Elfir 20.11.2014 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Oczywiście, że alternatywą kiedy ktoś zadaje pytanie "czym mogę ogrzac dom" - bez jakiejkolwiek dodatkowej informacji. Dopiero dokladny wywiad daje pełen obraz sytuacji. A temat o PC jest, by stronnicy PC mogli opisywac zalety tego systemu szukającym pomysłu na ogrzewanie w dziale ogrzewanie, póki działy ogrzewanie i pompy ciepła nie zostaną połaczone. Dyskusja o wyższości jednego systemu nad drugim może być tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219280-JAKIE-OGRZEWANIE-WYBRA%C4%86-Jak-wybra%C4%87-najbardziej-optymalne-rozwiazanie-Zbiorczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.11.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja mam stan surowy zamknięty i w tej chwili zastanawiam się nad opcją gaz / PC z dosyć sporą przewagą nad pompą. Niech zgadnę Komin i kotłownię już wybudowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.11.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja mam stan surowy zamknięty i w tej chwili zastanawiam się nad opcją gaz / PC z dosyć sporą przewagą nad pompą. Jakie masz argumenty za gazem a jakie za PC? U mnie w nowym domu ma być pompa powietrze-woda, a gazu nawet nie braliśmy pod uwagę, pomimo że nitka jest jakieś 60m od działki. Ale co do cen pomp ciepła, to na zeszłorocznych Targach Budownictwa i Instalacji, dowiedziałam się, że markowe urządzenia wcale nie są takie tanie i np. powietrzny Danfoss wychodził ponad 30 tys. Ale PC polskiej lub chińskiej produkcji są podobno dużo tańsze. Co wybierzemy, to się jeszcze okaże,a może będzie samoróbka...? Elfir, a może z tytułu tego wątku wyrzucić słowo alternatywa, bo pobierznie rzucając okiem na tytuł pomyślałam, że chodzi o jakąś alternatywę do pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 no bo jak ma już zrobione przyłącze gazu, projekt instalacji, komin do pieca, to szkoda tych kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 20.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Jakie masz argumenty za gazem a jakie za PC? U mnie w nowym domu ma być pompa powietrze-woda, a gazu nawet nie braliśmy pod uwagę, pomimo że nitka jest jakieś 60m od działki. Ale co do cen pomp ciepła, to na zeszłorocznych Targach Budownictwa i Instalacji, dowiedziałam się, że markowe urządzenia wcale nie są takie tanie i np. powietrzny Danfoss wychodził ponad 30 tys. Ale PC polskiej lub chińskiej produkcji są podobno dużo tańsze. Co wybierzemy, to się jeszcze okaże,a może będzie samoróbka...? Elfir, a może z tytułu tego wątku wyrzucić słowo alternatywa, bo pobierznie rzucając okiem na tytuł pomyślałam, że chodzi o jakąś alternatywę do pompy ciepła Mógłbyś wrzucić link do polskiego producenta pomp PW Edytowane 20 Listopada 2014 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.11.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 w moim przypadku mogłem poczekać z zakupem drugiej PC . oszczędziłbym sporą sumkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 20.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 map78 tak, komin i kotłownie już wybudowałem Ale kotłownie małą, nie brałem pod uwagę węgla W sumie to i tak ją wykorzystam bo jeśli będzie to PC to jak wiadomo muszę mieć miejsce na dwa zbiorniki. Moniss za gazem mam tylko takie argumenty że jest bardziej opłacalny poniżej pewnej temperatury. Natomiast klimat i tak mamy taki że prawdopodobnie PC wyjdzie mnie w eksploatacji taniej. Nitkę z gazem mam niedaleko więc zawsze w przyszłości będzie można dołożyć. Natomiast rozmawiałem ze znajomym który ma PC i mówi że on alternatywy dla siebie nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 20.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A że będę miał inteligentne sterowanie budynkiem to mam nadzieję że to również zmniejszy mi zużycie energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.11.