Nolimit 21.11.2014 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Niestety zmniejszenie temp na piecu do 40 stopni nic nie dało. Jedyny efekt to wiadomo, tak szybko kaloryfery się nie nagrzewają ale i tak wystygają do końca tyle ze dłużej. Mimo to poprawy zbytniej nie ma. Jeśli chodzi o to że jak przyjdzie mróz to będzie lepiej to niestety nie bo rok temu w zimę tez wystygały do końca. Wszedłem jeszcze na stronę viessmanna i polecają ten piec do ogrzewania gazowego, kaloryfery. Czyli albo coś serwisant źle ustawił albo nie wiem. Wątpię żeby polecali taki piec i miałby się on tak zachowywać. Jest to trochę niedorzeczne przy piecu w tej skali cenowej i polecany przez wiodącą firmę jako idealnie pasujący do takiej instalacji jaką mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.11.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 jeśli w pomieszczniu jest ciepło to po co ma grzac? mozesz odpiąć sterownik, założyc zworkę, tylko że jak zobaczysz ile gazu pociągnie to wrócisz do sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A o radiacji IR to, slyszal? Komfort przy zawsze cieplych grzejnikach jest znacznie wyzszy niz przy wylaczonych - nawet przy takiej samej t. powietrza, ktora btw trzymaja glowice, zeby nie przekroczyla zadanej t. A o tym wiekszym zuzyciu przy zworce to nawet nie skomentuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.11.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A o radiacji IR to, slyszal? Komfort przy zawsze cieplych grzejnikach jest znacznie wyzszy niz przy wylaczonych - nawet przy takiej samej t. powietrza, ktora btw trzymaja glowice, zeby nie przekroczyla zadanej t. A o tym wiekszym zuzyciu przy zworce to nawet nie skomentuje... w pokoju grzejnik wyłączony i siedze na krótki rękaw.... może troche radu do kieszeni wsadzę i będę uradowany jak Skłodowska ludzie sterowniki pokojowe kupują zamiast obrazka, że też na to nie wpadli że nie zaoszczędzą, pewnie kocioł wie czy przy danej temp. zewnętrznej świeci słońce czy nie albo czy mamy gorąco od piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.11.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 w pokoju grzejnik wyłączony i siedze na krótki rękaw.... może troche radu do kieszeni wsadzę i będę uradowany jak Skłodowska ludzie sterowniki pokojowe kupują zamiast obrazka, że też na to nie wpadli że nie zaoszczędzą, pewnie kocioł wie czy przy danej temp. zewnętrznej świeci słońce czy nie albo czy mamy gorąco od piekarnika 22'C przy wylaczonych grzejnikach i mi zimno, 22'C przy wlaczonym obiegu i mi cieplo. Tak jak i wielu osobom z forum. I nie jest to efekt autosugestii. Ludzie kupuja sterowniki, bo sa skapi z natury i chca oszczedzac na oknach czasowych w programach grzania. A jak sie zrobi cieplej od zyskow to glowica przymknie bardziej zawor. Ci, ktorzy mieszkali w blokach znaja ten komfort ciagle pracujacych grzejnikow. Co do zuzycia gazu - ono zalezy tylko i wylacznie od delta t. pomiedzy t. zewn. a t. wewn. - czyli od strat budynku, czyli od tego jak solidnie jest zaizolowany dom. Kwestie zuzycia pradu na ciagla prace kotla i pomp pomijam - te 50pln miesiecznie to nie sa jakies kokosy - stac mnie na dom to place, nie stac, to ide do blokow. Moze Ty nie czujesz dyskomfortu zimnych, cieplych, zimnych, cieplych grzejnikow, ale zarowno ja, jak i wiele osob tak. Ale sa tacy co podobno uwazaja 20'C za komfortowa temperature... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 A jaki jest sterownik? Bo jesli prosty zwykły jakiś euroster to jak poamiętam on działa na zasadzie włacz wyłacz i koniec. Aby wykorzystać możliwości kotła musi być bardziej zaawansowany sterownik. Tak ja to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 22.11.2014 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Euroster 2006 TX bezprzewodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 mam ten sam. A jak podłączyłeś do viessmann? odnośnie tego sterownika to cudów nie spodziewaj się. On właśnie działa on-off. A kocioł masz z wyższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 22.11.