Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy użytkownik gazu prosi o wytłumaczenie problemu

Gołąb

Recommended Posts

Witam - jako nowy użytkownik podpisałem umowę kompleksową na dostawę gazu z PGNiG w taryfie W-3,którą mi narzucono / mimo sprzeciwu/ w połowie pażdziernika tego roku. Po przeanalizowaniu zużycia gazu w roku umownym / nie przekroczę 1200m3 / i cennika, zareklamowałem umowę i zostałem przeniesiony

do taryfy W-2. z dniem 01.12.2014r. Osoba mnie obsługująca nie umiała mi odpowiedzieć konkretnie na pytania plącząc się w odpowiedziach. Oto moje pytania :

1) - jak liczyć zużycie gazu w taryfie W-3 umowa podpisana 15.10.2014r a zainstalowanie licznika i puszczenie gazu 22.10.2014r przez 40 dni do dnia 30.11.2014r

2) - jak liczyć zużycie gazu w taryfie W-2 po reklamacji od dnia 01.12.2014r do jakiego dnia ? / jeśli rok umowny w moim mieście zaczyna się 01kwietnia a kończy się

30 marca następnego roku./ - czy do 30.03.2015r tj. cztery miesiące / 121 dni/.

3) - jak liczyć rok umowny / 1200m3 / jak zaczyna się u mnie od 01 kwietnia do 30 marca następnego roku / który musi mieć 365 dni ? - czy od 01.kwietnia 2015r ?

4) - jak wyliczają średnią miesięczną zużycia gazu w okresie grzewczym / 30% więcej / niż w okresie letnim,która to średnia ma decydujący wpływ na moje wyniki

spalania gazu przy mokrym domku / wygrzewanie / a jak w okresie nie grzewczym, którego jest prawie dwa razy więcej.

Proszę o szczegółowe wypowiedzi bo z umowy nic nie mogę wyczytać , a BOK nic mi nie pomoże, ze względu,że odważyłem się na reklamację.

Pozdrawiam wszystkich klientów PGNiG i życzę wytrwałości

Dodam tylko, że obecnie liczy się zużycie już w kWh a nie m3, choć biorąc pod uwagę, że kWh "zrobi się" poprzez przeliczenie m3 * stały współczynnik ustalony przez PGNiG to jeden ch..omik:-)

Ile masz odczytów w roku?, bo jak 1 to nie ma w zasadzie znaczenia, masz się zmieścić w 1200 i już, a jak nie to przeskoczysz do wyższej taryfy. Ich prognozy są z sufitu wzięte, przy jednym odczycie w roku zakładają, że w zimie zużywasz więcej a w lecie mniej i tak Ci robią prognozę. Jak rozmawiałem z Panem z obsługi i zapytałem, czy mogę prosić o prognozę ustaloną na równą stawkę bez względu na miesiąc po 100 m3 miesięcznie to pokręcił nosem, ale jakbym się uparł to pewnie by taką zrobił. Jak chcesz się rozliczać na bieżąco to zmień taryfę na taką z 12 odczytami w roku, trochę więcej abonament kosztuje, można podawać stan licznika przez net.

Ogólnie rzecz biorąc różnic drastycznych nie ma, kiedyś liczyłem, że przy zużyciu 1600 m3 W2 bilansuje się z W3 wliczając wszystkie opłaty i cenę m3.

Przerabiałem to samo. Kompetencje w PGNiG pracowników do wytłumaczenia słabe. Ale jak ktoś nie potrafi wytłumaczyć, to zwykle sam nie rozumie.

Wszystko jest w taryfach i regulaminach. Najlepiej się tam jeszcze upewnić, ale 2 lata temu było tak. Pierwszy niepełny rok jest troszkę inny.

Ustalamy:

1. Rok umowny trwa od 1 kwietnia do 31 marca.

2. Początek korzystania to 22 października (lub 15, ale weźmiemy opcję dla Ciebie mniej korzystną).

3. Przed 1 kwietnia gazownia robi odczyt - i tutaj jest pies pogrzebany, bo zależy kiedy go zrobią. Przyjmijmy, że 20 marca odczyt wskazuje na 510 metrów.

I wtedy wyliczenie czy w tym pierwszym roku się zmieściłeś w W2 wygląda tak:

liczy się tak: średnie dobowe zużycie gazu od 22.10 do 20.03 to 510m3 (z odczytu) / 149 (liczba dni od początku korzystania do odczytu) = 3.4228m3 dziennie.

I teraz 3.4228m3 x 365 dni w roku i wychodzi 1249m3 - czyli przekroczenie taryfy W2 i kwalifikacja na przyszły rok do W3.

Jeśli odczyt byłby zrobiony 10 dni później, czyli 30 marca, to obliczenia wyglądają podobnie, tylko dzielimy 510 przez 159 dni i wychodzi średnia 3.2075. I roczne zużycie 11780m3 i na przyszły rok kwalifikacja do W2.