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Mógłbyś wrzucić link do polskiego producenta pomp PW Nie wiem, będę się w tym doktoryzowała dopiero w przyszłym roku Ale może ktoś cokolwiek widział, cokolwiek wie i rzuci tu jakąś nazwą albo linkiem? EDIT: Nowy tytuł bardziej wpada w oko, bez dziwnych skojarzeń dla niedoro...niedowidzących Edytowane 20 Listopada 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Wiesiek - przy inteligentnym sterowaniu to chyba faktycznie gaz nie ma sensu. Wymaga się zbyt dużej czułości systemu grzewczego na warunki w domu. Szkoda tego komina. Jakby nie było jakieś 3 tyś. w błoto. W ogóle czy był potrzebny, skoro kondensacyjne piece gazowe mogę mieć wyrzut przez ścianę? masz rekuperację zaplanowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Nie wiem, będę się w tym doktoryzowała dopiero w przyszłym roku Ale może ktoś cokolwiek widział, cokolwiek wie i rzuci tu jakąś nazwą albo linkiem? Obawiam się, że chodziło o to, że w Pl się składa PC z podzespołów najwyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 do cwu pompy ma termet, do ogrzewania nie kojarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 powietrzny Danfoss wychodził ponad 30 tys. Ale PC polskiej lub chińskiej produkcji są podobno dużo tańsze. Co wybierzemy, to się jeszcze okaże,a może będzie samoróbka...? Na tą chwilę rozpatruj 3 firmy: Atlantic, Daikin i Panasonic. Danfoss to przerost formy nad treścią i nawet nie zbliża się parametrami do wymienionych, za to cenę ma często 2x większą. Mógłbyś wrzucić link do polskiego producenta pomp PW np Galmet http://www.galmet.com.pl/pl/products/index2/10-pompy_ciepla_w_systemie_powietrze_woda?Products_page=1&pageSize=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.11.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 map78 tak, komin i kotłownie już wybudowałem Ale kotłownie małą, nie brałem pod uwagę węgla W sumie to i tak ją wykorzystam bo jeśli będzie to PC to jak wiadomo muszę mieć miejsce na dwa zbiorniki. Moniss za gazem mam tylko takie argumenty że jest bardziej opłacalny poniżej pewnej temperatury. Natomiast klimat i tak mamy taki że prawdopodobnie PC wyjdzie mnie w eksploatacji taniej. Nitkę z gazem mam niedaleko więc zawsze w przyszłości będzie można dołożyć. Natomiast rozmawiałem ze znajomym który ma PC i mówi że on alternatywy dla siebie nie widzi. Widzisz, węgla nie brałeś pod uwagę, a wybudowałeś 50% systemu na paliwa stałe. To jest właśnie paradoks i główna przyczyna tego, ze pompy są drogie. Wiadomo, że pomieszczenie się przyda, komin może mniej;) a taka pompka może spokojnie wisieć w garażu i nie wymaga absolutnie żadnej infrastruktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.11.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Pompa Daikin Altherma jest bardzo kusząca, chciażby ze względu na samą markę. Obecnie mamy klimatyzatory z funkcja grzania tej firmy i sprawują się rewelacyjnie. Kiedyś czytałam jakiś wątek, gdzie dziewczyna kupiła polskiej produkcji pompę ciepła (oczywiście sprężarka, pompki obiegowe itp. nie własnej produkcji) i ktoś tam pisał, że jest kilku polskich producentów. Edytowane 20 Listopada 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 20.11.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja prawdopodobnie wezmę pompę powietrze woda i ona wisieć będzie na elewacji na zewnątrz. Tak czy inaczej dwa zbiorniki o pojemności 300L swoje miejsce w kotłowni zajmą. Wszystko wskazuje na to że będzie to pompa Exotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Zakładam ten temat w dziale ogrzewanie... tytul jest tendencyjny gdyż bowiem: cały czas można władować furę pieniędzy w instalację pompy ciepła coraz wydajniej? interesuja mnie twoje zrodla tej tezy- od kiedy to coraz nastepuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 tytul jest tendencyjny gdyż bowiem: czy przeczytałeś pierwszy wpis w tym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.11.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 cały czas można władować furę pieniędzy w instalację pompy ciepła We wszystko można władować furę pieniędzy (np. kupując parę butów za np. 20kzł) , ale nie trzeba, a instalacja z pompą ciepła wcale nie musi być droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.11.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Ja prawdopodobnie wezmę pompę powietrze woda i ona wisieć będzie na elewacji na zewnątrz. Tak czy inaczej dwa zbiorniki o pojemności 300L swoje miejsce w kotłowni zajmą. Wszystko wskazuje na to że będzie to pompa Exotherm. Dla własnego dobra konsultuj swoje wybory na forum. Pompy ciepła to niestety na tyle "nieznana" dziedzina, że sprzedawcy często dopuszczają się rożnych nadużyć. Często nawet nie z własnej winy, a po prostu z niewiedzy. napisz po co Ci 2 zbiorniki po 300l i czemu akurat Exotherm? Napisz jaką masz instalacje grzewcza w domu. I najważniejsze czy masz OZC? Exoterm to generalnie chińczyk, choć ponoć z tych lepszych. Niestety występuje (z tego co wiem) jedynie w wersji monoblok, a to niezbyt dobrze w naszych warunkach geopolitycznych;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts