Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE POMPĄ CIEPŁA - czyste i ekologiczne rozwiązanie

Elfir

Recommended Posts

Exotherm bo znajomy też to ma i jest z tego bardzo zadowolony, bo jego znajomy też to ma i też jest zadowolony :p no i nie wychodzi drogo, chyba. Na dom niecałe 200m niespełna 30 tysięcy netto (piec, sterowanie, dwa zbiorniki, montaż) nie licząc elementów hydraulicznych (rury itp). No i trzeci powód że chodzi do -30 st. Sprężarki mają z Hitachi więc powinno być OK. Co do zbiorników to jeden na CWU, drugi buforowy. Tak zaleciła firma instalacyjna która mi to wyceniała. A co z tymi zbiornikami, twierdzisz że nie powinno być bufora?

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie firmówki w podobnych lub niższych cenach chodzą do -30 st. jeśli moglibyście poradzić? Jeśli chodzi o tego chińczyka to czytałem tu gdzieś na forum jakiś czas temu że exotherm używa takich samych chińskich sprężarek jak wszyscy inni firmowi producenci. Nie chce mi się już dzisiaj szukać, może jutro znajdę ten temat. Generalnie jak chcę w coś zainwestować to trochę się orientuję na internecie i ciężko było mi coś złego znaleźć na forach na tego producenta. Jak już ktoś pisze to tylko to że chińczyk itp. ale nie znalazłem ani jednej złej opinii typu - mam, używam, szajs, nie polecam bo.

A jakie firmówki w podobnych lub niższych cenach chodzą do -30 st. jeśli moglibyście poradzić? Jeśli chodzi o tego chińczyka to czytałem tu gdzieś na forum jakiś czas temu że exotherm używa takich samych chińskich sprężarek jak wszyscy inni firmowi producenci. Nie chce mi się już dzisiaj szukać, może jutro znajdę ten temat. Generalnie jak chcę w coś zainwestować to trochę się orientuję na internecie i ciężko było mi coś złego znaleźć na forach na tego producenta. Jak już ktoś pisze to tylko to że chińczyk itp. ale nie znalazłem ani jednej złej opinii typu - mam, używam, szajs, nie polecam bo.

Wiesz, papier wszystko przyjmie;) Chciałbym zobaczyć testy tej pompy przy -30st;)

Ja też czytałem, że grzeje i że ogólnie nie ma uwag, ale w tej cenie możesz spokojnie zamontować takiego T-Cap'a jak mój, który do -25st był testowany, posiada certyfikaty i jest powszechnie znaną, opomiarowaną i przebadaną jednostką.

Dalej, Exotherm to pompa typu monoblok i w dodatku On/Off - poczytaj co to za technologie i z czym to się wiąże.

Dalej, bufor 300l przy 100% podłogówki to już czysta głupota i bezsensowne grzanie 300l wody, że o pędzeniu dodatkowej obiegówki nie wspomnę.

Teraz trochę liczb dla lepszej wyobraźni:

Porównajmy Exotherm EXT12EVI-N do takiej jak moja Panasonic SXC09D3E8:

COP dla A7/W35: E-4,22 ; P-4,74

COP i moc dla A-15/W35 E-2,53 i moc 7,8kW ; P-2,55 i moc 9kW!

Jak widać liczby mówią tu same za siebie, a Exotherm pisze na swojej stronie, że parametry ich pomp są o 30% lepsze od innych - jak mówiłem papier wszystko przyjmie;)

Dodatkowo testy panasonica wykonywane są wg normy i potwierdzone niezależnymi badaniami, a w przypadku Ext musimy wierzyć producentowi, czy raczej importerowi na słowo:)

Podzwoniłem dzisiaj z ciekawości po paru firmach. Do Panasonica też ale handlowcy dzisiaj mają szkolenie :) Polski Galmet wychodzi znacznie drożej i grzeje do -20. Z zagranicznych czekam jeszcze na konkretne odpowiedzi ale najbardziej zaimponował mi inverterowy Daikin i nie trzeba bufora, ale też instalacja wychodzi znacznie drożej. Zobaczę jeszcze bo dzisiaj już nie mam czasu. Zabiorę się za to w poniedziałek.

A jakie firmówki w podobnych lub niższych cenach chodzą do -30 st. jeśli moglibyście poradzić?

Załóż dziennik budowy i daj tam ogłoszenie:

szukam pC o takich a takich parametrach, do takiej i takiej ceny.

Sprzedawcy napiszą ci na prv oferty :D

A jakie firmówki w podobnych lub niższych cenach chodzą do -30 st. jeśli moglibyście poradzić?

A jaką moc on oddaje przy -30s stopniach ? Albo przy -20 ?

Jesteś pewien, że ogrzejesz wtedy swój dom ?

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72

Ogrzewanie pompą ciepła jest fajne,zużycie energii na ogrzewanie jest o ok.3-4 razy niższe niż faktycznie potrzebuje dom.

Ale podstawą niskich rachunków za ogrzewanie jest to,żeby to dom potrzebował jak najmniej energii do utrzymania temperatury w domu a pompa je jedynie obniży no i przysłuży się nam przy okazji do ograniczenia zużycia energii na cwu.

Czyli prostymi słowami mówiąc,priorytetem jest ograniczenie strat energii domu przez dobrą izolacje a dopiero potem myśl o pompie.

Dzisiaj pompa ciepła nie jest drogą zabawką bo już za 17-20tys.zł można nabyć pompę p-w do domu ok.200m2.

Następna sprawa,jeśli podejmiemy decyzję o grzaniu bezobsługowym czyli prądem czy pompą ciepła możemy zrezygnować z dodatkowych kosztów na kotłownię czy też komin spalinowy i wtedy koszt systemu z pompą ciepła wychodzi nam jeszcze taniej.

Edytowane przez Arturo72

zużycie energii na ogrzewanie jest o ok.3-4 razy niższe niż faktycznie potrzebuje dom.

Chyba użyłeś duzego skrótu myślowego, bo wyszło ci magiczne urządzenie.

Zawsze myslałam, że zużycie energii jest zawsze równe temu, co faktycznie potrzebuje dom. A im mniej potrzebuje dom tym mniej zuzywa.

Gość Arturo72
zużycie energii na ogrzewanie jest o ok.3-4 razy niższe niż faktycznie potrzebuje dom.

Chyba użyłeś duzego skrótu myślowego, bo wyszło ci magiczne urządzenie.

Zawsze myslałam, że zużycie energii jest zawsze równe temu, co faktycznie potrzebuje dom. A im mniej potrzebuje dom tym mniej zuzywa.

Chodziło mi o COP czyli zależnie od rodzaju pompy 3,4.

Wiąże się to faktycznie z obniżeniem zużycia energii na ogrzewanie o COP. Jeśli dom potrzebuje np.10000kWh na ogrzewanie to COP zrobi z tego odpowiednio mniej właśnie o COP czyli przy COP3 zużyjemy 3333kWh a nie 10000kWh.

Gość Arturo72

A to znowu pokazuje,że im dom jest bardziej energooszczędny tym pompa ciepła będzie mniej "oszczędna" lub odwrotnie,że w domu z dużymi stratami ciepła pompa będzie bardziej "oszczedna"

Bo przy domu ze zużyciem 10000kWh pompa zaoszczędzi nam 6667kWh ale już w domu ze zużyciem 3000kWh zaoszczędzi nam tylko 2000kWh.

Z drugiej strony,żeby ograniczyć zużycie energii na ogrzewanie do poziomu 3000kWh potrzebujemy więcej funduszy i tutaj kazdy inwestor musi sobie odpowiedzieć sam jaką drogą pójdzie.

ale chodzi o energię elektryczną a nie cieplną?

w domu z dużymi stratami ciepła pompa będzie bardziej "oszczedna"

też to czytałam, że do PC najbardziej nadają się domu o dużym zapotrzebowaniu, słabo ocieplone albo o dużej kubaturze.

Gość Arturo72
ale chodzi o energię elektryczną a nie cieplną?

Tak,potrzebujemy zaopatrzyć dom w np.10000kWh energii cieplnej i trzeba ją dostarczyć,energia elektryczna ma sprawność prawie 100% czyli tyle jej musimy dostarczyć czyli 10000kWh,przy pompie również dostarczamy 10000kWh energii cieplnej ale przez COP np.3 zużywamy na to tylko 3333kWh energii elektrycznej a nie 10000kWh.