Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jestem właśnie w trakcie kupna swojego pierwszego mieszkania, przede mną remont a w raz z nim brak pomysłu na aranżację pomieszczeń. Moja największa zmora: kuchnia i łazienka.

Pomysły:

1) Łazienka - przesunąć ścianę łazienka-sypialnia na rzecz pomniejszenia wnęki w sypialni w której ma być szafa wnękowa

2) Salon - kominek, komin znajduje się na ścianie pomiędzy sypialnią a salonem - jeśli ktoś orientuje się jak to jest z kominkiem w kamienicy (formalności, zgoda sąsiadów itd.) dajcie znać :)

Kuchnia - brak pomysłu na ustawienie segmentu kuchennego (na wymiar)

plan mieszkania1.jpg

plan kuchnia.jpg

Korytarz jest wąski i brak miejsca na szafę czy zostawienie butów.Ścianę w łazience przesunęłam o 0,5 żeby się zmieściła wanna.

Co do kuchni to najlepiej pasuje rzucić kuchenkę na przeciwną ścianę ale tutaj pojawia się problem z możliwością przeniesienia gazu.

http://static.pokazywarka.pl/i/4906971/504767/juikop.jpg

kominek w kamienicy - wysokośc kondygnacji buydnku nie może być wyższa niż 4 o ile pamiętam.

Poza tym kominek zawali ci maly pokój powierzchniowo. Już lepiej lekka koza.

Masz tam chyba ścianę nosną - o ile mają być zmieniane otwory drzWiowe, to trzeba projekt konstrukcyjny zrobić

http://images66.fotosik.pl/358/d4595ede0568f992.jpg

• 4 weeks później...

Pomysły:

1. Powiększenie łazienki przesuwając ścianę łazienka-sypialnia

2. W pomieszczeniu sypialnia zrobienie kuchnio-jadalni-salonu tylko czy pokój nie jest za mały?

Z podłączeniem wody, kanalizacji nie będzie problemu natomiast co z przeciągnięciem rury gazowej i brakiem komina - segment kuchenny chciałabym żeby był w pomniejszonej wnęce?

Chcielibyśmy zyskać dodatkowy pokój przenosząc kuchnię w inne pomieszczenie, remont mieszkania dopiero się zacznie - ściany będzie trzeba na nowo kuć z uwagi na źle przeprowadzony montaż instalacji elektrycznej więc właściwie jeszcze wszystko możemy zmienić. Jakieś pomysły?smiling smiley

20141206_1041351.jpg

20141206_1043141.jpg

20141206_1043371.jpg

20141206_1043471.jpg

plan mieszkania.jpg

• 2 weeks później...

Jakieś pomysły na wykorzystanie wnętrza? Wychodzi na to że segment kuchenny (będzie robiony na zamówienie) musi być na ścianie z kominem gdzie jest wnęka której nie można przesunąć z uwagi na okno - okno jest trzyskrzydłowe z czego dwa skrzydła "dochodzą" do ściany, jedno skrzydło jest w łazience.

Chciałabym aby segment był bez skosów, zaokrągleń a kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić mając wnękę 35cm - nie chciałabym żeby od momentu zakończenia wnęki półka kończyła się o 35cm dalej.

plan kuchnia.jpg

20141206_1043371.jpg

20141206_1043471.jpg

Mieszkanie jest aktualnie przed remontem, zawsze można zmienić położenie kuchni

plan (1).jpg

Po przesunięciu drzwi kuchnia sie robi bardziej ustawna - zyskujesz całą lewą ścianę na zabudowę.

1)We wnęce blat standardowej głębokości a dalej przy kominie jego kontynuacja w formie waskiej półki ok.25cm szerokości . Można też dostawić ściankę 25cm(czerwona na rysunku) na końcu komina i powstaną dwie wnęki - jedna o głębokości standardowego blatu a przy kominie płytsza, do dowolnego zagodpodarowania, np. na dole grzejnik a powyżej półki.

1.jpg

2) We wnęce płytki blat(35cm)

2.jpg

• 3 weeks później...

Wczoraj dostałam projekt kuchni, niby jest ok jednak coś mi w nim nie pasuje. Nie jestem przekonana do uskoków w ustawieniu mebli oraz czy dwa słupki (lodówka pod zabudowę + piekarnik) nie będzie zabierał zbyt dużo światła (w wersji przy oknem). Jeśli macie jakieś propozycje piszcie proszę :)

Kuchnia z MDFu w kolorze białym, blat w kolorze czarnym lub szarym.Podzielcie się swoimi doświadczeniami, lepszy mdf mat czy połysk? Różnica w cenie 1000zł.

Jaka podłoga będzie pasowała do takiej kuchni? Co dać (płytki, farba lateksowa) powyżej blatu?

Ashampoo_Snap_2015.01.11_12h34m41s_003_.jpgAshampoo_Snap_2015.01.11_12h43m58s_004_.jpgAshampoo_Snap_2015.01.11_12h57m45s_006_.jpgAshampoo_Snap_2015.01.11_12h58m08s_007_.jpgplan mieszkania.jpg