W moim przypadku rok umowny kończył się 31 sierpnia i jeszcze dodatkowo byliśmy na urlopie i zużycia gazu w sierpniu nie było ,ale gazownia nie jest w stanie określić kiedy zrobi odczyt. A dla mnie na granicy te kilka dni różnicy robiło różnicę.

Ale w pierwszym roku nie płacisz różnicy w taryfach, a przed rozpoczęciem nowego roku umownego możesz złożyć oświadczenie o zakwalifikowaniu do taryfy W2 - bo wg Ciebie w tym roku będzie niżej, bo np. pół roku nikt nie będzie mieszkał. I PGNiG musi to uwzględnić, ale jęsli w tym roku przekroczysz 1200m3 to będziesz musiał dopłacić różnicę. Jeśli Oni Cię zakwalifikują do W2 z odczytu licznika, to jak przekroczysz, to wtedy nie płacisz. Taka różnica.

U mnie pierwszy rok z tą średnią wyszedł na styk jak pisałem (bo dużo ogrzaliśmy na budowie od lutego). Ale już następny rok to 880m3 i spokojna kwalifikacja do W2.

Do " Coppi "

Witam - dziękuję Ci bardzo za cierpliwość i wyczerpującą odpowiedż na " zagmatwane" moje pytania .Jestem pod wrażeniem Twoich kompetencji i umiejętności wytłumaczenia problemu,szkoda że tego nie potrafią w moim BOK PGNiG. Wreszcie zrozumiałem zasady. Regulamin PGNiG jest mało zrozumiały dla laika.

Proszę jeszcze o odpowiedż: Czy tak samo liczy się wszystko gdy mam DWA ODCZYTY W ROKU. - POZDRAWIAM

P.S

Dziękuję także za zainteresowanie FORUMOWICZOM : r 19 ; scrufty ; funkty_koval ; pikapika ;

Do " Coppi "

Proszę jeszcze o odpowiedż: Czy tak samo liczy się wszystko gdy mam DWA ODCZYTY W ROKU. - POZDRAWIAM

Do kwalifikacji do taryfy jest tzw. Odczyt kwalifikacyjny. A on jest tylko raz pod koniec roku umownego i to o nim pisałem. Odczyty np. do faktur nie mają znaczenia - ja podaję co miesiąc.

1) - jak liczyć zużycie gazu w taryfie W-3 umowa podpisana 15.10.2014r a zainstalowanie licznika i puszczenie gazu 22.10.2014r przez 40 dni do dnia 30.11.2014r

2) - jak liczyć zużycie gazu w taryfie W-2 po reklamacji od dnia 01.12.2014r do jakiego dnia ? / jeśli rok umowny w moim mieście zaczyna się 01kwietnia a kończy się

30 marca następnego roku./ - czy do 30.03.2015r tj. cztery miesiące / 121 dni/.

3) - jak liczyć rok umowny / 1200m3 / jak zaczyna się u mnie od 01 kwietnia do 30 marca następnego roku / który musi mieć 365 dni ? - czy od 01.kwietnia 2015r ?

4) - jak wyliczają średnią miesięczną zużycia gazu w okresie grzewczym / 30% więcej / niż w okresie letnim,która to średnia ma decydujący wpływ na moje wyniki

spalania gazu przy mokrym domku / wygrzewanie / a jak w okresie nie grzewczym, którego jest prawie dwa razy więcej.

Proszę o szczegółowe wypowiedzi bo z umowy nic nie mogę wyczytać , a BOK nic mi nie pomoże, ze względu,że odważyłem się na reklamację.

Pozdrawiam wszystkich klientów PGNiG i życzę wytrwałości

Szkoda, że do taryf nie dodajesz ostatniej cyferki - ona jest ważna bo określa ilość odczytów w roku, najprawdopodobniej do reklamacji miałeś tar W-3.6 - co oznacza rozliczenia dwumiesięczne wg odczytu, zatem za ten okres zapłacisz wg stawki dla tej taryfy, natomiast po reklamacji domyślam się, że masz tar W-2.1 co oznacza, że będziesz otrzymywał 1 fakturę/rok, przy czym na pierwszy rok możesz podać przewidywane zużycie i dla tej ilości będzie prognoza i opłata w jednakowych kwotach co 2 miesiące, wyrównanie otrzymasz po odczycie licznika za rok, wtedy jeśli zużyjesz do 300m3 przejdziesz do tar W-1.1, jeśli zmieścisz się w ilości do 1200m3 pozostaniesz przy obecnej taryfie, jeśli przekroczysz - z automatu przejdziesz do tar W-3.6. Prognoza na następny rok będzie przybliżona do zużycia w tym roku, przy czym rok obliczeniowy to 12 miesięcy (tu liczony od reklamacji i zmiany taryfy). U mnie odczyty są co roku w październiku rok umowny na fakturze jest od 1.11 do 31.10. Możesz zmienić częstotliwość odczytów w roku, ale za to trzeba dodatkowo zapłacić i nie warto - lepiej płacić co 2 miesiące jednakową kwotę. Jeśli w Twoim rejonie można to polecam elektroniczne rozliczanie poprzez ebok-gazownia.pl