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Podłączał serwis, który też zaproponował ten sterownik bo DOBRZE współpracuje z piecem... W takim razie jaki kupić inny dobry sterownik? Czy temp. na piecu 40 st jest ok? Gdzieś własnie przeczytałem, że nie może być temp za niska bo piec się psuje. To prawda? Teraz mam ustawione na 40 i jak się załącza to grzeje powoli, kaloryfery dają ciepło powoli tylko że cały czas piec grzeje bez przerwy, dość długo bo ustawiam sobie wyższa temp w pokoju zeby nie musiał się wyłaczać sterownik i 'gasły' kaloryfery. Jak dochodzi do granicznej temp to ustawiam kilka stopni wyżej i dalej sobie powoli grzeją kaloryfery. Jest minej więcej ok jesli chodzi o komfort, ale czy teraz nie idzie więcej gazu niz systemem poprzednim czyli mega szybkie grzanie do rządanej temp i wyłacza się i pózniej dłuzsza przerwa w grzaniu i znowu się załacza. Który wariant korzystniejszy jesli chodzi o ekonomicznosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Osobiście zamówiłem pogodówke viessmann. Nie będę sie mądrzył bo nie jestem specjalistą. IMO ten sterownik który mamy nie nadaje się do tego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 22.11.2014 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 no ja miałem wcześniej pogodówkę i właśnie zmieniłem bo nie byłem zadowolony. Co mnie obchodzi jaka jest temp na zewnatrz ja, che miec w srodku odpowiednio. A z pogodowka to ciagle sie przestawia. Zalezy tez czy jest w cieniu czy w sloncu itd. Dla mnie bez sensu ale jak widac pokojowy tez nie zdaje egzaminu. Chyba ze jest jakis lepszy co by trzymal temp. bez wylaczania/wlaczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 25.11.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 także posiadam podłogówkę z kotłem Vissmana ale musze teraz dobrać do tego sterowanie. Czy ktoś mógłby mi doradzić system sterowania wersję bezprzewodową do takiej instalacji? Mam wydzielone cztery strefy grzania.Na chwilę obecną posiadam informacje ze stron producentów systemów sterowania Danfoss, Ferro i Eroster.Który system sterowania jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 26.11.2014 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Hmm... czyli mam wrócić do pogodówki którą niedawno zdemontowałem? Zdjąłem ją własnie dlatego że nie dawała takiej temp jaka powinna być. Co chwilę się to 'psuło' i zaleznie od tego czy było słońce czy zachmurzenie różnice temp były i nigdy nie szło ustawić takiej jaka powinna być w pokoju. Co było dla mnie bez sensu. Bo ja chcę mieć temp w pokoju odpowiednią a nie taką jaka jest na dworzu albo wg pogodówki jest... Pamietam że wtedy musialem co chwile chodzić do pieca i redukować bądz podwyższac temp o 2 stopnie.... Żeby to zniwelować zaproponowano mi sterownik pokojowy i wtedy miałem mieć temp jaką chcę. Pytanie - czy jest jakis sterownik który będzie dobrze działał czy wszystkie są na tej samej zasadzie? Teraz mam przynajmniej ten plus ze nie musze chodzic do pieca tylko klikam na sterowniku ktory jest przy mnie. Montowac pogodówkę która juz mialem i nie spełniała wymagan jest dla mnie bez sensu. Jest jakies inne racjonalne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nolimit 02.12.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Czyli regulator jest dobry? Jak zmienię na inny -nic to nie da do mojego problemu? Pytałem jeszcze o skutki tego, ze teraz piec mam ustawiony na 40-45 stopni i skutkiem tego jest ciagla jego praca. Czy to dobrze czy zle? Chodzi mi o techniczne aspekty oraz ekonomiczne. Lepiej jest jak grzeje caly czas czy z przerwami - czyli wylacza sie i zalacza co jakies 30 min? Jak to wplywa na pobor gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.12.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 jak grzeje cały czas to znaczy że odbior mocy jest w zakresie mocy kotła czyli jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 10.12.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Automatyka pogodowa działa bardzo dobrze tylko wymaga odpowiedniej regulacji. Jak jest projekt to regulacja zajmuje 10 minut, przy braku projektu trzeba jej poświęcić trochę więcej czasu ale też nie jakoś gigantycznie. Problem że jak instalator dobiera moc kotła i moc grzejników z powierzchni budynku albo z plam na słońcu to niema żadnych danych wejściowych dla pogodówki, więc w większości ustawia na tzw czuja a potem użytkownicy mają problem. Oczywiście żaden instalator nie przyzna się do błędu albo niewiedzy tylko zwala na producenta kotła, że dał kiepski regulator. Pogodówkę (czujnik temperatury) umieszcza się od strony północnej na wysokości około 2-3m od gruntu. Nie może być narażona na działanie promieni słonecznych. Na jej podstawie kocioł określa temperaturę wody grzewczej. Jeżeli mamy kocioł kondensacyjny to z pogodówki i odpowiednio dobranej krzywej grzewczej należy jak najbardziej korzystać ponieważ to przynosi konkretne oszczędności. Jak pogodówka jest ustawiona od pł,pd,ws to będzie dawała oszukane odczyty i kocioł zacznie głupieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts