ35*C TP30*C jak zmniejszę dt do np2 to pompa wyłączy się dopiero przy TP33*C więc pompa będzie pracować dłużej i może ograniczyć częste taktowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 09.11.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Pierwsze obserwacje: Sytuacja 1:Wszystkie sterowniki pokojowe ustawiona na max = wszystkie pętle otwarte. Krzywa 15/28 -10/40.Pompa pracuje w cyklach: 10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury. 3 min przerwy = spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy 10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury = osiągnięcie zadanej temp. 3 min przerwy - spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy i tak w kółko. Sytuacja 2:Sterowniki ustawione na oczekiwaną temperaturę w pokojach. Temperatura osiągnięta wszystkie pętle zamknięte przez siłowniki.Spadek temperatury o 4 C w 2,5 - 3h = załączenie pompy na 10 min i znowu przerwa ok 3hSytuacja 3:Sterowniki ustawione na oczekiwaną temperaturę w pokojach i otwiera się jedna dowolna strefa. Pompa zachowuje się tak jak w Sytuacji 1. Co robić dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.11.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Sytuacja 1: Wszystkie sterowniki pokojowe ustawiona na max = wszystkie pętle otwarte. Krzywa 15/28 -10/40. Pompa pracuje w cyklach: [*]10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury. [*]3 min przerwy = spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy, [*]10 min pracy = osiągnięcie zadanej temperatury = osiągnięcie zadanej temp [*]3 min przerwy - spadek temperatury o 4 C = uruchomienie pompy [*]i tak w kółko. - Zredukowałeś częstotliwość PC?? - Jaka była temperatura zewnętrzna, średnia w nocy? - Który pokój najbardziej wpływa na spadek temperatury wody w obiegu?? ....Czy są tam duże mostki cieplne??; - długie balkony od północy? - piwnica w ziemi z nie ocieplonymi ścianami, sufitem? - podwyższony, dużych rozmiarów ganek? Edytowane 9 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 09.11.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) WOW! ale szczegółowe pytania. Już spieszę z odpowiedziami. Zredukowałeś częstotliwość PC?? Zredukowałem do 50% Jaka była temperatura zewnętrzna, średnia w nocy? Wieczorem jak szedłem spać 6C jak wstałem rano o 6:00 4 C Z danych pogodowych 5 C Który pokój najbardziej wpływa na spadek temperatury wody w obiegu?? Mam wrażenie, że wszystkie tak samo. Nie ma znaczenia która sekcja się otwiera. Która by to nie była tak wpływa na zachowanie pompy jak w opisanej sytuacji 1 ...Czy są tam duże mostki cieplne??; Z tego co wiem nie ma. Dom jest dość dobrze i jednorodnie ocieplony. Nie mam miejsc, które mógłbym zidentyfikować jako duże mostki cieplne. - długie balkony od północy? Tak jest jeden balkon od północnego wschodu. 3 metry na 1,5m - piwnica w ziemi z nie ocieplonymi ścianami, sufitem? brak - podwyższony, dużych rozmiarów ganek? brak Dodam jeszcze, że różnica między temperaturą zasilania a powrotu to zawsze 10 C Edytowane 9 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.11.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Prawdopodobnie budynek nie miał zrealizowanego zabiegu ; " Wygrzewania wylewki "Wg.mnie, sugeruje; - zwiększenie temperatury krzywej do 30 C /15 C, - i obserwacja zachowania układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 09.11.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Prawdopodobnie budynek nie miał zrealizowanego zabiegu ; " Wygrzewania wylewki " Wg.mnie, sugeruje; - zwiększenie temperatury krzywej do 30 C /15 C, - i obserwacja zachowania układu. To prawda. Wylewka nie była wygrzewana. Grzeje dopiero od połowy września. Bardzo długo trwało zanim się "doprosiłem" o uruchomienie CO... Dodam, że wilgotność mam bardzo dużą (75 - 85%) i nie mogę się tego pozbyć. i obserwacja zachowania układu. Ile czasu powinienem dać sobie na nowych ustawieniach? To są dni/tygodnie/miesiące? Chodzi o to po jakim czasie szukać nowych/innych ustawień? Edytowane 9 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.11.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Trzeba się zastanowić jak zrealizować wygrzewanie wylewki.Na bieżąco zdawaj relacje, notuj.Napisałeś ; " Różnica na zasilaniu i na powrocie u mnie to 10 C, "Jaka jest nominalna dT dla tej PC??Należy znaleźć kumatego serwisanta dla tej pompy.Kolega mieszka z rodziną już w tym budynku?? Edytowane 9 Listopada 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 To prawda. Wylewka nie była wygrzewana. [...] Dodam, że wilgotność mam bardzo dużą (75 - 85%) i nie mogę się tego pozbyć. To pewnie masz tutaj winnego. Może nie jedynego, ale teraz sporo energii idzie, na dostarczenie ciepła parowania i odparowanie wilgoci z wylewki. Jak nie masz jeszcze okładzin, to wygrzej wylewkę wietrząc porządnie. Jak masz okładziny - to jest większy problem. Lepiej nie wygrzewać zgodnie z zasadami, bo popęka i/lub odklei się. Grzej nieco bardziej, niż normalnie - i też wietrz na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts