Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorące-zimne kaloryfery - piec gazowy Vitodens222

Nolimit

Recommended Posts

WItam,

Posiadam w/w piec gazowy. Mam problem, gdyż jak ustawiam temp. w pokoju np. na 21 stopni to piec załącza się i grzeje mega mocno (kaloryfery są gorące) i bucha takim ciepłem nie do oczekiwanych 21 stopni tylko jakby się blokuje i 'jedzie' do 22 i wyżej. Jak osiągnie temp wg niego 21 stopni wyłączają się kaloryfery i stygną do końca. Co za tym idzie robi się znowu zimno. Piec się za jakiś czas załącza i znowu grzeje kaloryfery mega mocno tak do temp 22 stopni albo wyzej. I tak w kółko.

Czy można ten piec ustawić żeby grzał prawidłowo czyli żeby kaloryfery grzały cały czas w średnim stopniu a nie raz gorące a za chwile zimne. Można szczerze powiem od takiego grzania dostać niezłego stresu gdyż zamiast temp oczekiwanej i stałej mam raz goraco ze nie da sie wytrzymac a zaraz zimno...

Ten typ tak ma czy serwisant źle ustawił piec?

Serdecznie pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.

Ustawiam temp na sterowniku w pokoju np 21 stopni. Grzejniki grzeja sa max gorące. Jak juz jest tak 22 moze 23 stopnie przestaja grzac grzejniki ale na sterowniku jest 21. Grzejniki staja się zimne i jest coraz zimniej a na sterwoniku nagle jest 23 stopnie... czyli jakby ten sterownik sie blokuje grzeje dalej mimo dogrzania do wymaganej temp. na sterowniku jest np 20,8 a w pokoju jest 22. Za chwile jak przestanie grzać piec, na sterowniku pokazuje się 22 stopnie. Poźniej temp spada do tych 20,4 i dopiero zaczyna grzać odnowa mimo że ma byc temp w pokoju 21. I znowu grzeje do 22, 23 stopni. Grzejniki raz sa gorace a za chwile zimne i zanim sie zalaczy znowu piec to tez juz odczuwa sie ze temp jest za niska bo jak ustawiam ze ma byc 21 to piec zaczyna grzac dopiero przy 20,4 a pozniej nagle dogrzewa do 23 mimo ze mialo byc 21.

NIe utrzymuje wymaganej temp tylko sa odczuwalne fale goraca i pozniej nagle zimo i tak non stop.

może sterownik jest w jakimś dziwnym miejscu i temp. później dociera

ja mam teraz w pokoju grzejnik zakrecony, jak u siebie póśczisz 50 stopni na grzejnik to sie nie dziwie ze sie robi gorąco

może masz jakąs funkcje że kocioł musi pracować jakiś minimalny czas albo sterownik ma jakis "wybieg"

ale to co opisujesz to jakby sterownik głupiał, postaw przy nim zwykly termometr zeby porównać zmiany temp.

Miałem 55 stopni, teraz ustawiłem na 50. Tyle ze dalej kaloryfer stygnie do konca i dopiero załącza.

Na ile ustawić w takim razie? Chodzi mi też o to żeby woda była w kranie była ciepła pod prysznic.

Na sterowniku jest 20,9 na 2wóch innych termometrach jest 22. Ustawione na sterowniku jest że ma byc 21 stopni. Teraz już piec nie grzeje kaloryfery stygną i są prawie zimne już.

grzejnik jest zimno z 2 powodów:

pomieszczenie jest nagrzane i sterewnik wyłączyl ogrzewanie

kocioł nie może zejść z moca i się wyłącza żeby nie przekroczyc temperatury zadanej

jak sie obseruje kocioł i sterownik to widać czy sterownik każe grzać

ciepłą wodę ustawia się niezależnie

Kocioł grzeje tak jak sterownik oraz w tym samym czasie się wyłącza.

Ok, pomieszczenie jest nagrzane (nawet za bardzo o kilka stopni) kaloryfery robią sie zupelnie zimne w związku z tym odczuwalna jest zmiana temperatury i to o kilka stopni gdyz ponowne załączenie kotla jest wtedy gdy temperatura spadnie do 20,6 mimo ustawionej 21. Włacza sie ogrzewanie i grzeje do 23 stopni. Czyli jak piec grzeje siedze w koszulce a jak stygnie musze zalozyc swetr i czekac az znowu bedzie laskaw grzac. I tak cały czas. Zrobiłem teraz temp kotla na 40 stopni na kaloryfery. Zobacze czy cos to d ale watpie. Wg mnie grzejniki powinny utrzymywac stala temp w pomieszczeniu.

Mialem tak jak byl piec olejowy. Po zmianie na gazowy vitodens 222 problem. Moze to wina pieca, dowiedziałem sie ze u znajomych jest dokladnie tak samo. Tyle ze im ustawial ten sam serwisant. Moze nie umie ustawic prawidlowo....

ustawiam temp. w pokoju np. na 21 stopni

Jeśli tak ustawiasz programator pokojowy to dlaczego przegrzewa pomieszczenie do temp 23* - może jest uszkodzony? Zwykle taki programator wyłącza kocioł jeśli temp przekroczy o 0,25* lub 0,5* temp zadaną.

Edytowane przez kbab

No własnie stąd moje pytanie bo nie wiem dlaczego przegrzewa. On jakby się blokuje. Czyli na normalnym termomentrze jest juz 23 stopnie a u niego 21. Jeśli zatrzymam grzanie na sterowniku - czyli zmniejszę temp do 20,8 to natychmiast pojawia się temperatura 23 stopnie - czyli taka jaka faktycznie jest w pomieszczeniu. Jeśli nie zatrzymam sterownika to będzie grzał o kikla stopni za dużo. Tak samo załącza się za późno, jest już zimno dłuższy czas on dopiero się załącza.

Raczej nie jest to wina sterownika, gdyż znajomi mają ten sam piec za to inny sterownik (starszy typ) i jest dokłądnie to samo. Myśleli że jest to spowodowane tym że ich sterownik może wyznaczać temp co stopień. Niestety mój wyznacza co 0,2 stopnia i też nie da się ustawić żeby grzał z i do odpowiedniej temperatury.

I jeszcze jedno: jak ci się nagrzewają grzejniki mega mocno skoro miałeś ustawiona temperaturę na kotle na 55st?

Inna sprawa to ten kociołek jest do podłogówki lepszy. Dawać do do grzejników to jednak dziwny pomysł IMO.

Planuje dokładnie ten sam model.

Edytowane przez autorus

Panowie, dziękuję za rady.

Od razu piszę, że ja nie mam pogodówki, wiec chyba krzywych nie trzeba ustawiać. Miałem w olejowym, były z nią same problemy. Teraz wywaliłem, gdyż co mnie interesuje temp za zewnątrz. Ja chcę mieć tyle stopni w pokoju. Dlatego mam pokojowy, przenośny sterownik.

Co do tego że przy 55 stopniach są gorące grzejniki to prawda. Są mega ciepłe - nie da się praktycznie dłużej dotknąć. Jest fala gorącego powietrza jak zaczynają grzać i praktycznie natychmiast robi się ciepło, poźniej gorąco a na końcu się wyłączają i stygną do zimna.

Zmiana temp. na 40 stopni dała efekt w postaci tego, że nie ma już gwałtownych zmian temp. Jest w miarę ok. Kaloryferty dłużej trzymają cieplo, piec dłużej pracuje ale na końcu i tak kaloryfery stygną.

Co do tego że zły piec to różne opinie. Wiadomo co fachowiec, serwisant, złota rączka, autoryzowany sklep to inne rady. Ciężko coś ustalić gdyż nawet u tego samego producenta w 3 sklepach autoryzowanych 3 inne opinie... Jak ze wszystkim.

Niestety pieca już nie zmienię. Wybrałem najlepsza firmę, piec chyba też nie z niskiej pólki. Wiadomo że ogrzewanie podłogowe jest lepsze, ale niestety nie będę tego zmieniał. Ze spalania jestem zadowolony, ekonomicznośc wg mnie jest dobra. Tylko stygnięcie do zera kaloryferów jest dziwne i raczej tak nie powinno być.

Jeśli chodzi o te rady:

"1. Wywalic termostat, zalozyc zworke na kociol.

2. Na grzejnikach ustawic wymagana temperature za pomoca glowic termostatycznych.

3. Ustawic na kotle 50'C."

Musi to zrobić serwisant czy jest to do ogarnięcia? I czy na pewno to pomoże?

zeby tak zrobić to musiałbyś na jednym grzejniku nie miec regulacji ale przegrzejesz pomieszczenie albo taki zawór ciśnieniowy, nie wiem jak sie dokladnie nazywa, ktory sie otworzy(pod wplywem cisnienia pompy) jak sie zamkna wszystkie głowice, bo pompa musi miec jakiś obieg.

zostaw jak jest, jeszcze trochę zimniej sie zrobi to bedzie pracować tak jak trzeba

Ze co? To vitodens 222 nie ma bypassu?

Zawsze myslalem ze viessmanny to pozadne kotly, dziwne.

Skoro brak bypassu, to faktycznie dla bezpieczenstwa z jednego grzejnika (prawie zawsze jest to grzejnik w lazience) trzeba zdjac glowice. Jesli jednak bedzie tam za goraco, to skryzujesz ten grzejnik.

Efekt? Zawsze letnie grejniki i komfort nieosiagalny przy sterowaniu on/off.