Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto budowac domek z takimi funduszami

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Z racji, ze juz czas rozejrzec sie za swoim gniazdem mysle co by tutaj wybrac. Na poczatku myslalem nad mieszkaniem. 200/250 000 zl jednak pomyslalem czy nie lepiej by tak wybudowac maly domek (tak do ok. 80m, mysle ze bylby w sam raz. Chodzi glownie o tanie wybudowanie - oczywiscie w granicach rozsadku. Domek parterowy albo z poddaszem uzytkowym. Dzialki brak, mysle, ze do 60k bym kupil. W takim razie zostaje 190k na budowe. Czy warto z takimi funduszami sie pchac w ogole za budowe?

I druga kwestia; przegladalem internet z gotowymi projektami domkow tanich w budowie. I np. Jak to w praktyce wyglada, powiedzmy domek kosztuje 160000 w systemie zleconym razem z wybudowaniem. Jak te koszta wygladaja w praktyce? Czy rzeczywiscie jest to sredni koszt budowy?

Na razie za dużo jest "myślę o..., myślę, że ...". W takim budżecie zmieszczą się tylko majsterkowicze-pasjonaci, którzy dysponują tanim lub najlepiej darmowym zapleczem pomocników (najczęściej rodzice/teściowie/rodzeństwo). Ceny budowy na stronach biur architektonicznych są nierealne, często są zaniżone nawet dwukrotnie. 250.000 to budżet dla majsterkowicza, który ma już uzbrojoną działkę o dobrych warunkach geologicznych. Wtedy można myśleć o parterówce 80m2, akurat będzie na budowę i na papierkologię.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

A więc da się. To dobrze. Ogólnie trochę poczytałem i wychodzi na to, że jeśli chodzi o cięcie kapitału najlepiej brać z poddaszem używkowym.

Z racji, że koszty ogrzewania mniejsze, mniejszy dach, fundamenty itp. Teraz tak pomyślałem, że mógłbym wybrać właśnie taką opcję. Moim priorytetem byłoby zrobić dół cały, górę jak będą fundusze, bądź w dalszym czasie. Część prac mogę zrobić samemu. Malowanie itp. Płytki tęż myślę położę.

Jeszcze jedno pytanie, jaka jest najlepsza opcja ogrzewania domu? Węgiel, drewno, czy co? Stosunek jakości/ceny wykonania/ceny na opał.

jeśli chodzi o cięcie kapitału najlepiej brać z poddaszem używkowym.

Teza jest nieprawdziwa. W małych domkach nie ma znaczenia czy parterowy czy z poddaszem. Przy poddaszu dochodzi ci więcej metrów na komunikację i koszt schodów oraz pełnego stropu. W parterówce masz nieco większy fundament, ale za do strop mozesz mieć lekki lub nie mieć wcale (dom otwarty do połaci dachowej o niewielkim nachyleniu).

Ogrzewanie małego domku - tylko prąd (+ styropian 20-25 cm na ścianie). Gaz tylko kiedy jest przy dzialce. Odpada paliwo stałe, gdyż wymusza zwiekszenie metrów powierzchni na kotłownię. Odpada budowa komina. Za to, co zaoszczędzisz wydaj na rekuperację.

Jak wyżej. 80 metrów i użytkowe poddasze ? Schody cię zjedzą :sick:

Pewnie już tu jakieś 500 razy było, ale jeszcze raz:

Prosta bryła /prostokąt bez żadnych tam wykuszy itp/, dwuspadowy dach, tak zaprojektowane żeby był jeden komin najlepiej w szczycie dachu, bez żadnych tam fiku miku typu okna dachowe, taras, wielkie przeszklenia, drogi czy ozdobne płotomury można zrobić tam kiedyś za parę lat.... Oczywiście bez garażu w bryle, to chyba oczywista oczywistość.

Uwzględnić też trzeba koszty ew. przyłączy - czy prąd, woda, gaz /kanalizacja?/ są blisko,

czy jak kupisz gdzieś kawałek pola w polu to trzeba z daleka ciągnąć...

Edytowane przez beton44